2012
A Paradox Interactive és a Colossal Order által fejlesztett városépítős szimulátor
-
WinStar #651 köszönöm a válaszokat,ennek nem örülök.Sajnos igen,van egyetemem.Akkor mit csináljak?Romboljam le az ipart?De hát elméletileg a szegény emberek ott dolgoznak.... -
...és hivatalokat kell építeni. -
Borg #649 Csak volt. A legutóbbi patch óta nem működik. -
tuvixplayer #648 Van egy mod, ami végtelenné teszi a nyersanyag elérhetőséget. -
Borg #647 Vagy azért, mert elfogy alóla a nyersanyag, amire specializáltad. (érc, olaj) -
Ha van egyetemed, idővel mindenki túlképzett lesz az industrialhoz, átmennek commercialba dolgozni. -
WinStar #645 Sziasztok.Egy idő után miért hal ki az ipari park? -
tuvixplayer #644 Érdemes ezt böngészni:
Cities skylines wiki -
Lehet csinálni frankó csillagpont szerű hálózatot is, ahol a város közepén van egy nagyobb központi hely, ahova érkeznek a buszok és metrók, és onnan szállnak át a másik járatra az emberek. Ha azon a részen kialakítasz járdákkal olyan utakat ahol az emberek szépen el tudnak érni mindent, akkor teljesen jól működik.
A másik lehetőség, hogy minden városrészben külön körjáratot csinálsz és akkor az viszi körbe az embereket, de így aki egy másik városrészbe megy, annak az nem jó. Ezért érdemes azt is úgy kialakítani, hogy legyen minimum 1 közös megálló egy másik körjárattal.
Aztán lehet úgy csinálni, hogy mindenhol megcsinálod a körjáratot, és ezeket a körjáratokat kötöd össze egy külön buszjárattal, vagy még jobb ha metróvonallal. Metrót is körjáratként érdemes építeni, és 2 útvonalat rakni ugyanarra a vonalra, csak ellenkező haladási irányban. -
Borg #642 Van egykét mod még, ami bővebb infót ad. De az a százalékos szám kb azt jelenti, hogy azon a vonalon annyival kevesebb autós forgalom van.
Átszállás természetesen van. Érdemes is forgalmasabb csomópontokhoz többféle tömegközlekedést, vagy akár több buszvonalat is (ha van) összecsatlakoztatni. -
horthy #641 Buszforgalmat hogy érdemes kialakitani 14000 fö-s városom van ? Elkezdtem lerakni a megállokat és kiirta a buszvonalra klikkeléskor hogy gépkocsi használat mellözése . Ez mire vonatkozik ? 14000 fö 37 vagy 65 százaléka nem használja a gépkocsit ? Miben lehet látni a buszvonal hatékonyságát ??? Atszállások vannak-e buszvonalak vagy más tömegközlekedési eszközök között ? Ki akarok alakitani egy hatékony közlekedést . -
Borg #640 Ha egy kupacba rakod őket, akkor rettentő nagy közlekedési káosz lesz egy idő után. Éremesebb szétszórni.
Hogy mennyi üzlet kell, az egy érdekes kérdés, főleg mert a játék szeret bebugosodni ilyen téren. Vagyis demand hol egyáltalán nincs, olyannyira hogy még el is hagyják szinte az összes épületet, utána meg minden előjel nélkül feltelik az egész, és még a demand is az egekbe szökik. -
wednes #639 Hi.
A kereskedelmi épületeket érdemes (logikus módon) szétszórtan elhelyezni, egyenletes megközelíthetőség miatt? Mert néha láttam olyan térképet, hogy a nagy kék is egy kupacban virít. Az meg furán hat.
Kicsit fura, hogy ennyi üzlet kell. Főleg az elején, hogy van 10 ház, de már 5 üzlet kell nekik. :) -
Borg #638 Iskolát, tűzoltóságot, meg rendőrséget mindig oda rakd központba, ahol nagy fejlettséget akarsz elérni. Ezek húzzák a zöldet is, kéket is, az iparnak meg egyszerűen alap a tűzoltóság. Hogy hova rakod, majdnem mindegy. De ha dugóhoz teszed, és elakadnak a tűzoltók, akkor leégnek az épületek.
Először buszos tömegközlekedést építs csak. Csinálsz egy vonalat, és amerre fejlődik a városod, arra mindig kijjebb húzgálod új megállókkal. Metrót, és vasutat csak jóval később érdemes. Nagyon nem fog szólni érte a játék, csak azt veszed észre, hogy megáll a fejlődés, vagy nincs demand, stb. Ilyenkor kísérletezni kell, hogy vajon mi kell nekik még. A gyáraknak elég gyorsan kelleni fog a teherszállítás vasúton, és hajón is. Steam communityben van guide a teherállomások építésére, azt érdemes nagyon jól átrágni, mert 100e fő felett még a vonatok is bedugulnak.
Erdészet amúgy jó dolog, főleg mert nem fogy ki a fa, de nagyon fontos, hogy kikőtő közelbe kell telepíteni. Baromi nagy kamion forgalmat generál amúgy, és még a vasút se igazán elég neki. Szinte minden teherautó kikőtőbe próbálja vinni a fát.
Arra figyelj még, hogy a specializált ipart ne vidd túlzásba. Kell mindenből, de az ore meg az olaj veszélyes, mert elfogynak. És ami a legfontosabb, az a nem specializált ipar. Onnan lesz ugyanis a legtöbb goods a commercial zónáid számára. -
horthy #637 Néztem az utakat mindegyik 4 sávos ut mellet van parkolási lehetöség ( füvezett , fásitott stb ) ja gondoltam az uj kétsávokra is amik 5000 fö-töl válnak elérhetövé ? Elértem az 5000 Föt . Megprobálom a lehetö legjobb közlekedést kialakitani . Iskolákat , tüzoltoságot ,rendörséget stb hova érdemes telepiteni centrumba vagy a szélekre ? Tömegközlekedést kb hány fötöl érdemes használni ( kialakitási javaslatok ) ? Mezögazdasági , nehézipari termékek szállitási javaslat ? Erdészettel érdemes-e foglakozni ? -
Sokszor az is a forgalom miatt van, mert ha nem termelsz eleget, akkor importálják a cuccot a városon kívülről és ha nagy a forgalom, nem jut el az anyag a kereskedelmi övezetekbe és ezért bezárnak. -
Borg #635 Na a sűrű kereskedelmi övezetekkel később kisebb gondod is nagyobb lesz a forgalomnál :)
Majd amikoir 150 ezer lakos felett egyszer csak gondol egyet, és leesik demand, de úgy, hogy még el is hagyják az összes kék területet... -
Egy idő után, sűrű kereskedelmi övezetekben rosszabb lesz lámpa nélkül, mert annyi autó van, hogy bedugulnak már a kereszteződés közepén is, ezért a lámpával kicsit jobb lesz a a helyzet. De ez már csak sok-sok tízezres városnál van, és csak a nagy 6 sávos kereszteződésekben. -
Borg #633 Remélem a következő patchben már foglalkoznak majd a mentő/tűzoltó/rendőrautók priorizálásával is. Ha elengedné őket a forgalom, akkor lehetnének végre forgalmi balesetek is. Ugyanis a lámpa nélküli kereszteződés jelenleg MINDEN esetben jobb, hiszen minden kis forgalmi lukon áthajtanak nagyon ügyesen, és 2-3x jobban folyik át a forgalom, mint egy lámpáson. Amíg egymásnak nem mennek így, addig mindig ez a béna, unrealisztikus szituáció lesz :) -
Amíg nem építesz sűrű övezeteket, addig a forgalommal nemigen lesz gondod, csak nagyon extrém esetben.
Kereszteződéseknél lehetőleg kerülni kell a 4-es kereszteződést, ha lehetséges T elágazást csinálj. Workshopban van olyan mod amivel manuálisan állíthatod, hogy melyik kereszteződésben legyen és ne legyen lámpa. Eleinte nekem hasznos volt, ha mindenhol kikapcsoltam (hasznos megtanulni, hogy milyen fajta utak kereszteződésénél lesz automatikusan lámpa), mert ha nem nagy a forgalom, akkor csak megakasztja a kevés autót, míg ha nincs akkor szépen folynak át a kocsik a kereszteződésen.
A héten jött ki a patch, amivel már járdát is lehet föld alatt vezetni. 20e feletti városnál jól jönnek a járdák, mert kis távolságra szeretnek gyalogolni az emberek, és ha van járda, akkor meg is teszik, ezáltal csökken a forgalom az utakon.
A mentéseket pedig a Content manager-en belül tudod kezelni, ha jól emlékszem.
Ha segítség kell ide nyugodtan írhatsz, mindig van itt valaki aki segít. -
Borg #631 Eleinte sehogy. Már ha normál módon játszol. Csak építs, legyenek főbb útvonalak amik szélesek, minél kevesebb bekötőúttal, vagy ha sok a beketőút, akkor egyirányúak legyenek, vagy egyirányú többsávos főutak. Később lehet kiegészíteni körforgalmakkal, meg autópályákkal (sok jó asset van steam workshopban), de ezek baromi sok pénzt és helyet foglalnak el. Ha túl korán költekezel erre, az sok jót nem hoz.
Ha már van egy stabil 50k+ városod, akkor meg autópálya érhálózat, amiről különböző területek jönnek le saját lehajtóval. Egyik sem nagyobb mondjuk egy negyed négyzetnél. A járdának is ekkor kezd jelentősége lenni, mert a pályákon a negyedek között ezzel teremthetsz úgy is kapcsolatot, hogy dugó nem lesz ott. Illetve pl a vasútállomásokat fejlesztheted azzal, hogy az úttal átellenes oldalukra járda vezet, így onnan is jönnek utasok többen. Jelenleg gyalogos felüljáró van, aluljáró még nincs. Illetve mintha a tegnapelőtti patch óta lenne, de azóta én még nem játszottam. -
horthy #630 Most kezdtem a játékot 1996 fős a városom . Hogyan lehet megfelelő közlekedést kialakitani hogy ne legyen sok utkereszteződés ami lassitja forgalmat . Csillagponotos épitési mod ? Mármint a lakóövezetek kialakitásánál , ipar stb . Járdának van-e jelentősége a közlekedésnél ? Főutvonal alatt lehet-e aluljárot épiteni a gyalogosoknak vagy felüljárot ? Ja és kimentéseket hogyan lehet törölni és mi az a Steam felhő ? -
Végre javították a de-zone-nál gyakran visszatérő zóna darabokat és a teherpályaudvarok elé sem állnak fel a kamionok, blokkolva a forgalmat. -
Borg #628 Na patch van megint, és persze meg kell várni, míg a modderek is kijavítják a dolgokat... -
Borg #627 A 6-os, piros busz sávos. Aminek a szélén csak busz mehet. Pont emiatt, a vasútállomásra nem fordulnak be róla a teherautók, és ki sem jönnek onnan. Holott a tűzoltó, mentő stb simán tudja használni ilyen út mellett is az épületeket. De úgy vettem észre, hogy még a mezei autósok sem parkolnak ilyen buszsávos út mellett, pl állomáson, kórház parkolójában, stb. Szóval mindenképp gond van vele. Ami biztos, hogy a vasútállomások rossz kihasználtságában főszerepe van. -
Miféle buszsávos út, sima út amin csak busz mehet, vagy a 6 sávos aminek a két szélső sávja only bus? Csak mert az utóbbival nekem nincs semmi gondom, a 2x1-es busz úton meg értelemszerűen csak busz mehet + azt hiszem a szervizkocsik (mentő, rendőr, halottszállító, stb.). -
Borg #625 Tegnap este rá kellett jönnöm, hogy a nagyon fasza buszsávos utam miatt szívok jóideje a vonatos áruszállítással. Ugyanis ahol ilyen buszsávos utat/upgradeltem építettem az állomás mellé, ott nem tudnak befordulni a teherautók az épületbe :( Ehhez persze egy másik mod is kellett, ami kijelzi mi merre közlekedik, ebből derült ki, hogy volt egy csomó döglött teher állomásom, ahova nem ment semmi... -
Szerintem sincs értelme, mivel szerintem a többség (de én tuti) gyorsított idővel játszik általában, 1 nap a játékban csak néhány másodperc. Ha arra lövöd be a napszakokat, akkor majdhogynem villog majd a kép, ha meg nagyobb időszakra, akkor meg hülyén néz ki, ha hetente egyszer megy le a nap és jön fel. -
Borg #623 Szerintem van timecycle mod, legalábbis én már próbáltam egyszer. Azzal váltakoznak a napszakok rendesen, de sok értelme nincs. -
Megvan a RH kieg. -
Skylines-hoz rengeteg új épület van a SteamWorks-on. Ezernyit lehet letölteni egyenként, plusz a jobbakat már berakták különféle collection-ökbe is. Éjszakai módról nem tudok.
Az SC4 szerintem meg igen jó, bár persze csak a Rush Hour kiegészítővel éri meg igazán. Az SC sorozatból ezt kedveltem meg a legjobban.
-
Van már olyan MOD, ami felturbózza az épületek számát, hogy ne annyira egyen kinézet legyen? Olyan van, ami éjszkai megjelenítéssel is bővíti a játékot? Az SC4-et akartam elővenni egy kis SC2000 nosztalgia után (azért az nem az igazi és SC4-ben soha nem értem el még egy közepes város szintjét sem), de lebesztéltek az SC4-ről.
Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2015.06.26. 11:48:33 -
Ha jól emlékszem 7500 lakosság kell, hogy tudj autópályát építeni, azzal pedig tudsz lehajtót is, de autópályához nem csak lehajtó csatlakozhat, hanem bármilyen út is. Persze nem a leghatékonyabb + néha lámpát is rak, de ideiglenesen megoldás lehet. Esetleg rakd fel azt a modot amivel manuálisan tudod állítani a kereszteződésekben, hogy legyen e lámpa vagy ne legyen.
A másik hasznos dolog lehet az, hogy a kezdő autópálya lehajtó ne kereszteződéssel legyen, hanem egyből egy körforgalomba érjen bele. Alapból tudsz kis körforgalmat, de magadtól is viszonylag könnyű csinálni egyet.
Aztán az elején nagyon sokat segít ha a lakónegyednek meg az ipari résznek külön be- és kijárata van az autópálya felé, vagy ha ez nem megoldható még, akkor a központi körforgalom felé.
A forgalomban még nekem szokott segíteni ha egy központi helyre raktam egy "buszpályaudvar" szerű részt. Oda érkeztek be minden irányból a buszok és ott át tudnak szállni a másik irányba induló buszokra/metrókra.
A szemetet pedig megválaszolták már, ha veszel égetőt és a szemétszállítás fülön zöldben van az égetés, akkor lerakóra nincs szükség (már persze ha az égetők le tudják fedni a várost, ha nagyon messzire kell menniük nem tudják, vagy nem olyan hatékonyan). -
Borg #618 A szemét téma dinamikusan működik. Először telítik a lerakót, aztán ürítik át az égetőbe. De önmagában az égető is elég, nem kell feltétlenül lerakó, pl később ha már van elég pénzed.
Arra a modra keress rá, hogy automatic emptying. Jelentősen megkönnyíti a temetők és a szemétlerakók kezelését.
Az autópályát bármikor tudod módosítani, meg új lehajtókat is építeni, amennyiben azt a területet már megvetted, amin van. -
Sziasztok!
Tegnap kezdtem a játékot, elsőre bejön. De van pár dolog, ami nem világos. pl az első: A szemétlerakók nagyon hamar megtelnek. Ha építek szemétégetőt, és a lerakón nyomok egy ürítést, akkor elszállítják az égetőbe? Másik: Amikor kezdem a játékot, kapok egy autópályalehajtót. Ha veszek új területet ahol van autópálya, hogy tudok új lehajtót építeni? Mert ha nagy a város az az egy lehajtó édeskevés, és hatalmas a dugó.
Ezért kellett új játékot kezdenem, mert teljesen beállt az autópálya és nem érkezett olaj az erőműbe. Most még csak 10000-es a városom de már megint volt áramkimaradás ez miatt, pedig most szinte a lehajtó után van az erőmű.... -
Borg #616 Nálam semmilyen lassulást nem okoznak ezek.
Jelenleg 22 tilet használok, de mind a 25 fel van oldva szintén, és 260 ezer lakosom van.
Kb 40 asset, és 15 moddal, köztük azok amiket te irtál. 60 fps szépen megvan (2500k, 8gb, 980) -
Igen a 25-ös nálam is fent van előtte nem tudom mennyi volt, de üres térképen persze itt is meg lett volna a 100+ viszont annak mi értelme? :D -
bruna #614 Most tesztelgetek ,minden mód nélkül csak asset-ekkel egy új térképen 120-140 FPS , most szelektálom a módokat ,hogy melyik okozhatja a galibát ,már találtam párat pl: eleve az unlock all meg az unlimited money + all 25 area unlock v micsoda már eleve -30FPS akkor a Traffic++ mod-al vagy a Citizen tracker-el nem is megy 30FPS fölé a játék...
-
Érdekes nekem az aláírásomban látható konfiggal beépített 75-80k lakossal 40+fps-t azért csak hozza minden körülmények között. -
bruna #612 Nektek hány FPS-el fut a játék? Nekem Fx 8350-el, GTX 970, 8gb ram, win 8.1x64-el + az utolsó Nvidia driverrel egy üres térképen is max 21 FPS átlag15... amikor a GTA5 ultrán 75FPS-el fut a project cars is 50-70 FPS.... te a Cities skylines meg 15-20 :o
Eléggé lassúcskának tűnik... ,hiába állítom a grafikát ,nem befolyásolja ráadásul. Valami szerintem itt nincs rendben :/