87
 • Vol Jin
  #87
  Oké, javaslom, hogy emészgesd a dollár tízmilliárdok fogalmát, és vesd össze a hazai költségvetéssel!

  Hogy segítsek, kiváló befektetés lenne most építeni egy lakóparkot, de sajnos nincs rá egymilliárd forintom.
 • Irasidus
  #86
  Pénz arra van, amire a politikusok megszavazzák. Még egyszer: egy gazdaságnak nem csak kiadásainak kell lennie hanem befektetésnek. A politikának az az egyik feladata, hogy ezen gazdasági és pénzügyi irányokat kijelölje. Neked drága befektetés, de egy ország költségvetéséhez képest ez semmi, nem kiadás - Magyarországnak sem lenne. A kérdés az, hogy a politikusok, hogyan döntenek mibe fektet be, és mire költenek. Amúgy Magyarországnak azzal, hogy idén belép az ESA-ba - lesz űrprogramja, rakétával és talán majd egyszer űrhajóval! Szóval nem is kérdés ez igazából. Sőt, Oroszországgal olyan kivételes megállapodásunk van, hogy ugyanúgy pályázhatunk, kezdeményezhettük űrprogramot mint maguk az orosz kutatók, csak sajnos nem használjuk ki. :/ Ezzel azt akarom mondani, hogy a pénz még nem minden, ha nincs akart... A rakéták és űrhajók a hőskorszakban alapkutatásnak számítottak, ma megtérülő befektetés, amire már magáncégek és nálunk szegényebb országok is képesek. Hoppsz, már Romániának meg Nigériának is van űrprogramja, sőt még magáncégek is képesek rakétát és űrhajót készíteni.

  Az emberes Mars-misszió meg egy minimum 30 éves befektetés, ami nagyon hosszútávon leköti az ország(ok) erőforrásait, ez utóbbira (és csak erre) Magyarország önmagában nem képes, sőt ez úgy tűnik csak nemzetközi együttműködés keretében lehetséges, amiben Magyarországnak is lehet kis vagy nagy szerepe (= programja). Majd meglátjuk.

  Ma, az emberek többségét az űr, az űrkutatás hidegen hagyja, így szavazatokat sem igen lehet vele szerezni. Sajnos. Szóval a válasz az, hogy Igen, ha nem engem akarnál lenyomni a vitában, akkor utánanéznél és nem bagatellizálnál el a dolgokat meg nem beszélnél olyat, hogy nincs rá pénz - hm, ez igazi politikus duma, lehet neked kelne pártot alapítani. Amúgy szuper, hogy beismered, hogy nem is néztél utána, de azért beszélsz róla. Tényleg pályát tévesztettél...
  Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2015.02.13. 18:46:18
 • Vol Jin
  #85
  Hajrá!

  Alapítsál pártot, aminek a választási programja egy emberes marsmisszió!

  Csak egy kérdés. Ha nem hallottam volna a kemencéről, akkor tudtam volna róla írni? Szerintem elég egyértelmű, hogy egy komplett űrprogram költségével hasonlítottam össze a kemencét, szemléltetve hazánk anyagi erőforrásait....
 • Irasidus
  #84
  Amit te ez esetben barkácsolásnak hívsz, azt a gazdaságban K+F -nek hívnak, és az "barkácsolt" űrkemence már a negyedik generáció. Ami egyébként már földi felhasználásban van, és a fémhabok terén komoly áttörést értek el vele. A kedvedért szájbarágom: anyagi haszna van. Egyébként az Adamis Kft.-nél készült ami nem egyetem, hanem egy űripari cég. Csak érdeklődve kérdezem, minek szólsz hozzá ha ennyire tájékozatlan vagy? Egy kérdést még engedj meg nekem, ha csak utakra, lélegeztetőgépekre költ az ország, magyarul csak kiadásai vannak, és befektetései nincsenek akkor miből lenne bevétele? Az adóból?

  Amúgy tisztában vagyok vele, hogy te azt hiszed, hogy Magyarország képtelen lenne egy ilyen befektetésre. Az eddigi zseniális hozzászólásaidból nem csodálom, hogy azt hiszed megfizethetetlen. Pedig, ha csak azt néznéd meg, hogy hány nálunk szegényebb ország, vagy kevesebb pénzből gazdálkodó magáncég ért el sikereket, akkor nem is kellene - a neked - bonyolult gazdaságot belekeverni. Tudod ez politikai elhatározás kérdése, hogy megnyitunk rá forrásokat vagy nem. És még egyszer: megérné. Pont.

  Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2015.02.10. 16:39:10
 • Jakuza1
  #83
  Nala inkabb a csoda kategoria lenne, mert olyan alacsonyan all a fejlodestortenetben. :) A Nematomorphanak is nehez eljutni egy bizonyos szintre, hat meg neki. :)
 • ostoros
  #82
  Lehetne. Te meg tanulj meg szöveget értelmezni. Ha lehetne. Ez is olyan kívánságszerűen hat.
 • Vol Jin
  #81
  Fadeback ezt írta:

  ******************************************
  Mármint, hogy ők ki tudják védeni mert mi ugye leszarjuk, de ha baj van akkor a gonosz US már védjen meg minket is...
  .**********************************************

  Erre te:

  "Amennyit évente adósságszolgálatba kifizetünk, abból való igaz, kb. Japán szintű űrprogramot lehetne finanszírozni."

  Ez amolyan kívánságszerűen hat....
 • ostoros
  #80
  Azt mondtam hogy TUDNÁNK, nem azt hogy KELLENE.
 • Jakuza1
  #79
  Wait, te maki te miert hiszed azt, hogy az urprogram es urkutatas egy es ugyanaz? :)
 • Vol Jin
  #78
  Nem azt fejtegetted, hogy ha nem lenne államadósságunk, akkor a jelenlegi törlesztést úrkutatásra tudnánk költeni?
 • ostoros
  #77
  Balfasz vagy. Igazi balfasz. Még az olvasás sem megy.
 • molnibalage83
  #76
  Kivéve a TCV-s manőverek, de mint mondtam annak haszna kvázi és cserébe kurva drága. Nem véletlenül nem terjedt le a TVC-s hajtómű, mert az ár/érték aránya borzalmasan szar.
 • molnibalage83
  #75
  Mire gondolsz itt ipari hulladék alatt....? A Szu-27/35 széria semmi olyat nem tud, amit ne tudna a Raptor vagy az F-15C, a specific excess power eltérése meg lényegében csak a konfigtól és az aktuális tüzelőanyag készlettől függ.

  A kis sebességű TVC-s manőverek haszna meg a zéróhoz konvergál, berepülő pilótákon kívül ilyet senki nem tud a géppel csinálni és erre is csak kis magasságban képesek ilyen látványosan, mert a tolóerő a magassággal csökken...

  Soroljam még, hogy miért butaság a kommented? Láthatólag a katonai repülés alapjaival sem vagy tisztában.
 • Jakuza1
  #74
  Nem az a problema, hanem az, hogy a sajat retardalt balfaszsagodat, akarod masra rasozni.
 • Vol Jin
  #73
  Az a probléma, hogy egy retardált balfasz vagy.
  Az elejétől fogva azt írtam, hogy komplett űrprogramot nem vagyunk képesek finanszírozni évi tízmilliárd dolláros költségvetéssel, mert valamelyik balfasznak ez volt az elvárása.

  Az, hogy most te olyan nyomorék vagy, hogy ezt nem tudod értelmezni, esetleg egy sértett nethuszárként kényszeresen cselekszel, azt már ki sem szeretném deríteni. Innen nézve lényegtelen, hogy retardált vagy gyökér vagy. Ha tippelnem kellene, akkor dupla befutó holtversenyben.
 • Vol Jin
  #72
  Űrprogram alatt azt értem, hogy tokkal-vonóval építünk űrrakétákat, meg egy úrhajókat és fel is lőjük őket és nem azt, hogy az egyik egyetem összebarkácsol egy ipari mikrohullámú kemencét az űrállomásra.
 • Vol Jin
  #71
  Egy látványos légibemutató nem mond semmi arról, hogy mi történne egy légiharcban. Én inkább a raptorra fogadnék.
 • Vol Jin
  #70
  Ja, csak a te részedről, hogy hazánknak szerinted űrprogramot kellene üzemeltetnie.
  Esetleg szorgalmazzunk tárgyalásokat a Kínai Népköztársasággal, hogy a mai Azerbajdzsán területén hol legyen a magyar kínai határátkelő.
 • Papichulo
  #69
  Osszekevered a katonai es a sportrepulogepet... ez utobbinal elsodleges feladat a murepules, a masiknal a celpont megsemmisitese a prioritas ;)
 • Jakuza1
  #68
  Ott a pont Vol Jin, aki nem az eszerol hires, sokszor hajlamos megfeledkezni a hosszutavon megterulo befektetesek hasznossagarol, aminek nem feltetlenul kell lenni gazdassagi befektetesnek, lehet szellemi is.
  A problema pont az a mai vilaggal, hogy mindenki rovidtavu befektetesre jatszik es a hosszutavu befekteteseknek egyre kisebb jelentoseget tulajdonitanak. Pedig ezek a szellemi, kutatasi befektetesek, a haladas erdekeben sokkal tobb lehetoseget nyujtanak.
 • Irasidus
  #67
  A gazdasági potenciál azt mutatja meg, hogy piaci körülmények között meddig gazdaságos-nyereséges egy beruházás, meddig számolhat a befektető tisztességes megtérülésre. Az űriparban illetve a K+F van gazdasági potenciál. Aki nem tud arabsusul ne beszéljen arabusul. ;) Az nem álom, hogy hazáknak komoly űripara van, mind állami mind magán területen (32 cég foglakozik ezzel, és még legalább ennyien várnak az ESA csatlakozásra). Olyannyira, jók vagyunk, hogy középeurópában legfejlettebb a miénk. Ha ez nem potenciál, akkor nem tudom mi. Sajnos ezzel a gondolkodással nem vagy egyedül, K+F nélkül nincs lehetőség kilábalni a kátyúból, ezért van az, hogy Csehország már a második műholdját tervezi. Mi meg fizettünk a műholdak adatiért, sokkal többet mintha lenne egy sajátunk. Tudod egy fejlett állam elképzelhetetlen űripar nélkül, mondom lehet fejletlenül is élni, de a fejlenestég nem húz ki a "szarból". Ha valaki nem tudja mi folyik körülötte a magyar űriparban, akkor az nem én vagyok. Az utbbi hetek magyar sikerei után egy ilyen hozzászólás még a részedről is bullshit.

  lásd még itt , meg itt, , miért kell Mo. saját műhold , és itt. ... de tovább is van, ha beütöd a googliba.
 • as3yo
  #66
  Megnézném mikor csinálja ezt meg az az ipari hulladék
  https://www.youtube.com/watch?v=XyrM3VHst1k
 • Papichulo
  #65
  Biztos azért állították le a gyártását. mert annyira jó

  Azert allitottak le a Raptor gyartasat, mert a megepult kozel 200 darabnak sincs ellenfele... Pont, hogy az jelent sokat, hogy az USA mar regota leallitotta az F22 gyartasat, mig mas orszagok meg mindig csak az 5. generacios prototipusokkal szenvednek, evekre a rendszerbe allitastol.
 • ostoros
  #64
  Hülyeség. kedves VOLJIN.
 • Jakuza1
  #63
  Neked latom semmi nem jut el a tudatodig. Vajon miert is irtam le ? Kicsit eroltesd meg a nem letezot... :)
 • Vol Jin
  #62
  "Sot Jules Verne is irt tengeralattjarorol. vicces fiu"

  Ja, a Némó kapitányt 1870-ben írta, a búvárhajókat meg meg már korábban használták. Tudod, ezeket a hordó izéket, amiket pedállal tekertek és bombákat akartak velük elhelyezni a kikötőben horgonyzó hadihajókra. Általában el is süllyedtek, meg belefulladt a legénység, vagy elájult, mert elfogyott a levegőjük, meg bénázva nem tudták elhelyezni a bombát, de szerintem az USA polgárháborújában is használtak ilyeneket.
  Úgyhogy nem Verne találta ki, mert szerintem Da Vinchi is ötletelt ilyen eszközöket papírra vetve.
 • Vol Jin
  #61
  A nemvóthódraszálásdeanácikotvanakésamarsotazusalakja kimaradt. :-D
 • Vol Jin
  #60
  Hazánk gazdasági potenciálját nézve lenne kidobott pénz a magyar űrprogram, és nem globálisan az emberiség űrprogramjai a kidobott pénz, mert egy USA, Kína, Szovjetúnió űrprogramja hasznos volt.
 • Vol Jin
  #59
  "Ja és kedves Fade2black, ha már szerinted én ilyen hülye vagyok, akkor Te nagyon okos, kérlek sorold fel, hogy Kína, Oroszorzság, és Európa mely országokat rohanta le az elmúlt 25 évben pl. És USA hány országot? Nézzük meg a mérleget kistáska...Azt hiszem, Te mint USA imádó meglepődnél, ha felsorolnám...na de akkor soroljuk:

  Oroszország: 0

  EU: 0

  Kína: 0

  USA:
  1987 Irak - Irán
  1989 Panama
  1991 Irak
  1993 Szomália
  1998 Szudán
  1998 Afganisztán
  1999 Jugoszlávia
  2001 Afganisztán
  2003 Irak
  2008 Koszovó
  2008 Grúzia
  2011 LÍbia
  2014 Ukrajna

  Van még kérdés ?"

  Ööööö... te is egy párhuzamos dimenzióban élsz.

  Kezdjük azzal, hogy 25 éven belülre nem esik 1987, mert az 28 éve volt, és Irak-Iránt akkor nem rohanta le az USA. Szerintem a két ország egymással háborúzott, és most nem nézek utána, de akkortájt fejezték be, és nem akkortájt kezdték el.

  Az orosz (ha a nagyobb Szovjetúnióra gondolunk moszkvai központtal) 0-hoz hozzáadhatod Afganisztánt. Volt egy komoly csecsen-balhé, ha kihagytad volna, és Grúziát ők támadták meg, hiába írod be az USA-t agresszornak. Jugoszlávia esetében Szerbia volt az agresszor, és csak néhány bombát basztak oda, hogy ne kúrják szét továbbra is a szerbek két szomszédjukat, mert gyakorlatilag 10 éve népirtást végeztek.

  A legszebb, hogy Ukrajnát szerinted jelenleg az USA támadja, és nem az oroszok.
  Most tényleg egy párhuzamos univerzumba kerültem?
 • Vol Jin
  #58
  "Tipikus merjünk kicsik lenni hozzászólások. Pedig nem azt mondtam, hogy KELL, csak azt mondtam hogy képesek lennénk finanszírozni.
  De ti már olvasni sem tudtok.
  Itt ajnározzátok az USA-t, és leszóljátok Magyarországot, hogy USA-hoz képest mit csinál, én meg csak annyit mondtam, hogy ha igazán akarnánk, akkor képesek lennénk finanszírozni. "

  Te valami párhuzamos dimenzióban élsz, ahol Magyarország területe egymillió négyzetkilométer, a lakosságának száma kétszázmillió felett, az egy főre jutó GDP meg az ötszöröse a miénknek, vagy annyira hülye vagy, hogy húszezernél tovább nem tudsz számolni, és így nem tudod értelmezni a dollár tízmilliárdok nagyságrendiségét?

  Az egész EU kalákában úrprogramozik angol-német-francia-spanyol-olasz kalákában, mert egyedül nem éri meg nekik finanszírozni egy űrprogramot. Nekünk még autópálya-építés se menne, ha nem kapnánk rá pénzt Brüsszeltől...
 • Vol Jin
  #57
  "Az a baj, hogy te kizarolag a maban elsz. Az urkutatas nem ma jovedelmez, hanem 10-20 vagy akar 50 ev tavlataban. De bizonyos szellemi fejlettseget igenyel, hogy valaki gondoljon a jovore is."

  Veled meg az a baj, hogy te meg egy mesevilágban élsz, hogy hazánk gazdasági potenciáljával elvárnál egy magyar űrprogramot.
  Vagy te is egy felső-voltai cserediák vagy a dzsungelből, hogy kihívás a szövegértelmezés magyar nyelven, mert nem az űrkutatás értelmét, hasznát kérdőjeleztem meg, hanem egy olyan idiótának írtam, aki magyar űrprogramot szeretne, és ahhoz is retardált, hogy kinézve az ablakon megállapítsa, hogy kilóg az ország segge a szaros alsógatyából az anyagiakat tekintve egy hazai úrprogram megvalósíthatóságához.
 • Vol Jin
  #56
  "Pont a szellemi kapacitasrol mondanal le ? Ja te irtad mindezt ? Akkor nem csodalkozom. Akkor ne legyen oktatas, kutatas semmi, magyarorszagon, mert van allamadosagunk ? Ez most komoly?"

  Te tényleg ilyen hülye vagy?

  Egy első évfolyamos zimbabwei cserediáknak sem lenne kihívás szövegértelmezni, hogy azt írtam, hogy az államadósságunk az alábbi területek finanszírozására fordítódott, és jobb ez így, mintha űrprogramra herdáltuk volna el a pénzt, mert esetünkben az állami közszolgáltatások fontosabbak, mint egy űrprogram.
 • Jakuza1
  #55
  Ugy ertem, hogy teljesen lenyegtelen megemlitteni, a GDP-t. A lenyeg hogy a vilag fegyverkezesenek legnagyobb reszet az usa es a nato tagallamok koltik es nem olyan orszagok, akikre altalaban az usa mutogat ujjal.
 • as3yo
  #54
  Biztos azért állították le a gyártását. mert annyira jó lol
  Production termination
  http://en.wikipedia.org/wiki/Lockheed_Martin_F-22_Raptor
  http://www.businessinsider.com/f-22-wont-win-a-dogfight-thrust-vectoring-raptor-typhoon-eurofighter-2013-2
 • ostoros
  #53
  Hogy érted ezt? Úgy, hogy az összes hadiköltség 90%-át a világon ők költik el? Mert én is azt mondtam.
 • Irasidus
  #52
  Verne idejében már létezett tengeralattjáró, és háborúban is bevették már... Robotszúnyognak milyen repülési tulajdonságai vannak? Mert szerintem rossz, nagyon rossz, és hát igen a 2-5 perces repülési idő miatt nem sok mindenre használható. A scifi és valóság egészen más. Amúgy a megoldás a szúnyogháló...
 • EnxTheOne
  #51
  Arra célzott hogy régen a tengeralattjáró olyan volt mint most ez a robotszúnyog.
  Ma scifi, holnap meg teljesen hétköznapi hadieszköz.

  Ha pár évtized múlva lesznek ilyen mini drone-ok csak úgy hullanak majd a terroristák :D Biztos olcsóbb lesz feltölteni egy ilyen szúnyogot méreggel mint rakétákat venni a predatorokra.
 • Irasidus
  #50
  Ezzel mit akarsz mondani?
 • Jakuza1
  #49
  Sot Jules Verne is irt tengeralattjarorol. vicces fiu
 • Ender Wiggin
  #48
  a robotszúnyogról már dan brown is írt, úgyhogy biztos igaz...ló....art.