A kék LED felfedezéséért járt a fizikai Nobel-díj
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM
És mivel kevés háztartásban van 3 fázis, ezért a villogást sem fogják tudni megszüntetni.
Ez vonatkozik a kompakt fénycsövekre is.
Mess with the best, die like the rest Linux4ever
Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2014.10.10. 12:57:23
Egyébként mostanában ezer üzemórát garantálnak, Edison viszont a szénszálas izzóira kétezer üzemórát adott meg.
De tudod itt van még ez a film is, ami lehet hogy csak konteó, de azért lehet benne valami.
http://mkh.valosag.net/index.php/temakoeroek/tudomany/343-a-villanykoerte-oesszeeskueves-a-tervezett-elavulas-toertenete-
http://www.youtube.com/watch?v=lJ_5OyF6uOM
Az izzólámpa 11 részből áll, amit most nem sorolok fel. Az izzó élettartamát valóban leginkább a wolframszál párolgása határozza meg. Ez többféle módon lehet csökkenteni, vákuum nagyságának növelésével ami költséges és drága eljárás(!), többek között azért, mert nem csak kiszivattyúzni kell a levegőt, hanem kémiai eljárással megtisztítani az izzó üvegét(!), persze az sem mindegy milyen üvegből van(!), illetve a minőségi izzóknál gáz töltésével(!), ahol a töltőgáz tisztasága megint csak meghatározó tényező(!), illetve az üvegre felhordott kémiai anyagokkal amik a párolgó wolframot megköti, így lassítva a folyamatot(!). Persze ezeket el lehet bagatellizálni, de különböző eljárási technikák vannak amik különböző minőséghez, és árhoz vezetnek, és ez tény.
"Nem összeesküvés-elmélet, amit írtam. Még összeesküvés sincs benne. Kapaszkodj meg, a főiskolában a marketing órán még tananyag is volt a tervezett élettartam. Az USA-ban évtizedek óta mennek az európai villanykörték, míg itt elpukkannak meg tény. "
Amúgy van erre valami bizonyítékod is, hogy tanították neked, vagy csak bemondásra higgyem el? Nem mintha releváns lenne, hogy marketing szakon, vagyis egy nem műszaki szakon, mit tanítanak neked, csak kíváncsi vagyok, hogy tényleg ennyire rossz már a magyar oktatási rendszer?
Egy szaros villanykörtéről van szó. Semmiféle minőségi anyagok nem léteznek ebben a témakörben. Az izzószál wolfram és kész. Azért wolfram, mert a legmagasabb az olvadáspontja. Más anyag megolvadna. A szál hossza és keresztmetszete az egyetlen paraméter, amivel számolni kell. Egy izzóban van vagy 3 fillérnyi wolfram. Baromira nem tétel. Ja, van benne még üveg, védőgáz, meg alufoglalat. A wolframon kívűl meg semmi nem befolyásolja az élettartamot. Ha selejtes, mert nem zár, az első kapcsoláskor leég.
Persze vannak csalók, és voltak mindig is. De ez nem azt jelenti, hogy mindenki ilyen, és még kevésbé összeesküvés.
A jót direkt sokkal drágábban adják,és nem annyival,mint amennyivel több anyag van benne :D
Meg lehet nézni a ledes fényforrásokat,milyen ledekből épülnek fel!
A teljesítmény így kiszámolható. Ha nem annyi jön ki mint ami rá van írva,gáz van...
Van amelyik meg van becsületesen tervezve,és van amelyik túl van vezérelve!
Tehát 1-2 leddel kevesebbet raknak bele.Tudni fogja a ráírt fényerőt,de a ledenkénti
élettartamot már nem... Az ár nem mindig tükrözi az élettartamot...
Lehet jót is venni,ha utána nézünk. És szart is ugyan annyiért :)
Bérbe vehet? reklámfelület...
Méretezés kérdése az élettartam. A hagyományos izzók a tervezett avulás iskolapéldái.
Most akkor játszak felejentőstid? Ennél kisebb személyeskedésért kaptam büntipontot... Vagy kérdezzem azt, hogy a magadfajta trollok miért lehetnek még itt? Ha én lettem volna itt a modi évekkel ezelőtt olyan rendet vágtam volna, hogy abba csak úgy nyekkent volna az sg...
A továbbiakban érdemben a te és hasonlók hszeire nem reagálok és minden olyan topikot elkerülök, ahol megjelentek. Telejsen felesleges bármit írni nektek, mert tudományos alapú érdemi vitára alkalmatlanok vagytok.
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. Intel Core i5-4690K 3.5GHz, GTX 960 4GB, 16 GB DDR3 1600 MHz https://htka.hu/author/molnibalage/
"A tolerancia és apátia a haldokló társadalom erényei" - Arisztotelész ASUS Z170 Pro Gaming, Intel Core i5 6600K, Gigabyte GTX 1070 G1, Kingston HyperX Fury DDR4 2x8GB
bár, hogy most jobban elolvastam amit írtál... te viszont azt sugaltad, hogy én igen :)
rengeteget tudnék mesélni a tervezett avulásról. Apám révén nagyon sok mérnökkel volt szerencsém találkozni. Igazából ők nem azt tervezik meg, hogy mikor rohadjon le az egész, hanem azt, hogy mi az a legolcsóbb gyártás technológia amivel még használható dolgot lehet gyártani. Természetesen az élettartalma sem lesz túl hosszú a eszköznek, de a gyártó számára ez teljesen mellékes. A garit bírja ki.
De erről szól a 20-21 század: fogyasztói társadalom. Ezért lesz a 100k órás LED-ből 3000 órás. Mert így olcsóbb, cserébe viszont hamar tönkre fog menni. Valamit, valamiért. 5000 pénzt senki nem fog kifizetni egy 14W-os LED lámpára, aminek a fényereje kb. 50W-os hagyományos izzó fényerejének felel meg (ami meg kb. 300Ft)
ahhoz, hogy olcsó legyen valamiről le kellett mondani. Ez az működési idő volt. És nem a gyártók gonoszsága.
Izzólámpa wiki
itt nincs szó koneótról meg összeesküvés elméletről.
"Az általános célú izzók élettartama 1000 óra. A tömeggyártásnak köszönhetően olcsó."
azért, hogy olcsó legyen alább adták az élettartalmat. Látsz itt össze esküvésre utaló bármit is, te nagyon okos?!?!?
Erre céloztam azzal, hogy nem lesz 11éves LED lámpa sehol. Az, hogy mi megy tönkre meg mi nem, attól fögg mit tekintünk tönkremenetelnek. Az első generációs LED lámpák fényerejének kb. 40-50%-át kb. 1 év alatt elvesztették. Ez egy lámpa esetén a tönkremenetellel egyenlő. Az új lámpák már nem ilyenek, de drágák is. Namost ha ócsósítod akkor jönnek a rossz minőségű szarok. Akár csak a kompakt fénycső esetében. A srágák az marhajók, viszont a csóringer tömegeknek gyártottak szinte kivétel nélkül mind szarok.
ÉS ez nem konetó, hanem biznic. Semmi köze az összeesküvés elméleteknek ehhez.
LED lámpák ára
nekem 24db izzó van most a házamban. Ha ezt mind lecserélném LED-re akkor kb. 15000-144000Ft közötti árban jönnék ki. Még az alsó esetében is bő 600 forint egy lámpa ára. Ami csak 70 fokban nyomja a fényt, tehát igazából nem helyetesíti a hagyományos izzót, inkább a halugénre hajaz.
"Képtelen vagyok megérteni, hogy az ilyen konteós felfogás miért gyökerezik ennyire mélyen"
hogy erre is válaszoljak: talán mielöt valakit valamivel megvádolok, elöbb utána olvasok, hogy mit is írt. Lásd fenti linkem. És akkor talán nem égsz mint a rejsztág. ;)
Ha nem kapcsolgatod ki-be az izzót, akkor ezt az élettartamot simán fel lehet tolni fél éves élettartamra. Vannak terráriumaim, napi 12 órás világítás kell nekik, tehát egy időkapcsoló naponta 1x kapcsolja fel és le az izzókat. Ugyanaz a "szar" izzó, amit 1000 órás üzemre korlátoztak a gonosz gyártók, lazán bírja fél évig vagy még tovább is. (Ami azt jelenti, hogy legrosszabb esetben évente kell cserélgetni).
Utoljára szerkesztette: wraithLord, 2014.10.08. 11:13:20
Én még nem találkoztam életem során olyan LED-del, ami tönkrement volna, pedig láttam folyamatos üzemű számítógépet, ami gyakorlatilag szökőévenként volt kikapcsolva 15 éves pályafutása során. Igen, nem világításra volt, de a technológia kvázi azonos.
Képtelen vagyok megérteni, hogy az ilyen konteós felfogás miért gyökerezik ennyire mélyen. Ehhez képest a vallásos fanatizmus lassan már bakfitty...
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. Intel Core i5-4690K 3.5GHz, GTX 960 4GB, 16 GB DDR3 1600 MHz https://htka.hu/author/molnibalage/
A LED lámpák is hamarosan el fogják érni azt, hogy 5000-6000 ezer óra után (v. még kevesebb) szépen elpusztulnak. Csupán az üzlet miatt. 100.000 óra az kb. 11 és fél év. Nem hinném, hogy ezt így fogják hagyni. Mint ahogy nem hagyták a hagyományos izzó esetében sem.
[merlinw.org]
https://www.youtube.com/shorts/zECTF2H8Jp8
Ha cigánynak lenni hungarikum, ha zsidónak lenni jó, ha melegnek lenni büszkeség akkor MAGYARNAK lenni miért rasszizmus ?