18
  • teddybear
    #18
    A fehér csillag anyaga ugyan kevésbé sűrű, mint a neutroncsillag pulzáré, de azért azt sem lehet normálisnak nevezni. Vagy egy milliószor sűrűbb, mint a Nap anyaga.
    Természetesen az ilyen sűrű anyag már nem a szokásos szerkezetű, ha még nem is neutrónium, de már nagyon is elfajult, az atommagok a normálisnál közelebb vannak egymáshoz és az elektronok leszakadtak az atommagokról.
  • Irasidus
    #17
    Csakhogy itt fehér törpecsillagról van szó, aminek van egy pulzár kísérője - ami valóban neutrongázból áll, de a fehér törpe mégsem annyira sűrű, hogy neutrongáz alkossa. Úgy vélem kicsit összekutyultad a két égitestet, amit írsz az a kísérőjére igaz. A gyémánt állapot meg a fehér törpére.
  • teddybear
    #16
    A fehér törpék anyaga elfajult anyag, amit neutróniumnak neveznek. Ennek sűrűsége több nagyságrenddel magasabb, általában 15-30 ezer kg/köbcenti, mint a normál anyagé. A platina ehhez képest szinte súlytalan és ritkás.

    A gyémántot azért szokás emlegetni a fehér törpékkel kapcsolatban, mert a felszínen uralkodó hőmérséklet, nyomás, és gravitáció következtében a széntartalmú anyagokból gyémántszerű anyag képződik, de ez csak a törpe "légköre".
  • Irasidus
    #15
    A kulcsszó: sűrűség. Olyan sűrű, mintha platinából lenne. A másik, hogy ez csak elméletben gyémánt, ez igazából kristályos szén. Remélem kielégítő választ adtam.
  • zeneszp
    #14
    Magyarázza már el nekem valaki, hogy ha Föld méretű és gyémántból van, akkor hogy lehet 1.05 Nap tömegű?
  • johnfly
    #13
    " ha még élünk akkor" Hát, végül is, elég közel vannak egymáshoz, mert 2, 45 napos keringési periódus, az eléggé kevés...Ráadásul CSAK 900 fényévnyire vannak, tehát..... Ha elég hosszú életünk lesz, lehet láthatunk szép tűzijátékot.
  • Vol Jin
    #12
    Azért nincs kilökődés, mert azon már túl vannak. De ha összecsókolnak, akkor ott érdekes dolgok fognak történni.
  • gforce9
    #11
    Átolvastam, ja benéztem, bár a fehér törpében sem sok fúzió van. Szóval koronakilökődésre meg ilyenekre nem nagyon kell számítani :)
  • Vol Jin
    #10
    A fehér törpe nem neutroncsillag.
  • gforce9
    #9
    http://www.youtube.com/watch?v=valGqebVwo0

    Témába vágó előadás, akit érdekel.
  • gforce9
    #8
    Igen, de az a folyamat a csillag-szupernovarobbanás-feketelyuk folyamat. Itt viszont - ahogy kiveszem a cikkből 2 egymás körül keringő neutroncsillagról szól(plusz a kicsi társuk), ahol ezek egybeolvadásakor más folyamatok zajlanak le mint egy öregkorát elérő nagy csillagnál. A neutroncsillagok már túlestek a novává válás folyamatán. Mondjuk erre szerintem még szimuláció sem nagyon van, hogy mi történik 2 neutroncsillag összeolvadásakor. Mindenesetre a modellek szerint a neutroncsillag magjában nincs fúzió - nincs ami fuzionálna -, így gyökeresen más a két eset.
  • KopaszIsten
    #7
    Fekete-lyukká váláskor is van koronakilökődés. Ha meg ütközés is társul hozzá, akkor szép tűzijátékot fogunk látni, ha még élünk akkor...
  • gforce9
    #6
    Nyilván a közepére értik, ugyanis egy ilyen kis csillag belsejében a fúzió nagyon lassú, alig termel hőt. Ha 3000K külső hőmérséklete lenne, akkor a látható fény tartományában is sugározna a felszíne, ergó nem infravörösben keresnék a jeleket.
  • halgatyó
    #5
    Ez az "ötezerszer hidegebb" igen furán hangzik, az eredeti szöveg:
    "The researchers calculated that the white dwarf would be no more than a comparatively cool 3,000 degrees Kelvin (2,700 degrees Celsius). Our Sun at its center is about 5,000 times hotter. "
    Vagyis a csillag legfeljebb 3000 Kelvin fokos, de nem írják, hogy a közepe. Egy kicsit úgy érzem, mintha a másik csillag felületét hasonlítanák össze a mi napunk belsejével.
    Abból, hogy "fehér törpe" kategóriába sorolják, magasabb felszíni hőmérsékletre tippelnék. Így kicsit zavaros.
  • gforce9
    #4
    A tömegük pont azon a határon van, hogy fekete lyukká válhatnak, ha összeolvadnak.
  • KopaszIsten
    #3
    Én valamiféle kitörésre/robbanásra tippelnék, mikor a gravitációjuk egymáshoz rántja őket és összecsókolóznak. Kivéve persze, ha lassú folyamatként közelítenek egymáshoz, mert akkor a nagyobb tömegű anyagot fog szívni a másikból...
  • Amergin
    #2
    A Napnak is több hőmérséklete van, melyiknél alacsonyabb 5.000x ?
    A középpontjában lévőnél? A felszíni hőmérsékleténél, vagy talán a napkorona hőmérsékleténél? (Az angolból kiderül, hogy a középponti hőmérsékletről van szó)
    Ha középpontjában 3.000 Kelvin hőmérségletű, akkor a felszíne lehet hogy még ennél is sokkal alacsonyabb hőmérsékletű, így nem csoda ha még a infravörösben sem látják.
    Egy kihült csillag. Biztos van még belőle pár millió csak a mi galaxisunkban, miért olyan nagy dolog ez?
    A páros gravitációs energiát veszít és előbb-utóbb összeolvad. Sokkal érdekesebb kérdés, hogy mi lesz belőlük, ha ez bekövetkezik.
  • Tetsuo
    #1
    "...amelynek hőmérséklete ötezerszer alacsonyabb a Napénál". :-O
    Az angol kollégáim fogalmaznak így. :-D