49
-
A napelemes rendszer hatásfoka is csökken, bár van némi fejlődés e-tekintetben - kétségtelen.
Az invertert tizenöt - húsz évente cserélni kell stb. -
Macropus Rufus #8 nem éri meg a napelem. Drága,és ahogy molnibalage83 is írta: támogatás nélkül nulla darab lenne használatban. Nem csak, itt nyugaton is! Ha kicsit is utána számol az ember rájön, hogy egy komolyan vehető rendszer (ami nem 2kW-os pl. hanem pl. 4kW-os) ára olyan 18-22 évnyi villanyszámlának felel meg (az én esetemben 22 év) 22 évnyi villanyszámla? A legjobb rendszerek garija max. 30 év. Tehát optimális lenne 15 év alatt kicsengetni azt a 2-3milliót amibe egy ilyen 4kW-os rendszer kerül. Tehát az első 15 évben nem, hogy csökkeni fog a havi kiadás, hanem nőni, hiszen a bankhitel és a villanyszámla együttesen több mint csak a villanyszámla. Aztán még 15 évig élvezhetem, hogy csökken a számlám. De gy.k. 15 év alatt kivizettem alapból 20 évnyi villanyszámlát ami a rendszer ára volt, és még a villanyszámlám 50%-át is.
Utoljára szerkesztette: Macropus Rufus, 2016.05.31. 15:40:50 -
kvp #7 A megoldas mar jo ideje letezett, csak nem megvasarolhato termekben. Mind a ho, mind a lathato feny, mind az uv valojaban feny csak mas frekvenciakon. Ezek hasznositasara ket megoldas van jelenleg, az egyinek tobb reteg napelem van egymason, mindegyik mas-mas hullamhoszt alakit aramma. A masik megkozelites az, hogy egy reteg napelem es tobb reteg konverzios anyag van, ahol az utobbiak a napelem szamara idealis hullamhosszra alakitjak a tobbit. Ilyen atalakitas pl. az UV->lathato konverzio a fenycsovekben. A cikkben emlitett esetben egy infra(hosugarzas)->lathato feny konverzios anyagot hasznaltak. Ez valoszinuleg olcsobb mintha raktak volna a szendvicsbe infrara erzekeny napelemeket is, bar a hatekonysaga nem biztos hogy jobb. -
Most is NULLAD darab épülne támogatás nélkül. Jó reggelt... -
gaszton421 #5 Valahogy beakadt a szöveg 10 évvel ezelőttről, amikor még tényleg drága vot, most kb tizede az ára. Ha olcsón raktározható volna az elektromos áram akor már most olcsóbb mint más energiatermelő módszerek. -
A hőt is hasznosítani a napsugárzásból... ideje volt. -
Cefet #3 Öregem, Te hol élsz? -
jkedzs #2 kb senki nem használ napelemet, mert drága.
persze lehet adóforintokat elbaszni rá támogatás gyanánt (pl EU), csak ne az én adómat költsék erre. bár pl Mo-n szimplán csak ellopják... -
tunyo902 #1 Hajrá!!!