17
  • UUUU
    #17
    Ámen
  • gybfefe
    #16
    Köszönjük, csak ez kevés a változáshoz.... Mindenesetre ha cinikus volt a hozzászólás, nem is tudja milyen nagy dolgot köszönhetne....
  • Hawaii
    #15
    Azért azt leszögezhetjük, hogy a vitapartner gondolatébresztő és védhető érvelésével szembeni cinikus személyeskedés méltatlan az értelmes keretek közé szorított diskurzushoz.
  • Tarathiel2
    #14
    Még szerencse hogy ti tisztánlátók megmondjátok a tutit, nem is tudom mi lenne a világgal nélkületek...
    Utoljára szerkesztette: Tarathiel2, 2015.06.25. 15:12:05
  • gybfefe
    #13
    Végre egy értelmes ember, aki kilát a körénk kerített ködből, szeretném figyelmedbe ajánlani az alábbi párhuzamos SGhu hírt: https://sg.hu/forum/tema/1434812227
  • Skylake
    #12


    Ebből adódóan azért látjuk, hogy az USA geopolitikai értelemben önmagát lőtte volna tökön, ha nem figyeli meg az egész világ forgalmát, mikor ennek a forgalomnak ő áll a középpontjában?! A legtökéletesebb signal intelligence az, ami a világot behálózza akadálytalanul, és ezen történik a hálózati forgalom, ugyancsak akadálytalanul. Íme, meglett!

    Az NSA e szempontból racionálisan cselekedett, és én mondom, te sem tennél mást az USA helyében, ha ránézel erre a térképre, és összetolod azokkal a hatalmi igényekkel, amelyet az USA-ként a világban érvényesíteni akarsz - és amit ezért érvényesítened kell! Más kérdés az, hogy ennek a korlátlan megfigyelősdinek épp ideje volt véget vetni, nagyon is ideje volt - pontosan ugyanezért.

    Tetszik, nem tetszik, az internet jelenleg döntő mértékben USA hatalmi és befolyási terület, kezdve a Google-tól, a Facebook-on át, a Microsoft-ig. Az amerikaiak rájöttek, hogyan kell a nehézipari háborúk utáni korban területeket hódítani! Nos, ők ezt megtették, és jól is csinálták: mind gazdaságilag, mind pedig a nemzetbiztonság kapcsán - tőlük függünk. A gépedben valószínűleg Intel vagy AMD processzor van - mindkettő az USA terméke. Online szolgáltatásokból ezeket használod kapcsolattartásra, szórakozásra, információkeresésre - ezek is USA eredetűek. És mindezek használatával te hallgatólagosan egyetértettél azzal, hogy online térben lévő működésedet és identitásodat USA hatalmi szférája alá helyezed! Ennyi az egész - de lehet váltani a jövőben!
  • Skylake
    #11
    Így van! De sajnos ez a tetü USA talán szerintem még mindig jobb, mint a sárgák, meg a ruszkik, csak hogy két olyan hatalmat mondjak, amely a pozíciójára aspirálhat, utóbbi már csak geopolitkai értelemben is.

    Európa jelenleg világhatalmi értelemben nevetséges papírtigris. Az USA pedig nem fog örülni annak, ha ez a pozíció megváltozik - oda fognak hatni, hogy számukra a jelenlegi bebetonozott hatalmi prominencia megmaradjon, ami a ii.vh befejezésével kiépült. Azonban én azt mondom, hogy Európának elsősorban önmagára kell támaszkodnia - előbb-utóbb, de szerintem a közeljövőben az USA hatalmi pozíciója meg fog rendülni. Erre fel kell készülni.
  • Skylake
    #10
    Hint: Tocqueville: Az amerikai demokrácia. Innen lehet indulni. 1835-ből, marha régről, de pont ez benne a lényeg. Aztán miután elolvastad, utána elkezdheted összevetni az ott leírt - még nagyon kezdetleges - működési módokat azzal a konglomerátummal, amivé az amerikai "demokrácia" mára lett. Tocqueville ugyanis ezt a könyvet közel 200 éve azért írta, mert példának tekintette Európa számára az újvilág társadalmi működését. Valamint annak alapjai ma is megvannak - kérdés, hogy hová fejlődtek.

    Ja, és egy dolog. Érdemes megismerkedni a következő fogalommal: értelmezési hatalom. Ez pontosan az, hogy a történelemfelfogás mindig az adott kor, és azon belül az adott rezsim legitimációs és hatalmi igényei szerint van hangolva. A "demokrácia" fogalom ezért épp olyan relatív mint mondjuk a "hazaárulás" fogalom. Most x rezsim esetében ez és ez a tett hőstett. De jön utána Y rezsim, amely úgymond rendszert vált, és akkor az a tett hazaárulássá lesz. Pont így van a "demokrácia" fogalommal. Az a demokrácia, amit én, az adott rezsim formális vagy informális vezetőjeként annak gondolok. Aztán hatalmi transzmissziós mechanizmusokon keresztül ezt érvényesítem. Azaz én határozom meg, hogy mit kell hogy értsen a társadalom a "demokrácia" alatt, aztán ha jól gyúrom őket, akkor azt is fogják érteni! Lásd: kínai népi demokratikus köztársaság, ami a mi nézőpontunkból, se nem népi, egyáltalán nem demokratikus és nem igazán köztársaság.

    A demokrácia fogalom nem axióma. Az, hogy mit tekintünk annak, az kizárólag a regnáló hatalom rövid és hosszú távú céljaitól függ.
  • heist
    #9
    Lassan ideje lenne ráébrednie Európának, hogy az USA-nak egy barátja van: az USA. Ezen kívül mindenkit potenciális ellenfélnek, ellenségnek tekint.
  • Tetsuo
    #8
    Te egy idióta vagy, ezt megint bizonyítottad.
    Nem a titkosszolgálat létezése a probléma, hanem az, hogy törvényt szegtek és úgy működhetnek, hogy az egész világot korlátlanul megfigyelik... ami már nem az állampolgárok érdeke.
    Persze, a te szemszögedből Washington jobban tudja mi az érdekük, mint ők maguk, amiben igazad is van, de ezt Washington negatív oldalról használja ki, egy szűk (politikai - gazdasági) elit részére.
    Hogy jön ide Svédország vagy Svájc? LOL Te kis szellemi nyomorék, úgy emlegeted őket, mintha valami etalonok lennének... Ott ugyanígy nincsen demokrácia.
    Persze a te szemszögedből - szemet húnyva más területek nélkülözésére - néhány kantonban már-már igazi demokrácia működik, a cirkuszi közvetlen szavazásokkal stb. csakúgy, mint a ókori görög városállamok libsi-piedesztálra emelt csekély hányadánál... ahol minden szavazóra jutott tíz rabszolga.

    Mégegyszer: a megfigyelési botrány arra bizonyíték, hogy a titkosszolgálatok NEM a nép érdekét követik, hanem más érdekeket.
  • molnibalage83
    #7
    Látom erős skizofréniában szenvedsz. Ez. kb. akkora ökörség, hogy nincs demokrácia, mert van rendőrség. Minden országnak van titkosszolgálata és titokvédele és ennek semmi köze ahhoz, hogy demokratikus az államforma vagy nem. Szerinted Svájcban vagy Svédországban nincs ilyen?

    Komolyan mondom, hogy az ember lemegy hídba tőled annyíira buta vagy...
  • Skylake
    #6
    Abszolút így van. Az USA tetszik nem tetszik egy birodalom, annak minden jellemzőjével együtt. Hálásak lehetünk Snowden-nek, Greenwald-nak, Assange-nek, és sok sok névtelen személynek, hogy amit leírtál, nyilvánvalóvá lett sokak számára - akiknek van füle, meghallotta. Az én érdeklődésemet is ezek az események nagymértékben befolyásolták, és e távlatból azt mondhatom, hogy nagyon örülök annak, hogy ez így alakult.

    Archenemy: "Most a "nincs itt semmi látnivaló kérem, ezt eddig is mindenki tudta" megy." A hozzászólásom megfogalmazása ironikus volt, ha nem jött volna le, a legtöbb az. Amikor én mint átlagpolgár elkezdem saját érdeklődésem okán, a közelmúlt eseményei miatt titkosszolgálati működésmódokat tanulmányozni, csak felszínesen, ami hozzáférhető, nos, ott úgy gondolom óriási baj van a rendszerrel.

    Snowden tulajdonképpen kinyírta az NSA-t, avagy ez lett az NSA és az amerikai kiberhatalom megteremtésének Sztálingrádja szerintem. Sztálingrádnál a németek még nem látták, hogy végső soron ott fordul meg a II.vh - mára tudhatjuk, hogy ez így van (v.ö.: Keegan). Úgy gondolom, hogy az amerikai dominancia egyfajta vége lesz ez, és mivel európai vagyok, ennek örülök - noha a keletre és attól délre lévő feltörekvő birodalmakat is ugyanúgy rühellem.
  • SupraMKIII
    #5
    Ugyan már!

    A legelsők az amcsik lennének, akik fejeket követelnének, ha kiderülne, hogy az országuk első védelmi vonalának kikiáltott NSA nem figyel meg senkit, aki az adott pillanatban azt mondja, hogy amerika barát.

    De fordítsuk meg: ti szeretnétek, hogy az ország vezetői/védői minden idegen hatalomnak gondolkodás és ellenőrzés nélkül minden elhiggyenek? Nem hiszem....
    Utoljára szerkesztette: SupraMKIII, 2015.06.24. 15:30:23
  • Archenemy
    #4
    "Most őszintén, van aki ezen még csodálkozik?"
    Öt évvel ezelőtt ha valaki ilyet feltételezett, hogy van egy szervezet, ami a legnagyobb tech cégekkel együttműködésben tud gyakorlatilag bárkit lehallgatni a világon, az SG.hu felrobbant a hahotázástól, hogy konteóhívő idióta, biztos a marsi gyíkemberpiramisban is hisz.
    Most a "nincs itt semmi látnivaló kérem, ezt eddig is mindenki tudta" megy. Ez a mese is hogy megváltozott.
  • Tetsuo
    #3
    Itt nem konkrétan a megfigyelés a lényeg, hanem hogy nincs demokrácia. Az USA csak a szofisztikált propagandában különbözik egy puha diktatúrától. A kormányok olyan dolgokat cselekszenek, amik titkosak a nép, a baráti országok számára.
    Ez a demokrata cukormáz olvadt meg a nyilvánosság előtt, Snowdennek, a Wikileaksnek és másoknak köszönhetően.
    Természetesen az intelligensebb emberek ezt már tudni vélték, csak most tuti bizonyíték van a vakok számára is.
    Utoljára szerkesztette: Tetsuo, 2015.06.24. 11:47:46
  • SupraMKIII
    #2
    Jah, ezt én sem értem.
    Megfigyelték? Jajjúristen! Hát most akkor öri hari, még ezer évig!!!

    Igen, megfigyelték, megfigyelik, és meg is fogják. Az a dolguk! mint ahogy fordítva is megfigyelik, szóval az egész csak vihar a biliben...
  • Skylake
    #1
    Most őszintén, van aki ezen még csodálkozik?

    Komolyan mondom, nem is értem, hogy a nagyobb politikai vezetők, amelyek olyan államokat vezetnek, amelyek úgymond az USA "szövetségesei", nem gondoltak bele abba, hogy valami saját körben saját K+F -el kifejlesztett telefonokat használjanak. E helyett ott a kezében az iPhone a baromarcú öltönyös vagy kosztümös majomnak - a titkosszolgálati munka esetében pedig kb. első féléves szintű anyag, hogy a szövetségeseinket különösen igyekszünk keményen lehallgatni-megfigyelni, mivel aki ma szövetségesünk, holnap lehet, hogy már nem lesz az.