27
  • gothmog
    #27
    Én ezt pontosan tudom, a felvetés -amire válaszul írtam- szólt úgy, hogy egy csupaszárny modellrepülőhöz valamilyen húde speciálisan titokzatos vezérlés kellene. És hát nem. Ezt próbálom megvilágítani már az elejétől, hogy ilyen méret/tömeg/tolóerő aránynál egy hokedlit (formát) is meg lehet röptetni, mert tök másodlagos a formája.
    És amit az irániak itt előadtak, hogy hűrefasza drónunk van, az usákoktól szereztük hozzá a teknikát, arról ordít, hogy egy hobbimodell, amit akárki meg tud építeni kb. 100-200e.- Ft ráfordítással, meg kellő repülőmodellezői tapasztalattal. Egy DIY modellhez képest talán nem olcsó, de egy Irán méretű -és GDP-jű- országtól erre büszkélkedni, na ez a nevetséges.
    Persze az is lehet hogy csak altatnak ezekkel a szarokkal, titokban meg olyan arzenáljuk van hogy a skynet besírna. ;)
  • Papichulo
    #26
    Szamolatlanul lehet talalni rajta nevetseges dolgokat... de mar eleg csak az oldalat megnezni - kb. a kartonpapir tojastarto nez ki igy :)
  • Molnibalage
    #25
    Mert ennyire idióták a vezetőik...
  • Molnibalage
    #24
    Így néz ki egy igazi vadászgép kabinja. Van oxigén és elektromos csatlakozó és miegymás. Az az iráni valami még egy mock-upnak is egy vicc...
  • Molnibalage
    #23
    Üzemeltetni és összerakni valamit kurva nagy különbség. Én is tudom üzemeltetni a saját számítógépemet, frissítem a szoftver, mert van hozzá support és képes vagyok benne nagyon hardverelemet kicserélni, ha megveszem. Meg tudnék tervezni is egyet? Frászt... Legyártani..? Túrót... Irán a 40+ éves tervezésű jenki vadászgépeket tudja üzemeltetni. Ne essük már ettől hasra öcsém...
  • Molnibalage
    #22
    Elég gyenge trollkodás volt..
  • Molnibalage
    #21
    Bocs, de ez nagyon rossz példa. Attól, mert a modell külsőleg hasonlít a B-2-re a modell szárnyporfilja, felhajtóer tényezője és rajta ébredő aerodniamikai jelenséges és a tolóerő és a légellenállás/tömeg aránya totál más. Egy igazi B-2 0-12 km magasság és +40 és -60 fokos atmoszférában az adott magasságnak megfeleő sűrűségű közekben repül és egyformán irányíthatónak kell lennei. Egy RC gépnél ebből mi van meg? Kb. semmi...
  • Nagydög
    #20
    Jajj! Miert egetik magukat ezekkel a hulyesegekkel folyvast? Nem hulyek. Kepesek azert eleg sokmindent gyartani. Uzemeltetnek is gepekt. Sokkal jobb hamisitvanyokat kellene tudniuk csinalni ezeknel.
  • Papichulo
    #19
    A dicsoseges irani ipar 5. generacios vadaszgepenek pilotafulkeje - tobbek kozt - auto-radioval, HUD es RWR-nelkul es 200kts-ig kalibralt sebessegmerovel... az USA biztosan osszepislantotta magat :)

    (ha nem jelenne meg)
    Utoljára szerkesztette: Papichulo, 2014.11.22. 09:04:27
  • dzsagon
    #18
    minek rá ablak ha nem ül benne senki?
  • gothmog
    #17
    Áh, dehogy hazudnak, csak olyanok mint a Jereváni rádió. Mindent amit mondanak el kell osztani minimum kettővel.
  • gothmog
    #16
    Egy cseppet be vagy szűkülve, nem, cimbi?
  • teddybear
    #15
    Hát tudod sorban derült ki az iráni haditechnikai sikerekről hogy átverések. Ott volt az, amikor bejelentették hogy elkészült az első iráni ötödik generációs vadászgép, aztán bemutattak egy kékre festett F-5-öst. Vagy a már említett "lopakodó vadász" ami fotóshopnak bizonyult, Vagy amikor a rakéta-kilövést bizonyító fényképről derült ki, hogy szintén fotóshop.....meg a többi.
    Ha ennyiszer képesek voltak hazudni, mibe kerül nekik megint egyet hazudni?
    Viszont, ha ennek ellenére hiszel nekik, akkor minek sorolnád be magad?
  • Sith
    #14
    Nem az Iráni önerőből fejlesztett "repképes" vadászgépről kikerült hivatalos fotóról derült ki 2 nap után hogy PS?
  • sanyicks
    #13
    hát persze hogy nem tudnának ilyet építeni. Az USA nyomába senki sem érhet (Izraelen kívül), ők a legjobbak, legnagyobbak, a megmentők.
  • Mat666
    #12
    Már a második mondatnál kamuzik a cikk.
    "Még 2011 decemberében számoltak be iráni források arról, hogy az ország területén lezuhant amerikai lopakodó drónt az ottani hatóságok gyűjtötték be,"

    Először is nem le zuhant az amerikai drón ha nem ezek a primitív Irániak akik nem tudnak semmit át vették az irányítást a csúcs amerikai gép felett és leszálltak vele kényelmesen az amerikaiak meg csak néztek hogy mi van még követelték is hogy adják vissza az Irániak.
    Azt hogy ez mit tud az más kérdés nyilván nem érhet még az amerikai fejlesztés közelében bár az Irániak nem is fejlesztenek drónokat év tizedek óta. Az igazi fegyver tény azaz hogy 2011-ben az Irániak elbírták fogni az amerikaiak csúcs drónját.
  • gothmog
    #11
    Az kell bele, ja. Speciális vezérlés. Az.
    USA drónból kiműtött technológia nélkül olyant nem is fogsz tudni építeni, mert lehetetlenség. Ez tudott.
  • Ender Wiggin #10
    az iráni média hasonlóan tele van kamu propagandával, mint az észak-koreai. ha ez egy könnyű kis gép, akkor leselkedésnél többre amúgy sem alkalmas.
  • Gyuszopapa
    #9
    A vezélő egységet hol szerzel egy csupaszány makett gépbe.Mivel ha jól tudom speciális kell bele mert a repülését annak kell vezérelni.
    Utoljára szerkesztette: Gyuszopapa, 2014.11.21. 12:00:33
  • gothmog
    #8
    "40+ éves jenki vadászgépeket nem tud legyártani és kifejleszteni önerőből. "
    -Ettől még lehetnek ügyes rep-modellezőik, akik össze tudták rakni a filmen szereplő gépet fém felhasználása nélkül, 1:5 méretben, ami így nyilván könnyebb, és kisebb fogyasztású is, mint az eredeti. Akár még gyorsabb is lehet. A hatótávolságnál már rezeg a léc, de még így is négy igaz állításra jut egy füllentés.
    Az más kérdés -és arról az iráni népnek nem is kell tudni- hogy ilyeneket máshol hobbiból a szabadidejükben építenek az unatkozó mukik.
    Utoljára szerkesztette: gothmog, 2014.11.21. 11:54:31
  • Molnibalage
    #7
    Komolyan elhiszi valaki ezt a marhaságot? Irán 40+ éves jenki vadászgépeket nem tud legyártani és kifejleszteni önerőből.
  • gothmog
    #6
    Ez a gép meg nemcsak könnyebb mint az eredeti Blackbird, de a fogyasztása is sokkal kisebb. Ebből következik, hogy a makett jobb! mint az eredeti.
  • Myers
    #4
    Nekem inkább az első kép szúr szemet. A vallási vezetőt körülállják és ámulatba ejtik. Szeretnének 500 évvel ezelőtti társadalmi viszonyokat konzerválni, ugyanakkor minden harcászati "földi jó" kéne nekik. Az atomtól kezdve a drónokon át a műholdakig.
  • gothmog
    #3
    Így van, ez így ránézésre egy szimpla RC repcsi. Azoknak meg tulképpen majdnem tökmindegy az alakja, egy szárnyfelület, meg egy izmos makettmotor kell hozzá, aztán repül még Snoopy is kutyaólastól. És nem is rosszul :) . De még ha az alakja, a mérete meg a motorja "igazi" is lenne, az eszköz nem ettől lesz drón, hanem kommunikációtól, meg az önálló navigációs képességektől. Például
  • kvp
    #2
    A sajtonak bemutatott peldany is kb. 1:2-es kicsinyites az amerikaihoz kepest, de azt az aprosagot is elfelejtik a nyugati vilagban, hogy az oroszok joban vannak irannal, ok viszont Szerbiabol kaptak mintapeldanyt a technologiabol. Innentol az is elkepzelheto, hogy az Iranban leszedett dront sem az iraniak hanem az oroszok fejtettek vissza, majd a technologiat viszonzaskeppen atadtak az iraniaknak. Egyebkent megfelelo forma es burkolati anyagok eseten akar egy modellrepulobol is lehet lopakodot kesziteni.
  • bunny
    #1
    Egy ilyent bármely komolyabb modellező összerak, mivel nincs hang még azt se tudhatjuk pontosan milyen hajtómű van benne. De ennek kb. annyi köze van az amerikaiak drónjához mint a ford alapokra épült ferrari replikának az eredetihez. Semennyi.