19
  • Enmerkar
    #19
    Az a megállapodás, amelynek be nem tartása semmilyen szankciót nem von maga után, olyan, mint a kékbálnák szellentése: amint elül a buborék, senkit nem érdekel.
  • molnibalage83
    #18
    Az, hogy az egész egyezmény kiemente addig a nagy 0 lesz. A szél és nap most sincs sehol, még ott is marginális (németek), ahol eszméleten pénzeket basztak el rá. 10% a teljes mixben...
  • Renegade
    #17
    mi a fogadás tárgya?

    2023-ra a megújuló energia visszavonulót fúj, vagy belátják, hogy életképtelen?
  • molnibalage83
    #16
    Látom te sem. Hiába nő a 3. világ lakossága (egyébként egyre csökkenő mértékben az ottani életszínvonal és fogamzás gátlás elérhetőségével), pusztán az lakosság számának vajmi kevés köze van a környezetterheléshez. Hajadra kenheted az, hogy Afrika lakossága az elmúlt 35 évben kb. megduplázódott, miközben az egy főre eső vellany fogyasztása a nyugatnak akkor is 10-50-szerese volt és azóta csak tovább nőtt...
  • NEXUS6
    #15
    És nem ez az első eset! A legend szerint Canute király felállította a trónját a tengerpartra és megtiltotta a dagálynak, hogy emelkedjen.

    Természetesen azóta rengeteget fejlődött a tudomány.
    XD
  • AgentKis
    #14
    A légkörnek megtiltották a melegedést a bölcs politikusok! XD
  • ostoros
    #13
    Látom nem vagy hajlandó tudomást venni a trendekről.
  • gforce9
    #12
    20 évvel ezelőtt is ezen rugózott a nyugat, hogy fúj micsoda szaporulat a 3. világban, micsoda baj lesz ebből és mindeközben a saját fogyasztását a 20 év alatt meg sem próbálta mérsékelni, sőt! Először mindenki a saját háza táján takarítson talán.
    Utoljára szerkesztette: gforce9, 2015.12.16. 12:54:16
  • ostoros
    #11
    Hadd idézzek már egy mondatot:
    "Ez persze nem a jelenben probléma, de a következő 20 évben már az lesz."
    Mellesleg, de, a a gyerek vállalásban igenis felelősséget kell vállalniuk, mert ebből katasztrófa lesz.
    Utoljára szerkesztette: ostoros, 2015.12.16. 11:25:30
  • NEXUS6
    #10
    Az a gáz, hogy olyan dolgokban döntöttek most, amihez kapcsolódóan, csak nagyon áttételesen van közünk. A klíma emberi beavatkozástól függetlenül is képes jelentősen melegedni, hűlni. Az emberi CO2/CH4/O3 ... emisszió hatása sem közvetlen, pl 1999 óta kb 370 ppm-ről 400 ppm-re nőtt a CO2 szint, ehhez képest a GW átlagos szintje 15 évig stagnált. A gázok emisszióján kívül rengeteg féle képpen beavatkozunk a környezetbe, ami a hőmérsékletet változtatja, a mesterséges építményekkel változtatjuk a Föld albedoját, a tengerek élővilágának pusztításával a legnagyobb CO2 elnyelőt gyengítjük, a fosszílis energiatermelés járulékaként vizet és aeroszolt nyomunk a légkörbe. Mindennek van/lehet pozitív és negatív hatása a hőmérsékletre.

    Ez a klíma csúcs a környezetvédelem szempontjából egyetlen tényezőt próbál megragadni, a CO2 szint/hőmérséklet emelkedés miatti tengerszint növekedést, miközben minden mást figyelmen kívül hagy, akár amit teszünk, akár amit okozunk, vagy bármilyen más dolgot ami természetes folyamatként történik.
    Lehet azon rugózni, hogy a fejlett és fejlődő országok CO2 kibocsájtása mennyi, de a kínaiak sem a CO2-be fulladnak bele, hanem a szintén fosszilis energia hordozók elgetésekor keletkező füstbe, szmogba. Az aeroszolok mondjuk felszíni hőmérséklet csökkentő hatássúak, de ez az asztmás kínai kissrácot nem fogja vígasztalni.

    Politikailag meg az látszik, hogy a demokraták/liberálisok elszerették az eddig marginális jelentőséggel rendelkező zöldektől ezt a témát és a ezzel támadják közvetlenül a konzervatív oldalhoz húzó nagy ipari csoportokat. Az 50-es, 60-as években az atomipar anno tényleg kiválthatta volna rengeteg helyen a foszilis energia termelést, de a kormányokat ez a technológia csak a fegyvergyártásig érdekelte, a civil felhasználás csak 1-2 helyen tudott igazán megerősödni (pl Franciaország) ahol nem volt világgazdasági erejű fosszilis lobbi. Tök hasonló folyamat fog most is lejátszódni. Valójában a fosszilis/olaj lobbinak ugyan úgy érdeke a környezet védelem leszűkítése a GW kérdésre, mint ezeknek a liberális zöldeknek. Ez egy látszólagos támadási felület, egy direkt nyitva hagyott kapu, amit kis ügyességgel időben bezáthatnak (ha Trump nyer amcsiban, a Párizsi-megállapodást el lehet felejteni), az meg hogy mi van valójában a döglött kiskutyát nem érdekli.
    Utoljára szerkesztette: NEXUS6, 2015.12.16. 09:58:55
  • molnibalage83
    #9
    Nagyon nem. Ma az átlag fiatalnak okostelefonja van és annyi online szolgáltatást vesz igénybe, hogy annak energia fogyasztásának kielégítése kb. akkora, mintha minden felhasználó mögé odaképzelnél egy hűtőt. A 3. világban családok tízmillióinak még hűtője sincs. És ez csak egy koszos okostelefonra eső többlet. A fejlett világ egy főre eső primer energia fogyasztása akkora, hogy azon beszarsz.
  • gforce9
    #8
    Olvass még statisztikákat, hogy hol és mennyi esik /főre. Még Kína sincs sehol hozzánk képest, pedig az felfutó gazdaság. Ott van tömegközlekedés, míg Európában de főleg Amerikában az autó a divat. Ennyit a közlekedésről. A megugró termelés is elsősorban a nyugati igények miatt ugrik meg, a világ ellátása miatt, ennek csak kis része a belső fogyasztás. Szerintem a "fejlett nyugat" nagyon ne akarja megmondani kinek hány gyereke legyen míg ő annyit fogyaszt és pazarol mint 10 másik.
  • ostoros
    #7
    Szerintem te kissé lebecsülöd ezen országok népesség- és gazdasági- növekedésből adódó fogyasztás bővülését. Olyan országok, mint Nigéria, amely már most 200 milliós lakosságú, 7%-os GDP növekedéssel 10 év alatt duplázzák GDP-jüket. És a fogyasztásukat is.
    Vagy ott van India, amely tavaly szintén megugrotta a 7%-os növekedést.
    Ez persze nem a jelenben probléma, de a következő 20 évben már az lesz. Azok az emberek is jobb életet akarnak ugyanis, ott is kell az embereknek telefon, sőt még akár autó is. Kevés ugyan a pénzük, de csomó dolgot be tudnak szerezni használtan.
    Ezek az eszközök pedig energiát fogyasztanak. És a globális felmelegedésben két fő tényező van továbbra is: az energia termelés, és a közlekedés.

    Utoljára szerkesztette: ostoros, 2015.12.15. 18:50:15
  • gforce9
    #6
    Ennek semmi köze a népességhez, hanem a fogyasztáshoz van köze. Majd ha az európainak nem kell évente új telefon 3 évente új számítógép 5 évente új autó majd akkor verheti magát, de míg 1 európai fogyasztása miatt 10X annyi károsanyag kibocsátás van mint egy átlag afrikainak, addig szerintem jobb lenne csendben lenni.
  • ostoros
    #5
    Lehet azért ezt-azt csinálni. Ha például a harmadik világban is kidobnák a villanykörtéket, jó pár erőmű építését el lehet halasztani. (Leállítani értelemszerűen nem, mert szaporodnak, mint a nyulak)
    Egy biztos: az igazi környezetvédelem az lenne, ha Afrika és India szerte bevezetnének egy olyan szintű és hatékonyságú népességszabályozási programot, amit Kína hajtott végre. Enélkül esély sincs.
  • molnibalage83
    #4
    Ha ma cirka 6-7 hetente (!) átadnának egy 2GWe teljesítmémnyű erőművet - jelenleg erre értelmes áron két dolog képes, a völgyzáró gáttal operáló vízierőmű és atomenergia, ez egyébként Paks jelenlegi beépített teljesíménye - akkor csak a növekményt fednék le, tehát semmivel sem kerülnénk közelebb a célhoz. Még, ha nagyon optimista vagy és harmadolod, akkor is a hasát fogja az ember a röhögéstől, hogy ezt mégis hogyan képzelik el kielégíteni technikilag és anyagilag is. Ha valaki a szél- én naperőművekkel jön, azoknak a képbe röhögök...

    Négy éves, de érdemes megnézni.


    És az alábbi dolgok nem valósultak meg...

    A német "zöld" fejlődés megtorpant, meg kiderült (számomra tök nyilvánvaló volt előre is), hogy bukta az egész. A szél- és nap termelési aránya alig 10% és a német áram ára kétszeres a franciának (~75% nukleáris arány), és cirka 180%-a a magyarnak. És mindezt úgy, hogy nem építették meg a szükséges É-D-i új gerincvezetéket és paraziták a szomszédos országok hálózatán. Olcsó francia atomáramot importálnak és semimféle kiegészítő beruházás (pl. tározós erőműveket) sem húztak fel.

    Rádaásul a világ egy része röhejesen atomenergia ellenes attól teljesen függetelnül, hogy milyen technológiáról van szó, mert lövésük sincs az egészrők, csak két szó szajkózásában merül ki a "tudásuk."

    Most felteszek egy rekesz sört, hogy 2023 körül vagy előte is már ki fog derülni, hogy ez az izé semmire sem lesz jó.
  • Amergin
    #3
    Utánunk az özönvíz...
  • NEXUS6
    #2
    Szupcsi, hogy sikerült megálapodni ezekben a dolgokban, de akár abban is megálapdhattak volna, hogy 2025-től limitálják a napfoltok számát.

    Ez az egész gyak arróll szólt, hogy a fosszilis energia termeléshez kapcsolódó oligarcháknak adtak egy pofont, a zöld-cyber oligarchák meg egy buksi simogatást kaptak.

    Persze nincs olyan nemzetközi szervezet megjelölve, amely akár szankciókkal is kikényszeríthetne, bizonyos dolgok végrehajtását, ja meg ahogy tudom mondjuk az sincs leírva konkrétan, hogy mit is kéne kikényszeríteni.

    Szal ez egy globális egyetértés a semmiben, de az roppant határozottan.
    Azaz egy hatalmas MegaBS.
  • Archenemy
    #1
    "Megszületett a párizsi klímaegyezmény "
    Kirobbanó siker volt.