40
  • jovokutato
    #40
    A hollandok bukása várható volt..
    Nem tudták meggyőzni a cégeket,hogy tudományosan megalapozottak a terveik..
    Éppen a Tesla-de a Siemens is-fejleszt tároló akkumlátorokat..
    A porviharokat nem szabad lebecsülni...
    Azért említettem a nukleáris energiát,mert kis tömeg mellett sok energiát ad és sokáig,emellett kis méretben is kipróbált-tengeralattjárók- és ezért nagyfokú függetlenséget ad,ami ott fontos..
    Az energia-ellátás az szerencsére megoldható.
    Marad két probléma:az ember számára alkalmas levegő és a víz.
    A levegő megoldható növények telepítésével és a légkörben található nitrogén kivonásával.A növények által termelt oxigén és a kivont nitrogén már keverhető.
    A víz is megoldható..
    Tehát a Marson lehetséges az emberi jelenlét.
    A legnehezebb az odajutás a távolság miatt.Az űrhajó sebessége és hasznos terhe a siker kulcsa.Ezért lényeges az űrhajó meghajtása.Ha ezt a hajtóművet sikerül kifejleszteni....
    A kozmikus sugárzás ellen is lehet védekezni de úgy kell,hogy az ne menjen a hasznos teher rovására.
  • Irasidus
    #39
    "A napelemek a kicsi rovereknek elég energiát adnak,de egy nagy kolóniának nem biztos.."

    Az előbb te azt írtad "lehetetlenné teszik a napenergia használatát". A lehetetlen, és a nem biztos azért teljesen más. Egyébként a forrásaid bulvár, meg ezeréves ismeretterjesztő írások. Ezekből tájékozódsz? Csak mert akkor nem tudod, hogy azóta sokkal de sokkal hatékonyabb napelemek állnak rendelkezésre, mint amit ezek az eszközök magukkal vittek. De visszatérve a porviharokra, létezik egy eszköz ami akkor is tud energiát adni, ha tök sötét van, akkumulátornak hívják. Vagy akkor, bumm neki, nem napelemek lesznek, ezerféleképpen tudunk energiát termelni, ez mérnöki kérdés, nem megoldhatatlan. Másrészt ottani porvihar nem olyan mint a Földön, sokkal átlátszóbb a ritka légkör miatt, nincs sötét. A szélsebesség valóban nagy, és hosszú évmilliók alatt valóban formálni tudja a Marsot. De a ritka légkör és alacsony légnyomás miatt, ez valójában egy gyenge szellőnek, szélnek felel meg a Földön. A bulvár az, hogy 300km/h óra, csak nem írják oda, hogy egy ritka légkörben. Érted ugye?

    "A kozmikus sugárzás is valós gond,már az odaúton is..a Mars gyenge mágneses tere miatt szintén erősebb,mint itt a Földön."

    Valós probléma, de ez is mérnöki jellegű. Számtalan módon tudunk védekezni a sugárzás ellen.

    A Holland cégnél, meg már régen kipukkadt a lufi, és kamu volt. Ami várható is volt egy papírírószer bottol, hogy nem fog annyi bevétel termelni...
    Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2015.05.21. 22:39:21
  • jovokutato
    #38
    Nem vagyok troll.
    http://sg.hu/cikkek/108105/oriasi-ereju-szelek-formaljak-a-mars-felszinet
    http://www.tananyag.almasi.hu/ojudit/Csillagaszat/csillagaszat/mars.html
    http://www.zoldmuzeum.hu/idojaras-a-marson
    http://csillagaszat.uw.hu/mars.html
    A napelemek a kicsi rovereknek elég energiát adnak,de egy nagy kolóniának nem biztos..
    A kozmikus sugárzás is valós gond,már az odaúton is..a Mars gyenge mágneses tere miatt szintén erősebb,mint itt a Földön.
    http://www.erdekesvilag.hu/folyekony-viz-lehet-a-marson/
    A marsi kolónia lehetséges megoldása valóban az én fantáziám,de szerintem nem megvalósíthatatlan..
  • Irasidus
    #37
    Te troll vagy? Csak mert mindenhova nem kell a hülyeségeidet odaírni...

    - aha 300 km/h szelek, csak éppen a földi légkörnyomásnak csupán 0,06%-án. Ja, tényleg elsöpri. O.o
    - Ja, lehetetlené teszik, csupán csak a Pathfinder, Sojourner, Spirit, Opportunyit, Phoenix használtak napelemeket a felszínen sikerrel...
    - A Curiosity vitt dózismérőt, a várakozássokkal ellentétben, nincs akkor sugárzás.

    A többi a te hülyeséged
  • jovokutato
    #36
    A holland terv milyen marsbázist szeretne?
    Ha felszínit,akkor máris komolytalanok..
    A Mars felszínén erős,több mint 300km/h-s szelek fújnak,melyek elsöpörnék a bázist..
    Ezek a szelek pedig olyan porviharokat keltenek,melyek egyrészt lehetetlenné teszik a napenergia használatát,másrészt a szél által magas mozgási energiájú por szétbombázná a bázist..
    És ott a felszíni kozmikus sugárzás is..
    Ha komolyan gondolják a kolonizálást,akkor a bázist a marsi Egyenlítő közelébe kell telepíteni és a felszín alá kell vinni,az energia ellátását pedig az atommeghajtású tengeralattjárókban használt atomreaktor biztosítaná,amit a jövőben tovább lehetne fejleszteni szaporító reaktorrá..
    A felszín alatti bázis biztonságos és kellemessé tehető..
    A bázis a következő modulokból állna:zsilip,lakómodulok,közösségi modulok,kutatómodulok,élelmet előállító modulok,vizet előállító modulok,raktármodulok,szigetelő modul,energiát előállító modul.
    Az odaúton ki kell használni a hibernálást a Marson pedig használni kell a molekuláris biológia eredményeit-telomerek helyreállítása-.
  • Tetsuo
    #35
    Te sem lehetsz normális. Szerinted kilövik őket technológia nélkül? Pont ezeket a celebjelölt, extrovertált génhulladékokat? Az ember igazi tragédiája az, hogy életben hagyják őket és a sok hasonlót.
  • Mekong Delta
    #34
    Nem hiszem el, hogy ezt még mindig komolyan gondolják.... Rövid és drasztikus vége lesz ennek...Ki fogja majd vállalni a következményeket? Gondolom senki.
  • Vol Jin
    #33
    fissziós
  • Vol Jin
    #32
    Az megvan, hogy egy fúziós reaktornak hűtés kell, de egy űrhajón ez nem megoldható? Itt a Földön okés, mert bejön a víz, meg kimegy, de az űrhajón ez nem megoldható, tehát marad a termikus kisugároztatás. Érted a problémát, amire eddig nem gondoltál?
  • kvp
    #31
    Mondjuk en marsi urhajonak egy tisztan FGB (TKS) alapu urallomast tudnek elkepzelni, fisszios reaktorokkal taplalt vasimir hajtomuvekkel. Igy nem kellenek hozza napelemek sem. A gravitaciot nagy gyorsulas eseten adhatja a hajtomurendszer, vagy kis gyorsulas eseten a lakomodulok gyurube helyezese es a teljes jarmu megporgetese villanymotoros giroszkopokkal. Sugarvedelemnek egyreszt elektrosztatikus teret, masreszt a magukkal vitt vizet lehetne hasznalni egy kozepso vedettebb reszt kialakitva. A megoldas elonye, hogy minden egyseg kulon is feljuttathato, tovabba eleg nagy mertekben redundans. Egy ilyen jarmu ujratoltes utan tobbszor is meg tudja tenni az utat, tehat hasznalhato lenne egyfajta Fold-Mars kompkent. Idealis esetben egy hasonlo rendszer maradhatna Marskoruli palyan mint tamogato urallomas (pl. a felszini kisegito robotok valos ideju iranyitoszemelyzetenek) es dokkolasi hely a le es felszallo egysegeknek. Az ellatmany jelentos reszet hasonlo, de embernelkuli jarmuvekkel lehetne eljuttatni, akar gazdasagosabb palyan is, majd megerkezeskor kikotni a marsi allomason. Igy a visszatero komp ujratoltese gyakorlatilag csak hajtoanyag modul cseret jelentene. Az egesz csak akkor tarthato fent, ha folyamatos az ellatmanyok erkezese, amig onellatova nem valik a felszini bazis. Ez varhatoan tobb szaz ember attelepuleseig nem oldhato meg.

    Egyebkent a legtobb urhajos tudos es mernok vagy orvos. Tehat egy 10 fos legenysegben szokott akadni legalabb 2 orvos, tovabba 2-3 szanitec kepzettseggel is rendelkezo ember, 3-4 pilota es hasonlo mennyisegu mernok es ketszer ennyi tudos. Jellemzoen mindnekinek legalabb 2 hasznalhato diplomas szakmaja van es ert meg 2 masik dologhoz, plusz kapott urhajos kikepzest is. Tovabba barmikor kerhetnek telefonos segitseget is. (ha nem, akkor mar reg rossz)

    Az egyetlen gond a fenti rendszer megvalositasaval a penz. Nem kerulne olyan sokba mint az amit haborura vagy akar mobiltelefonra elkoltunk egy ev alatt, de tobbe kerul mint amennyit a vilag vezetoi hajlandoak adni erte. (legalabbis most ugy nez ki, ez meg a jovoben valtozhat)
  • xyl
    #30
    Az 1g gyorsulással nem lenne semmi baj, az, hogy "tartós gyorsulás" az nem jelent semmit. Annyi, mintha állna a Földön. Ha nem lenne baj az extrém mennyiségű üzemanyag, akkor minden rendben lenne.
    Ami a megvalósíthatóságot illeti: vannak elképzelések, különféle fejlettségi szinten.
    Kipróbált technológia: Rakétával a minimum idő kb. 150 nap.
    Egyéb ötletek: Fúzius, VASIMIR, antianyag... Az antianyagból igazán kevésre lenne szükség, csak valószínű, hogy ez marad a sci-fi kategória.
    Egyébként pedig: A folyamatosan forgó ürállomás, mesterséges gravitáció, stb. jó ötlet, de amit sokkal egyszerűbb megvalósítani: Viszonylag kisméretű centrifuga, ami rövid időre 1g-nél nagyobb centripetális gyorsulást tud produkálni. Az izmok, csontozat megfelelő terhelése megoldva, és nem kell benne élni, hanem csak használni, ami nagy különbség.
  • teddybear
    #29
    A kérdéseidre aránylag egyszerű a válasz.
    Az egyik első űrhajósnak mindenképp részben orvosi képzettségűnek kell lennie. A személyzet többi tagjának is előnyösebb, ha egyfajta ezermestereknek képzik ki őket. Így több munkaterületen is képesek dolgozni. Ami pedig az orvos helyettesítését illeti, ajánlatos, hogy több résztvevő valamilyen szintű orvosi képzést kapjon. A magasabb tudást igénylő vizsgálatokat úgyis meg lehet oldani földi specialisták bevonásával.
  • teddybear
    #28
    "Egy marsi ut megfelelo urhajoval egy honap, mialatt a folyamatos gyorsitas, majd fekezes miatt akar 1g is eloallithato a jarmuvon."

    Izé, azért ennyire nem kell fantáziálni. Egyáltalán elgondolkoznál azon, hogy mennyi hajtóanyag kell egy ilyen röppálya végigrepüléséhez? Azonkívül egy, a nemzetközi űrállomáshoz hasonló úrhajó nem is bírna ekkora tartós gyorsulást. Darabokra szakadna. A szimpla már régóta ismert pálya sokkal üzembiztosabb és főleg minimális üzemanyag is elég hozzá. Viszont még mindig meg kell valahogy az űrhajósok védelmét a napkitörésekből és az egyéb kozmikus forrásokból eredő sugárzásoktól.

    A felszín alatti bázissal én is egyetértek, az ilyen felépítés megvédené a személyzetet a sugárzástól és a meteoritoktól, meg az extrém hőingadozástól.
  • DontKillMe
    #27
    Szerintem is korai még. De nem kellene lemondani sem róla. Kellenek konkrét, megvalósítható tervek, amiknek az is része, hogy mi van ha.
    -Mi van, ha az egyik emberkének azonnali orvosi műtétre van szüksége, szájsebészeti beavatkozásra, vagy ki kell venni a vakbelét? Ezt ott, kint hogyan csinálják meg?
    -Mi van, ha ez még útközben előálló probléma lesz?
    -Mi van, ha ott pont az orvos lesz az, aki elsőnek meghal, vagy olyan sérülése lesz, amit egy nem orvos nem tud ellátni?
    Nem ragozom, ezer meg egy millió fontos kérdés, amire fel kell készülni. Nem azt mondom, hogy lehetetlen, de még nem hinném, hogy erre felkészültünk. Pedig kellene, mert akármilyen balhé beüthet itt, a földön.
  • kvp
    #26
    Egy marsi ut megfelelo urhajoval egy honap, mialatt a folyamatos gyorsitas, majd fekezes miatt akar 1g is eloallithato a jarmuvon. A felszin helyett a felszin alatt erdemes elhelyezni a bazist, igy a sugarzas nem jelentene veszelyt a szemelyzetre.

    Tarsadalmilag pedig erdemes a sarkkori kutatokat megfigyelni. Kepesek voltak alkalmazkodni az ember szamara technika nelkul nem elviselheto kornyezethez, kibirjak az osszezartsagot a kis letszamu csapattal es mindezt legalabb 1 even at. Tehat a tudosok es mernokok kozott vannak olyanok akik alkalmasak a feladatra.

    Egyebkent meg ha lesz olyan jarmuvunk amivel oda tudunk menni, akkor olyan is lesz ami vissza is hozza az elozo valtast. Ha pedig eleg nagyra tud noni a bazis, akkor lesznek csaladok akik ott telepednek le, kb. mint amikor egy amerikai katona viszi a csaladjat arra a bazisra ahova eppen vezenylik. A kis gravitacio pedig nem karos az embereknek, csak magassabbak, ugyanakkor gyengebb csontozatuak lesznek tole a mar ott szuletett gyerekek. (es a napfeny hianytol vilagosabb boruek) Ugyanugy megoldhato a Marson az emberi kolonia fenttartasa ahogy megoldhato a deli sarkon vagy a tengel feneken. A problema persze ugyanaz, hogy megeri-e, de technikailag lehetseges.
  • ostoros
    #25
    Most mire is válaszoltál, és mire is kérdeztél? Nem ugyanaz a hozzászólás. Egyébként meg húzás hamburgereket készíteni, hét dolgozója!
    Egyébként valahányszor ilyesmit eszek, mindig rám jön a csuklás. A BURGER KING kajájától is. Soha semmilyen ételtől, csak ettől, a természetes tápanyagokat tartalmazó izétől.
    Akár órákon keresztül.
    Utoljára szerkesztette: ostoros, 2015.02.24. 11:27:14
  • BrockSamson
    #24
    Andy Weir: A marsi

    Elolvas, orul, kacag a Mars One-on.

    (A lustabbaknak el sem kell olvasni, most forgatja nalunk a Ridley Scott.)

    http://bookline.hu/product/home!execute.action?_v=Andy_Weir_A_marsi&id=272942&type=22
  • emberz
    #23
    Ezt, gondolom, a semjénzsótiktól, rubintrékáktól, meg a hasonló guruktól tudod. Tán még láttál is szintetikus kaját valami képen, vagy hazudott róluk neked apád valamit, ezért vagy ilyen magabiztos.
  • Tetsuo
    #22
    Dehogy halottak. :-) Soha nem fognak elindulni. Műbalhé az egész.
    Ma egyáltalán nem számít, hogy valami igaz-e, csak hír legyen, s így lehessen vele pénzt keresni. Holnap lesz valami másik blama.
  • ostoros
    #21
    "akik elélnek az egyhangú szintetikus tápon" -Csak nem a McDonaldsra gondolsz? :D
  • ostoros
    #20
    "Az embert a Földhöz láncolja a biológiája. A bioszférája és a társadalma nélkül nem marad életben."
    Azért ebben én nem hiszek. A trópusokról ( ágyékkötő) az eszkimókig elég húzós utat megtett az ember. Miközben az adott bioszférát (szerk: Biomot) többször maga mögött hagyta.

    A sugárzás pedig bár erősebb, mint a Földön, azért nem annyival. Másrészt mivel a felszínen eleve védőruhában kell mozogni az nagyon sokat tompítani fog a felszínt érő sugárzáshoz képest.
    Utoljára szerkesztette: ostoros, 2015.02.23. 23:52:16
  • Amergin
    #19
    B verzió: ember-gép hibrid. Kiborg. Olyan valami, amiben megmarad az emberi tudat, valamiféle emberihez hasonlatos gépjellegű teste lesz, az ember normális biológiája nélkül. Ez az "ember" (így már mennyiben nevezhető annak?) jól elviseli majd a mostoha körülményeket. Persze az elméjét így is módosítani kell, mert a társadalmak helyett kis és jobbára elszigetelt csoportokban kell léteznie, ennek minden előnyével és kínjával együtt...
    Ebben a verzióban sem klasszikusan az "ember" megy el felfedezni a mélyűrt.
    Az "ember" erre a feladatra alkalmatlan.
  • DontKillMe
    #18
    Utánanézhetnél egy kicsit azért a dolgoknak. Folyamatban vannak új hajtóműkísérletek. Nem lesz, meg talán és ehhez hasonló szinten, hanem valós, létező és lassan alkalmazásra kerülő project fut. A legrosszabb esetben is kb 500 nap alatt ott lesznek. 10 év nagy idő, rengeteget fejlődhet a téma addig.
  • Amergin
    #17
    Megvalósítható kemény munkával, iszonyat pénzből...csak éppen jelen tudásunk szerint semmi haszna.
    Aki meg eljut odáig és nem térhet vissza "soha", az meg megőrül, de "szerencsére" hamarabb hal meg a sugárzás miatti rákban, vagy bármi másban, mert a legközelebbi kórház százmillió kilóméterre van.

    Az embert a Földhöz láncolja a biológiája. A bioszférája és a társadalma nélkül nem marad életben.

    Genetikailag módosított humanoidokra (szándékosan nem embereket írok!) volna szükség: olyanokra, akik elélnek az egyhangú szintetikus tápon, egészség károsodás nélkül elviselik a zéró gravitációt, a sugárzást, a hibernációt a monotonitást és még számos ma még előre nem is látható dolgot. Pszichikailag, biológiailag erre a feladatra lettek "megtervezve". Ezekkel és CSAK ezekkel fel lehet fedezni a mélyűrt, kolóniákat lehet létrehozni itt-ott, de ez már egy másik faj.

    Van értelme létrehozni?
    Utoljára szerkesztette: Amergin, 2015.02.23. 20:25:26
  • Ender Wiggin #16
    Felesleges projekt. A kis gravitációt nem embernek találták ki. Ezek már most halottak.
  • senki687
    #15
    Először egy hatékonyabb, környezetkímélő energiaforrás kellene. Aztán lehetne űrhajót építeni. Az után kellene a Marsra menni.
  • Whysper
    #14
    Szóval ma ha 25-30 éves valaki akkor 34-39 éves korára már el is indulhat és 26-41 éves korára oda fog érni kb. és a kilenc év alatt inkúbátorba fognak lakni mert,ha véeltlen a felkészítés alatt meghal emgsérül stb akkro vége adolognak vagy mind a 100-t felkészítik és lesz tartalékos
  • Tinman #13
    A Marson a felesleges O2, mint probléma....wut?

    Mondjuk, tárolják el/engedjék ki? Hogy a francba lenne ez említésre méltó probléma?
  • kvp
    #12
    Egyertelmu, hogy az ISS-hez hasonlo, csak melyuri jarmu lenne a jelenlegi technikai szinten az idealis, lehetoleg nuklearis hajtassal. Azzal viszont mar vissza is lehet jonni.

    Az epites ideje joval kevesebb lenne mint 10 ev, mert ha nem x+1 eltero modult akarnak osszekapcsolni y+1 fele jarmuvel felkuldve, hanem egyfajta, de nagy mennyisegben gyartott rendszer van, akkor eleg gyorsan megoldhato a szukseges felszereles felkuldese. Csak persze ez jo sokba is kerul.

    Az egyetlen problema az, hogy a cegnek nincs penze es egyelore nincs is jelentkezo aki a megvalositasba tenyleges penzt fektetne. Idealis esetben meglesz a show foldi resze, majd a nyertesek felkerulnek egy nyertes listara, kb. mint egy villalako. Aztan nagyjabol ennyi.

    Ha pedig tenyleg lesz valakinek penze es fantaziaja megvalositani a dolgot, akkor nem egy show-bol osszevalogatott civilek mennek, hanem a finanszirozo allam katonai vagy a finanszirozo ceg alkalmazottai. Jellemzoen csak direkt erre kikepzett mernokok, orvosok es tudosok, akiknel az alap tudas megfeleloen magas szintje a lenyeg, mert az urhajos 'mesterseget' onnan mar kb. annyiba telik elsajatitani, mint egy ketdiplomas mernok-tudosnak az autovezetest.
  • Omega
    #11
    Az oroszok már dolgoznak rajta.
  • ostoros
    #10
    Azt az oxigénes baromságot továbbra sem értem, de mindegy. Mondjuk amikor láttam, hogy a Lockheeddel csináltatják a terveket, láttam, hogy nem lesz semmi.
    Egyszerűen túl drága lesz ahhoz, hogy megvalósuljon, pláne egy ilyen tervező és kivitelező céggel.
  • Vol Jin
    #9
    Aki jelentkezik a műsorra, az olyan hülye, hogy eleve nem alkalmas egy űrutazásra.
  • wraithLord
    #8
    Én azt sem értem, hogy hogyan akarnak egyáltalán eljutni odáig? Fél évig szkafanderben egy székhez kötözve fognak kibámulni egy konzervdoboz méretű kabin ablakán a jelöltek? Milyen űrhajónk van vagy lesz a 2010-es évek végére, amiben egy ilyen utazást meg lehet valósítani?

    Az ISS-t is kb. 10 évig építették, szerintem egy marsutazásra alkalmas űrhajó is kb. ebbe a kategóriába esik... Persze ha nem lényeg, hogy az "asztronauták" élve odaérjenek, akkor már rég az egyik Mars rovert szállító rakéta után köthették volna őket. :D

    De a marsutazás és -kolónia többi mozzanata is kb. ennyire tűnik megalapozottnak.
  • sárkánylovag
    #7
    Ez csak One Way Ticket , egyértelműen a jelenlegi technikai szintünkön.
    Kellene már építeni egy rendes űrhajót nem ilyen vacak űrállomást.
    Egy atom meghajtású űrhajó lenne a kezdeti lépés, addig feleslege álmodozni.
    És legyen ráírva Battle Star Galactica ;) A festéket én adom hozzá.
  • bakvarnyu
    #6
    Ha valaki ért a Marshoz akkor ez az illetö,részt vett már olyan kísérletben is, ahol a Marsra szállást szimulálták:
    http://youtu.be/3Ks0hQdKI70
    Kereszturi Akos interju
  • chuckytheone
    #5
    Remélem páran nem vesznek return jegyet! :D
  • NEXUS6
    #4
    Baxus, szerintem kb zéro az amit a Marsról tudunk. Mondjuk a Himaláján, vagy az Andokban lehetne felkészítés. Maradj életben 2 évig 8000 m-en és akkor talán van esélyed egy félévre a Marson.

    Ez nem vicces emberek!
  • Irasidus
    #3
    Ha el sem indulnak, mert miből, és hogyan akkor senki nem hal meg. Olyan pénzekre lenne szükségük, ami nincs. Idézem: "Olyan technológiákra mutatunk rá, melyekhez magas prioritású befektetések re lenne szükség a megvalósíthatóság útján történő előrelépéshez"

    Továbbá:

    "ugyanakkor nem kommentálta a híreket, mely szerint a tervezet két előfutárának számító robotküldetés munkálatai megrekedtek"
    " Lockheed Martin és a Surrey Satellite Technology elkészült egy kommunikációs műhold és egy leszállóegység koncepció tanulmányával, a továbbiakkal kapcsolatban azonban mindeddig semmilyen megállapodást nem írtak alá"

    Ez az egész semmi több mint médiahekk, bulvár. A tudományos hírek között nem sok keresnivalója lenne...
  • PeeTeR
    #2
    :D
  • dzsagon
    #1
    r.i.p. az összes kiválasztottnak.