• NEXUS6
    #10
    Az a gáz, hogy olyan dolgokban döntöttek most, amihez kapcsolódóan, csak nagyon áttételesen van közünk. A klíma emberi beavatkozástól függetlenül is képes jelentősen melegedni, hűlni. Az emberi CO2/CH4/O3 ... emisszió hatása sem közvetlen, pl 1999 óta kb 370 ppm-ről 400 ppm-re nőtt a CO2 szint, ehhez képest a GW átlagos szintje 15 évig stagnált. A gázok emisszióján kívül rengeteg féle képpen beavatkozunk a környezetbe, ami a hőmérsékletet változtatja, a mesterséges építményekkel változtatjuk a Föld albedoját, a tengerek élővilágának pusztításával a legnagyobb CO2 elnyelőt gyengítjük, a fosszílis energiatermelés járulékaként vizet és aeroszolt nyomunk a légkörbe. Mindennek van/lehet pozitív és negatív hatása a hőmérsékletre.

    Ez a klíma csúcs a környezetvédelem szempontjából egyetlen tényezőt próbál megragadni, a CO2 szint/hőmérséklet emelkedés miatti tengerszint növekedést, miközben minden mást figyelmen kívül hagy, akár amit teszünk, akár amit okozunk, vagy bármilyen más dolgot ami természetes folyamatként történik.
    Lehet azon rugózni, hogy a fejlett és fejlődő országok CO2 kibocsájtása mennyi, de a kínaiak sem a CO2-be fulladnak bele, hanem a szintén fosszilis energia hordozók elgetésekor keletkező füstbe, szmogba. Az aeroszolok mondjuk felszíni hőmérséklet csökkentő hatássúak, de ez az asztmás kínai kissrácot nem fogja vígasztalni.

    Politikailag meg az látszik, hogy a demokraták/liberálisok elszerették az eddig marginális jelentőséggel rendelkező zöldektől ezt a témát és a ezzel támadják közvetlenül a konzervatív oldalhoz húzó nagy ipari csoportokat. Az 50-es, 60-as években az atomipar anno tényleg kiválthatta volna rengeteg helyen a foszilis energia termelést, de a kormányokat ez a technológia csak a fegyvergyártásig érdekelte, a civil felhasználás csak 1-2 helyen tudott igazán megerősödni (pl Franciaország) ahol nem volt világgazdasági erejű fosszilis lobbi. Tök hasonló folyamat fog most is lejátszódni. Valójában a fosszilis/olaj lobbinak ugyan úgy érdeke a környezet védelem leszűkítése a GW kérdésre, mint ezeknek a liberális zöldeknek. Ez egy látszólagos támadási felület, egy direkt nyitva hagyott kapu, amit kis ügyességgel időben bezáthatnak (ha Trump nyer amcsiban, a Párizsi-megállapodást el lehet felejteni), az meg hogy mi van valójában a döglött kiskutyát nem érdekli.
    Utoljára szerkesztette: NEXUS6, 2015.12.16. 09:58:55