Már repül a kínai lopakodó
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2016.12.27. 22:13:26
A kérdés a te szintedre butítva:
ha egyedüli faj vagyunk az univerzumban, beállna a világbéke, és a természeti katasztrófák ellen sem kell katonai megoldásokat bevetni a jövőben sem, akkor megáll-e a tudományos fejlődés/baromira belassul a tudományos fejlődés/más lesz a megoszlás a különböző területek fejlődési üteme közt/kb semmi változás.
Aztán pakolhatod a lándzsád, sejted hová.
Élvezed, vagy te is annyira komolyan veszed a vitát hogy fáj abbahagyni, akkor is ha már orbitális marhaságokat tudsz csak írni?
Ennél többet írni se érdemes neked, ugyanazt lehet csak leírni többször, de eszedben sincs felfogni, csak hajtogatod a hülyeséged. Dedó.
Ez teljesen offtopic. Az első 'kutatásnál' nincs értelme visszább menni az időben, a diskurzus a civil/katonai kutatás viszonyról szól.
No ez érdekes, ez cáfolat lenne az elméletemre. Kérek konkrét példát, persze a kezdetekről, nem arról hogy az ENSZ főtitkár nem visel fegyvert.
Egyébként így írtam:"elbukott volna ha nem fejleszt lándzsát/kőbaltát/akármit,"
A lándzsa az a mostani topic fázisra a szimbóluma a kezdeteleges fegyvernek.
Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2016.12.27. 21:57:48
tudományos fejlődés->civil felhasználás | (katonai felhasználás->nem kihalás)"
Ahogy írtad a lándzsa ott van az elején tehát helyesen:
katonai fejlődés->túlélés->tudományos fejlődés->civil felhasználás | (fejlettebb katonai felhasználás->hódítás)
"Csakhogy a kérdés nem a kutatások katonai felhasználásának értelmére vonatkozott, hanem arra, hogy megállna-e a tudományos fejlődés, ha a katonai célú felhasználás adta boost nincs."
Ez nem az én kérdésem, ahogy írtam az elején erre már megvoltak a pro és kontra érvek másoktól. Én a fundamentum szemszögéből vizsgálódtam.
"Látszólag azon érvek erősebbek amelyek a hadsereg nélküli fejlődést is reális opciónak tartják."
Ez nagyon nem úgy fest, mintha mellékszálat kezdtél volna. Fogalmazhatnál kevésbé félreérthetően, vagy ha látványosan nem arra reagálnak amiről te beszélsz, akkor esetleg észrevehetnéd.
Ez a ha nem lett volna lándzsa akkor nincs ma PC érvelés meg annyira óvodás.. De ha ettől boldog vagy: igen, enélkül ma valószínűleg nem lennénk itt.
Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2016.12.27. 21:49:17
Ez így van, ez a biológiai adottsága mindennek ami él, de ebben nincs semmi 'kutatás', ez az evolúciótól kapott veleszületett képességünk.
Nem írtam semmit a totális háborúról, triviális hogy fegyver kell ahhoz is hogy a rivális ne támadjon meg.
Én arra mutattam rá hogy melyik az a 'kutatási ág' ami kihagyhatatlan egy civilizáció számára, mi az alap.
Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2016.12.27. 21:46:35
Tisztázzuk akkor, mi az eredeti állítás szerinted?
Vedd észre hogy én nem egy állításra reagáltam. Én egy kijelentést tettem ami kapcsolódik a témához. A kijelentés kb. annyi hogy a haditechnikai kutatás esszenciálisan fontos, nélküle semmi más kutatás sem létezne, minden 'tudományos eredménynek' az az alapja hogy valaki egyszer feltalálta a fegyvert.
A neandervölgyit javítottam a wikin, legalább ennyi haszna már volt :) Bár vitatott téma, de ez off.
Az hogy már kihaltunk volna ha nincs lándzsa, tökre nem releváns. Ennyi erővel a lándzsa és a lőfegyver szükséges előfeltétele Jókai regényeinek?
Mégegyszer:
Szerinted:
katonai fejlődés->nem kihalás | civil felhasználás
Ezzel szemben az alternatíva:
tudományos fejlődés->civil felhasználás | (katonai felhasználás->nem kihalás)
Az általad leírtak semmit nem cáfolnak a 2. képletből. Értelemszerűen a nem kihalás kell mindkét sor elejére, így jön képbe a lándzsád. Csakhogy a kérdés nem a kutatások katonai felhasználásának értelmére vonatkozott, hanem arra, hogy megállna-e a tudományos fejlődés, ha a katonai célú felhasználás adta boost nincs.
Nem kell sorolnod. Egy dolgot kell cáfolnod miszerint az első fegyver nélkül is létezne egy a 20. századi tudós/találmány akit/amit említettél.
Ahogy írtam fegyverek nélkül nem léteznénk, ez az evolúció törvénye, nem lettünk volna képesek sem a vadont sem a neandervölgyit legyőzni.
"Az első lándzsa nélkül egyik sem létezne"
Semmi köze az eredeti állításhoz.
A 'bennszülöttek' éppúgy harcolnak egymással és a környező veszélyekkel, mégsem érték el ezt a technológiai szintet. Mi a rosseb köze van ennek a témához? Felhozod mint példát és hasraütve betolsz egy mondatot, hogy "szerinted"? Ez már alátámasztás :)
Hibás a logikád. A pillanatkép (űrkutatás?) amit nézel úgy jött létre, hogy 10.000+ évnyi technológiai fejlődés eredményét a múlt század közepén a fegyverkezési verseny kapcsán felhasználták, majd pár szűkebb terület jelentős támogatást kapva gyorsabban fejlődhetett, mint amúgy tette volna.
Nagy ügy. Ugyanúgy meglett volna az egész, csak később. Ugyanakkor bőven van olyan tudományterület ami fejlődik, katonai lóvé nélkül is.
"nem arról van szó hogy volt-e szükségünk katonai fejlesztésekre, hanem hogy enélkül hol járna a tudomány"
Leírtam, sehol. Lándzsák nélkül kihaltunk volna, nem jutottunk volna ki tágabb nyílt terepre sem a fákról. Ok-okozat. A 'haditechnikai' fejlesztése létszükséglet. A civil technológia fejlesztése nem létszükséglet, az optimális fejlődéshez szükséglet.
Te tök fordítva gondolsz az egészre ezért hibás a levezetésed és ostobaság amit írsz.
A pillanatkép amit elemzel úgy jött létre hogy több 10.000 évnyi fegyverkezési versenyen van túl az emberiség.
Akárhány tudóst is sorolsz fel, csak azért létezhettek mert korábban más 'tudós'-ok abba feccolták az energiájukat hogy minél jobb fegyvereket találjanak fel.
Állításom továbbra is tartom minden ma létező technológia a fegyverkezésnek köszönhető. Az első lándzsa nélkül egyik sem létezne, ahogy maga az emberi faj sem.
Ezzel szemben semmiféle érvet nem hoztál fel.
ui.: érdemes megfordítani a képletet, mi lett volna civil kutatások nélkül, pl. nincs már alap szintű mezőgazdaság sem. Azt mondanám hogy kb. az indiánok(más 'bennszülöttek' is) halászat/vadászat/gyűjtögetés színvonalán túl belassulna a fejlődés, de nem állna le. Nyilván a katonai/civil fejlesztési kombó vezet a legjobb eredményre, erős gazdasági háttér nélkül nincs erős hadsereg sem.
Legalább a wikit olvasd el mielőtt hülyeséget írsz.
Az evolúciót idekeverni egyébként is marhaság, nem arról van szó hogy volt-e szükségünk katonai fejlesztésekre, hanem hogy enélkül hol járna a tudomány. És erre nem fogsz a "természetben" párhuzamot találni.
Te feltételezed hogy csak a katonai célra (is) használni kívánt technológiák fejlődnek, ergo ha valaki nem fejleszt akkor nem fejlődik a hadsereg és alulmarad.
Ezzel szemben ha a katonai célú fejlesztés nélkül is megy a kutatás, majd ezek eredményét átveszi a katonai felhasználás is, akkor éppúgy fejlődik hadsereg.
A biológia, orvostudomány és bármi ami ehhez kapcsolódik milyen katonai célú kutatásokra alapulva fejlődik?
És az informatika?
Utoljára szerkesztette: gforce9, 2016.12.27. 18:06:19
A semmi az elég pongyola szóhasználat itt.
Ha úgy gondolod hogy nem igaz amit állítok akkor idézlek:
"Esetleg érvelhetnél is. :D"
Attól hogy te ezt kijelented még nem történik semmi :)
A valóság azonban az hogy a hadsereg fejlesztése nélkül _SEMMI_ technológia nem lenne.
Az evolúció törvénye ez, azon faj amelyik nem 'fegyverkezik' szinte biztos hogy kihal, így nem képes létrehozni semmit.
A homo sapiens már a neandervölgyi ellen elbukott volna ha nem fejleszt lándzsát/kőbaltát/akármit, az meg a kardfogú/medve/akármi ellen.
Ez persze rövid távon nem szükségszerű, ausztráliában is elég sokáig volt dodo madár.
Még a növények is fegyverkeznek, Ami működhet hogy olyan gyors a reprodukciós ráta ami fedezi a veszteségeket, de egy technológiai civilizáció ami hosszú távon is fenn tud maradni(pl. üstökös becsapódás) azt nem ezen az úton jár, mert az egyes egyedeknek relatíve sok idő kell hogy elérjék az 'alkotási' fázist.
Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2016.12.27. 12:58:41
Ja és kellemes ünnepeket mindenkinek, még neked is! :)
Utoljára szerkesztette: gforce9, 2016.12.25. 17:02:15
A felforgatásról, egy volt KGB-st?l. http://www.youtube.com/watch?v=HyFhnnOSAqk
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. Intel Core i5-4690K 3.5GHz, GTX 960 4GB, 16 GB DDR3 1600 MHz https://htka.hu/author/molnibalage/
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. Intel Core i5-4690K 3.5GHz, GTX 960 4GB, 16 GB DDR3 1600 MHz https://htka.hu/author/molnibalage/
Erre gondoltam de belegondolva lehet hogy hülyeség...
A
De érvelek én: Mondjuk Newton, Maxwell, Planck, Einstein. Egyik sem a háború miatt kutatta amit kutatott. Az eredményeiket használta fel csak a hadiipar. Az atombomba kb faék egyszerűség ahhoz a kísérleti-elméleti alaphoz képest, amit addig a fizikusok az asztalra letettek. A hadiipar az addigi kutatási eredmények minél hatékonyabb mérnöki felhasználásában segít elsősorban, nem a kutatásokban. AZ más kérdés, hogy a gyakorlati felhasználás is a fejlődés része és erre rásegített a hadiipar főként pl az űrkutatás terén, de a fejlődést szinte kizárólag a hadviselés számlájára írni merő ostobaság.
Utoljára szerkesztette: gforce9, 2016.12.22. 22:22:27
A mai vilag mar tokeletesen ellenne es fejlodne haboruk nelkul is.
Csak kíváncsiságból. Mit mondanál mondjuk a nyugatrómai birodalom bukása utáni 100 esztendőről. Milyen ezekhez a számokat meghaladó 'békesség' uralkodott akkoriban?massacre
list of battles
A