X4 - Foundations
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
qsna pont eu per x4 per resources
Ha a világ peremén, akkor oda lehet, hogy nem jut el a cucc.
Warning! Cargo bay open, shields are down!
Én akármit csinálok nem.
Az értékek nekem sem tetszenek és én is pont úgy gondolom, mint te.
A probléma nem a hűtés fajtája vagy teljesítménye, hanem a processzor hőleadási képessége.
Ez egy nem pici proci, a 6700K után ezt látva óriási meglepetés volt, hogy mennyivel nagyobb.
Jó persze, több benne a cucc is, de 7 nm-en, nem 14-en.
Ráadásul akkoriban óva intették az embereket, hogy a 14 nm-es procin rajta hagyva a böszme hűtőt szállítsák, mert meghajolhat a proci lapja (wtf?!). Most meg itt a 7 nm-es és szerintem nem csak területre, de magasságra is nagyobb, mint a régi.
A lényeg, hogy ekkora felülettel sem lehet jól lehűteni, bár az i7-es sosem ment 70 fokig el. Szerintem 64 volt a plafonja.
Csak egy jó hűtést ismerek, de az a környezetét is jól lehűti, azért lehetne hatékony. De nem otthoni, általános felhasználásra. Ez a nitrogén.
Jobb hűtést nem hiszem, hogy találok rá, mint a mostani. Éppen ezért kevésbé is szeretném megint szétszedni. És ezért sem gondolkodom a 3 ventis radiátorokban meg új gépházban. A radiátorba dugott mérő nagyon hasznos volt, mert jól látszik, hogy nem szállít annyi meleget belé, mint amennyit gondolna az ember. A bemenet és kimenet közötti különbség meg vicc.
Mondjuk mióta leszedtem a gépház tetejéről a retkes porszűrő szivacsot, azóta hűvösebb a proci 2-3 fokkal. De még mindig tud 78 fokos lenni, szóval...
Megnéztem a paraszttól egy AIO-s tesztet. Ott a pumpa fordulatával játszott és úgy vizsgálta a bemenő és kimenő ágat. Na az számított, hogy milyen gyorsan szállítja el a hőt a prociról. A gyorsabb pumpa (4-5000 rpm) jobb hűtést eredményezett és talán 4 fokos eltérést az ágak között. Viszont a proci csak 1-2 fokkal lett hűvösebb, mint mikor 2000 körül járt a pumpa és 1-2 fok volt az ágak közti különbség.
Ha jobban le akarom hűteni a procit, akkor valamivel le kell hűtenem a hűtőfolyadékot. Erre is csinált egy tesztet a paraszt, mégpedig a csapból, friss vízzel hűtötte és a lefolyóba ment a "meleg" víz.
Viszont beleültetted a kíváncsiságot az fejembe a B0, B2 kérdéssel. Bár amilyen szerencsém mostanában (és mindig) van (volt), biztos, hogy nem a tutibb került a kezembe.
Valójában nem a hűtésben kell keresni a hibát. Biztos, hogy van különbség az S14 a D15 egy játékvíz és egy épített között. De a tények szigorúak. Nekem akkora csalódást okozott amikor a csodára várva elindítottam az új hűtéssel (ezzel) a gépet, hogy pontosan ugyanazokat az értékeket láttam, mint az előzővel, hogy kis híján belepistultam! Egy világ omlott össze bennem. Aztán elkezdtem utánajárni, másképp kérdezgetni az embereket, mert egyik sem vallja be, hogy amit vett és elkövetett az ügy érdekében, az szart se ér!!! Mert ilyen gyökér lett a világ, de ezt egy másik témában beszéljük meg...
...És akkor nagy nehezen körvonalazódott, hogy maga a processzor felépítése nem teszi lehetővé, hogy jobb legyen a hőleadása. Magyarán egy ponton túl mindegy mit teszel rá, mert van egy szűk keresztmetszet valahol, ami nem teszi lehetővé, hogy jobban lehűtsd.
Abban reménykedtem, hogy az új ötezres sorozatban ezt orvosolják, de nem.
Azért mondom, hogy túl sok időt, energiát és pénzt ne boríts ebbe a prodzsektbe, mert csalódás lesz a vége!
Ha a 14S-nél nem volt jobb ez, akkor szerintem a d15 rendesen lepipálja.
Egyrészt ajánlották is a procihoz, mint léghűtéses, másrészt tudtommal ez a legerősebb Noctua procihűtő.
De majd utánajárok, hogy mi is a helyzet.
A folyadékost azért is preferálom jobban, mert a pumpa vagy adott esetben a blokk világítással sokkal kevésbé terheli meg az alaplapot, mint egy nagy borda. Mondjuk az Asrock-nál nem számított.
Ha nem felejtem el, akkor megnézem mi van ráírva.
De még meglátjuk, hogy mit sikerül az eladóval kommunikálnom.
Túl sok paszta fogy. És nincs kedvem megint szerelni. Max egy új gépházba egy új hibrid VGA-val.
Bár nekem nem sikerült, hogy magamnak gyártani tudjam, de spliteknél legyártattam. Csak rövid időre kellett.
Nem építettem!!! ("Majd belekötöm a vga-t, ha lesz!") Az ugyanúgy játékvíz, mint bármelyik más, csak bármikor módosítható, szerelhető, javítható...
Szerintem nézz körül náluk. Nem jársz rosszul!
De az kétségtelen tény, hogy a Noctua NH-U14S-nél nem gurított nagyobbat! Ha épp szimpatikusabb a levegő, vagy más okból nem tudsz betenni egy vizet, akkor nyugodtan tegyél rá levegőt.
De ha már leszeded a hűtést a processzorról,. nézd már meg, hogy Rev. B0 vagy B2-es!?!?! Fontos lenne.!
Ezt ha az NPC is használja esetleg az nem fog sok felborulást okozni. Én meg csak szállitok vele.
Még egy ReadText hibát javítok, (a modban nem volt benne a blueprint neve) és kész is :-)
Nem tudom, hogy legyen egy Kraken 63X vagy olyan, mint amit te építettél, esetleg egy Noctua nh-d15.
Én találtam egy átalakított Raptor-t nexus-on.
Annak írtam át a raktérméretét jó nagyra.
A Raptor amúgy sem túl gyors hajó.
Fegyvert meg annyit teszel rá, amennyit szeretnél.
Mentem vele egy karikát, majd ki is kapcsoltam, mert közben megoldódott a szállítmányozási gondom.
Jobb ötletem nincs.
Sajnos nem csináltak olyat, amilyet te is keresel. Legalábbis pár hónapja még nem volt.
Gondolom igen, de azért inkább megkérdem :-)
Szerintem is!!!
Amúgy nem akarok modot csinálni, mert az X4 modolását nem vágom eléggé. Nekem ez az XML-ben programozunk stílus nem jön be. Nem tudom mivel szerkesztik ezeket, gondolom van valami xml parser, fingon nincs.
Arra gondoltam csupán, hogy leszedek egy modot amiben 1 hajó van, és annak átirom a rakterét meg a max speedet oszt jóvan.
(X3 ban sok modot használtam, scripteket is írtam magamnak, ahhoz könnyű volt. Ott gyógyítani is könnyű volt ha elszállt valami. Szóval nem ma kezdtem az x játékok mókolását :-))
Komolyan ilyenre minek pazarolnak egy percet is? Szerintem nem érdekli a jelenlegi játékosokat, megvenni meg senki nem fogja ezért. Teljesen felesleges.
Mondjuk ha jönnének a boronok. Vagy egy új faj. Vagy egy új ellenség. Vagy csak egy gigantikus terraformáló flotta, ami szép lassan haladna a galaxis egyik végétől a másikig. És egyesíteni kellene hozzá a népeket egy küldetéssorozat alatt... Na annak lenne értelme. Láttuk már ezerszer, de nem mindegy hogy van tálalva az egész.
tuti elszúrtál valamit mikor az a fura megállások történtek nálad. HA mod készítesz
nagyon át kell nézni .
Most akkor jön az ha jól érzem, hogy megint mod editort kell keresnem, és csinálok magamnak egyet :-)
Most amit el tudok képzelni, és nem lesz tőle csalásos a szám íze, egy 150-200 ezres solid, ami elég lassú.
Két raktáram között kellene cumókat hurcolászni. Elég fura módot találtam a bányászásra.
Olyan nem jó, amelyiknek bazi nagy a raktere és baromi gyors is? Leopárdnak hívják.
ezzel kísértetem magam, amikor megyek hajót foglalni.
Nem akarom bántani a fejlesztőket semmiképp. Fejlesztettem már én is dolgokat, tudom mi hogy megy. Nem tudom megmondani hol kezdődött, mert mivel a visszatöltött állás is elromlott, nem tudom mihez kötni. De már mindegy, találtam mentésben egy hónappal előtti állást, most azt nyomom, most jól megy. Viszont ha bármilyen küldibe fogok, előtte biztos teljes bare-metal mentést nyomok :-)
A pumpa hangja nem zavar. Nem is hallani, teljes fordulaton megy.
A ventilátorokat kellene belőni, hogy kicsit halkabb legyen.
Nálam játék alatt sem változik, más a gépházam hűtése, mint a tiéd.
Biosban nem néztem még ezt a beállítási lehetőséget.
Első indításnál néztem rá, állítottam rajta, aztán feltettem az alaplapi programokat, így win alól tudom variálni a fordulatokat és, hogy melyik szenzor alapján melyik kimenetet vezérelje. De nem korlátlanul, mint ahogy korábban is írtam.
Pontosan ugyanoda! <#wink>#wink> Amíg nem kezdek valamilyen vga igényes játékba nálam is kb azon a hőfokon megy, vagy inkább 31-32. De amint elkezdem fűteni a házat a videokártyával, akkor felmegy 36-ig (A plafonon van a radiátor) És igen. Elég ritka, hogy akár két fok eltérés is legyen a ki és a bemenet között. "A PARASZT"-nak van erről egy dejója... Vagy ha németül szimpatikusabb... Röviden: Arról beszél, hogy a lassú vagy gyors áramoltatás-e a jobb és az eredmény az, hogy a gyorsabb. Persze ugye ha ez halláskárosodással jár, akkor kompromisszumot kell kötni:Picivel magasabb hő -> elfogadható hang
Nálam a biosban van olyan opció, hogy bármelyik ventilátornak mondhatom, hogy a T-sen 1, vagy a T-sen 2 szerint tegye a dolgát. (A két külön hőmérsékleti szenzor, amit ugye a radiátorba dugtunk.)
Semmilyen értelmes ábrát, vagy mozgóképet nem találtam a saját lapomról. Ez áll hozzá a legközelebb (Eredetileg ezt a lapot akartam megvenni, de valamin elhasalt. Így már duplán...) Bal felül nekem még van a két T-sen "gomb" a CPU, System, etc között. Ha megnyomom bármelyiket akkor középen a grafikonon azt az értéket fogja kijelezni. Felül választom a ventilátort, bal középen meg a forrást. Nálam a CPU csatlakozóra vannak dugva elosztóval, de ez csak részletkérdés. Ha nálad nem ennyire rugalmas a bios, akkor érdemes megkeresni azt a csatlakozót, amihez a szenzorok vannak rendelve! Az vezérelje a ventilátorokat, amire rá vannak téve. Ez egyértelmű! <#wink>#wink>
Utoljára szerkesztette: Jóózsf István, 2021.05.30. 08:39:06
Én bedugtam a lamellák közé föntről. Azon az oldalon, ahol a csövek vannak. Az egyiket jobbra, a másikat balra.
1-2 fok az eltérés a kettő között. Átlag 27-28 fok, 30 fölé nem mentek, míg a CPU volt 77 fokos is.
Viszont amíg a ventik a CPU csatin vannak, addig csak a CPU hőmérsékletére hajlandó szabályozni a fordulatukat.
Ezt meg tudom oldani másképp is (átdugom máshova), csak gondoltam megemlítem.
\"Schnaps im Kopf, du holde Braut Steck Bratwurst in dein Sauerkraut\"
Nem biztos, hogy a játékban van a hiba.
Írtál nekik a hibáról? Jó lenne, ha ők néznének utána.
Ha kiszedett modokkal feldobod valahova az egyik mentésed, akkor én is ránézhetek, nálam előjön e a gond vagy sem.
De ennél többet akkor is csak a fejlesztők tehetnek.
Utoljára szerkesztette: RJoco, 2021.05.28. 12:37:50
Azt hittem azért több év fejlesztés (ööö javítás) után ilyen már nem fordulhat elő. <#idiota>#idiota>
A csörgőkkel a terrán dlc előtti xverzumot kiirtottam.
De a Raptor is nagyon jó állomás ellen akar egyedül is, csak jobb, ha te irányítod.
Egyéb esetben ajánlott 10-20 csörgő mellé.
Eléggé tetszik a split carrier, rengeteg Mes ágyú van rajta, gondolom ez Mes és Ses hajók ellen jó igazán, nagy hajók ellen nem sok szart ér.
Asgardn a leghatékonyabb nagy hajók és stationok ellen?
Utoljára szerkesztette: Micsu, 2021.05.27. 23:33:16
A szektorban tényleg dokkolni kell.
Én odaküldtem egy kis hajót is bedokkolásra.
Mert időnként másfele is menni kell. A kis hajóra meg mindig rá tudok teleportálni.
A xenon sectorban a küldi miatt dokkolni kéne, azt hittem mindegy milyen hajóval megyek oda.
Amugy a katanaban az inventopryban van egy xenonterran implantatum vagy mi. Azt lehet át lehetne tenni. Én már nem próbálom, mert kilőttem a hajót.
Mellesleg, ha uj hajót gyártok annak jó a turretje. Igy mindent eladok, és újragyártom a flottát.
Még ettől függetlenül nem értem miért állt meg a terran asgardos flotta. (Egyszer már bevonultam vele xenonékhoz, akkor egyből ment be) Megállt az előtte levő szektorban. De már nem is érdekel a hülye plot.
Mentem vele egy kicsit és egyből ellenség lett mindenki :D
Én a yaki hajót csak addig használtam, míg kellett a küldetéshez. Utána elvittem a HQ-ra.
De az is lehet, hogy pilótát tettem rá és elküldtem a HQ-ra, én meg a sárkányomban folytattam a küldit.
Úgy emlékszem, hogy a terrán rendszerekből kijőve visszakaptam a tulajdonom felett az irányítást.
Az erősítő meg xenon területen van.
De, ha ez nem mai probléma, akkor nálad az alapjátékkal is gond lehet.
Fájlellenőrzés a steam-en keresztül.
Esetleg a géped nem bírja.
Fogalmam nincs.
Jól hangzik ez az alfakúl. Viszont most nem cserélem le, max, ha lesz új VGA.
A Zafírt annyira nem ismerem. Nekem egy olyan noname-nek tűnik, mint a Zotac, meg EVGA, bár utóbbit párszor láttam PCX-es konfigokban.
Vagy a zafír a Shapphire lenne? Régen sok jót nem hallottam róla. De az lehet, hogy már nagyon régen volt.
Nézem is a 6900XT-t potom 2200 euróért, 3 ventis radiátorral. Pont ma volt fizu, de behúznám, raktáron is van neki.
Ajánlott tápnak 900W-ot írnak, mindjárt azt is vehetnék újat. Meg valami brutál nagy házat is. És, ha már úgyis le kell szednem a prociról a bordát, akkor mindjárt lecserélhetném egy nagyobbra.
Kész anyagi csőd, ezt már nem fedezi a fizum.
3 tápkábel kell neki. Brutál.
De legalább van 3 DP kimenete. A monitor kábeleimmel legalább nem lenne gond.
Másik kereskedőnél már 2700-ba fáj.
Mellesleg a legutolsó patch előtt a terran plot kezdett el ilyeneket produkálni, de a patch megszuntette.
Egyszer olyan volt hogy egyik szektoromban az összes bányászom egyetlen pontra akart menni, de nem mozdultak. Akkor is ilyen részleges gondok voltak.
Azt hittem akkor a terran plot megjavitotta, de csak roszabb lett és későn vettem észre. Sajnos 16 napos full mentésem van csak a gépről.
Utoljára egy hasonló miatt tettem félre pár évre a játékot. Lehet most is az lesz.
Én azt hittem, hogy csak az a hajó képes megváltoztatni a jelét. Szépen be van dokkolva a HQ-ra a másik yaki hajó mellé.
Viszont akkor nem tudom mi lehet nálad a gond.
Tényleg érdemes lenne a fórumukra felmenned. Jobb ötletem jelenleg nincs.
Nekem is mindig a legfrissebb HWInfo van fent. Nézd meg a beállítások Lavout részen, hogy mindenhol van-e pipa! Mondhatnám, hogy várj türelemmel, de volt idejük rendesen megcsinálni tavaly év vége óta!
Azért lett alfakúl, mert
1; bármikor kicserélhetem bármelyik elemét!
2; Csak ő ad rézből készült radiátor a játékvíz szettjéhez!!!!
És mert foglalkozik épített vízzel is. Neked ráadásul helyben van, mert hazai cég.
Ha AMD-ben gondolkodok, márpedig ugye piros gép lesz, akkor csakis a Zafír jöhet szóba (Ánusz, dzsidzsabádzst szóba sem jöhet, az összes többi gyártótól fázok! Nálam az MSI a favorit alaplapokban, de egyszer elég rossz hírük lett VGA fronton...) és neki nincs gyári folyadékos kártyája. Viszont van az alfánál rászabott szép, átlátszó, szinebonás... +50 pengő kiadás!
Azért gondolom hogy ez a baja, mert amikor a katanaban voltam a yaki transponderrel, addig nem tudtam a saját cuccaimat se kezelni, mert ugymond a sajat ellenségem is voltam. Szerintem amikor ez az állapot megszünt nem adta vissza jól az irányitást a cuccaim felett.
Utoljára szerkesztette: goyo2, 2021.05.26. 15:07:51
Az a baj, hogy ami hajót ,,felszabaditok", az elindul, de nem lő semmivel. Pilóta csere megvolt.
Amit nem értek, hogy megy minden, egyszer csak nem, de akkor előző mentést betöltve se. Mintha nem a mentésben enne a hiba. Nem logikus.
Olyannal igen, hogy a terrán állomás elnyelte a hajóm és alig tudtam elővarázsolni. Pilótát kellett benne cserélnem, kiadnom a kidokkolás parancsot és akkor hozta elő az állomás a bendőből.
"nincs új mod ami okozhatná" ügyes bújtatás, ezek szerint régi van, ami okozhatja, mert nem kapott frissítést a 4.0 óta és kicsit inkompatibilis lett.
De azért próbálkozhatsz pilóta cserével is, de több száz hajónál...
Szedj ki minden mod-ot. Ha úgy is csinálja, akkor töltsd fel a mentést egy felhőbe (pl. dropbox) és írj az X4 fórumába egy hibajelentést.
De megnézheted eleve a fórumot is, hátha másnak is van ilyen gondja és van rá megoldás is.
Gondolkodtam épített hűtésen, de jobb szeretem a zárt rendszert, aminek nem gond, ha fekszik.
Viszont ahogy nézem, ez megoldja ezt a gondot.
Nem tudom, hogy vannak e csak bordával szerelt VGA-k vagy azt neked kell megcsinálnod. Viszont akkor nagyon figyelni kell, hogy milyen kártyát veszel, amire bordát is gyártottak.
Úgy emlékszem, hogy EVGA csinált a zöldeknél olyan hibrid megoldást, mint ami nekem is van MSI-től. Viszont ezt bekötni a rendszerbe, hát nem tudom.
Olyan megoldás miért nincs, hogy eleve a csőbe van beépítve a hőmérő? Sokkal pontosabban lehetne mérni a radiátorba befolyó és elfolyó víz hőmérsékletét. És lehetne figyelni, hogy a CPU-tól milyen meleg víz megy a GPU felé, ha egy körön van.
Mivel monitoroztad a procid?
Nekem a legújabb hwinfo nem jelöli a preferált magokat.