Hearts of Iron 4
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Hoi2-ben megállt télen, itt nem ismer se istent se embert, megy amíg össze nem borul a front.
legnagyobb gond abban van, hogy a Field Marshall korlátlan számú egységnek tud parancsolni, emiatt berak 4-500 hadosztályt egy parancsnoknak, és télen/nyáron egy 100-150 terület hosszú frontszakaszon mozgatja folyamatosan fel alá a csapatait, ruszki/német simán tud csinálni 80-100 000 minusz gyalogsági felszerelést, aztán egyszercsak összeomlik.
Hoi2-ben kevesebb terület volt, lehetett manuálisan harcolni. Hoi4-ben rengeteg van, és az idióta AI a frontvonalaival még arra is képtelen, hogy 8-10 terület szélességben kezelje őket. túl nagy az orosz front, hogy manuálisan tököljek minden hadosztállyal egyesével, ugyanakkor tök jellemző, hogy megy az élethalálharc 300 német 500 orosz hadosztály ellen Moszkva felé törünk kínkeservesen, aztán a török belép a háboruba, és az AI levisz 450 ruszki hadosztályt Gruziaba...
az AI ha rábízzák a frontvonalat, arra is képtelen, hogy üres területet elfoglaljon. kap egy 15 területes töküres frontvonalat, legyen mondjuk az egész fronton 1 ellenséges hadosztály, ő meg kap 15 hadosztályt, és az lenne a feladat, hogy az egész frontot vigye előbbre egyenletesen. képtelen megoldani, lehetetlen. katasztrófa amit csináll...
vagy mikor Magyar voltam, a német szovi nem bírt a franciákkal sem, az angol partraszált Dániában 50 hadosztállyal,próbáltuk tartani a frontot 10 német hadosztály mellé küldtem 15 magyart, aztán megtámadta Yugoszláviát, és azt a 10 németet is elvitte le a Vajdaságba, miközben Kielt meg Hamburgot kellett volna visszafoglalni...
ha német vagyok, angolt meg szoktam hagyni a ruszkik végére, legyen benne kihívás.
44-45-ben csinállok flottát, Cv-t, a Földközi tengeren/Atlanti óceánon elfogom az összes konvojt, simán raidelek CV-vel Írország mellett, aztán kiváncsiságból átnézek az angolhoz hol van a légiereje, és 45-ben van 5000 angol vadász, 100 stratégiai bombázó, meg 30000!!! naval bomber, ami áll egyhelyben Londonban, és nem csináll semmit. talán várja a partaszállást, nemtom...
a repülőket is xarul látni, némettel mondjuk 41-ben van az elfoglalt Francia légtérben 500 vadászom, mert jön minden nap 50-100 strat.bomberrel. aztán egyszercsak felküld 5000 vadászt, és én mivel manuálisan próbállom igazgatni a ruszki frontot, észre sem veszem, 90%-s túlerőben harcolnak a vadászaim heteken keresztül, mert a hülye térképen vagy a tankokat látom, vagy a repülőket...
de ugyanígy megtörténik Normandiában a partraszállás, és csak akkor veszem észre, mikorra elfoglalták Párizst... rengeteg lehetőség van ebben a játékban, de rettenetesen el van cseszve.
talán az lenne egyfajta megoldás, ha max 12 hadosztály lehetne egy tábornoknál, akkor az attrition nem pusztítaná le feleslegesen a fegyverzetet. nemtom, ezt lehet valahol állítani ? gondolom igen, de nem találtam meg...
Ugynaezt tapasztaltam már a spanyoloknál is. Támadás helyett csak a csapatokat mozgatta, rendezgette.
A termelésnél még nem láttam hogy gond lenne. Az elfoglalt USA teljesen ki volt építve gyárakkal. összesen 2 db gyárat lehett letenni még. A termelése megvolt, csak a csapatok képzettségi szintje volt problémás
"Oh, you misunderstand me, Lieutenant. All I meant was it's a little foolish to worry about your careers at a time like this when there's a good chance we're all about to be killed." (Garak)
“Ha meg akarod nevettetni Istent, mesélj neki a terveidr?l.”
Utána meg nagyon hevesen próbálja felmenteni a bekerítettett, úgyhogy hacsak nincs nogyon kifogyva emberből, sokszor át is tör. És minden alkalmat kihasznál a bekerítésre és felmorzsolásra.
Taktikai szinten elég jól dolgozik az AI, max stratégiai szinten kéne javítani.
Pl nem látom hogy használ csuklógyakorlatozást az alap egységek feljavítására. Az USA elfoglalása után a 4-es hadikórház ellenére a motorizált és páncélos divíziók kivételével az összes alakulatot gyakorlatoztatni kellett, mert annyi tapasztalatot vesztettek. Sok egység zöldfülű státuszba esett vissza.
Németekkel 40-re elfoglaltam a SU-t, Benelux és francia 3 hét volt összesen, 42-re elesett skandinávia és Anglia. Majd követte a maradék Komintern és a Raj. 45-re jutottam oda, hogy kikezdjem az USA-t ami közben elkezdte atomozni Japánt.
Az első két partraszállást Washington Államban és Texasban olyan csont nélkül verte vissza, hogy még egy kikötőt sem sikerült biztosítani.
Ekkor az Alaszkai maradék csapatokkal elkezdtem megszállni Nyugat-Kanadát és elindultam lefele, miközben szibériában képeztem az elpusztult egységek pótlását. Amikor elértem az USA határra, már 30-40-es csapatok fogadták a hegyivadászokat és a legdélibb kanadai kikötőbe érkező 40-es nehézgyalogos hadtestet, akik éppen ki tudtak tartani. Ekkor indítottam meg a partraszállást a keleti parton, ahol, mint észrevettem, a spanyolok valahogy már partraszálltak a Kanadai részen. És nem találtam ellenállást. A két tengerészgyalogos egység Elfoglalta a keleti partot Floridától majdnem New Yorkig és előrenyomult az Appalache-ig mire megállították őket, persze ekkorra mér megérkeztek a pánccélosok meg a Wehrmacht nehézgyalogosai (9 gyalog/3 ágyú/1 moderntank, utász-felderítő-hadikórház-logisztika-tüzérség support), akik innen kezdve folyamatosan szorították hátra.
Amit nem értek, miért küldte el a teljes seregét nyugatra egy 15-ös hegyivadász osztag megállítására? Alaszkából indulva annyi foglalta végig a nyugati partot, de az USA határán az addig ott álló alakulatok is megállították. Viszont Kanadában valamiért 7! hegyivadász divízió kivert egy tartományból 18 US+7 Kanadai gyalogos alakulatot.
Franciák először beállnak a szövetségesekhez, majd átmennek komcsiba, kilépnek. Garantálják a britekkel együtt Jugoszláviát, majd gondol egyet a gép, és betámadja a francia a jugókat, erre brittek hadat üzennek a franciáknak. :D
Hogy még teljesebb legyen a képzavar, a franciák belépnek a Kominternbe. Szovejetek hadat üzennek nekem (én a németekkel vagyok), mivel él az anti-szovjet paktum, így a japánok is hadat üzennek a szovjeteknek. Én maradtam semleges, és az olaszok és a magyarok csináltak frakciót, Pact of Rome néven, erre japánok belépnek, és behúzzák az egész szövetséget beleértve a nemzeti spanyolokat is. Azt hiszem már csak egy kávét kérek.
Utoljára szerkesztette: inkvisitor, 2018.02.14. 11:03:02
Én fel szoktam magam annyira szívni, hogy tolok egy annex japant és már mehet is a békekonferencia. Nem fogok 5 évig flottát építeni, hogy elhajózzak oda.
Save yourself a penny for the ferryman Save yourself and let them suffer
Nekem az angolokkal gyűlik meg a bajom: minden egységüket (+ szövetséges/domínium haderőt) visszahozzák a szigetük védelmére és nem minden kikötőjük képes eltartani egy komolyabb inváziós sereget, sz'al: kelleni szokott a "csodafegyver"... (nem minden esetben teszi meg azt a szívességet, hogy tucatszám teszi partra a német kikötők mellé a csapatait - de, ha ezt megteszi, akkor a nála történő "kirándulás" is sokkal könnyebb)
"Oh, you misunderstand me, Lieutenant. All I meant was it's a little foolish to worry about your careers at a time like this when there's a good chance we're all about to be killed." (Garak)
iSS!
~1000 vadász, összes bombázó, 3 radar a csatorna fölé és amíg mással szórakoztam egész szépen leirtottak ott mindent. Mire eljutottam a partraszállásig, a flotta alig talált ellenfelet. Ugyanzet játszottam el az USA flottával a karib tengeren. 2x1000 vadász + 2x800 torpedóbombázó 3-as v 4-es radarral támogatva egész szépen kitakarítja a karib tenger egy fél év alatt. ja meg egy flotta search and destroy módban. A repülők ijesztő mennyiségű konvojt tudnak elkapni.
Tengeri taktikákat meg még nem nagyon kutattam. Nem volt rá szükség a légifedezetek és a túlerő miatt.
Utoljára szerkesztette: inkvisitor, 2018.02.12. 14:51:19
Szerintem, azért tényleg nem érdemes építeni őket, hogy BB-t és CV-t vadásszanak: utóbbiak mind gyorsabbak náluk és egyszerűen elhúznak előlük/tartják a nekik még jó pozíciót.
De, ha meg kell fojtani a tengeri szállítást (alapanyag, szárazföldi harci egységek), akkor abban sokkal hatékonyabbak tudnak lenni a repülőknél (50-70 szállítóhajót simán elkap 20 db, "jóképű" III-as /csata) - "csak" fedezetet kell tudni nyújtani nekik, vagy "tisztán tartott" térségben bevetni őket és idejében elkerülni az ellenséges CV-ket/romboló-hordákat velük.
A kezdeti II-eseknek, HA nem kapnak legalább 3 kutatást (esélytelen: vannak ennél fontosabb dolgok is akkor még) ÉS nincs akkora szerencséjük, hogy elkerüljék a nagyobb, ellenséges flottákat (ez is ritkán szokott összejönni), akkor tényleg nincs értelmük - még a Balti-tengeren is lemorzsolódnak, légi fedezet mellett is, ha nincs rájuk "költve" a kutatás.
A másik hátrányuk a szerintem magas manpower-igényük (akárcsak a rombolóké), amire a szárazföldi egységeknek is nagy szüksége lenne.
Hhmm, szuper BB..., lassú: nem tud sebzetten menekülni, így nagyobb arányban kerül a tenger fenekére, mint egy gyors csatahajó (a kutatócéggel némi tűzerőt föláldozva kaphatnak többletsebességet, ami az alakzattartásnak sem árt), vagy BC. A hoi 4-ben gyorsan javítanak hajót, így a túlélés jelentős gyártósori- és manpower-igényt spórolhat meg.
Ha a hajók is megkapják a maguk kutatásait, akkor azért, igaz: részletekben és mindig légi fedezettel, de el lehet verni velük az ánglius flottát is!
A lényeg: ha a tengeri egységeknek van légi fedezete (akár csak közepes bombázó is), akkor sokkal nagyobb eséllyel élik túl az ütközetet és/vagy győznek.
Nincs értelmük, hacsak fel nem turbózzák őket úgy, hogy nagyobb hajók elől gyorsan meglépnek (csak a rombolók tudják befogni őket), de az ellátó konvojokat gyorsan le tudják irtani. Illetve hogy a BB és CV kategóriát könnyen sebzik.
Visoznt nem emlékszem, hogy a videó mutatta volna a tiszta LC-CV eredményeket. És hogy a CV építési költségekbe be lett volna számolva a repülőgépek ára.
Itt ugyan a haditengerészet és a hajótípusok hasznossága a fő téma (summa: CV mindent visz, majd a BB-k következnek a sorban), de a végén egy SzU elleni hadjárat ('42) és egy angliai partraszállás ('41) is be van mutatva a német oldalról - igaz, le kell lassítani hozzá a videót, ha a részleteket is látni akarjuk.
A változtatásokhoz XP-pontok is szükségesek (bal-közép, fönt az első a szárazföldi egységeké), amit a szárazföldi harc, ill. a politikai fa egyes dolgai is adhatnak.
Bal oldalon a kisegítő egységek, jobb oldalon a harci zászlóaljak lehetnek. Rájuk kattintva lehet elvenni és hozzáadni egységeket.
A már meglévő hadosztály típusát (pl. lovasságiból motorizált legyen) a hadsereg "fülön" a legegyszerűbb változtatni: kiválasztod az egységeket (CTRL + katt) és a kuka ikon utáni kettős zöld nyíl ikonra kattintasz és kiválasztod a megfelelőt a felsorolásból. Utána kiírja, hogy milyen mozgások lesznek a felszerelések között és ezt leokézva végre is hajtják a változtatásokat - nyilván, ha a raktárban készen áll a szükséglet, akkor "azonnal", ha úgy kell még legyártani a hozzávalókat, akkor jelentős késéssel lesz teljes az "új" hadosztály.
iSS!
Utoljára szerkesztette: Shed77, 2018.02.09. 20:09:15
Meg mihelyt volt reptér, azonnal odarendeltem 5-800 vadászt fedezetnek, így neheen tudta volna összeszedni a szükséges légifölényt.
Nem tudom mekkora a bomba hatótávolsága, de nem nagyon tudott azonosítani nagyobb csoportosulásokat. Amikor igen, akkor ott voltak a saját csapatai is és próbálták visszatartani a németeket.
Egyet sem használtam fel. Helyette 3-ik generációs CAS repülőket telepítettem. 500 db 30-40 tankkal végzett bevetésenként. A strat bombázók kicsit el voltak hanyagolva, épp fejlesztettem a griffet.
Ez velejárója a HoI-sorozatnak: ahogy egyre több lesz a számolni való, úgy nő a leterheltsége a gépnek és úgy lassul be az egész játék.
Leginkább a processzoron múlik, hogy meddig húzza (előbb-utóbb a drágábbak is "lefekszenek"), de a RAM (mennyiség) és a háttértár ((elérési)sebesség) is beleszólhat a dologba. Ergo: a video-beállításoknak semmi köze sincs ehhez, azokat nyugodtan hagyhatod, ahol voltak.
De a repülők helyett több értelmét láttam a teherautók gyártásának. Hihetetlenül gyorsan el tud fogyni 30K db. Az angliai invázió kezdetekor volt 30000 raktáron, egy hónap múlva már -12, igaz végig "éheztetett" egységekkel kellett nyomulnom, mert iszonyat mennyiségű csapata volt gyártósoron, és végeznem kellett mieltőtt kirakja őket. kb 150 gyalogos divízióval, 36 tankdivízióval meg 10 motorizált gyalogossal öntöttem el Kelet-Angliát.
Részemről mindig megpróbálom teljesíteni az ipar igényeit - pl. közepes harckocsi helyett inkább nehezet gyártok, mert így jut a tüzérségnek is volfrám!
No.-gal játszva ha csak a kezdeti, belső/szárazföldi területeken építesz II.-es szintű műbenzingyárakat, már azzal ki tudod elégíteni a saját igényeidet (gumiból is) - de, mivel az MI nem épít ilyesmit, így célszerű többet építeni és magasabb szintűeket is, hogy az egész Tengely igényeit ki tudd elégíteni... (és húzni mellé a bányászat/kitermelés szintjét is, mer' az is sokat tud segíteni a volumen növelésében)!
Mert nekem a repülők gyártása teljesen leállt, ha elfogyott a gumi. Olaj, alumínium volt rogyásig, de repülőből csak azok a sorok mentek, ahol volt gumi elég.
1940 tavaszán adta meg magát, miután a motorizált alakulatok elérték szibéria közepét.
Ha van egy kicsi technológiai fölény (pl. '41-ben már a '43-as Tigris II van gyártásban - pont a szovjetek adják hozzá a fejlesztési bónuszt...), akkor azért keresztül lehet vágni rajtuk, csak időt nem szabad hagyni nekik, hogy feltöltsék a soraikat. Mindig törekedni kell arra, hogy minél több egysége tűnjön el a térképről, végleg.
A 3.-4. "harapás" után már nagyon érezni lehet, hogy nincs mivel kitömje a réseket és ezután lehet "igazából" megindulni ellene.
Superior firepower használata volt az egyetlen, amivel meg tudtam fogni. Illetve az egyik játékban a lengyel-román (akkor már reich) határt végigraktam 10-es bunkerrel, meg 3-4K CAS repülővel, dupla gyalogosfronttal. Akkor sikerült tartanom jó darabig egy 300-as veszteségarányt. Minden 3-500 orosz katonára halt meg egy német. Aztán elcsesztem egy áttörést és elvesztettem az összes tankot,
Utoljára szerkesztette: inkvisitor, 2018.01.25. 13:13:45
Utoljára szerkesztette: Pluskast, 2018.01.25. 12:52:16