83
-
#43 A változó töltés pedig azt jelentené, hogy ki lenne építve a nagyáramú kábel minden töltőhöz, de nem mindig lenne kihasználva.
A cserélendő egyenakksi vagy a drágább gyorstöltés lenne a kompromisszumos megoldás. Tehát a szegények lassan, a gazdagok gyorsan töltenék fel a járgányukat. ;-) -
#42 A megszólítás azért volt, mert anyukádat is lefizettem. Ezzel is alátámasztva a prekoncepciót. -
#41 Baazmeg, hogy nem lehet szerkeszteni!
Szóval bocsi, torreadorz, azt hittem nekem válaszoltál, de látom, nem. :-)
Igazad van, hogy bénák az akksik, de állítólag most majd tényleg ugrásszerűen... :-) -
#40 "Hanem az áram előállítása" Igen, azt beleértettem az infrastruktúrába, te miért nem? :-O
Az eddigi, közlekedésre használt benzin és gázolaj helyett áramot használnánk, ezért írtam kb. 50 Paks értékű fejlesztést csak Magyarországra!
-
sanyicks #39 milyen elektromos kocsit volt? -
sanyicks #38 szerintem gyorstöltésre csak vészhelyzetben fanyalodnak rá az emberek, hosszú utaknál. Akinek van esze az szépen otthon a 230-ból tölti mondjuk éjszaka, lassan, mivel nyilván olcsóbb, másrészt a gyorstöltés csökkenti az akksik élettartamát.
Mellesleg mostanában épülgetnek ki az okos mérőórák és a többi, nem nehéz megoldani hogy internetes központi irányítással a hálózatra kötött autók töltése vezérelhető legyen, és alacsony prioritásra legyen állítva (tehát ha áramhiány van, akkor visszaveszi a töltést, ha többlet van akkor rendesen tölti), sőt a sok autó okos irányítással, hálózati pufferként is tudna működni, kiegyenlíteni a termelés/fogyasztás viszonyt. -
johnfly #37 Kisfiam? Ki vagy te, az öreganyám? Mert, ha igen, akkor értem a megszólítást, minden egyéb esetben ez a megszólítás felfuvalkodott nagyképű seggfejek természetének sajátja, melyet hiába próbálnak műveltség, jólneveltség álcája mögé bujtatni, az onnan messziről nézve is kikandikál.
Amit mondtam egy konkrét esetre értettem, de hát aki hozzászokott a prekoncepciók világához ugye.... -
torreadorz #36 Nem a töltőállomás a probléma.
Hanem az áram előállítása (ugye most indult el egy trend nyugaton hogy zárjuk be az atomerőmüveket, ehhez vicces lesz a növekvő áramigény), illetve az akkumlátorok élettartama.
És persze már 20 éve minden évben beharangozzák hogy most aztán feltalálták a gyorsan tölthető nagy kapacitású olcsó akksikat, már csak egy pici van hátra, de ehhez képest a gyakorlat azt mutatja hogy az akksik teljesítménye 1-2 év alatt lefeleződik, 4-5 év múlva meg már szinte a használhatatlan kategória. És egy autót tipikusan nem 2-3 évig használnak mint egy mobiltelefont vagy tabletet...
A pici van hátra meg általában azt jelenti hogy feltaláltuk a perpetuum mobile-t, már csak egy pici apróság a soha ki nem fogyó elem hiányzik... -
#35 Egyetértek, már most jobb lenne, ha a jelen technology-val átállnánk, de...
Az infrastruktúra kiépítése többe kerülne hazánkban, mint 50 Paks. Máshol is hasonlóak az arányok.
Nem tudom, hogy a hozzászólók belegondoltak-e mekkora áramot rángat egy kocsi feltöltése főleg, ha "gyorsan" történik az és milyen bika kábelek kellenek ahhoz. ;-)
A tömegközlekedés és az áruszállítás is persze alap, hogy elektromos lenne.
-
bmw #34 teddybear Te jarjal rollerrel mert neked akkor a benzines auto is marha nagy talalmany es parasztvakitas....
ah..... -
asgh #33 Tegyük hozzá, hogy az elektromos töltőállomások kialakítása nagyságrendileg egyszerűbb, mint a benzinkutak létesítése. Kb. minden autópálya pihenőt ki lehet alakítani töltőállomássá, mert kell egy kártya terminál meg egy konnektor, bedugod a kártyát, megnézi van-e rajta pénz, aztán a végén leolvassa mennyi áramot szoptál le a kocsidnak, levonja az árát és visszaadja a kártyát. Érintésvédelmet leszámítva nem kell extra biztonsági előírásokat betartani, nem kell alkalmazottat fenntartani, nem kell szállítani az üzemanyagot, stb.
Ez tehát csak infrastruktúra kérdése. Ha az elektromos autók számaránya eléri a kritikus tömeget, akkor tízkilométerenként lesznek töltőhelyek és egy idő után a benzines autóknak lesz nehéz dolguk hogy üzemanyagot találjanak, mert a piac lassan be fogja darálni a nagyságrendileg drágább benzinkutakat. -
Cefet #32 Elnézésedet kérem, hogy magamra veszem, de én is a Teslát favorizálom, és nem vagyok technikai analfabéta. Kéttengelyes automata forgatót csináltam 2,4kW napelem alá, ami április 7.-e óta 360kWh pluszt termelt, amellett, hogy a háztartást ellátta...
A Tesla pedig az idő múltával egyre jobb lesz, nem rosszabb...
Szóval e..ész a csá.a ... -
gforce9 #31 Annyi, hogy a benzines-dízel autók nyűgjeihez hozzászoktunk, alkalmazkodtunk. Annak is vannak korlátai és legalább annyi hibája, mint az elektromosnak. -
mrzool #30 Nézd, ízlés meg egyéni vélemény terén nem fogok vitázni, mert felesleges. Szerinted fos, szerintem pedig egy jövőbemutató fejlesztés, ami 5-10-20 éven belül be fog érni. Valahol el kellett kezdeni, és szerintem egész jó az irány, hidd el, ha megtehetném, itt parkolna egy a ház előtt (ahol lakom, a környéken relatíve sűrűn vannak hivatalos Tesla superchargerek + egyéb, pl. a város / tartomány által üzemeltetett elektromos "kútfejek" is).
A 85kW-os modell 400km feletti hatótávval rendelkezik, ami szerintem, ismétlem szerintem nem rossz. Amíg autóval jártam a munkahelyemre, napi 40km volt oda-vissza, de számoljunk nagyvonalúan napi 100-zal, és akkor abban benne van már, elmész vásárolni (közben talán tudod tölteni), edzőterembe (közben talán tudod tölteni), haverokhoz, családhoz, akárhova. Munkahelyen is tölthetnéd. De még ha nem is lenne erre lehetőség _sehol_, egy munkahetet kb. kibír... Illetve 400km nem olyan kevés, egész korrekt kirándulós túrákat lehet kihozni belőle itt Európában.
Másrészt 400km-t egyben sose vezetek le, még ha egyedül vagyok, akkor is lecsúzik egy kávé / WC úgy 300km-enként. Nyilván akkor ott állsz meg, ahol van töltőhely... Fél óra supercharger töltéssel 170 mérföldet "hazudnak" a marketinganyagban. Hát rémes, tényleg.
Ha ez nem tetszik, akkor 3 perc alatt kicserélik a teljes akkupakkot egy teljesen töltöttre, és mehetsz tovább.
Emellett nem kevés pénzt fektetnek mind a napenergia (kinyerés), mind az energiatárolás fejlesztésébe. Ezek be fognak érni idővel, nem egyik napról a másikra történnek a dolgok. -
teddybear #29 Az elektromos autót eredetileg(az 1900-as évek elején) nagyobb darabszámban gyártották, mint az összes többi egyéb meghajtással rendelkező autót.
Viszont hamar kiderült, hogy a technológiájából fakadó hibáin nem tudnak segíteni semmilyen fejlesztéssel, így aztán inkább a használhatóbb és olcsóbb belsőégésű motorral szerelt autókat vették az emberek meg.
A Tesla ugyan csillog-villog, meg az összes technikai analfabéta zöld is favorizálja, de az elektromos autók technológiai korlátain ez sem tud túllépni. Ugyanazok a fő hibái, amik már az elődeiben is megvoltak, és amit semmilyen technikai fejlesztéssel nem lehet kiküszöbölni.
Egy darabig még sikeres lesz, de előbb-utóbb megint kiderül, hogy egyáltalán nem olyan jó, mint amilyennek lefestik. -
teddybear #28 Attól függ. Viszont mindig vannak olyanok, akiknek van elég pénzük mindenféle divatbaromság megvételére. Függetlenül attól, hogy mennyire hasznos valójában. -
teddybear #27 Igen, minden gyártó kozmetikázza a termékének az adatait. A Tesla sem kivétel. -
Inquisitor #26 "Biztos vagyok benne, hogy a Tesla valós adatai egyáltalán nem olyan fényesek, mint amilyennek leírták a gyári brosúrákban."
Mekkora mázli, hogy a benzines és diesel autók városi és általános megadott gyári fogyasztási adatai valósak. :P -
Inquisitor #25 Nyilván az elég drága Tesla tulajdonosok meg mind helikopterek és csak ők nem vették észre, hogy átverték őket? :D -
sanyicks #24 akkor a magyar állam korrupció nélkül működik, hiszen elég ritkán lát az átlagember nokiásdobozt, tehát azért 5 milliárd /km az a vasútvonal/autópálya mer' annyi :D -
sanyicks #23 "sajnos" az elektromos elektromos hajtáslánc hatékonysága elég pontosan behatárolható, úgyhogy nem nagyon lehet trükközni. -
#22 Nagyon naív vagy kisfiam. Szinte mindenki lefizet mindenkit. -
gforce9 #21 Ezt elmondták, hogy muszáj a teslának teljesíteni és tudni amit leírnak, mert eleve lépéshátrányból indul bármilyen más hagyományos márka ellen. Ha hazugságon fogják lehúzhatja a rolót, mielőtt felhúzhatta volna a szélesebb közönség előtt. Olyan nehéz ezt elhinni? :) -
johnfly #20 Senki nem fizetett le senkit! Ne konteozzunk! Amíg nem láttuk saját szemünkkel a nokiásdobozt, addig csak blődliből lehet lefizetést emlegetni. Egyszerűbben megfogalmazva, vegyük elő Occam borotváját, nézzünk utána a tényeknek, és vonjuk le a következtetést: Adott volt egy újságíró, hírnévre vágyott, meg szaftos sztorira, ezért a tesztautót 9 perccel rövidebb ideig töltötte, mint a gyárilag megadott paraméter, miközben azt állította, hogy betartotta az útmutatásban foglaltakat. Ennyi. -
mrzool #19 Nem a gyári brossúrákról beszéltem, mégcsak nem is PR gépezetről, hanem arról, hogy konkrétan, transzparens módon a cég vezérigazgatója nyilvánosságra hozta az ominózus út adatait és a "tisztelt" újságíró vezetési stílusát rögzítő feketedoboz tartalmát.
De nekem nyolc, hogy mit gondolsz, nem vagyok Tesla részvényes, se nem érdekelt a cég teljesítményében. A linkre rákattintani, elolvasni, majd értelmezni a látottakat pedig gondolom megterhelő. -
teddybear #18 Persze, a gonosz olajlobbiban hiszünk, mint az öregasszonyok az imádságoskönyvben, de már a Tesla menedzserek az igazmondó öregapó unokái, és sohasem hazudnak!
Biztos vagyok benne, hogy a Tesla valós adatai egyáltalán nem olyan fényesek, mint amilyennek leírták a gyári brosúrákban.
Ami pedig a sajtómunkások állításait illeti, azoknak egyik oldalon sem lehet hinni. Ráadásul már többször is volt példa rá, hogy a gyárak vezetése bíróságon hallgattat el a számukra kínos írások szerzőit.
A két világháború között például a dohánygyárak vezetősége titkolta el a dohányzás káros hatásairól szóló tanulmányok szerzőit. -
teddybear #17 Ha azt hiszed, hogy a Tesla menedzserei nem kozmetikázzák az gyári teljesítményadatokat, akkor ideje lenne bevonulnod a legközelebbi elfekvőbe mert aggkori szenilitásod van! -
sanyicks #16 "illetve a fogyasztás is sokkal nagyobb annál, ami a gyári adatokban vannak."
Hú ez ismerős... várjunk csak. Ja igen megvan, a belső égésű motoros járgányoknál szokott így lenni. Manapság már van amit 3 liter körüli fogyasztással reklámoznak autókat (annyival amennyivel egy korrekt teljesítményű motor elmegy), kár hogy ennek a dupláját kell venni és a valóság. -
codaco #15 Vagy a Tesla fizetett le pár újságírót, hogy írjon egy lehúzó cikket, amit meg tudnak cáfolni, így növelve a részvények értékét.
Vagy... -
nlght #14 Igazából olyan korban élünk, hogy egy ilyen 20. századi lépés a olajlobbi részéről úgy elsült visszafelé, hogy a Tesla részvények a többszörösére nőttek azóta. Pont az ellenkezőjét sikerült elérniük. -
nlght #13 Én is úgy ismerem a sztorit, hogy az olajlobbi lefizetett pár újseggírót kb. 1-2 éve, akik összekamuztak egy "cikket", amiből botrány is lett később. A tények és logok végül a Teslát igazolták. Kb. utána kezdett szárnyalni a Tesla részvény is. -
mrzool #12 Igen, nyilván kitalálták az egészet, és meghamisítottak minden adatot. Elolvastad egyáltalán a linken lévő írást? -
teddybear #11 Már ha a cáfolat igaz, és nem, nem hazudik a Tesla, hogy mentse az üzletet. -
mrzool #10 a hatótáv sokkal kisebbnek bizonyult a gyakorlatban, mint amennyit a gyári adatokban megadtak, a töltés tovább tartott és több energiát követelt.
Csak nem arra gondolsz, amit aztán cafatokra szedtek a feketedoboz adatai alapján? A Most Peculiar Test Drive
Az újságíró nem kicsit hazudva akart durrantani egy nagyot, de csak egy sportszelet csúszott be a gatyóba... -
teddybear #9 Rosszul fogalmaztam, szóval a hatótáv sokkal kisebbnek bizonyult a gyakorlatban, mint amennyit a gyári adatokban megadtak, a töltés tovább tartott és több energiát követelt. -
teddybear #8 Nem túl régen volt egy cikk a neten, amiben néhány újságíró leírta a Tesla használata során tapasztaltakat.
A cikk egészen mást írt, mint az a tapsoló propaganda, ami többnyire hozzáférhető a témában. Persze rögtön meghurcolták a cikk íróit, sok önjelölt "szakértő" habzó szájjal szidta őket. A zöldnek mondott "szakemberek" próbálták kimagyarázni azt, hogy korántsem olyan szépek a gyakorlatban mért hatótáv, illetve a fogyasztás is sokkal nagyobb annál, ami a gyári adatokban vannak. -
teddybear #7 ".jó lenne tényleg belekönyökölne egyet így az benzinlobbiba."
Azaz az államba, mert az húzza a legtöbbet az üzemanyagból. -
duke #6 "Minél több elektromos autó fut az utakon, annál nagyobb lesz az igény a területi és nemzeti elektromos töltőállomás hálózatok iránt. És vajon melyik cég kamatoztathat leginkább ebből? "
Hat igen, amelett hogy zsenialis es forradalmi, huzas, meg anyagilag is bejohet, mert lehet hogy barki szamara elerhetoek a szabadalmak, de a tesla evtizedes technologiai elonye akkor is megmarad, amit nem lehet fel ev alatt behozni. Es ha felporog az uzlet, akkor leginkabb majd a tesla bevetelei fognak noni.
Ahhoz hasonlit ez taktika, mikor microsoft, evekig hagyta, hogy az emberek ingyen hasznaljak az windows-t, mert felismertek, ha elterjed, es szinte alap szabvanya valik, akkor utana nagyot kaszalhatnak. -
who am I 7 #5 most mit lehetne mondani?Eszkel csinánije buksi! :D LoL
Meglátjuk mire mennek vele a többiek...jó lenne tényleg belekönyökölne egyet így az benzinlobbiba. -
rchee #4 Egy dokumentumfilm a Tesla-ról, és a szemléletükről:
https://www.youtube.com/watch?v=nZh6jhaMCd4