17
  • Sequoyah
    #17
    Ne ulj fel a trollkodasnak, szerinte a mobiltelefon sem letezik, csak a hirdetesek hazugsaga:D
  • gforce9
    #16
    Ezt te nézted be de eléggé. Tökéletesen lehetett érteni mit írt. A repülőkre most is fel lehetne szerelni gps vevőt és meg tudná határozni a helyét csak épp sokra nem mennénk vele, ha nem tudja a helyzetét továbbküldeni (fellőni egy távközlési műholdra, vagy földi antennára). Az autók nyomkövetése azért baromi egyszerű, mert a gps vevő a helymeghetározás után az adatokat a mobilhálózaton simán tudja küldeni, mert ugye az szinte mindenhol adott, ahol az autók járkálnak. A háttérszolgáltatás - tehát az, hogy ahol repülő repül, mindenhol legyen lehetősége lejelenteni egy adatközpontnak hogy épp merre jár (legyen az földi torony vagy műholdas rendszer) - annak a kiépítése drága. Fullegyértelműen leírta. És nem arról beszélt, hogy az autós gps a földi adók alapján tájékozódik. A földi adók az adattovábbításra kellenek egy nyomkövetős gps-nek.
  • Macropus Rufus
    #15
    az, hogy nem tudod, hogy mi a gps és gps adó közt a különbség és leírod, hogy az autós gps-ek a mobil hálót használják egy dolog.
    De ne sértegessél mert erre nem adtam neked erre okot.
  • teddybear
    #14
    Az egész hozzászólás pont arról szólt, hogy ki kell építeni egy globális hírközlési rendszert ahhoz, hogy a gps-jeladó rendszerben működhessen. Egy sor volt arról, hogy az autós gps esetén ez a gsm-rendszer.
    Egyszerűen szelektív az agyad....És csak ennyit fogtál fel, és most csak hisztizel.
  • Macropus Rufus
    #13
    "Az autós GPS a rádiótelefonos hálózatot használja."

    hát ebből nem jött le nekem, hogy erre gondoltál :o Ebből nekem az jött le, hogy az autós GPS a mobilhálózatot használja.
    "Az autós GPS jeladó, a rádiótelefonos hálózatot használja" lenne a pontos meghatározás.
    Ui. az autós GPS egy passzív eszköz. Csak jelet fog. Az GPS jeladó meg aktív ami küldi is a jeleket úgy ahogy írtad.

    Az óceán felett is lehet telefonálni a repülőről. Ebben az esetben a repülő műholdra lövi fel a jelet. Szóval a hálózat már adott. Csak lusták használni. (no meg ezért rohadt drága a repülő saját telefonját használni)


  • teddybear
    #12
    Nem a helyzetmeghatározást végzik a rádiótelefon-hálózat segítségével, hanem a felügyelő központnak jelent a hálózaton keresztül az autóra szerelt jeladó.
    Óceánátrepülés közben értelemszerűen nincs gsm-hálózat....

    Olvasd végig a hozzászólást és próbáld meg is érteni!
  • Macropus Rufus
    #11
    a Föld banán alakú... Ezt sem tudtad? :D
  • Macropus Rufus
    #10
    "Az autós GPS a rádiótelefonos hálózatot használja."
    ez azért nem így működik. :) Mondjuk úgy, hogy vannak készülékek amik igen.
    A rádiótelefon hálózatra építeni nem kimondottan okos dolog, ui. a cellák méretei változóak.És mi van ott ahol nincs lefedettség?
  • gforce9
    #9
    Csak óvatosan kérdezem, mit is vitatsz? A műholdak létét? :) A telefon a zsebedből nem fog rákapcsolódni semmilyen műholdra, mert ahhoz kéne egy akkora akku, mint egy féltégla, de a műholdak létét vitatni... hmm. Hogyan is fogalmazzak...... Egyenértékű azzal, hogy nem hiszel abban hogy létezik a fehércápa, mert még élőben nem láttad.

    Amúgy a média nem azt mondja, hogy a tefonodat műholdról bemérik, hanem azt, hogy a helyzeted meg tudják állapítani, de azt a tornyok alapján végzik, nem műholddal.... Jobban kéne figyelni, hogy mit "hazudik" az a csúnya média.
    Utoljára szerkesztette: gforce9, 2015.11.20. 19:26:34
  • Jabu
    #8
    Az emberekkel bármit el lehet hitetni a média segítségével. Például mindenki meg van győződve róla, hogy a mobiltelefon a zsebében képes "rákapcsolódni a (nem létező) GPS műholdakra". Pedig mekkora ostobaság, ha belegondol az ember. A gond csak az hogy a média leszoktat a gondolkodásról. Legalábbis a kritikus gondolkodásról. Ha a kedvenchíroldalamponthu azt írja akkor biztos úgy van. Hát miért is hazudának. Meg különben is a tévében is bemondták. Fel se merül bennük, hogy ez az egész GPS műholdas dolog is csak egy marketinges hazugság. Elég ha tényként közölnek valamit és mindenki elhiszi.
  • overseer-7
    #7
    hogy létezhetnének már műholdak.. hiszen a föld lapos.
    Nem is gömb alakú, becsapnak minket.. elhitették velünk, hogy gömbb alakú..
    pedig a földről ha nem tetszik ki is lehet sétálni egy másik világba

    áááááhh
  • Jabu
    #6
    Hazugság, mert műholdak nem léteznek.
  • kvp
    #5
    A legtobb uj gepen van ilyen szolgaltatas, csak a tarsasagok nem fizetnek elo ra. A malaj gepen is haza akart telefonalni a hajtomuvezerlo, de a muhold mindig lerugta mert nem volt ervenyes elofizetese. (a kozponti egyseget lekapcsolak)

    Az air france gep is kuldte az utolso pillanatig a telemetriat a muholdas kapcsolaton, csak valamiert nem volt benne pont gps-es pozicio. Tehat a megoldas az lesz, hogy egyreszt szabvanyositjak a kuldendo adatokat, masreszt kotelezove teszik az elofizetest, amit kivernek a legitarsasagokbol akkor is ha azok szeretnek azt megsporolni. Kb. mint az online kasszak esete.

    Megvedeni nem fog a lezuhanastol, de legalabb tudni fogjak ki merre jar es hol esett le. Egyebkent europaban mar van erre egy kotelezoen hasznaladno megoldas, de csak a kontinens felett epitettek ki, mert igy is draga volt.
  • teddybear
    #4
    Nem a GPS-jeladó a drága, hanem a háttérszolgáltatás kiépítése. A GPS-műholdak ugyan már meg vannak, de valamilyen távközlési hálózat is kell, ráadásul olyan, ami minden körülmények között és az óceánok, sarkvidékek közepén is 100%-os lefedettséget biztosít. Különben a jeladó nem képes a helyzetét jelenteni a nyomkövető központba, ami szintén hiányzik még.
    Az autós GPS a rádiótelefonos hálózatot használja.
  • Macropus Rufus
    #3
    én is erre gondoltam. Ugye volt az a Francia Airbus baleset az óceán felett. Senki nem tudta, hogy pontosan hol is zuhantak le, mivel radarárnyékben ment a gép. Már akkor sem értettem a dolgot. Olyan marha nagy beruházás egy nyamvadt gps jeladó egy több millió dodós gépen?
  • NEXUS6
    #2
    Naaa. Ez nem a biztonságot növeli, hanem hogy a szerencsétlenség után a feketedobozt a rocsokat meg lehessen találni. Persze ha azok megvannak és valami új derül ki, akkor esetleg közvetve növelheti a biztonságot is, de nehogy azt higyjük, hogy egy kis poggyászban elhelyezett trükkös dobozka ellen ez majd megvéd!
  • Macropus Rufus
    #1
    hamar eljutottak idáig. Soha nem értettem, hogy a radarárnyékban repülő gépeket miért nem követi valami más. Mind ha csak a radar lenne a legtökéletesebb egy gép nyomkövetésére. Lehet a gps nem olyan pontos mint egy radar, de egy 50-70m hosszú gép esetén ez nem is lenne fontos.