53
-
#53 Szatíra, LOL! Először legyél tisztában az alapvető mondatszerkezettel, utalásokkal és alany-állítmány viszonnyal. ;-) -
Papichulo #52 A hozzaszolasom szatira mivoltanak nem felismerese es a szemelyeskedesed nem biztos, hogy engem tesz "műveletlen, pökhendi tahó"-va ;)
Ezenkivul olyanrol sohasem nyilvanitok ennyire markans velemenyt, amit meg nem lattam, tapasztaltam, hallgattam... Szaniszlo mindezek utan erdemelte ki a maximalisan lesulyto ertekelesemet: egy szanalmas bohoc az ember, aki mindenfele hulyeseget beszel ossze-vissza az arra fogekony embereknek.
Utoljára szerkesztette: Papichulo, 2014.11.02. 08:08:07 -
#51 Még fogalmazni sem tudsz! :-D Az emlegetése miért ne lenne igaz?
Csak nézd végig, mielőtt kritizálod, lehet, hogy ennek hatására kezdesz el kutatni a témában és nem leszel olyan műveletlen, pökhendi tahó, mint most. ;-) -
Papichulo #50 Ha már annyit emlegeted, itt van egy videó, ami nagyobb igazságtartalommal bír, mint a te létezésed
Az egesz vilagegyetemnel nagyobb igazsagtartalommal bir Szaniszlo videoja letezesenek emlegetese... ez az arcel, ez a bariton, ez az iszonyat merteku baromsag :) -
#49 Ha már annyit emlegeted, itt van egy videó, ami nagyobb igazságtartalommal bír, mint a te létezésed ;-)
-
Papichulo #48 Szaniszlo ellen nem lehet ervelni... o axiomakban beszel :) -
#47 Megint keményen "érvelsz", ahogy szoktál. :-D -
#46 Felesleges ismételned amit írtam a fogyasztásról stb.
A statisztikáról és a számtani középről is illene tudnod, hogy önmagában az "átlag" nem jelent semmit. Ugyanis pont arról van szó, hogy az öreg autók a koruk ellenére még bírják, az újak pedig még nem estek ki. A szórás ill. a korreláció lenne érdekes.
Mindezt félretéve egyáltalán nem értem miért kötekedsz. Én tényeket írtam, mindennek utánajárhatsz. Pl. a nyomatókról vagy egy 40 éves Mercedes-t vagy egy 20 évest lehetett-e tovább használni, milyen meghibásodások léptek fel a régi és milyenek a mai autókon - és nem a szakadt Ladátokra vagy mire gondoltam - ezért írtam, hogy AUTÓ.
-
#45 Mert úgysem tudod megjavítani. Lásd előző komment. -
Cleawer #44 A képen látható csavarok 50%-a annak köszönhető, hogy valaki nem akart jogdíjat fizetni valakinek és kifejlesztett egy másikat.
.
20-30%-a régi csavarok nem feleltek meg a műszaki követelményeknek-> PH/PZ vs torx és inbusz.
Igen a maradék 30% azért lett kifejlesztve, hogy ne tudd kibontani a készüléket. Vagy a profit érdekében, vagy a biztonságod érdekében.
Átfedések is vannak, nos azokat már nem nagyon tudom meghatározni.
De amúgy azt is jólenne kideríteni, hogy miért nem enged nyomtatni feketét, ha kifogyott a magenta... -
Attilawap #43 Különben aki kételkedik a tervezett elavulás jelenségben, annak üzenem, hogy létezik olyan csavar, amit úgy hívnak, hogy szabotázs biztos csavar. Biztos láttatok már ilyet, előszeretettel tesznek ilyen Made in China feliratú műszaki cikkekben. De ne legyen kétség affelől, hogy más cég, mint az Apple ne használna ilyen csavarokat. Na mármost, ha hosszú távra terveznének egy cikket, akkor miért úgy csinálják meg, hogy te otthon ne tudd megjavítani?
Utoljára szerkesztette: Attilawap, 2014.10.30. 15:51:55 -
#42 Ja peresze, csak a kis nyomatóban van ilyen mi? A cégnél meg vannak 6-8 éves nyomtató fénymásolók amivel oldalak százezreit vagy millióit nyomtattuk már ki.
Nálunk a szarócska Lexmark viccnyomtatót is azért cserélte le a fater, mert szimplán elégedetlen volt a minőséggel és azzal, hogy a 3 patron hozzá többe került, mint a nyomtató eredetiben...
Egy mai átlagautó hányszor nehezebb mint egy szar régi Skoda? Csak éppen alsó hangon 30-40%-kal kevesebbett fogyaszt és hányszor megbízhatóbb...? A magyar autópark átlagéletkora 13 év. Lassan mondom, hogy megértsd, áltagléletkor. Biztos azért, ,mert a szemét gyártók tervezetten elavultra gyártják mi...?
Utoljára szerkesztette: Molnibalage, 2014.10.30. 08:46:38 -
#41 Ami amúgy nekik totál mindegy, hiszen az X cégből kiábrándult az Y termékét fogja venni, az Y-ból kiábrándult meg az X-ét.
Ezért is vannak fixálva az áraik is. -
#40 "Amennyiben egy nyomtató kétszer tovább működik a tervezettnél, akkor ez egyben azt is jelenti, hogy a vásárló kétszer hosszabb idő múlva fog újra betérni egy üzletbe."
Lehet, de ha fele annyi ideig jó valami -, ami mondjuk 15 éves élettartamnál elég sok, de 5 évesnél már annyira nem -, akkor a vásárló legközelebb nem abba az üzletbe fog betérni. :D -
Papichulo #39 A fogyasztói társadalom egy globális zsákutca és nem csak összeesküvés hajtja, hanem az emberi butaság[...] ... mint peldaul akik Szaniszlot komolyan veszik :) -
#38 Hát igen. Henry Fordról ez a sztori csak kitaláció, mint sok más. Mint az Einstein-idézetek stb.
Amennyire én ismerem, jófej volt. ;-) -
#37 Azt hittem, autókról beszéltek. Nézd csak meg a régi amerikai, japán és német autókat. A fogyasztás és az elektronika mellett "fejlődött" az elavulás is rendesen. ;-)
A régi Hajdu mosógép tényleg sokkal megbízhatóbb volt és többször tovább tartott egy mai Bosh-, Whirlpool stb. -nál/nél.
A nyomtatókban pl. tényleg van/volt egy számláló és lezárta a főfunkciót, hogy dobd ki az egészet.
Az izzóknak tényleg csak egy
Egy konzervnyitó, egy izzó, de még egy ipari gép is sokkal tovább volt használható, nehezebben volt elnyűhető, mint a mai tömegtermelés eredményei.
Természetesen sok eszköz fejlődött, ergonómikusabb stb. de az kellett is, különben senki nem cserélné le az előző termékeket. A marketing meg húzza a mézesmadzagot, a tömegkultúra meg elvégzi a többit: lezülleszti az igényeket, kitolja az ingerküszöböt.
A fogyasztói társadalom egy globális zsákutca és nem csak összeesküvés hajtja, hanem az emberi butaság, közöny, hedonizmus és az önzés. -
Papichulo #36 A javíthatatlanul összerakott eszközöket ugyanúgy büntetném mint azokat amik tervezetten elromlanak a gari lejárta után 2 héttel.
Dehat tudod buntetni... nem veszed meg! Ha senki sem venne meg a gyenge minoseget, akkor csak jo minosegu termekek lennenek. Ez mindenki szamara adott opcio, de kevesen elnek vele!
Kivancsi vagyok, hogy mennyire lesz nepszeru a francia kormany, ha a bevezetett torvenyuk utan, minden tartos fogyasztasi cikk ara minimum a duplajara emelkedik... -
sanyicks #35 Egyébként tervezett elavulás nincs! Megmondták hogy ez egy hülye konteó! Ugyanúgy ahogy az NSA sem figyelhet meg bárkit, és a cia még soha sem döntött meg kormányokat! Ilyenek egyszerűen nincsenek!!!444444négynégy -
sanyicks #34 hát ezt a sztorit nem hiszem el. Éppen ford volt az aki nem a szokásos "mindent és mindenkit kizsákmányolunk" vezető volt, ha jók voltak a bevételek, a béreket is emelte, csak tisztességes haszonra törekedett, és nem arra hogy neki legyen a világon a legtöbb pénze. -
#33 "A fogyasztók pedig ennek ellenkezőjét eddig egyelőre nehezen tudták megcáfolni."
??? -
#32 Másképpen fogalmazva a gyártási költségek annyira alacsonyan a termék esetén és az emberi munkaerő annyira drága, hogy nem éri meg javíthatóra tervezni bármit, a minél olcsóbb gyártáson van a hangsúly értelmes élettartam mellett. Ebben semmiféle konteó nincs... -
#31 Lehet választani! Munkahely kell,vagy tartós cucc!
A kettő együtt kivitelezhetetlen.
Van 40 éves orosz hűtőnk,a mai napig üzemel,semmi baja!
Csak hogy amikor azt gyártották,teljesen más volt még a világ!
Akkor belefért ez is. -
#30 A tömegermelés és a technológia mellékhatása, hogy egyszerűen termérdek dolog fizikailag nem javítható meg. Hogyan javítasz meg egy hibás RAM modult vagy processzort? És nem csak elektronikai termék van ami ilyen, hanem az automatizált gyártás és összeszerelés vezet olyan kialakításhoz, hogy gyakorlatialg nem szerelhető. Ettől olcsó és jól gyártható. Azon is gondolkozz el, hogy nem kis hazánk vagy a csóróbb országok a világ közepei. A fejlett országokba mennyit keres egy mezei technikus vagy szervízes? 15-20 Euro /óránként. Ilyen óradíj mellett egyszerűen mit éri meg szerinted javítattni? Az, hogy csak ránéz valamire egy ember - és a szervizbe a terméknek el is kell jutnia - az ennyibe kerül. Akkor hol éri meg javítani 20-50 Euróba kerülő terméket? Sehol... -
#29 Kb.
Azt is megkérdezném, hogy ha a régi cuccok olyan húdejó voltak, akkor miért van minden lakásban lapos TV, új mikró és temérdek új cucc és nem látok senkiél régi és "fúdejó" HT eszközöket? Csak tudnak valamit az újak és csak nem tudtak valamit a régiek... -
Archenemy #28 Jah, így látom én is.
Amúgy nyilván régen is volt olyan bútor meg akármi, ami szétesett három év után, de ma csak azokat látjuk, amik NEM estek szét, tehát a régi, de jó bútorokat hasonlítjuk össze a mai silányakkal (hiszen a régi silányakkal nem tudjuk, hiszen azok már nem állnak rendelkezésünkre). -
Szefmester #27 Én simán kifizetnék kétszeres összeget, amennyiben a termék háromszor addig működik biztosan! De legalábbis ha javítják akkor nem kell rettegnem hogy megint szétmegy.
Pár éve vettem használtan egy zanussi mosógépet szállítással együtt 8000Ft-ért, amikor tavaly nyáron csapágyas lett (addig sosem szerelték), a szerelő becslésre 15ezer javítási összeget mondott. Faterral szétkaptuk miután nagy nehezen megszereztem a robbantott ábráját a készüléknek, és meglettek az alkatrészek azonosítói. Meglepő módon 2000Forintba sem került a teljes móka, és egy reggeltől délig tartott a szét és összeszerelés úgy hogy még sosem szereltünk ilyesmit.
A javíthatatlanul összerakott eszközöket ugyanúgy büntetném mint azokat amik tervezetten elromlanak a gari lejárta után 2 héttel. -
#26 Kurvára nem egy-két forintos alkatrészekről volt szó. Pontosan azért vettünk új gépet, mert röhejesen sokat kellett költeni a szarra is...
Megint a te egyelemes mintáddal jössz. Nekünk a régi szar KGST hűtő és mosógép kidobása maga volt a mámor. Mindkét gép helyett 10+ éves eszközök ketyegnek lényegében gond nélkül sokkal magasabb színvonalon és kevesebb fogyasztással. A mikró is van vagy 8 éves alsó hangon.
Ha akarod, akkor az albéreltemben levő eszközök gyártási évét is megnézhetem... -
Papichulo #25 Itt oszinten mindenki fizetne tobbszoros arat egy szamitogepert/haztartasi gepert/autoert/etc, ha azok tobbszoros ideig mukodnenek? Igy is mar sokan kopkodnek, hogy milyen dragak peldaul az Apple/Miele/etc termekek, holott azokban jobban odafigyelnek az anyagminosegre es jobban is tartjak az arukat. Vagy szivesen jarna 20-30 eves - de teljesen jol mukodo - autokkal, bar mar haromszor annyit fogyasztanak, mint egy modern es kozel sem annyira biztonsagosak, kenyelmesek?
A gyenge anyaghasznlat az annyiban tudatos, hogy igy olcsobban tudjak eloallitani az adott termeket, mivel erre van igeny. Tessek megvenni a - joval - dragabb termeket, amire esetleg joval tobb garanciat is adnak es akkor azt lehet szamonkerni! Ha erre lenne kereslet, akkor biztosan sokan gyartananak ilyeneket is, de mivel mindenki probalja a hasonlo jellegu beszerzeseit - kulonbozo okokbol - olcson meguszni, ezert az igazi premium termekekre nincs igeny vagy olyan kis igeny van, hogy iszonyatosan dragak.
Itt nem egy globalis osszeeskuves van, hanem gazdasagi realitas.
edit: typo
Utoljára szerkesztette: Papichulo, 2014.10.29. 09:41:26 -
ugh #24 Ja es gondolom ezeket a faszsagokat irod ugy, hogy egyut kiabalsz a tobbi agymosott konzumidiotaval, hogy:
Jaj a sok szemet, meg a levego meg globalis felmelegdes. Milesszmost?
-
ugh #23 Nagyon egyszeruen. A sok kidobalt hulladekboöl akkora hegyet lehet majd rakni, hogy ki lehet majd setalni az urbe. Majd ugrani egy nagyot es a lendulet visz a marsig. -
ugh #22 Amugy tenyleg milyen szar volt evente 1-2 ezer forintos alkatreszt kicserelni par ezerert abba hajdu mosogepbe, ami egyebkent kimosta a ruhat rendesen a ami szarokkal ellenteben (es ami mai napig megy alkatresz cserekkel), a mai hulladekokkal ellenben amik 5-8 evig huzzak aztan hajithatod ki az egeszet mert alkatreszt se kapsz hozza.
Konkretan a felultoltos premium kategorias mosogepunknek kirohadt 3 ev alatt az ajtaja kivulrol felul basszad meg.
Ez kornyezet vedelni szempontbol is miylen fincsi, amikor mindenki visit mint a buzik hoyg soka szemet meg korynezet vedelem... Kifejezetten "jo" hogy egy komplett mosogepet kell kihajitani.
Meg a mosogep szerelok is azt mondjak, ha tudsz cuccot szerezni a regi gepedhez tartsd meg es keruld el ami szarokat.
De gondolom te ezt sokkal jobban tudod nalluk.
A hutonk 6 evet birt, anyemek ruszki hutoje igaz ketszer annyit evett, de ~30 evig ment es megy mai napig valahol mert el lett adva NEM KIDOBVA!!!!!.
Szerintem ma mar eleg baromsagot hordtal ossze.
Mar tobbszor beizonyitottad, hogy konzumidiota vagy. Belebuzulva az amcsi kapitaslizmusba, amolyan, a fogyasztoi tarsadalom igazi agyatlan emberprotoipusakent.
Mehetsz vissza dolgozni.
Utoljára szerkesztette: ugh, 2014.10.29. 09:16:33 -
ugh #21 Akkor konkretan a kinaban gyartott cuccok ~50%-at, az igazi kinai-kinai termekek 100%-at kitakaritjak francia orszagbol.
Helyes.
Itt is ezt kene. -
#20 Igen, a mi régi mosógépünk is ment 20 évig. Azt úgy pattogott, hogy csoda, hogy a csempét nem verte le. Életes során meg nem tudom számolni, hogy hányszor látta szerelő, mert olyan gyakori volt. Elrebegtem egy csendes imát mikor végre kibasztuk a francba. A régi hűtő is húzta 15 évet, csak a mélyhűtő része gyak. szart sem ért, cserébe jó zajos volt és szigetelő képesség egy rakás szar volt.
Az új mosógép vagy 12 éves már, szerelő eddig egyszer látta, akkor is egy kis elektronikai panelt vagy mit cseréltek benne. Csendes, nem pattog. A mosogatógép lassan 10 éves, semmi baj nem volt vele. A régi porszívóban gyakrabban kellett csapágyat cserélni, mint ahogy alsógatyát váltok, az "új" proszívó meg lassan 10 éves. stb.
Az elektronikai termékek töntremenetel meg nálam random. 1999-2008 között 3 vinyóm, egy alaplapom és egy VGA-m szállt el. Azóta egy RAM cella és ennyi. Egyetlen mobiltelefonomnek ment csak tönkre a kijelzője, mindegyiket azért cseréltem le, mert már elavult és nem tudta, amit elvártam tőle.
Mit akarok ezzel mondani? Az, hogy a te egyelemes és az én egyelemes mintám eltér...
Utoljára szerkesztette: Molnibalage, 2014.10.29. 08:21:18 -
#19 öööö a Skoda nevű szarral összesen nem mentünk 100k km-et és az összes hengerfejet cserélni kellett anno.
Utoljára szerkesztette: Molnibalage, 2014.10.29. 08:16:22 -
dartois83 #17 Ha már informatikai termékekről is szó esik, személyes tapasztalat, hogy a nyomtatók (pár filléres bekerülési költségű műanyag fogaskerék hibája miatt egy komplett multifunkcionális készülék selejteződött le, mert nem érte meg kicseréltetni), illetve az alaplapok (rögtön a 3 éves garanciaidő után) is gyanúsan a tervezett avulás alapján készültek. A mostani gépemben, ami most lesz 6 éves, kétszer kellett memóriakártyákat cserélni, az a nagy mázli, hogy az olcsó kínai darabokra 99 év (!) garanciát adtak, amikor összerakattam a gépet. :) -
#16 Az 1989-ben megvett Hajdú mosógépek még ma is működő képesek, ellenben a Whirlpool szárítós mosógép pont a 13.-hónapban gyulladt ki! A csere se húzta 2 évnél tovább...
Egy Delphi magasnyomású CDi rendszerrel szerelt Renault pont 170-200 ekm-ig húzza, akkor előugrik egy 400 eFt-os hiba. Az autó egyébként még tök egyben van... :-O
A főnököd Skodájában eddigre már elszállt egy sebváltó csapágy amit cseréltek, csak hát ugye az normális nem?
Az Elektrolux mosogató gép 5 évet is lehúz aztán tönkremegy benne a vízszivattyú, aminek a javítási ára a gép használt értékének a felével ér fel. Kicserélteted? Attól új lesz a gép?
Ismerősöm Skoda Superb szuper autója 120 ekm-nél eldobta a sebváltóját! Igaz a Dáciával nem mertem 250 km-nél messzebb menni, mert kétséges volt, hogy haza érek e?
Megtanulunk ezekkel a "kis" hibákkal együtt élni, javítgatunk és elfelejtünk számolni.
Utoljára szerkesztette: Berber, 2014.10.29. 06:01:43 -
#15 Nos, szerintem te szívtál valami bódító anyagot.
Igen, elhiszem, egy Octavia, meg egy Superb, az tényleg kocsi lesz 10 év után is, akár csak egy Mondeo vagy Passat (mert ezek az alsó prémium típusok). Na nem is ezt veszi a jónép tömege.
Viszont, nézd meg Yaris méretű autókat. Céges tapasztalat, 30 kocsiból (3 év alatti) már 4-et kellett motor generálozni (<100.000 km mindben ... motorgenerál ... agyam eldobom) úgy, hogy aki hajtja vigyáz rá, mert kedvezménnyel meg tudja 5 évesen venni a cégtől. Hihetetlen hibákat tudnak generálni, mert bizonyos részei bénára vannak csinálva.
Viccelsz? Én is >10 éves autóval járok, de nem a gagyi, hanem prémium márkással. Elszörnyülködve hallgatok a szervizesek miket mesélnek a 0-2 éves zsírúj kocsijaik milyen hibákat generálnak. Volt 2 ami 0 kilométeresen lett visszadobva, mert azonnal olyan hibák jöttek ki rajta. -
gombabácsi #14 a fejlődés akadályozói!!!
így hogyan fogjuk meghodiccsani az üröt? ifon1-el??? röhelyes!!!
XD -
#13 Peches lehetsz. A régi szar szovjet és KGST bringabelsők voltak azok, amik 1 hetet sem bírtak. A mostani bringabelsőm meg olyan, hogy a 3,5 barg nyomással letett bringám november és március között 1,5 barg nyomásra engedett vissza.