161
 • Tetsuo
  #161
  Miért? Ez engem érdekelne.
 • NEXUS6
  #160
  Jól érzékelem, hogy te most egyszerre két gondolatra reflektáltál, az enyémre meg a tiédre egy mondatban?

  Csak azt kérdezem, és?
 • molnibalage83
  #159
  Nem csak erről van szó. Kettőt találhatsz, hogy a korai szuperszonikus gépeken miért szimmentrikus szárnyprofilt használtak...
 • NEXUS6
  #158
  Ja nem száll fel, viszont az űrsikló aerodinamikai fékezéssel, irányítottan lejön a világűrből. Igaz a végül megvalósított gép repülési képességét ha egy féltéglához hasonlítjuk, akkor az utóbbi nyer, de akkor is irányítható, pl a fékezésnél viszonylag intenzív s-seléssel "dobja le" a hőpajzsról a felhevült le levegőt, illetve teszi intezzívebbé a sebesség csökkentését.

  Az X-3 meg abszolút nem szárny nélküli, ha arra célzol, hogy rakéta szerűen a nagy tolóerő felesleggel tartja magát a levegőben. Sajna nem készült el a nagyobb teljesítményű hajtómű, ami a tervzett 2M sebességre gyorsíthatta volna, mint az F-104-es. Így csak transzónikus kísérletket végeztek vele. Sajna a tolóerő/tömeg viszonya 0,4 körüli, szárny/aerodinamikai felhajtórő nélkül nem igazán tudna felszállni.

  Gyakorlatilag azt kell látni, hogy egy szuperszonikus gép körül bonyolult lökéshullámrendszer alakul ki, általában a sárkány töréseitől indulnak az egyes lökéshullámok. Ezekről tudni kell, hogy elötte és mögötte más az áramlás sebessége nyomása. Viszont nem igazán jó, ha ezek a kúp alakú lökéshullámok metszik az aerodinamikai felületeket, mert azok viselkedése így a sebesség változásával jelentősen változik. A 40-es években valóban ez lehetett a gond az egyenes szárnyú gépekkel, ezért zuhantak le, amikor a hangsebesség körül repültek. Azonban a sárkányszerkezet megváltoztatásával, a törzs megnyújtásával egyenes szárnyú gépek is átléphetik a hangsebességet, lásd még X-15 (6,7M).
 • Vol Jin
  #157
  Az űrsikló sehogy nem repül fel a világűrbe szárnyakkal. Kilövik egy rakétával és kész, az X-repülő, aminek meg beraktad a képét, gyakorlatilag szárny nélküli.
 • molnibalage83
  #156
  Ez a jó.
 • Papichulo
  #155
  Mindket link ugyanoda mutat
 • molnibalage83
  #154
  Nem valszeg. Ezt egy orosz fan kommentje...

  Jé, hát ez nem reálisabb...? No nem mintha lenne erre forrásuk és legfőképp szükségük...
 • fonak
  #153
  Megjelent anno több kép róla, olyan is, ahol gyolcsba öltözött meg öltönyös főmuftik nézegetik, egy a "pilótafülkébe" is beült, szóval létezik, de nyilván nem több "életnagyságú" makettnél, a kerekek, a katapultülés valódiak, ahogy a műszerfal is, csak az egy kisgépről származik. De persze aligha jut többre, mint a Shafaq. Egyébként vannak képzett mérnökök, tudósok Iránban, függetlenül attól, hogy 30 éve mik történtek. A 40 éves amcsi technikát tovább éltetik embargó alatt stb.
  Önállóan harci repülőt csinálni persze aligha tudnak, bemutattak átbarkácsolt F-5-öst, de abból is csak 1-2 példány épülhetett valójában.
 • NEXUS6
  #152
  Valszeg.
 • Papichulo
  #151
  A PAK TA, vagy más képességfejlesztési projekt keretében az orosz hadvezetés mit is akar megvalósítani.

  Legyunk realistak! Barmi is lesz a PAK TA, annak ehhez a tanulmanyhoz vajmi keves koze lesz. Sem teherbirasban, sem teljesitmenyben, sem kinezetben.
 • NEXUS6
  #150
  Mond kérlek nehezedre esik 3 dolgot elkülöníteni:
  1. Zsigeri orosz-amcsi utálat
  2. Azt hogy ez egy srác diplomamunkája, semmi több
  3. A PAK TA, vagy más képességfejlesztési projekt keretében az orosz hadvezetés mit is akar megvalósítani.

  Attól, hogy a 2. pontban igazat adok, még tudom külön kezelni az 1. és 3. pontokat, akár személyre lebontva is, ha baromságot írsz kiröhöglek, ha olyat írsz amit el tudok fogadni igazat adok. Ezt hívják azt hiszem korrektségnek.
  Te hogy vagy ezzel?

  (Molnit már nem is kérdezem ő neki ez hagyományosan nem egy siker sztori).
  ;)
  Utoljára szerkesztette: NEXUS6, 2015.03.29. 17:03:03
 • teddybear
  #149
  Ezt nem is építették meg. Az árnyékok egyszerűen nem igazán stimmelnek alatta, és a pilótafülke elektronikája sem egy vadászgépé. Ez egy üzleti jet műszerfala, amit a King cég gyártott. Egyébként nem olyan egyszerű modern vadászgépet tervezni. A 3D képhez csak egy grafikus kell, de egy használható vadászgéphez aerodinamikusok, hajtóművesek, gépészek, elektronikai szakértők, fegyverzetiek, stb. kell.
  Most ilyesmit csak az amerikaiak, kíniak, esetleg néhány európai konzorcium tudnak megcsinálni. A Közelkeleten ilyesmire tulajdonképp csak az izraeliek bizonyítottan képesek, mert ők már csináltak hasonlót, még ha a szükséges tudás javát lopták is a franciáktól. Irán vezetői viszont egy nemzedékkel ezelőtt arról lettek hírhedtek, hogy minden műszakilag valamennyire képzett iránit megpróbáltak megöletni, de legalábbis üldözni.

  Meg kéne értened, hogy az irániak az utóbbi időben olyan szinten hazudoznak, ami már nekem kínos. Főleg olyankor, amikor a becsapottaknak kell elmagyaráznom, hogy mekkora majmot csináltak belőle.
 • fonak
  #148
  Ez egy makett, és ránézve biztos hogy nem az F-22 ellenfelének vagy egyáltalán légi harcra szánták, ha csak kamuzás lett volna a cél, építettek volna nagyobb makettet. De feltehetően komoly szándék és tervezői elgondolás van mögötte, persze kétséges, hogy akár csak a prototípusig eljutnak egyhamar. A tervezői szándék egy primitív, de alacsony észlelhetőségű csapásmérő gép lehetett, ami egy kellően miniatürizált atomfegyvert (ami szintén nincs még nekik) el tudna vinni Izraelig (visszarepülni utána nem, de az nem is cél) és lenne minimális esélye áthatolni a légvédelmen a "stealth" jellemzőivel.
 • teddybear
  #147
  Mondd kérlek milyen skizofrénnek lenni? Az előbb még teljes lelkesedéssel próbáltad Balázst meg engem is oroszellenes hisztivel vádolni, most meg helyesled a megállapításainkat?
 • molnibalage83
  #146
  Pontosan erről van szó. A legelején le lett írva. Ez egy PS munka. Semmi több.
 • NEXUS6
  #145
  Nyilvánvaló.
 • Garou
  #144
  Ahogy nézem ez egy fiatal designer diplomamunkája.

  https://vimeo.com/103542677

  Gondolom hallotta a hírt, hogy terveznek egy ilyen repülőt, és megcsinálta rá a konceptet. Kb ennyire kell komolyan venni.
 • teddybear
  #143
  Ez speciel Irán "ötödik generációs szupervadásza". Photoshop az egész..de rengetegen hisztiztek hogy messze jobb, mint az F-22.
 • teddybear
  #142
  Nem igaz, hogy azokat próbáljátok részrehajlással vádolni, akik szigorúan szakmai szempontból már jópár mende-mondát tettek helyre itt. Ráadásul pont olyanok, akik minden hülyeséget teljes lelkesedéssel támogatnak, ha az valamennyire amerikaellenes.
 • fonak
  #141
  Ezt aligha vadászgépnek szánták, inkább olyan szegény ember F-117-esének vagy pilóta vezette X-47-esének. Az amcsi Bird of Prey-ről koppintották leginkább. Persze kétséges, hogy valaha is összehozzák.
 • NEXUS6
  #140
  Miért, a Knájtrájdör ribútjában milyen faja lenne!?
  XD
 • Papichulo
  #139
  Nézzél már meg akármilyen akár amcsi szályenszfiksön rajzot, publikációt egy-egy projek kezdetekor, köszönőviszonyban sincs a végeredménnyel.

  Te az az ember vagy, aki errol is elhiszi, hogy ez egy 5. generacios vadaszgep lesz valaha is, merthogy azt mondtak? Majd kinovi? :)
  Utoljára szerkesztette: Papichulo, 2015.03.28. 20:46:11
 • Tetsuo
  #138
  Épp azt mondom, hogy már régen nem az a téma, csak te meg vol jin nem bírtok ettől elszakadni. ;-)
 • molnibalage83
  #137
  Ennek a képnek a PAK-TA-hoz semmi köze.
 • sedward
  #136
  Még egyszer, mert látom 100 hozzászólás után is egyesek azon rugóznak elkeseredetten hogy tud-e vagy nem hangsebességgel menni a fenti gép:

  Jetfly.hu: "Az első PAK TA széria a tervek szerint még szubszónikus lesz, 900 km/h-s utazósebességgel és közepesnek mondható 4 500 km-es hatótávolsággal. A programban szerepel széles törzsű szállítógép fejlesztése is 80-200 tonna közötti szállítókapacitással, amikkel a meglévő Iljusin és Antonov flottát tervezik leváltani."

  TEHÁT: AZ ELSŐ PAK TA SZÉRIA A TERVEK SZERINT MÉG SZUBSZONIKUS LESZ, le vagyon írva, nem tudom miért kell ezt tucatnyi hozzászóláson keresztül a képek alapján hatalmas hozzáértéssel bizonygatni...
 • molnibalage83
  #135
  És ennek megint mi köze ahhoz, hogy ez a gép egy CGI fos, semmi több...?
 • molnibalage83
  #134
  Nézzed meg a belépőél nyilazását....
 • ostoros
  #133
  A filmekhez: volt Schwarzeneggernek egy filmje. (Az igazság nevében) Nem volt egy nagy szám, de merte a terroristákat embereknek/emberinek ábrázolni, hát bukott is rendesen. Jobb szeretik az emberek a kliséket a valóságnál.
 • NEXUS6
  #132
  + A Space Shuttle koncepciók között is volt:


  +X-3 ami sajna a gyenge hajtómű miatt nem érte el a tervezett 2M-et, és az F-104 egyfajta prototípusának tekinthető.
 • NEXUS6
  #131
  Nézzél már meg akármilyen akár amcsi szályenszfiksön rajzot, publikációt egy-egy projek kezdetekor, köszönőviszonyban sincs a végeredménnyel.

  Nagyjából ezen most itt csuklózni kb olyan, mintha azon filóznál, hogy egy dodzsemet hogy tudnál átalakítani hogy induljon az F1 futamon. Alsóban kb kinövi az ember az ilyen perverzióit.
  Bár van aki megfelelően kreatív marad felnőtt korára is.
  ;)

  A kérdés az, hogy az orosz vezetés valóban akar egy ilyen stratégiai légimozgékonyságú erőt létrehozni, vagy nem.

  A gond pl az eddigi elemzésekkel, amelyek a német GDP-hez, meg ilyenekhez hasonlították az orosz védelmi fejlesztési potenciált, hogy Szergely 1/8-ad annyit keres mérnökként mint Hans. Illetve a russzkik, ha egy ilyen műveletben, most kiraknának valamilyen középeurópai fővárosban pár száz páncélozott harcijárművet, akkor otthon még maradna pár ezer, a németeknek meg kb semmi! Ha a Leopard 10/1 arányban lövi a russzkikat egy szárazföldi támadáskor, akkor is vesztettek egy hagyományos háborúban.
  Ha 1-2 óra alatt ez eldől, akkor viszont nincs értelme atomot bevetni, max bosszúból. Kb erről szólhat egy ilyen koncepció.
 • fonak
  #130
  Ez a videón egy BWB (blended wingbody) dizájn, máshol is fantáziáltak hasonlóról. Ehhez talán az X-48 áll legközelebb. Az nyilvánvalónak tűnik, hogy szubszonikus repülésre lenne csak képes, és hogy a hibrid meghajtás elég meredek elképzelés (tekintve az akksik súlyát, bár lehet, hogy úgy gondolták a "tervezők", hogy a turbina termelné az áramot a villanymotoroknak, ennek sincs túl sok értelme.)
 • fonak
  #129
  > Az X-1-et leszámítva nem ugrik be egyetlen gép sem, ami szuperszonikus lett volna, ami egyenes szárnnyal bírt.

  F-104 Starfighter
 • Tetsuo
  #128
  Már rég nem arról szól a történet, hogy ez mennyire csak koncepció vagy esetleg lázálom.
  Én is arra hívtam fel a figyelmet alább, hogy az amerikaiak esetén más a mérce általatok.

  Az orosz flotta pl. két Mistral hadihajóval lenne gazdagabb, ha a franciák nem szegnének szerződést.
 • molnibalage83
  #127
  N+1 marutazás és idióta koncepciórajznál vagy idióta koncepciónál én és más is jelezte, hogy "ezt mégis hogyan?". Pedig azok ennél ennél fényévekkel voltak kevsébé sci-fik.

  Nézzál már ár erre a kurva gépre. Mekkora szárnnyilazása van....? Nézd már meg a szárnybelépő él minimális nyilazási szögét végigmenve az összes valaha gyártott szuperszonikus gépen és lásd a teljesen nyilvánvalót. Aztán nézd meg a szárnyak profilvastagságát és vastagság/húrhossz és egyéb viszonyát. Azért röhögj egy nagyot ezen a CGI marhaságon. Még afelől is kétségem van, hogy mekkora hasznos terhe lenne egy ilyen gépnek...

  Az X-1-et leszámítva nem ugrik be egyetlen gép sem, ami szuperszonikus lett volna, ami egyenes szárnnyal bírt. Abban viszont olyan tolóerő volt a rakéta hajtómű miatt, hogy az feltolta a bazinagy hullámellenállás ellenére a hangsebesség fölé. Ellenben emlékeim szerint szimmetrikus és igen vékony szárnyprofilja volt és a géptörzs alakja tüzérségi gránátról lett átemelve, mert annak nincs problémája hangsebesség felett.
 • NEXUS6
  #126
  Tudod!
  :)
 • NEXUS6
  #125
  Hogyhogy?
 • Papichulo
  #124
  Trollkodunk, trollkodunk?! :)
 • molnibalage83
  #123
  A memóriád igen szelektív.
 • NEXUS6
  #122
  "Sok kommentelő mondandójának lényegét összefoglalva.

  Ez az orosz rajzolt repülő azért tudna repülni hangsebesség felett 200 tonna rakománnyal, mert az amerikaiak háborúzó imperialisták..."

  Amikor viszont nyugatról érkezik valami művészi alkotás, az viszont a faszkemény valóság és nincs semmilyen mögöttes szándék (profit, marketing fogás a kommunikáció tematizálására - tudják, hogy hülyeség de bedobják, hogy mindenki arról beszéljen) hanem csak a pengeéles mérnöki precizitás és a szándék, hogy bolygónk legeldugottabb szegletébe és elhozzák a békét, a demokráciát, a biztonságot és mindazt az örömöt, amiben nekünk is részünk van a rencerváltás óta.

  Amúgy is mindenki tudja a filmekről, hogy mi az amcsi fegyverek által megvívott háborúk realitása?! A "terroristáknak" nincs családjuk és az amcsi hírók egyetlen lövésétől boldog mosollyal ajkukon térnek meg a teremtőhöz, és ezért minden amcsi háború ha nem is igazságos de legalább jóságos és örömteli.
  XD
  Utoljára szerkesztette: NEXUS6, 2015.03.28. 08:54:06