17
 • Irasidus
  #17
  Akkor rosszul hallatod, vagy rossz helyen tájékozódsz. De mi ez az "XD" a végén, csak nem azért raktad oda, mert tudod, hogy semmitmondó és provokatív trollkodás amit csinálsz? Nahát...
  Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2015.07.02. 16:15:14
 • NEXUS6
  #16
  Úgy hallottam lehet, hogy mégis csak bolygóvá avatják idén.
  XD
 • Irasidus
  #15
  "Az aszteroidakutatás abból áll, hogy a távcsövek egymást követő képeit összehasonlítja egy szoftver, és ami nem ott van, ahol a korábbi képen, az mozog. Ezeket a gépeket az interneten össze kell kötni egy hálózatba, és csak várni, hogy mit vett észre a gép."

  Az automatikus azonosítás nem tökéletes, és rengeteg égitestet láthatatlan marad, illetve téves adatokat ad. Ezért a kapott adatokat minden esetben csillagászok ellenőrzik, illetve az adatmennyiséget átnézik, és diákok hada szokta feldogozni nyári munkában. Az emberi tényező megkerülhetetlen, szóval ilyen sajnos nincs mint amit írsz.

  "Korábban az volt, hogy nézegették a távcsövek képeit, és néha észre vettek egyet, hogy nini az ott mi. Emlékszel, hogy vagy tíz éve leminősítették a plútót törpebolygóvá?"

  Az nagyon régen volt, több mint száz éve... Régen fotólemezre rögíztették és egy blinkkomparátor nevű elmés eszközzel keresték. Ma szoftver vetíti a két képet egymás után, és ha elmozudulást látunk, akkor heuréka. Már a Plutot is fotólemez és fent említett műszer segítségével találta meg Tombaugh. (Off.: mivel a Pulto törpebolygó ezért már ékezetek nélkül írjuk a nevét.)
  Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2015.06.28. 13:45:45
 • VolJin
  #14
  Az aszteroidakutatás abból áll, hogy a távcsövek egymást követő képeit összehasonlítja egy szoftver, és ami nem ott van, ahol a korábbi képen, az mozog. Ezeket a gépeket az interneten össze kell kötni egy hálózatba, és csak várni, hogy mit vett észre a gép.


  Az exobolygók kutatására tényleg új műszerek kellettek, míg az aszteroidáknál elég a jelenlegi rendszereket automatizálni. Korábban az volt, hogy nézegették a távcsövek képeit, és néha észre vettek egyet, hogy nini az ott mi. Emlékszel, hogy vagy tíz éve leminősítették a plútót törpebolygóvá? Persze, mert annyi nagyobbat fedeztek fel pár év alatt, hogy értelmetlen lenne azt mondani, hogy van száz bolygónk vagy akármennyi.
 • Irasidus
  #13
  1. 2,5 millió fényév van, és nem 6,5. Ezt honnan szedted?
  2. 2,5 millió éves múltját látod.
  3. Mi az, ami zavar ezzel kapcsolatban?

  Tudsz olyat is mondani, ami nem alapvető tévedés? Igen???
  Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2015.06.28. 02:55:06
 • Macropus Rufus
  #12
  "már megbocsáss, de az adat az mai mérési eredmény, azért megnézném azt az adatbázist ami több millió évig tárol bármi is. "
  jogos :) nem az adat több millió éves, hanem az információ ami az adott égitestről jön.

  Mi a gond az Andromédával? :o 6.5millió fényévre van. Én a 6.5millió éves múltját látom. A 2015 állapotot majd 6.5millió év múlva tudom meg.
  Vagy lemaradtam és a fény képes gyorsabban is közlekedni :)
 • Irasidus
  #11
  Ez bullshit. Egyrészt ilyet senki nem mond, "Ismerjük az egész(!) univezum működését," maximum a bulvármédia, az meg, hogy "több millió éves adatokból vonnak le következtetéseke" - már megbocsáss, de az adat az mai mérési eredmény, azért megnézném azt az adatbázist ami több millió évig tárol bármi is. ;) Az Andromédás példád, áh, ezt inkább hagyjuk is...
 • Macropus Rufus
  #10
  véleményem szerint a tudósok szerenek nagy dolgokat kijelenteni. Ismerjük az egész(!) univezum működését, több millió éves adatokból vonnak le következtetéseke, hogy most mi van ott, stb... (gy.k. az, hogy mi zajlik most pl. az Andromédában majd meg tudjuk pár millió év múlva.)
  Elég ha a 4-5km-es kis valami úgy közelít a Föld felé, hogy pechünkre nem takar ki semmit, tehát nem is látjuk, hogy jön. Amikor meg már látjuk késő minden. Jelenleg az emberiség semmiféle olyan technológiát nem bírtokol ami egy 4-5km-es aszteroidát akár csak 1cm-vel is le tudna téríteni a pályáról. Fantázia az van. Elvben mindere van megoldás, gy.k, viszont a tény az, hogy ezt a cseljabinszki meteort sem látta senki előlre.
 • Kelta
  #9
  Ez mind az érved?? mert nagyon karcsú
 • NEXUS6
  #8
  Pláne, hogy végsősoron nem azért kell őket felderíteni, hogy pontosan ismerjük az Armageddon időpontját, hanem hogy tegyünk ellene valamit.

  Ebben semmi változás nincs!

  Ha most találnánk egy 1-2 kmes aszteroidát, amiből még a táblázat szerint sem ismerjük mindegyiket, és tudnánk, hogy monnyuk 1-2 éven belül tali, nagyjából semmit nem tudnánk tenni.

  Egy ekkora égitest ugyan nem okozná az emberi faj elpusztítását, azonban a jelenlegi civilizációét igen.
 • mrzed001
  #7
  Aham, mert az elmúlt pár évben fénysebességgel fejlesztették ezt a területet.
  Hercegnő, te még mindig hiszel a csodákban ?!
 • VolJin
  #6
  A pár éve volt és a most között pont pár év a különbség.
 • mrzed001
  #5
  Pár éve volt is itt cikk, hogy a hold pályáján belül (ami piszok közel van) repült el mellettünk egy nagyobb darab, és csak akkor vették már észre amikor elfelé tartott.
  Szóval ennyire tudják mi is van kint.
  Ha jól emlékszem az égbolt 1%-át figyelik, ami kutyakevés.
 • Kelta
  #4
  aha..és kimered jelenteni, hogy az összes nagyot ismerjük, és követjük?? mert én ezt kötve hiszem...
  Simán felbukkanhat egy 2-3km átmérőjű, ami pl 2-3 nap múlva becsapódik, és addig a nagy űrkutatók a nadrágjukat se találják meg :)
 • asgh
  #3
  Olvasd el figyelmesebben az írást.
  Pont arról van szó, hogy a nagy méretű aszteroidákat most is hatékonyan nyomon követik, a vita a kisebbekről szól, amik kb. akkora pusztítást okozhatnak, mintha lakott területre esne egy repülő.
  Lakott terület felett nagyságrendekkel gyakrabban halad el repülő, mint aszteroida, és a meghibásodás, emberi mulasztás, terrorcselekmény, stb. esélye is nagyságrendekkel valószínűbb, mint hogy egy kis méretű aszteroida bárkiben is komoly kárt tenne.
  Azt az évi egymilliárd dollárt tehát célszerűbb egyéb nagy valószínűségű káresemények kivédésére, mint kis méretű aszteroidák nyomon követésére költeni.
 • NEXUS6
  #2
  "Nem hiszem, hogy ténylegesen aggódnunk kellene a 20-50 méteres aszteroidák miatt. A kockázat túl alacsony, hogy megérje ráfordítani ezt a hatalmas költséget"

  Ja, statisztika, meg elmélet. De ha az elméletet nézzük, akkor szerintem a dinók valószínűleg ráköltötték volna azt az évi 1 Mrd $-t az aszteroida kutatásra, ha tudták volna!
  XD
 • VolJin
  #1
  Látom, nem csak nálunk járnak szirénázó mentőautóval a gyerekért az oviba. :-)