72
  • ostoros
    #72
    Ez érdekes volt, köszönöm.
  • ostoros
    #71
    https://en.wikipedia.org/wiki/Dark_Ages_(historiography)

    Utoljára szerkesztette: ostoros, 2016.12.06. 17:58:36
  • gforce9
    #70
    Láttam már az előadást. Ezért mondtam, hogy matematikai módszert talált ki. A régi az epiciklusokra alapuló földközpontú modell pontosabb előrejelzéseket adott akkor még. Csak a napközpontúnak meg a matekja volt marha egyszerű.
  • molnibalage83
    #69
    Te tényleg ennyire fullba tolod...?
  • molnibalage83
    #68
    Annyira nem. A műszaki tudományok egy része bizony fejlődött. Nézzél már rá arra, hogy milyen hajózás volt a XI. században és milyen 300 évvel később, mikor még az inkvizíció is tombolt. Ostromgépek, stb.

    A tudomány azért nem fejlődött, mert hiányzott hozzá két dolog.

    1. Nyomtatás az eredmények pontos rögzítéséhez és terjesztéséhez. Kásd a kettővel lentebb levő videóban.
    2. Egységes természettudományok számára használható matek. Ezt Newton alkotta meg meg még páran, de övé volt a szupernagy érdem. Semmi sem gátolta volna az ősöket sem, hogy arra jöjjenek rá, amire Newton.

    Nemi minden a kereszténység és az egyház hibája. Érdekes módon, ahol nem kereszténység volt azok sem hajrázták le fejlődésben az európai kultúrát sőt, azért volt az egész kolonizáció, mert a nyugat volt technikailag a legfejlettebb... Tehát más, még annyit sem ért el, mint Európa...
  • molnibalage83
    #67
    Lásd az előző kommentben levő videót Gallileiről. A történet ennél jóval viccesebb.
  • molnibalage83
    #66
    A Kopernikus féle világképet semmilyen méréssel nem tudták alátámasztani, csak azért lett népszerű, mert egyszerűbb volt, mint a mindenféle vicces magyarázatokkal dolgozó Föld központú. Később tudták csak megyfigyelésekkel igazolni, hogy a Nap központú a Naprendszert nézve helyes megállapítás.

  • VolJin
    #65
    Talán nem kellene utópiákat kergetni, és akkor nem fájna annyira, hohy a világ igazságtalan. Az összes nagy szopórolleres világkatasztrófa abból következett, hogy valaki, valakik a nagy sopánkodásban, hogy igazságtalan a világ, belefogtak egy utópua megvalósétásába.
  • VolJin
    #64
    A pénznek két szerepe van. A termelés finanszírozása, és a megtermelt javak elosztása.
    Ezért másként nem is lehetséges működnie a világnak, minthogy a pénz hatalmat biztosít. Nincs itt semmiféle irány, mindig is így volt...
  • TokraFan
    #63
    A Föld népeinek fejlődése, az általuk járt út, a társadalmak melyekbe szerveződnek, nem beszélve a kultúrális sajátosságokról, ma is borzasztóan eltérő! Többek között, már csak ezért sem lehet egyértelmű választ adni arra, hogy a haladási irány _globálisan_ jó-e vagy sem!

    A fejlődés is több síkon mozog. Technológiai és tudományos szinteken most jó az irány. Az oktatásban vannak országok (nem itthon) ahol alapúvetően jó az irány.
    Más szempontokat nézve pedig bizonyára nem jó az irány, többek között pusztán a birtokolt pénz mennyisége alapján történő befolyás és hatalomgyakorlás a lehető legrosszabb, amit el tudok képzelni. Egyrészt így tökéletesen alkalmatlan és főleg értéktelen emberek kerülhetnek milliók életét döntően befolyásoló hatalmi pozíciókba, másrészt a haszonszerzési vágy legtöbb esetben nem az értelmes, okos és az emberiség javát szolgáló döntéseknek kedvez. Jobbnak látnék egy meritokrata rendszert, bár azt is nagyon át kéne gondolni és a megfelelő biztosítékok egész láncolatát kéne létrehozni azért, hogy valóban csak a legjobbak, legokosabbak, legbölcsebbek, legtehetségesebbek, legszorgalmasabbak és a társadalom szempontjából is értékes emberek juthassanak vezető poziíciókba.
    Utoljára szerkesztette: TokraFan, 2016.11.30. 09:13:59
  • Tetsuo
    #62
    A fejlődés csak egy illúzió. ...Vagy szerinted tényleg jó irányba haladunk?!
  • TokraFan
    #61
    "Kereszténység nélkül nem lett volna ami fejlődjön és még ma is barbárok öldökölnék egymást"

    Már jósolsz is? Mi lett volna ha...??? És honnan a fenéből tudod, mi lett volna vallások nélkül? (azért írom így, mert nem konkrétan keresztény-ellenes vagyok, hanem globálisan a vallásokat tartom rendkívül kártékonynak)

    Milyen alapon jelented ki, hogy nem fejlődött volna semmi?
  • TokraFan
    #60
    Ennyi hülyeséget honnan szedsz össze? Itt csupán arról van szó, hogy menet közben olyan sok tudást sikerült felhalmozni -mióta nem gátolják és cenzúrázzák a tananyagot a babonás marhaságokban hívő papok-, hogy a bibliai -jórészt feloldhatatlan- ellentmondásokat, mára már az erősen izzadtság szagú újabb keletű próbálkozásokkal is egyre nehezebb megmagyarázni.
    Ezért most azzal próbálkoznak, hogy amit évszázadokon át tűzzel vassal irtottak, azt most saját sikereiknek állítsák be, hátha akad még olyan ostoba, akinek kimosható ezzel az agya. Ezzel szemben a történelmi tény az,hogy a sötét középkorban a vallásos téboly és brutalitás volt az úr, embereket kínoztak meg olyan eszközökkel, amit ép ésszel felfogni sem lehet, és mindenkit eltettek láb alól, aki a dogmatikus butaságokat akár csak megkérdőjelezte. Ha a papokon múlna, ma is egy elmaradott, babonás és tudatlan világban élnénk...Bár jönnek fel a lapos Föld hívő idióták szép számmal, szerencsére egyre kevesebben vannak még így is a tanultabbakhoz képest.
    Utoljára szerkesztette: TokraFan, 2016.11.30. 00:15:11
  • Tetsuo
    #59
    Már itt is kezded? Az autodafét nem alkalmazták (profán) tudomány ellen, ha esetleg igen, amögött személyes érdek vagy túlkapás volt, de egyáltalán nem volt jellemző, sőt!




    Utoljára szerkesztette: Tetsuo, 2016.11.29. 19:03:39
  • ostoros
    #58
    Mit nem értesz? Egyiptom, Szíria, Kis-Ázsia, Észak-Afrika. Tudod, a keresztény területek, amiket az arabok elfoglaltak, a könyvtárakkal, levéltárakkal mindennel együtt és aztán közvetítették "arab" tudásként. Az arab számok sem az araboktól erednek ugye. És ugye azért nem feledjük el a bizánci birodalmat sem remélem. Mintha azok is keresztények lettek volna, bár lehet rosszul emlékszem.
    Egyáltalán a latin nyelv fennmaradásába gondoljunk már bele, hiszen egy holt nyelv fennmaradt ezer éven keresztül miközben írástudatlan barbárok szállták meg Európát! (Jó, a germánoknak voltak rúnáik, de nagyjából ez a helyzet).
    Nem látom magam előtt ahogy egy vandál/gót/alán/teuton stb. törzsfő egyik héten mészárol, másik héten pedig latin nyelven olvassa a kódexeket. Egy nagyobb kódex lemásolása belekerült akár egy fél életbe egy szerzetesnek, és emberek tízezreinek életét áldozták a kódexek lemásolására évszázadokon keresztül.
    És habozás nélkül megtették, mert felismerték a jelentőségét.

    Csak emlékeztetőül az írásbeliség már a római korban erősen hanyatlott, nem a középkorban felejtettek el varázsütésre írni és olvasni az emberek. Miért nem a rómaiakat vádolják az írásbeliség megszűnéséért?
    Na miért? Mert rómaiak 1500 éve nincsenek, kereszténység pedig van, és a halott bűnbak nem elég jó bűnbak.
  • NEXUS6
    #57
    Sőt az iszlám is felfogható úgy, mint egy olyan szélsőségesen keresztény szekta, amelyik még inkább törekszik az eredeti hit megőrzésére, ezért utasítják el azokat az alap szent iratokat, amelyeket a zsidó és a keresztény vallás elfogad, mert hogy meghamisították őket. Véleményük szerint a zsidó vallás volt a béta verzió, a kereszténység az 1.0, az iszlám meg a 2.0.

    Elmondható, hogy az iszlám világ szinte minden más kultúrával harcban áll, de leginkább önmagával (síta-szunnita ellentét) meg kell nézni, hogy pl. nyugaton hány terror akció kerül végrehajtásra és hány az iszlám világon belül, mennyi áldozattal.
  • Ulrich von
    #56
    Ez "hivatalosan" csak az 1100-as évekig állja meg a helyét.
  • Ulrich von
    #55
    Kereszténység Iszlám nélkül ma alig tudnánk valamit a római birodalomról.
    - fixed for u. (főleg, hogy te is ezt írod le.)
    a forrásanyagok a kelet római birodalomból származtak, tehát amit közvetítettek, azok szintén keresztény források
    Mi?
    Utoljára szerkesztette: Ulrich von, 2016.11.29. 08:34:11
  • VolJin
    #54
    A katolicizmust és a reformációt sokan a valóságot felcserélve ítélik meg. A reneszánsz itáliából ibdult. A bibliai előírásoktól kezdtek eltérni, és a reformáció erre adott vissza a gyökerekhez válasz volt. Az inkvizíció erre reakció, és visszarántotta a katolikus egyházat is. Kivézel Anglia. Ott a király pénisze volt az egyházszakadás oka, és ott indult be a tudomány és az ipari forradalom. A franciáknál a felvilágosodás fáziskésésben volt, de szintén katolikus ország. Angliában a puritánok, akik felháborostak a bibliától való eltávolodáson, kivándoroltak Amerikába. Ha ezeket átgondoljuk, a katolikus egyház sokkal modernebb volt, mint a reformáció. Kálvinék gyerekeket öltek, mert ellenszegültek a szüleiknek, mert benne van a bibliában, hogy ez a büntetésük.
    Mai analógia az arab világban a hithez szorosabb visszatérés az ISIS. Vagy nálunk a hitgyüli meg a jehova tanúi.
    A kereszténység is a fundamentalizmus és a lazulás között oszcillált, és a katolicizmus sötétebb korai is alkalmazkodások voltak a fundamentalista mozgalmakra, azaz a reformációs kísérletekre. A cölibátus is az egyházszerkezettel függ össze, konkrétan az egyház földtulajdonának a védelméhez, hogy ne lehessen utódok között szétaprózni a vagyont. A nemesség örökség nélküli tagjait szívta fel az egyház.
    Azért tudjuk már, hogy honnan indult a reneszánsz!

    Mondom ezt sziklaszilárd ateistaként!
  • ostoros
    #53
    A tudásanyag kisajátítása pedig ökörség. Nem elvették a tudást mástól, hanem senkit nem érdekelt rajtuk kívül itt nyugat Európában. Azt hiszed volt igény a barbárok, a barbárokból lett földesurak és parasztok között a klasszikus műveltségre?
    Ezt hiszed? Hát nem volt.
    Utoljára szerkesztette: ostoros, 2016.11.29. 00:50:12
  • ostoros
    #52
    A kora középkori visszaesésnek semmi köze a valláshoz és annál több a köze a Római birodalom összeomlásához. Hány nagy ókori birodalom omlott össze anélkül, hogy bármiféle komolyabb nyomot hagytak volna hátra? Kereszténység nélkül ma alig tudnánk valamit a római birodalomról. Kereszténység nélkül nem lett volna ami fejlődjön és még ma is barbárok öldökölnék egymást. Az arab közvetítésről pedig annyit, hogy azok a forrásanyagok a kelet római birodalomból származtak, tehát amit közvetítettek, azok szintén keresztény források, az arabok csak elfoglalták azokat a területeket. Persze hálásak lehetünk érte, hogy nem égettek el mindent, de ennyi.
    És a fanatizmusról te többet tudnál mesélni.
    Utoljára szerkesztette: ostoros, 2016.11.29. 00:46:43
  • NEXUS6
    #51
    Az tényleg jó kis könyv, van egy hangulata.
  • gforce9
    #50
    Tájékozottabb ember...... tekintve hogy a tudománytörténet a hobbim nagyjából képben vagyok... Hülyeségeket hordasz össze. Az arab világ nélkül, amelyik a gyepes sötét európai középkorban a vallási dogmákon kívül kb. semmit sem fogadott el, a görög tudás elveszett volna. Ennyit az egyház tudománytámogatásáról. Persze hajtogathatod a jelenkori propagandaanyagokat, de ettől még hülyeségeket írsz. Igen. Ismét azokat írsz és NEM nem vagyok rád szállva, csak a vak fanatizmusod mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Az meg hogy anno az egyházon belül és egyházi személyek hozzájárultak a kutatásokhoz? Hát kb elkerülhetetlen volt, hogy a suttyó begyepesedett nyomorékok között volt értelmes is, aki ellenszélen is tudott eredményt letenni az asztalra. A tudomány köszöni szépen, megvan az egyház nélkül is. A középkorban is meglett volna, ha az egyház nem sajátítja ki a tudásanyagot magának.
  • ostoros
    #49
    Mit ökörködsz? Csak a tévedésedet akarom javítani, hogy tájékozottabb ember legyél.
    És hogy mire válasz ez a névsor? Hát arra, hogy nem hogy az egyház tudomány ellenes lenne, hanem az alapjait ők teremtették meg, és ők is csinálták egy jó darabig, mert senki más nem csinálta.
  • gforce9
    #48
    Ez meg mire válasz? Azt már kb 200x kitárgyaltuk, hogy a lehetőség, ami miatt az egyház volt az a hely ahol egyáltalán lehetett tudományos munkát végezni (anyagi lehetőségek, könyvtárak, stb.) még nem lesz egyenlő azzal, hogy az egyház ne lett volna kerékkötője azoknak a tanoknak, amelyek nem fértek bele az aktuális világképbe. Nem tudom miért mosdatod őket, fogalmam sincs. Ha tagja vagy valamelyiknek, akkor miért nem az ő portáljukon-fórumukon írsz erről? Ott még talán helyeselnének is.
  • ostoros
    #47
    http://www.depositum.hu/tudosok.html
  • ostoros
    #46
    Ne szopass, te ezt komolyan elhiszed, vagy csak trollkodsz?
  • btb300
    #45
    Olvastad a Hozsanna neked, Leibowitz! c. regenyt? Biztos tetszene, szerintem nagyon erdekes, ahogy az egyhazi berkekben muvelt tudomanyt megjeleniti, bar nem tudom persze, hogy a valosagban hogy is tortent pontosan.
  • Palinko
    #44
    Rajzolj már rá pár vonalat. Például húzol 1901-től és láthatod, hogy már 1000 előtt fel kellett volna fedezni a motor meghajtású porszívót pl, vagy még rakás dologra lehetne mondani és ez baromi abszurd, mert egyszerűen nem fejlődik minden olyan gyorsan.
  • gforce9
    #43
    Lol lemeztektonikáról hallottál már? :) Azok az oszlopok igencsak összekuszálódnának :D Amúgy aranyos fantáziarajz egy scifihez.
    Utoljára szerkesztette: gforce9, 2016.11.28. 17:51:57
  • Montanosz
    #42
  • gforce9
    #41
    Az egyházon 1 új tan át tudott menni kb 1-200 év alatt? :) ÁÁÁ dehogy volt gátló tényező a dogmarendszer.......

    A relativiáselméletnek se kellett ennyi, pedig az paradigmaváltó volt.
  • zola2000
    #40
    "Vicces" ahogy kínát kihagyta az ábra, pedig az 1400as évek előtt (is? ) ott volt a világ fejlődésének központja (puskapor, könyvnyomtatás, selyem) ... persze jellemző hogy már a középkorban is Pi Seng "tollaival" Guttenberg ékeskedett.
  • Irasidus
    #39
    Ez nem érv, ez pusztán egy kijelentés.
  • TokraFan
    #38
    Keresztény propaganda...
  • Irasidus
    #37
    A sötét középkor mítosza
  • ostoros
    #36
    Ez pedig ökörség.
  • TokraFan
    #35
  • ostoros
    #34
    Nem kisajátították a tudást, hanem ők voltak az egyetlenek a középkorban, akik nem szarták le a tudást magasról. Még a földes urak elsöprő többsége is írástudatlan volt, mert nem érdekelte őket, azért volt az írnok, hogy felolvassa a leveleket.
  • ostoros
    #33
    Aha, mert Galileit máglyára küldték? Ja, nem, őt sem. Pedig ő pont ezt népszerűsítette. Hoppá, ez sem volt igaz.
    Őt sem azért zaklatták amit a csillagászatról mondott, hanem azért, mert többek között azt követelte, hogy a BIBLIÁBAN javítsák ki azokat a részeket amelyek a heliocentrikus világképben másképp vannak. Ezen felül még külön filozófiai irányzatot is kerekített belőle. Plusz még politikai támogatást is gyűjtött és még szervezkedni is kezdett az elképzelései megvalósításához. Ő maga volt olyan ostoba, hogy politikai témává emelt egy tudományos kérdést. Ezen kívül vérig sértette a pápát, aki egyik nagy támogatója volt. Ezek után nem csoda, hogy házi őrizetbe került.