X4 - Foundations
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Hát ez eszméletlen jó. Most nagyon meglepődtem.
Stay on your toes. - Maradj a lábujjadon. - gógle
Stay on your toes. - Legyél résen. - dípel
Stay on your toes. - Légy óvatos. - én
Warning! Cargo bay open, shields are down!
@István: Mire vagy kíváncsi a procimmal kapcsolatban?
Bios frissítés alkalmával ki kellett szednem a procit, így most van adat a felületéről.
Meg pár infó a prociról:
A bios frissítésnek köszönhetően most úgy néz ki, hogy sokkal hűvösebb. Cinebench R23 alatt csak 60 fokig ment fel. Igaz, hogy majd 2000 pontot vesztett is (25368). Vagy azért, mert fut mellette a HWinfo vagy inkább azért, mert az új bios más telemetriával dolgozik.
125W-ot fogyasztott max a proci.
A pumpát meg rádugtam az alaplapra, így látom a fordulatát. Max 5500-at tud, gondolom ennyin járt tápkábelről. Belőttem fix 5000-re a fordulatot. Így 5200-5300 közötti tartományban működik. 4700 alá úgysem tudna menni, mert ahhoz már kevés a vellany.
A ventilátorok is egész csendesek, a radiátor be és kimenete 33 és 30 fok volt a 10 percben. 25 fokos szobahőmérsékleten.
Egyetlen dolog zavar nagyon. A GPU radiátor ventilátorát nem lehet sehova jól beállítani, így 1400-as fix fordulat körül megy. Nem zajos annyira, csak az MSI-nek lehetett volna annyi esze, hogy a VGA-ról vezérli, nem pedig az alaplapról.
Vagy megoldja, hogy alaplapon keresztül is jól lehessen vezérelni. Az a baj, hogy nem is emlékszem, hogy volt megoldva a régi gépen. Lehet, hogy ott is fix fordulaton ment. Vagy proci hőfokhoz kötöttem.
Az ajánlást köszi!
Utoljára szerkesztette: RJoco, 2021.08.15. 18:17:32
Azt a fordítót majd én is meglesem...
Természetesen gógle segített, de itt-ott elég erőteljesen bele kellett nyúlnom és még így sem tökéletes...
Használd ezt: DeepL
Tíz fordítóból kilenc ezt ajánlja :)
On
"Azt mondani, hogy nem érdekel a magántitokhoz való jog, mert neked nincs titkolnivalód, ugyanolyan, mintha azt mondanád, hogy nem érdekel a szólásszabadság, mert nincs mondanivalód." Edward Snowden
A küldi neve The Meeting.
Először egy üzenetet kellett vinnem Delilah Shiratori-nak. Ha jól emlékszem, akkor egy Mars rendszerbeli állomásra. Jó rég volt már. Itt akadt el a küldi, ami már megy.
Fel is vettem vidóra a folytatást, de mivel megint nem értettem mindent, ezért most én akadtam el.
Úgyhogy lefordítottam.
Kedves, majd 2000 karakteres szöveg lett belőle. Természetesen gógle segített, de itt-ott elég erőteljesen bele kellett nyúlnom és még így sem tökéletes, de én nem is vagyok fordító. Viszont érthető lett.
Akit érdekel egy rövid szösszenet:
Feltételezem, hogy némi információt szeretne kapni arról a politikai állapotról, amelybe belegabalyodik:
Az Antigoné Köztársaság szuverén állam, amely csak a közelmúltban jött létre a leállás során.
Fő rendszerük Antigone Memorial, amely rendszer levált a központi Argon -kormányról, majd levált a Föderációról.
Amikor az Ugrókapu újra működni kezdett, a Köztársaság kibővült, és újabb maroknyi újonnan felfedezett rendszert követelt, mielőtt újra kapcsolatba lépett az Argonnal.
Természetesen egy ideig feszültek voltak a dolgok, de azóta megoldódott.
Ezt szem előtt tartva a Terran titkosszolgálat álláspontja értelmes.
Szoros kapcsolataik miatt az Antigoné Köztársaság valószínűleg hozzáfér mindenféle Argon kommunikációhoz, de nem állnak szigorú Argon felügyelet alatt.
Ha figyelembe vesszük az emberi kapzsiság elkerülhetetlen hajlamát, nem óriási dolog azt várni, hogy a bizalmas információk végül kiszivárognak.
Ennek ellenére nem tudom elhessegetni azt az érzést, hogy ennél többről van szó, mint néhány kormányzati dolgozó megvesztegetéséről.
A legjobb, ha megőrzi az eszét. (Na igen, ez a mondat megint egy gyöngyszem. Lehet, hogy úgy jobb lenne: "A legjobb, ha óvatos leszel."
(Elmegyünk Antigone Memorial-ba.)
Quint Ygon:
Állj!
Ez egy Jump Gate határellenőrzés, amelyet az argoni rendőrség végez!
Maradjon nyugodt, és kapcsolja ki fegyverrendszereit.
Dal Busta:
Várj, miért akadályoznának meg téged különösen az argon erők?
Ez nem jó. Légy óvatos.
Quint Ygon:
Vizsgálataink felvették a hajó aláírását, amely többször is belépett a Sol térbe és elhagyta azt. Ezért van okunk megkérdezni Önt.
Mi a célja a látogatásának?
Én:
1. Termékekkel kereskedem az egész világegyetemben. (Válasz)
4. Szabadúszó zsoldos vagyok.
Quint Ygon:
Kereskedő egy ilyen harci hajó élén? Nem túl valószínű ...
Dal Busta:
Nem veszik be a történetedet. Ez rossz.
Quint Ygon:
Maradjon.
Parancsnok, gyanús jeleket veszek.
Hebalisos Hilibis Yoganis IV:
Ez egy Scale Plate Pact rajtaütés!
Dobd el a rakományt és add át a hajóidat!
Dal Busta:
Slisszolj el, míg az Argon járőr másra figyel!
Én is csak nemrég jöttem rá. Nagyon hasznos, ha mondjuk 90 fokban kell elforgatni. Mondjuk ehhez nem lenne rossz, ha valami értelmes, jól látható helyre le is tudnám rakni, ahol forgathatom és nem ő pakolgatná, ahova jónak látja.
De szerencsére ez már a múlté.
Amit észrevettem, hogy ezek a nagy hajók csesznek kiküldeni a drónokat. A listán legalábbis nincs aktív.
A hajó áll egy helyben, az érc meg gyűlik a raktérbe. Úgyhogy legközelebb védelmi drónokat teszek rájuk, hátha azok eltakarítják a lilákat. Vagy megpusztulnak.
A másik érdekesség, hogy egy szektorban voltam épp, mikor megindult nem messze tőlem egy állomásom építése.
Az építő hajó először kiküldött 47 drónt a 70-ből, majd ez a szám lecsökkent 30-ra és egy darabig ott is maradt, majd megint megjelent 47 és lecsökkent 42-re, majd ott maradt.
Térkép nézeten figyeltem a dolgot, az új modulok nem jelentek meg a térképen, míg be nem zártam és újra meg nem nyitottam. Vajon ezt egyszer javítani fogják? Ez sem mai hiba.
Nem voltam benne biztos, hogy tényleg így van, mert csak angolul mintha valami ilyesmit olvastam volna az egyik listán, illetve egy röpke pillanatra próbáltam az új nézetes vackot és akkor feltűnt, hogy nem csak azt nem engedi letenni, ami belelóg, hanem a teljes láncot, amit épp másoltam volna.
Nem tulajdonítottam akkor neki nagy jelentőséget.
Így, hogy már hozzászoktam, szerintem is gáz a dolog. A HQ-n úgy érnek egymásba a dolgok, hogy van olyan modul, amit nem is látni, kijelölni meg max listáról.
Ha most kezdeném, illetve amikor megismerkedtem ezzel a jelenséggel, akkor tartottam gáznak, mert, hát, mégiscsak, na...
(A hófutóhoz is jött frissítés. Ott is tudom rágni a kefét!)
Nem bonyolult!
De nem is ezért jöttem, hanem mert itt hagytam egész nap a játékot, hogy hátha történik valami bányászatilag, de a kilenc óra alatt nem lett javulás, tehát az a mod szart sem ér!
Amin meglepődtem, hogy a modul forgatásokhoz nem kell ikszemelt szerkeszteni, mert külön téma. Mindenképp kapjuk. A kamera nézet az opcionális.
Ez a modul forgatás is tud meglepetéseket okozni, de kis odafigyeléssel és némi rutinnal menni fog. Azért, jó lenne, ha ez is opcionális lenne. Főleg így! De ahogy nézem pont erre is van javítás a béta 6-ban.
Közben megjött a Version: 4.10 Beta 6 (455246) - 2021-08-12
Ez sem rövid:
Igen. Rá kellene szokni a pause-ra...
Én is néztem, hogy mintha lett volna az átlátszóságra beállítás, de azt hittem, keverem valami másik játékkal.
A raj vezér dolog is új. Nemrég mókolták. APROPÓ! Megint belebabráltak a gyártási láncba! Több komplexemben is kifogyott az EC! Köszönjük Emese!
"És biztos, hogy nem tesznek jót a teljesítménynek sem." Pont ez jutott eszembe reggel! Úgyhogy nálam egyelőre gyártódnak a katanák, és ha kell elárasztom az egész rohadt világot velük! Már csak meg kellene tanítani nekik, hogy ne menjenek el az ellenség mellett. Legalább köszönjenek oda, vagy biccentsenek! <#wink>#wink>
Mintha korábban sokkal jobban áttetsző lett volna.
De alul a kicsi ablakra is vonatkozik ez.
Vagy csak rég játszottam vele.
Beállítások között mindenesetre semmit nem találtam.
Az jobban zavar, hogy nem vagy nem mindenhol jelenik meg a vezérhajó ikonja nagy szimbólummal. Korábban ez jobb volt, nem kellett annyira ráközelítenem a csapatra és keresgélnem a koronát, ki volt emelve és, ha odaklikkeltem akkor pont őt jelöltem ki.
Gyártottam frissen egy kis Dragon flottát, itt meg a fő hajó szép élénk színű, míg a többiek halványabbak a háttérben. Ez is jó, de a régi csapatoknál miért nem ilyen?
Szerk.: Nem, az újnál sem olyan, mint ahogy írtam. A vezérrel meg kicsit tévedtem. Ha eléggé lekicsinyítem a térképet, akkor csak a vezér látszik. Ha már "szektor nézetben" vagyok, akkor meg keresgélni kell, mert előtűnik a formáció.
Szerk.2: Jó lenne egy mod, ami csökkenti a lilák számát. Zavaróak a bányászok körül. És biztos, hogy nem tesznek jót a teljesítménynek sem.
Utoljára szerkesztette: RJoco, 2021.08.12. 12:27:54
Az a kis infó panel ott középen akkor jelenik meg, amikor ráklikkelsz a hajóra. Vagyis kijelölted a hajót.
Ha azt akarod, hogy annak a hajónak a célpontja legyen, amiben ülsz, akkor T-t kell nyomni, mint a játék eleje óta mindig.
Ha az infó panel nem működik mindig jól, akkor az a béta bugja. A minap nálam sem volt minden kerek.
Az állomásépítésnél a Pause gomb használatát erősen ajánlom.
Engem már korábban is kiidegelt a játék, mikor nagyobb komplexnél nem tudtam oda rakni a modult, ahova akartam. Volt 1 egész pixel a képernyőn, ahova húzva az egeret, megjelent a modul a kívánt helyen. Ahogy odébb mozdult az egér, máris elrakta a francba. A játék motor ugye nem bírja az egy mag miatt. (Most épp a háttérben fut a játék, egy magot 100%-ra terhelve.)
Aztán láttam, hogy az egosok simán megállítják a játékot és úgy kezdenek el építkezni. Na azóta nem csak építkezésnél csinálom, hanem mikor le kell gyalulni pár lilát, mert nem hagyják a bányászaim, a rendfenntartók meg cseszik a dolgukat végezni, akkor manuálisan rájuk uszítom őket. De a kis vackok gyorsan mozognak, főleg, ha még SETA-t is tolok. A pillanatstop viszont megoldja a gondom.
Emellett, ha építkezésnél esetleg rám támadna valami bátor, de nem teszi, mert megállítottam a játékot.
Ma nem vagyok toleráns, egyáltalán.
Az új kamera módot úgy fogom törölni, mint a huzat. Egy perc alatt tett agyatlan egysejtűvé éles helyzetben. Nem is értem, hogy gondolták, hogy ez így jó lesz?!?!?!?
Ott középen? Ha máshova klikkelsz, akkor eltűnik.
Ott alul? Szerintem sehogy.
Mert nézegettem ezt is... S.gggg vagyok! <#wink>#wink>
Itt a hsz:
"IchBinGroot márc. 31., 22:06
it works fine with existing savegames!!! it takes time for the field to replenish! and if there allready many miners doing there job it take much longer - but it works - thanks!"
A kreatív hajlamra magasról teszek.
Egyszerűen zavar, hogy ott a rengeteg összekötő blokk és a gyárakat csak a tetejére tehetem, az alja meg üresen marad.
Az oldalairól nem is beszélve.
"After some testing, it looks like this requires a new save to take effect."
Új mentés. Mentést csinálok neki annyit amennyit csak akar, de szerintem új kezdésre gondolt. Azt meg ugye majd csak akkor, ha néger gyerekek potyognak az égből! Én ezt a világot szeretném élhetővé tenni, nem egy újat kezdeni!
Működik a termelő egységekkel is.
Azért rendesen bele lehet pistulni, ha ki akarod élni a kreatív hajlamaidat!
Szóval, egyelőre nagyon szokatlan mindkét ficsőr. Talán, ha pár óra beleborul. Ahhoz viszont az kell(ene), hogy számomra is játszható legyen a játék. (Bányászatilag) Mintha rémlene, hogy valaki készített rá mod-ot...
Van egy: config.xml
Amibe be kell írni ezt a sort: <stationeditor_freecam>true</stationeditor_freecam>
Közben ránéztem, hogy a kábeles hőmérők mennyire is pontosak és van közöttük egy 1 fokos eltérés.
A zaj kérdéssel még nem foglalkoztam.
Kíváncsi vagyok mi van belük, szét fogom szedni.
A lerakódott dolgok lehet, hogy nem is a vízből vannak, hanem valami kopó alkatrészről vagy gyártási anyag maradt a rendszerben.
A víznek az lenne a lényege, hogy a hűtendő cucc hűvösebb legyen és a zaj se legyen akkora. De sajnos ez már nem így működik.
Szerintem még mindig jobb, ha két pumpa dolgozik, mintha az egyiknek tekernie kellene a másikat. Jelen esetben.
Arra is gondoltam, hogy az akvárium háromnegyedébe teszek egy 5 cm-es elválasztót és csak az alján hagyok egy rést, amin átfolyik a víz az 1/4-be. Utóbbiból megy a gépbe a víz. Így elvileg csak a leghidegebbet fogja elvinni. De aztán lehet, hogy rosszul gondolom.
Az tény, hogy macerásabb a víz. És a meghibásodás is jellemzőbb. Elfáradó fittingek...
Azt azért nem gondolnám, hogy nem lehet hatékonyabbra megcsinálni mint a levegőt. És valóban indokolatlanul drága. Nekem ne mondja azt senki, hogy pont a leggyengébb láncszem a gépezetben, ami törvényszerűen tönkre is megy, 3-5000 forintba kell hogy kerüljön!!!! És kell belőle 10+ darab!!!
Természetesen nem úgyértettem, hogy egymással szembe kötnéd be, <#wink>#wink> hanem, nem tudnád őket úgy összehangolni, hogy pont ugyan olyan teljesítménnyel működjenek és egyik a másikra rádolgozna. Nem vagyok benne biztos, hogy ez egy egyszerű rendszerben működne. Hosszú távon biztos nem.
A csövek elrendezése is csak részlet kérdés. Nyilvánvaló, hogy ami kivezet az akváriumból, az jöjjön alulról, így (hátha) hideg vizet szív...
Tulajdonképp feltaláltad a kurvadrága és feleslegesen bonyolult akvárium fűtést!
Az akváriumból jövő csövet amúgy is az aljáig akartam dugni, mert ott a leghűvösebb a víz. Amíg be nem kapcsol a padlófűtés...
A lényeg, hogy az alján csinálhatok akár egy ívet is, így a cső vége felfele néz. De szerintem, ha egyszer nem levegős a rendszer, akkor után a nem is lehet már az.
Az akváriumba menő csövet meg talán elég 5 cm mélyre dugnom, így onnan sem kaphat levegőt.
Aztán a pumpa vagy képes forgatni a vizet vagy nem.
Kipróbálni úgysem működő procival fogom.
Sőt, a régi gépem maradékát nem vitték el, így szétszedhetem a régi vizes cuccot és kísérletezhetek anélkül, hogy a gépemet csesztetném első körben.
Szerintem nem lenne gond a kiemeléssel. Inkább azon törd a fejed, hogy töltsd fel a rendszert úgy, hogy lehetőleg egy pillanatig se fusson szárazon a pumpa!
Azon gondolkodom, hogy az AIO pumpák elegek vagy kellene valami komolyabb? Az akvárium magassága van vagy 30 cm. Onnan valahogy ki kell emelnie a vizet. Esetleg egy új pumpa, de akkor milyen tudással? Vagy kössem sorba a mostani kettőt?
Az is megfordult a fejemben, hogy sima léghűtéses VGA-t veszek, a procin meg cserélem az AIO-t egy Noctua NH-D15-re.
Ahogy nézegettem, nem gyengébb, mint az AIO (és nem is lenne hangosabb), viszont így egész zárttá tehetem a gépházat. Levegő be elől, felül zajszűrős panelokkal zárom, az oldalai eleve zajszűrősek. Por sem hullik bele, elöl meg alul van porszűrő.
Ha kell előre még zajszűrős ajtót is felrakhatok, de akkor csak az ajtó mellette tudják beszívni a levegőt a ventik.
A léghűtésnél is. A folyadéknál meg egyértelmű. Azért is emeltem ki külön a tartályt, mert az is inkább tárolja a hűtő tömeget, meg légmentesen tartja a rendszert. A két radiátor dettó.
Megtehetném, hogy két szál csővel bekössem a vga-t a mostani rendszerbe, de inkább eljátszadozok vele. Ahogy mondtad flexi csövekkel. A funkció lesz a lényeg nem a bazári parádé.
Meg aztán, bárki bármit mond, így kordában lehet tartani a zajt.
Nem az a kérdés, hogy megcsinálom-e, hanem, hogy mikor?
Nézegettem videókat, meg itt a hardveres részen is érdeklődtem és arra jutottam, hogy az épített víz fölösleges. Nem hoz annyi hasznot, ha egyáltalán hoz az AIO vagy hibrid VGA-hoz képest. Mutogatásnak nagyon jó, meg kihívás megépíteni. Én max az utóbbi miatt csinálnám. És abból is lehet, hogy csak a gumi csöveset. 6800 XT gyári vizesblokkal van már 1500-ért. A nagytesó ugyanettől a gyártótól 2500.
Nemrég láttam levegős hűtésű 3090-est, ami nem is volt forró és a hangra sem panaszkodott a tesztelő.
Amúgy olyan elvetemült ötletem támadt, hogy mi lenne, ha egy nagy tartályba engedném a folyadékot és onnan is jönne. Hűtés nélkül az is átmelegedne, csak kérdés, hogy mennyi idő alatt. A nagy tartályt úgy értsd, hogy valami 30 vagy 50 cm-es oldalakkal. Van is egy baromi nagy akváriumom. Egyik oldalt fent befolyik a melegvíz, a másik oldalt alulról meg kiszívja a hideget.
Esetleg a körben az akvárium elé tenni egy radiátort lassan forgó ventikkel. Mondjuk autóradiátort :))))
A paraszt épít valamit 9 ventis radiátorral. De sajnos még mindig nincs videó a fojtatásról, pedig nagyon kíváncsi lennék rá.
A két radiátoros megoldásokkal az a gond, hogy az egyik radiátor bemegy előre, onnan meg befújja a venti a levegőt a gépházba, majd úgy fel a másik radiátorra, amin keresztül távozik. Pont nemrég néztem egy ilyen videót a paraszttól. Egymás után volt kötve a CPU és GPU. Egész barátságos volt mind a kettőnek a hőfoka. De nem új generációs cucc volt, ha jól emlékszem.
De már tervezgetem a komplett vízkört ami hűti a CPU-t és a VGA-t is két radiátorral, rendes víztartállyal. Ha majd lehet kapni elfogadható áron videokártyát. De attól tartok az már csak jövőre lesz! Akkor meg már jön mindenből új.
Új processzor foglalat is, hogy fene ott enné meg ahol van! Mert akkor ugye új lap is. Amiknél mostanság szépen elszaladtak az árak.
Azt sem szeretem, ha a proci 80 fokon megy, de majd megpróbálok valami értelmesebb karakterisztikát beállítani.
De ugye nem a tevékenység alapján állít fordulatot, hanem procihőfok alapján.
Ha már ilyen meleg, nekem az lenne a legjobb, ha egy bizonyos hőfokon tartaná és nem változtatná olyan durván a ventik fordulatát. Ezt hiányoltam a korábbi procinál is. Az ingadozást elkerülendő alacsonyabb hőfokon megy a proci, ha magasabb fordulatra rakom a ventiket. Így amikor megugrik kicsit a terhelés, akkor a procihőfok is, de, ha elég magasan van az állítási küszöb, akkor a ventik lehet, hogy nem. Ezt kell kikísérleteznem.
A pumpa nálam fix fordulatú és nincs hangja.
Az érzékelőket meg nem mértem be, így nem tudom, hogy egyik a másikhoz képest mennyire pontatlan és úgy alapból mennyire pontatlan a kettő. Amúgy max 1 fokos eltérést szoktak mutatni, de javarészt inkább ugyanazt az értéket.
Nálad azért látni, hogy a radiátor felmelegszik 36-38 fokra is. Én az enyémet ilyen melegnek sosem láttam.
Ha biztosan tudnám, hogy 90 fok fölé nem megy a proci és ezt bírja, mert jó neki, akkor sokkal nyugodtabb lennék.
Nálam úgy van belőve, ha nincs terhelés, akkor 6-700 körül lehelnek. Ha van valami tevékenység a gépen, ami már tényleg igényel némi erőt, akkor megy fel 900-1000-ig. (illetve most nyáron 1200-ig. De télre visszaveszem ezerre.) Ezekkel az értékekkel vígan elvagyok. A processzor sajnos ilyen. Akkor is felveszi az üzemi hőfokot, ha jégbe fagyasztod. Ilyen a konstrukció.
Nyugodtan vedd vissza ventiket.
A pumpáról annyit érdemes (Mivel ahány pumpa, annyi fordulat) Ennek 2800 a max fordulata. Azt sem hallom!!! Alapból 1600-on megy és processzor hőfoktól függően megy a maxig. Imigyen.
A CPU ventilátor van a radiátoron.
A be - ki érték meg a radiátor hőfoka.
Sosem mondtam, hogy új a gép.
Az alaplap, a proci, meg a rajta lévő vízhűtés új. Illetve a régi 2x8 GB mellé bekerült új 2x16 GB.
A gépház és VGA viszont ugyan az.
A VGA radiátorán lévő venti a régi alaplapon nagyon jól be volt lőve. Az újon a fene tudja mi van, így fix 1400-on pörög. Lehet, hogy ez lüktet. Nem sikerült pontosan kihallanom.
Azt nem tudom, hogy az alaplapnak van ventilátora vagy nincs, de, ha jól rémlik, akkor talán van.
Az új vizes blokkra meg nem a bequiet 1600-at is pörgő ventijei kerültek fel, hanem a noctuák, amik úgy 1400 körül tudnak max. A pumpa meg fix fordulatú.
Viszont a proci annyira melegszik, hogy nem is kell a játéknak futnia, elég, ha elkezd valamit csinálni a víruskergető vagy frissít a steam, a win kompatibilitás izéje meg elkezd dolgozni és a proci máris pörög. Pedig csak éppen egy szál mozdul ki, de a maxot meg sem közelíti.
Szóval nem csak játék alatt hangos, de játék alatt mindenképp hangos.
Viszont inkább legyen hangos, mint halkan lüktető. Egyik sem jó, de utóbbitól pillanatok alatt kikészülök.
Mondanám, hogy csak az, mert be sem kapcsolom hetekig, a PS5 meg teljesen halk, viszont a melóhelyen folyamatos a zúgás. Ott sem kellemes, de a fizu kell. A sípolást meg nehezen viselem, vettem is zajvédő fülest. A kollégák néztek is, de kit érdekel, ha nem fáj a fülem. Lehet, hogy kellene egy komolyabb füles és meg lenne oldva a dolog. De 25-27 fokban kinek van kedve hozzá?
Mért zúg jobban mint a régi?
Azért mert egy szálat rommá terhel a játék, még nem kellene melegednie. A VGA terhelés meg köztudottan nem magas, ha csak nem vállaltál be valami hülyegyerek ficsőrt. Jah, az új köd esetleg beleszólhat a dologba de van olyan beállítása, amivel a régit használja.
Vagy csak az, hogy egyáltalán zúg, mert egyébként be sem kapcsolod hetekig? <#wink>#wink>
Alapjáraton van egy kellemetlen lüktető hangja a gépnek, ha meg a proci kicsit is dolgozik, akkor a "ventik zúgnak", mint egy gyárban.
Pedig a terrán szálat végig kellene már tolni így, hogy elindult.