23
  • fonak
    #23
    Teljesen helyes az "evvel", "avval" is.
  • subotal
    #22
    "AVVAL" Gratulálok!
  • molnibalage83
    #21
    De, megcsinálták. A kijelölt vezető mérnökök hazamentek, ők meg engedélyt kértek és odafent megadták arra, hogy végrehajtsák a kísérletet. Az eredmény ismert..

    A kezelőket vették elő az eset kapcsán, azt tudom. Azt, aki az engedélyt megadta, azt nem tudom.

    Az egész RBMK és maga az esete a Szu képességeinek és balfasz rendszerének lecsapódásavolt. Nyugaton ez elképzelhetetlen volt, mert ilyen reaktort nem is építettek. Teller vagy Szilárd személyesen járt közbe, hogy az ilyen típusú reaktor építése tilos legyen, mert nagyon jól tudták a "Xe mérgezés" és a pozitív üregtényező veszélyeit.
  • NEXUS6
    #20
    Mi de? De mert nem, vagy de mert igen?
    Szóval kérdezem, nem az volt-e inkább a felelős, aki egy potenciálisan veszélyes kísérletet elfogadott, megtervezett (és akiket nem ismerünk), vagy inkább az a hülye, akinek parancsba adták, hogy hajtsa végre (akiket nyilvánosan meghurcoltak)?
    Utoljára szerkesztette: NEXUS6, 2017.01.19. 10:04:18
  • molnibalage83
    #19
    De, mert abbana rendszerben a terv az terv volt. Még akkor is, ha nem volt hozzá személy, aki megcsinálja. Sikerült is jól elbaszni.
  • NEXUS6
    #18
    " Marhaság. Atomtámadás után szar sem maradt volna az erőműből, mert könnyűszerkezetes volt az épület. Az egészet elfújta volna egy közeli nuki, ahogy te a pitypangnek az apró repülő magvait."
    Félreértettél! Amikor nem az erőművet éri közvetlenül az atomtámadás, de az elektromos hálózat összeomlik, máshol jelentkező konkrét fizikai károk, EMP hatás, STB, miatt, vagy más hálozatkieséssel járó katasztrófa esetén, akkor a közvetlenül nem érintett reaktorok vészeljárását is ki kell dolgozni.Tekintve, hogy a vészhelyzeti áramforrások, agregátorok beindulására 1-2 perc múlva kerül csak sor. A saját generátorra, mint áramforrásra történő átkapcsolás a megmaradó hő és mozgási energiában tárolt energiából ezt a késést áthidalhatja. Az eljárást 82-től egy sikertelen kísérletsorozatban próbálták megvalósítani, aminek a 86-os csak az utolsó legszerencsétlenebb mozzanata volt.

    Az meg ugye nem kérdés szerintem, hogy 82 a hidegháború egyik legforrób időszakára esett (még ha 86-ban már elindult valami enyhülés), és az egyik legfontosabb katonai célú (plutonium termelő) erőművel nem játszhattak felelőtlenül az alulképzett technikusok, és főleg nem egy maximáilsan hierarchikusan felépített rendszerben. Szemben azzal ahogy a végső személyi felelősség szintjét hivatalosan meghúzták.

    Ha jól láttam Aszódi a konkrét 86-os balesethez vezető kísérletről írt, meg az Irasidus által linkelt előadásban is arról van szó, nem a teljes kísérletsorozatról, annak hátteréről. De értelemszerűen ők is a nyilvánosságra hozott anyagokból dolgoznak és nem abból, amit titkolnak a mai napig.
    De csak gondolj bele, ha ma a paksi erőműben egy hasonló kísérletet akarnak végrehajtani, arról milyen szinten döntenek, ki lesz tájékoztatva, milyen tudományos hátteret kap?

    Szerinted?

    Mert szerintem nagyjából nonszensz az a hivatalos teória, hogy az egészet pár a húsvéti ünnepek alatti pangásban unatkozó beszívott technikus csinálta.
  • molnibalage83
    #17
    A katonai erőmű kifejezés is kicsit erős, mert a VSz-ben szinte minden kettős célú volt.* Egyfelől a gaz kapitalista kutyák megtévesztésére másrészt meg eleve az állami kontroll miatt. A RBMK típusú reaktor lényege az volt, hogy fűtőelem cserélhető benne leállás nélkül nukifegyver gyáráshoz. Apró hiba, hogy a '80-as években erre már nem volt szükség, akkora volt az arzenál...

    Itthon pl. a FÉG így gyártott kazánokat és a Pestvidéki Gépgyár repülő nagyjavító kapacitás mellett civil területre is dolgozott.
  • Irasidus
    #16
    Itt van, egy másik, és még részletesebb előadás, hogy mi történt valójában! Érdemes megnézni, Klikk klikk 2

    Amúgy szerintem a katonai kísérletet avval keveri, hogy eredetileg katonai erőműnek épült, csak a hidegháború enyhülésével nem volt már szükség, és megkapták a "civilek" (és ez viszont probléma volt, mivel a fegyelem nem ugyanaz volt, a többit tudjuk). Ilyen az amikor valamit hallott valahol, de már torzítva adja tovább...
    Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2017.01.18. 13:45:29
  • molnibalage83
    #15
    Csernobil is egyértelmű katonai kísérlet volt

    Volt egy frászt...

    egy olyan eset modellezésére, amikor egy atomtámadás[quote]
    Marhaság. Atomtámadás után szar sem maradt volna az erőműből, mert könnyűszerkezetes volt az épület. Az egészet elfújta volna egy közeli nuki, ahogy te a pitypangnek az apró repülő magvait.

    Pont ezért lett a katasztrófa súlyosabb annál, ami lehetett volna, ha normális erős reaktor épület lett volna. Csak spóroltak az elvtársak...

    [quote]vagy más katasztrófa miatt az erőmű lekapcsolódik a hálózatról

    Ez az első helyes megállapítás.

    és hirtelen külső forrás nélkül kell az erőmű biztonsági rendszereit aktiválni, gyakorlatilag a turbinák/generátorok megmaradó fordulatára támaszkodva.

    Meg ez.

    Azonban a mai napig nem tudjuk, vagy legalább is széleskörben nem propagálják, hogy ki, kik voltak azok a magasabb szintű vezetők, a valós felelősök, akiknek a fejéből ez az igen veszélyes ötlet kipattant, vagy jóváhagyták annak végrehajtását.

    Nem értem, hogy miért terjesztesz ilyen téveszméket. Aszódi Attila egy külön előadást szentelt az esetnek egy tárgy alatt és erről is szó esett, hogy kinek az előterjesztése volt és kinek kellett volna végrehajtani, csak az élet és a tervezettnél nagyobb áramigény közbeszólt és a mérnökök leléptek és olyanok végezték el a kísérletet, akik nem voltak hozzá eléggé képzettek.
    Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2017.01.18. 10:56:16
  • molnibalage83
    #14
    A Hold programban a Hol túloldalán levő rádiócsend semmiféle kockázat nem volt a leszálláshoz és n+1 más dologhoz képest. Ha napkitörés lett volna pont akkor, mikor a Van Allen övön kívül vannak, abból elég csúnya dolgok lehettek volna. A Hold körül keringésnél kb. semmit sem kellett csinálni, mert Newton kezében volt a hajó. Semmiféle probléma nem volt abban, hogy 10 percig kuss volt. Igazság szerint legalább egy modul pilóta szerint csodás volt, hogy legalább 10 percig kuss volt és hagyták azt, hogy élvezze a látványt.
  • NEXUS6
    #13
    Függetlenül attól, hogy mit gondolok ezekről a Holddal, meg űrrepüléssel kapcsolatos CT-kről, egy-két tényről azért ne feledkezzünk meg.
    Az oroszok a saját emberes Hold-programjukat évtizedekig tudták titkolni.

    Amcsiban persze szélesebb nyilvánosságot kapott a dolog, csakhogy annak kontrollja is messze magasabb szinten volt akkoriban, mint most amikor van net, meg magáncégektől tudunk műholdfotókat szerezni, meg amit akarunk.

    Azokban az időkben az űrprogramok ráadásul No1 politikai prioritást élveztek, semmilyen célért, bármi legyen is az, semmi nem volt drága.

    A fenti szitu szinte könyörög, hogy CT-ket csináljunk belőle függetlenül azok valóságtartalmától.

    Csernobil is egyértelmű katonai kísérlet volt, egy olyan eset modellezésére, amikor egy atomtámadás, vagy más katasztrófa miatt az erőmű lekapcsolódik a hálózatról és hirtelen külső forrás nélkül kell az erőmű biztonsági rendszereit aktiválni, gyakorlatilag a turbinák/generátorok megmaradó fordulatára támaszkodva.
    A kísérlet nem sikerült, szinte minden életben maradt embert meghurcoltak (börtönbe zártak) akik az erőmű irányító termében akkor felelős beosztásban volt.

    Azonban a mai napig nem tudjuk, vagy legalább is széleskörben nem propagálják, hogy ki, kik voltak azok a magasabb szintű vezetők, a valós felelősök, akiknek a fejéből ez az igen veszélyes ötlet kipattant, vagy jóváhagyták annak végrehajtását.
    Utoljára szerkesztette: NEXUS6, 2017.01.18. 10:39:34
  • Irasidus
    #12
    "Csernobil-ról se szoltak csak 1 hét után."

    Most szóltak, vagy nem szóltak? Önmagadat cáfolod. Amúgy kb. ez az intervallum - azaz egy hét - amit akkor időben el lehetett titkolni. Ma már ennyi sem. Bár lehet, olyan illúziókat kergetni, hogy ha nem hozzák nyilvánosságra, akkor soha senki nem tudja meg, viszont követve az akkori eseményeket, egyértelműen kiderül, hogy ez nem igaz! A világ már régen tudott a dologról, az orosz sajtónak is csak idő kérdése lett volna... És mindezt diktatúrában!
    Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2017.01.17. 23:23:40
  • hodobaj
    #11
    Minden esetre azért elég Cowboy küldetések voltak, ma már nem válalnának be ilyeneket, hogy a hold sötét oldalán akkor 10 perc rádió csend...
    Ha kamu lett volna viszont az oroszok nem teregeték volna ki, f*sznak se kellett már a hideg háború a kubai rakéta válság után 7 évvel, Csernobil-ról se szoltak csak 1 hét után.
    Illetve nekik nagyon is megérte valószinüleg mai napig több dokumentumuk van az Apollo porgramról mint az USA-nak, a Concorde-ot is hamarabb épitették meg mint a franciák :D
    Utoljára szerkesztette: hodobaj, 2017.01.17. 19:22:55
  • molnibalage83
    #10
    Én nem éreztem semmiféle iróniát, de tévedhetek.
  • NEXUS6
    #9
    Már megbocsáss, de én érzek egy enyhe iróniát azért abban az #1 hsz-ban! ;)

    Ez a reakció kb olyan volt tőled, mintha elmész egy sztendapkomedi előadásra, ahol a csávó savazza a kopaszokat, vagy a szemüvegeseket, vagy a humorérzék nélkülieket (nem tudom te melyik vagy). Erre te felállsz és bekiabálod, hogy: "Igen!? Neked meg büdös a lábad!"
    Ha érted mire gondolok?
    ;)
    Utoljára szerkesztette: NEXUS6, 2017.01.17. 16:22:32
  • molnibalage83
    #8
    Miféle sértés volt ebben? Ez tény. Mit tudhat a világról egy az, aki ilyen kommenttel égeti magát és saját marginális anyanyelvén kívül semmitlyen idegen nyelvet? Mióta sértés az, hogy tényeket leír az ember...????

    Hiába lökném át neki az Apollo kiviteli terveit nem értené meg, mert nem tud angolul.
  • Cefet
    #7
  • NEXUS6
    #6
    Miért szóltak volna. Az amcsik se szóltak senkinek, hogy nem Gagarin az első!
    XD
  • Cefet
    #5
    Szép, szép, lassan tényleg rutin lesz nekik.
    Kíváncsian várom az első "újrahasznosított" kilövést.
    Ha az is összejön, akkor tényleg nagyot lépnek az olcsó űrrepülés felé...

    Molni, bazz, tényleg nem tudod soha megállni, hogy ne rakj oda valami sértőt?
    Utoljára szerkesztette: Cefet, 2017.01.17. 11:00:39
  • gaszton421
    #4
    Ez a 4 és fél hónap kiesés a legrövidebb volt a modern rakétatecnika történetében, nem túl találó hoszzúra nyúlt visszatérésről beszélni. Egy évnél rövidebb idő alatt ritkán történik meg sikeres visszatérés.
  • molnibalage83
    #3
    Epic beszólás egy olyan embertől, akinek a basic angol sem megy...
  • coyote55
    #2
    Szerinted nem volt holdraszállás?
    Hmm, gondolkozz: ha tényleg kamu volt, az oroszok nem teregették volna ki?
    Dübörgött a hidegháború, ilyen alkalmat kihagytak volna?
    Másrészt a Hold körül keringő műholdak lefotózták az otthagyott cuccokat, amik közül a lézertükröket a mai napig használják a Föld-Hold távolság mérésére és ott vannak a holdkompok lábai, amik kilövőállványként szolgáltak.
  • grebber
    #1
    Remélem ,hogy megélem még amikor a marsraszállásos filmet levetitek majd a földieknek....mint ahogy tették a holdon is. Azóta nagyot fejlődött a filmipar úgyis.