72
-
"1. EBay, PayPal tömegcikk, az átlagember életminőségét javítja. És ez csak kettő Elon Musk ilyen vállalkozásaiból. Amúgy tök fals érv."
Válasz: "A magát más üzletágból halálra kereső Musk olyan rés területekre nyomul be, ahol viszonylag kis tőkével viszonylagos anyagi sikert érhet el."
"2. Egy akármilyen vonatot sem tud megvenni egy átlagember, kispénzű. Nem nekik készül, hanem vasúttársaságoknak. Tehát ha ez a bajod, akkor stimmel."
Válasz: Höhöhö, ez most vicc? Ja, a vonatot nem, de a jegyet legalább megtudja. Ez a HL-nél viszont kb a Concorde kategóriájú luxusjegyeket jelenti. Szal te is ki vagy belőle csukva, szerintem. Ja és az amcsi átlagpolgár is.
"3. Nem attól lesz egy vállalkozás sikeres, hogy tömegcikk, vagy sem. Meg attól sem, hogy előtte milyen cégei voltak, az üzlet, menedzsment más mint a mérnökség."
Válasz: őöööö, de nagyjából. Lásd pl. a te 1. pontodat. A tömegtermékből bejött profitból csinálnak a nagy autógyártók is luxusmárkákat, lásd gyak az összes nagy sport/luxuskocsi márka a nagy gyáraknál kötött ki, Bentley, Lambo, még a Mini is, hogy csak a WV csoportot nézzük.
-
Ez megint rossz példa. Fizikailag semmi nem tette ezt lehetetlenné, a szél és a vezérlési problémák a fő bajok. Ezt az informatika fejlődése és mág megoldotta.
Azon viszont nem tudsz segíteni, hogy egy baszott nagy térfogatba kéne olyan alacsony nyomást tartani, amiért azért is vért izzadnak sokszor a vegyiparban, hogy egy reaktorban meglegyen... Vesd össze a kettő méretét és sírj...
És ez csak egy probléma a sok közül, a fizikát nem tudod meghekkelni. Nem éri meg az egész a maglev vagy sima vonatokhoz képset 2-3-szoros sebességért. Az, hogy egyeseknek van pénzük erre szerencsejátokot játszani, hogy hátha mégis, hát lelkük rajta. Én egy huncut garast sem fektetnék ebbe.
Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2015.06.04. 14:03:40 -
Persze. A pénzügyi nehézségek a műszakiból jönnek... -
Caro #29 Ez egy olyan dolog, ha te még én nyomnánk ezt az ötletet, akkor valószínű hasonló hozzállással találkoznánk. Főleg innoatív hazánkban.
De ezt Elon Musk mondja...
Én sem hittem el, hogy függőlegesen le lehet tenni egy rakéta első fokozatot egy hajóra. Aztán megcsinálták :) Jó, tudom, még nem sikerült teljesen, de már eddig is hatalmas eredmény. -
Irasidus #28 Ezzel nem tudom mit akarsz mondani. Csak mert attól, hogy egy másik cég, a Tesla mit csinál, annak nem sok köze van ehhez. Maximum mint pénz forrás. Az meg, hogy ki mire költ és hogyan, az igencsak fals érv. Nem tudhatod mi jár annak az embernek a fejében, és igazából még azt sem, hogy ez mennyire megvalósítható műszakilag, és gazdaságilag. Legalábbis érvet nem láttam, csak érzelmi töltetű választ.
Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2015.06.04. 11:49:34 -
Irasidus #27 Ok, de miért kellene kiposztolnia ennél többet? A befektetőket nem fórumokon, vagy az interneten keresi. Ez nem állami közbeszerzés, ráadásul üzleti titok is létező fogalom. De ne érts félre, én nem azt mondom, hogy megvalósul, csak én egyedül a pénzügyi nehézségeket látom aggályosnak. -
BTW mivel és BP-ről mentem, nekem egyszerűbb volt Rómából Firenzébe géppel menni. Az oktatáson ahol voltam viszotn egy nő vonattal jött Rómából és nem géppel. A tréning végén megkérdeztük, hogy mennyi idő alatt ér haza. 1,5 órát mondott. Mondom az faszányos, akkor napi szinten ingáztam egy irányba csak ennyit 30 km-ről, ő meg ezalatt 250 km-et tesz meg...
Ahogy fejlődik a gyorsvasút hálózat a rövidtávú repülés úgy lesz egyre inkább lenyomva.
A HL másik gyengéje, hogy egyetlen meghibásodás az egész rendszert blokkolja, míg a vaústnál vannak kitérők és le tudod húzni a meghibásodott szerelvény is...
Mondom, tonnányi sebtől vérzik maga az egész alapötlet. Nem étrem, hogy miért kell mindenféle ökörség előtt leborulni csak azért, mert egy IT techplayboy találta ki... Nobel díjasok is az elismerés után állítottak akkora állatságokat néha, hogy ahoz képest a "brit tudósok" féle tanulmányok érdekesek és hasznosak..
Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2015.06.04. 09:44:13 -
Én arról beszélek, hogy ha még lehetséges is, akkor is olyan drága, hogy nem éri meg üzemeltetni. Egyébként meg már most vannak olyan helyek a világon, ahol 600-700 km távolságban a vonat leveri a repülőt. Pontosabb, kevesebb késés, nincs előtte 2 órás becsekkolás. Anno Rómába és Firenzébe mentem. 5-kor megjelentem a reptéren és fél tízkor értem oda. Ennyi idő alatt egy nagysebességű vasút erőlködés megy megfelelő terepen ugyanennyit, csak éppen olcsóbb üzemeltetéssel és ugynazon a vonalon egy rakás másik vonat is. Kapacitásban hülyére veri a repcsit. Akkor nézd meg, hogy ez a HL milyen kapacitásra lenne képes és milyen infrastrukúrával. A repülő olcsóbb lesz ennél...
Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2015.06.04. 09:37:48 -
Mondom, anno az SG-n is ki volt posztolva azt, amit akkor Muskék összeraktak. Semmi műszaki paraméter nem volt benne kb. a sebességen kívül és műszaki megoldás még annyi sem. Egy koncepció terv szintjét sem érte el, kb. az álmodozás szintje volt. Figyelsz te rám egyáltalán...? -
teddybear #23 Mániásnak nem lehet megmagyarázni hogy hülyeséget csinál. Nézd meg a vallási fanatikusokat például. Bele kell bukniuk a hülyeségükbe, bár abból sem tanul a többségük.
A gond inkább a behülyített kisbefektetők pénzének elvesztése lesz. -
teddybear #22 Igen, az amerikaiaknak több elpazarolni való pénze van, mint nekünk, ez nem is vitatéma. Ráadásul a Tesla divat és luxuscikk, és nem sokan engedhetik meg maguknak ott sem.
Ami a Tesla autót illeti. Edison 1908-ban egyetlen évben több elektromos autót gyártott le és adott el, mint a többi autógyártó összesen, kb. 60 ezret. Darabra többet, mint amennyit a Teslából gyártottak az első öt évben összesen. Mégis pár éven belül a benzines autók lettek az uralkodók az autópiacon, az elektromos autó meg lábjegyzetként szerepel.
Ennek az oka pont a technológiájuk korlátai, amit semmilyen fejlesztéssel sem tudsz átlépni, de még igazából kicselezni sem. -
Sequoyah #21 Azert ez a Musk gyerek letett mar egy es mast az asztalra.
De ha ennyire kepben vagy a technologiaval, akkor igazan szolhatnal neki, hogy nem lehetseges, mert o es a korulotte lebzselo kitudja hany tudos es mernok pont nem gondolt ilyen alapveto dolgokra amiben te profi vagy:)
"Egy 500 km/h-s vasút tördéke és sokszor többet tud. Lehet, hogy lassabb, de az időegységre eső kapacitás mégis jobb"
Nem is ertem miert repulovel utaznak az emberek es nem hajoval vagy vonattal, hisz ezek idoegysegre eso kapacitasa sokkal jobb:)
-
Irasidus #20 "Jelen technológián és energia árak mellett semmiféle realitása nincs. Egy 500 km/h-s vasút tördéke és sokszor többet tud. Lehet, hogy lassabb, de az időegységre eső kapacitás mégis jobb."
Már megbocsáss, de ez megint csak kijelentés, nem tudom mire alapozod, hiszen magad is azt mondod nem olvastál semmilyen tanulmányt. A hasraütést mint érvet nem tudom elfogadni, és ez már a sokadik, az előzőekre sem válaszoltál... Ez nekem nagyon úgy tűnik, hogy csak ellenszenv a részedről.
Tanulmány tessék. Így talán könnyebb lesz... -
Olvastam az anno közzétett izét, ami még egy tanulmányterv sem volt. Egy gram műszaki értékelhető paraméter sem volt benne.
Nézd már meg, hogy egy vákuum szivattyú milyen nevetséges mértékű vákuumra képes. Édeskevés az a hangsebesség táján való robogáshoz és ekkora térből kiszedni a levegőt és megfelelően tömörzárra csinálni olyan összeg, hogy megfontolni sem érdemes. Ez luxus, nem az átlagember számára készül vagy majd talán párszáz év múlva. Jelen technológián és energia árak mellett semmiféle realitása nincs. Egy 500 km/h-s vasút tördéke és sokszor többet tud. Lehet, hogy lassabb, de az időegységre eső kapacitás mégis jobb.
Musk egy techplayboy, semmi több az én szememben...
Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2015.06.03. 21:19:01 -
Sequoyah #18 Teslaval kapcsolatban nincs igazad, itt USA-ban mar eleg sok van beloluk, tobb mint luxusauto. Egy atlag amerikai hamarabb tud ilyet venni, mint egy atlag magyar barmilyen alsokategorias szalonautot
Az altalad emlitett problemakat pedig pont, hogy megoldotta. hasznalhato, 400+km-es hatotavja van, es egy pihenoido alatt feltotheted annyira, h a kovetkezo pihenoig (250km) boven eleg lesz. Nem veletlenul vagtak bele az akkumlatorgyartasba:)
Szoval ha csak a Tesla sikeret eri el, 10 ev mulva mar mi is Hyperloopon ulhetunk. -
Irasidus #17 A drágaságról jut eszembe egy gondolat. A nagysebességű vonatok drágábbak mint a hagyományos vonatok, pedig ugye az is odaér, "hát akkor minek?" De tovább megyek, már egy személyautó is nagyságrenddel többe kerül mint egy ló, vagy cipő. Az érv ott hibázik, hogy csak az árat figyeled, az ár/érték arányt nem. Ha valami jobb, többet nyújt, gazdaságilag hasznos, és még kismillió ok miatt jobb akkor az lesz a befutó. Ló-autó-vonat-repülő...
Azonkívül az usa, az országot behalálozó nagysebességű vonatok terén le van maradva, és Kalifornia már pályázatot hirdetett. Ugye mennyire kísérteties a hasonlóság a SpaceX és Hyperloop között? Ha Hyperloop bizonyít, óriási állami pénzt nyerhet - megint. Első körben megint csak szállítmányozás. Nem hülye ez az üzletember. Persze nem akarom azt állítani, hogy biztosan sikerülni fog, mert nyilván vannak nehézségek (főleg a pénz) de eddig érdemi kritika nem érkezett...
Ez semmi több mint csőposta 2.0, de említhetném LHC 27 km vámrumgyűrűjét is. És persze lehet károgni, hogy az nem megy. De gondold végig, Te egy mérnök vagy, az, hogy te nem tudod megoldani most itt hasból, az nem azt jelenti, hogy mások sem.
Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2015.06.03. 17:00:42 -
Irasidus #16 Most sem mondtál semmi konkrétumot, pedig érdekelne. Itt azt írják olcsóbb lesz. Nehéz elhinni, hogy ma a legjobb üzletemberként titulált Elon Musk több tíz millió dollárt dob ki valamire, ami nem működhet. És az ezzel megbízott (fizettet) mérnökök meg gazdasági szakemberek magvalósíthatósági tanulmányai gyakorlatilag hazugságok? Mire alapozod ezeket a kijelentéseket?
"Egyébként meg áramlástechnikai mérnökként nagyon is látszanaka problámk. Az olcsó sziattyúzás részén meg röhögtem egy jót. Elevel nézd meg, hogy az ipari szivattyúk milyen váukmra képeses és milyen nevetséges hatásfokkal. Aztán számolj és sírj..."
Örülök, ha nevettél, de ugye itt sehol sem írják, hogy tökéletes vákuum kell, azt írják légritka. Így azért már más a helyzet. Számolnék én, de tőled nem láttam számokat... Az olcsóság relatív fogalom ebben az esetben, ez a teljes költségvetésre értettem, nem egy kisnyugdíjas pénztárcájához. De lássuk akkor.
Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2015.06.03. 16:14:10 -
Nem is a tesztváltozatra értettem az alkalmatlant és azt, hogy az sem alternatíva. Hiába 2-3-szoros a sebesség, ha nagyságrendileg dárágg, problémásabb és nem tudsz hálózatot építeni belőle..
Musk a netes üzletéből szerzett pénzt, de milyen működő sikerterméket is állított eddig elő..? Kicsit túl nagy a fickó felett a glória...
Egyébként meg áramlástechnikai mérnökként nagyon is látszanaka problámk. Az olcsó sziattyúzás részén meg röhögtem egy jót. Elevel nézd meg, hogy az ipari szivattyúk milyen váukmra képeses és milyen nevetséges hatásfokkal. Aztán számolj és sírj...
Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2015.06.03. 15:51:44 -
Irasidus #14 "A technológia valszeg nem megvalósíthatatlan, de az alacsonyabb helyett a helyi hangsebességet meghaladó sebesség hajszolása iszonyatosan drágává teszi a rendszert, miközben számottevő előnnyel nem fog járni, ami viszont méginkább az előbb behatárolt ügyfélkör irányába tereli gazdaságilag a dolgokat."
Ezt csak akkor tudhatod, ha tanulmányokat végzel ezzel kapcsolatban. Mármint mérnök megvalósíthatósági tervet, meg gazdaságit. Anélkül ez az érv is fals, semmit mondó. -
Irasidus #13 Egyetértek ebben a formában nem alkalmas tömegközlekedésre, mivel ez egy tesztpéldány...
"Musk cégei által gyártott termékek azonban nem tömegcikkek, nem az átlagember életminőségét javító eszközök. Nem olyanok amint a kínai kispénzű cégek, hogy rogyásig gyártják neked a kütyüket szaré, hugyé"
1. EBay, PayPal tömegcikk, az átlagember életminőségét javítja. És ez csak kettő Elon Musk ilyen vállalkozásaiból. Amúgy tök fals érv.
2. Egy akármilyen vonatot sem tud megvenni egy átlagember, kispénzű. Nem nekik készül, hanem vasúttársaságoknak. Tehát ha ez a bajod, akkor stimmel.
3. Nem attól lesz egy vállalkozás sikeres, hogy tömegcikk, vagy sem. Meg attól sem, hogy előtte milyen cégei voltak, az üzlet, menedzsment más mint a mérnökség.
Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2015.06.03. 12:42:53 -
Az elképzelés koncepciójával van gond. Ez ebben a formában nem alkalmas tömegközlekedésre, csak kötött pályás egyénire kb.
Elmondom mire gondolok.
A magát más üzletágból halálra kereső Musk olyan rés területekre nyomul be, ahol viszonylag kis tőkével viszonylagos anyagi sikert érhet el. A viszonylag kis tőke alatt azt értem, hogy esélye nincs pl a Teszlának a teljes autókategória spektrumot lefedő Toyotával, GM-mel VW-vel felvennie a harcot. Musk cégei által gyártott termékek azonban nem tömegcikkek, nem az átlagember életminőségét javító eszközök. Nem olyanok amint a kínai kispénzű cégek, hogy rogyásig gyártják neked a kütyüket szaré, hugyé. Ahogy valszeg belátható időn belül se neked (bocs nekem ez jött le), se nekem, se a fórumon itt üziző egyetlen embernek se lesz se Teszlája, se nem fog a SpaceX valamelyik űrhajójával az ISS-re, vagy a Marsra menni, ugyan úgy ezzel a szerkentyűvel sem fogunk rendszeresen NY-ből El.É-be utazni. Nem azért mert a dolog technikailag megvalósíthatatlan, hanem mert nem lesz rá pénzünk! Olcsóbb lesz a röpcsi, kocsi vasút, bármi, ha meg is csinálják, és találnak rá elég sznobot, hogy használja.
Pl. megint csak a Teszla, ami a jelenleg ismert polcról levehető technológiákat maxolta ki, de ugyan úgy nem oldotta meg a korlátozott hatótáv és a hagyományos kocsihoz képest földtörténeti korokban mérhető újratöltési idő problémáját, mint ahogy a nagy autógyártók bicskája is beletört a problémába. Luxus limuzinként megállja a helyét, de csak azoknál a vevőknél, akik minden más paraméterrel szemben a kéjjes vigyorra késztető, mellbevágó gyorsulás alá rendelnek mindent. Mert sajnos egy hasonló árú/kategóriájú luxus kocsival szemben (pl Merci adott típusa) sajna minden területen elvérzik, kezdve a gyártásminőségtől, a kényelmen keresztül, minden más menet és használhatósági tulajdonságig.
Gazdaságilag egy ilyen pálya megteremtése egy komoly infrastrukturális befektetést jelent, ezt csak a gazdagokért megcsinálni az elveimmel ellenkező kicsinyt. Ettől függetlenül akár még működhet is, ha a gazdagok az átlagemberekhez képest meglevő extra szabadságvágyukat feladják egy szűk kabinban, mint orvosságos üvegben az utolsó tabiként történő lötyögéssel felérő 1-2 órás kvázi szenvedéssel. (Szerintem nem).
A technológia valszeg nem megvalósíthatatlan, de az alacsonyabb helyett a helyi hangsebességet meghaladó sebesség hajszolása iszonyatosan drágává teszi a rendszert, miközben számottevő előnnyel nem fog járni, ami viszont méginkább az előbb behatárolt ügyfélkör irányába tereli gazdaságilag a dolgokat.
Utoljára szerkesztette: NEXUS6, 2015.06.03. 12:14:00 -
Irasidus #11 A 320-400 km/h a tesztpéldányra vonatkozik, sőt jelenleg minden adat arra vonatkozik, a valódi vonalon 1220 km/h sebességgel haladna. A légtelenítés nem értem miért lenne drága, egyszerűen kiszivattyúzzák a levegőt, ma már azért ez rutin és olcsó dolog. Amúgy hasonló elven már 1890-es években ment villamos, igaz, ott nem az egész szerelvény volt vákuumban csak a meghajtórendszer... Veszélyes? Nyilván, mint minden, de ez mérnöki kérdés. Igazából egy csomó mérnök és gazdasági szakember dolgozik rajta, akik szerint megvalósítható és gazdaságos lehet (hogy ebből mennyi a marketing azt nem tudom). Most ne sértődj meg kérlek, de észrevettem már, hogy olyan technológia témákban ami neked nem tetszik, mindig felvázolod miért nem lehet. Ami biztos igaz is, úgy ahogy írod tényleg nem lehet. Viszont a mérnökök pont fordítva gondolkodnak, vagyis a megoldáson, és attól még, hogy felvázolod hogyan nem lehet, attól még lehet másképpen. Azonkívül ugye ha Te nem tudod megoldani, az nem azt jelenti, hogy más sem. Tehát ez engem nem győzött meg. Ezt csak egy észrevétel, és nem kötözködés, vagy bántás akar lenni, de az érveidet nem érzem megalapozottnak, kellően utánajártnak.
Szóval én ilyen "érvekkel" nem söpörném le ilyen egyszerűen ezt, amíg nem Musknak volt már több ötlete is amit hülyeségnek nyilvánítottak... Persze lehet, hogy ez nem jön össze, nem tudom. De biztos nem azért, amit itt leírnak.
Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2015.06.03. 10:06:38 -
Az 1-2 évvel ezelőtti cikkben leírtam már. Maga az egész csőben kis légnyomás egy ökörség technológiailag. Kurva drága és veszélyes. A valódi vasútként való funkcionálás szinte lehetetlennek tűnik vagy az is. Ahány célállomás = annyi vonal = kurva gazdaságtalan, stb.
Egyszerűen nem ad annyi időelőnyt a hagyományos nagysebességű vasút mellett, hogy érdemben megérje vele foglalkozni. 350-400 km/h tudtommal elérhető sima sínes vasúttal és ott van még a maglev technika is. Egyiknek sem kell ilyen cső, ami n+1 problémát okoz és korlátozza az egészet.
Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2015.06.03. 09:25:00 -
inkvisitor #9 A megvalósítás helye a veszélyes.
Kalifornia nem a földrengéseiről híres? Egy ilyen "vonat" még le sem tud lassítani, ha beomlik előtte az alagút. Földrengésbiztosra építeni nem nagyon drága lehet... -
320 km/h-nak köze nincs a tervezett sebességhez technikai szempontból.
Kb mintha egy új F1 kocsit 1ben max 1500-ig kihúzatva próbálnák letesztelni. -
Én biztos nem ülnék bele! És ha bedöglik? Ott pusztulsz a lyukban:D
Még kiszállni sem tudsz. -
Irasidus #6 "Szerintem az egész koncepciója ökörség, de nem a gyorsulások miatt..."
Hanem? -
Sir Cryalot #5 Szerintem itt főleg arról van szó , hogy pár százalékot kitevő Jony Ive kinézettel meg egy felkapott ötlettel már poszterbojkodni lehet. -
kvp #4 Az otlet jo, de a jarmu tul kicsi. Ha valamivel nagyobbra epitenek, mondjuk vasuti kocsi mereture, akkor mar eletkepesebb lenne es ott a ki es beszallas, jarmuvon beluli mozgas, stb. is megoldott. A japanok fejlesztenek hasonlot, tehat egy maglev vonatot, ami kepes csokkentett legnyomasu alagutban (csoben) is haladni, de ha szukseges, akkor siman kimehet egy zsilipen at a szabad levegore es lassabban, de normal magnesvasutkent mehet tovabb. Az allomasok kialakitasa is egyszerubb igy, mert csak egy peron kell. A tesztjarmu persze tulnyomasos, mig a kanyarodast ugy oldottak meg, hogy nagy ivben bedontik alatta a palyat, igy a gravitacios terheles mindig lefele hat es ivben is 1g alatt tudnak maradni, csak az ivek merete nagyobb valamivel mint egy normal shinkansen eseten. -
VolJin #3 Ez nem is a vasút, hanem a belföldi légiközlekedés alternatívája. -
A mell-hát irányú gyorsulást az átlagember is jól tűri. 2-3G is semmi, és ekkora gyorsulással 25-30 sec körül lenne hangsebességnél. Ilyen gyorsulás nem lesz. A kanyarokban meg meg kell dönteni a szerkezetet úgy, hogy a gyorsulás komponens a segge felé mutasson az embernek. Mondjuk azt, hogy ezt hogyan csinálnák nem tudom...
Szerintem az egész koncepciója ökörség, de nem a gyorsulások miatt...
Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2015.06.02. 09:57:05 -
Skylake #1 Végső soron, ez a vasút-upgrade, és annyira azért nem akkora újdonság, mivel már van alkalmazásban mágnesvasút. Ami probléma szerintem: csövek, légritkítás megteremtése bennük, energiaellátás, biztonsági rendszerek annak kiesése miatt. Ja, és a székekhez az zacskót mindenképpen tervezzék oda, mert a végső változatot nem csak elfsapkás hipszterek fogják használni, hanem Jolika nénik is, akik anatómiája a nagy gyorsulást már kevésbé bírja.