69
  • Papichulo
    #69
    Azert te is idekeveredtel valahogy... argus szemekkel figyelsz? :)
  • Jakuza1
    #68
    Felakarta kelteni az erdeklodesedet, miota 8 honapon keresztul, napi szinten argus szemekkel figyeltel a cikkre, hogy vegre beleirjon valaki.
  • Papichulo
    #67
    Gondolod, hogy 8 honappal az utolso post utan is sokan olvassak ezt a thread-et? :)

    ps: "Thread Necromancy"
  • Lacee86
    #66
    Én építészmérnökből vagyok átalakulóban. :)
  • Andrevv
    #65
    Ha minimum 2000 eurós fizetést megadják, én Erdélyből átköltözök szívesen. Több mint 10 éves tapasztalatom van több programozási nyelvben, vagyis mindegy mivel bíznak meg, pár hét alatt a szakértője leszek a témának. Olyan megbízásom még nem volt ami problémát jelentett volna. Persze vannak dolgok amivel nem szívesen dolgoznék. Ezen kívül folyékonyan beszélek angolul és elfogadhatóan románul. Ha van itt egy cég akinek szüksége lenne rám, írjon egy üzenetet és megbeszéljük :)
  • Tetsuo
    #64
    Nem hiszem, de ne menjünk bele, hogy ki mit vél.
    Mindenesetre ami biztos: Hogy '45 óta nem volt magyar érdekű kormánya hazánknak. A Jobbik talán az lenne, legalábbis az esélyt nekik adnám, nem a "már bizonyítottaknak".
    De Mohács kell a magyarnak, igazi Apokalipszis, hogy megszűnjön a turáni átok! Addig még van egy "kis" nemzeti agónia, néplelki posvány.
  • RAZOR27
    #63
    Felénél abba is hagytam az olvasást, csak felidegesít. Majd ha rendesen megfizetik ezeket az állásokat, akkor talán találnak rá embert. Meg ha az az egy állás ténylegesen egy állás, nem pedig 3 ember munkáját akarják egy emberrel elvégeztetni spórolás céljából vagy szimpla tudatlanságból. Én is informatikus vagyok, de nem véletlenül kerülöm messziről a szakmám. Nevetséges az egész rendszer és sajnos nem mindenkinek van olyan szerencséje hogy máshol eltud helyezkedni, nekik marad a külföld, vagy a robotolás éhbérért.
  • Camouflage
    #62
    A hup.hu-n csodalatos allas hirdeteseket lehet neha napjan olvasni. Ott, a hozzaerto, szakemberekbol allo kozosseg eleg alaposan ki is szokta vesezni oket.
  • FtranX
    #61
    Sajnos hatalmon ok sem csinalnanak mast, mint kiszolgalnak az allami csecsen elok erdekeit, ami lehetetlenne teszi az erdemi reformokat.
  • FtranX
    #60
    A brutto ber valojaban egy teljesen erdektelen, onkenyesen meghatarozott ertek a berkoltseg es a netto ber kozott. Csak arra szolgal, hogy a valos adoszintet elrejtse a paraszt elol.

    300k brutto berkoltsege 385k, amibol o 195k-t kap meg. Ez magasabb terheles, mint ami az errol hires svedeknel van.
  • Tetsuo
    #59
    Gondolom mégsem a Jobbikra szavaztál, pedig egyedül ő követel egyenlő béreket Európában, kidolgozott programmal.
    Azokat qurvára nem tudom sajnálni, akik megszavazzák ezt a sz@r maffiát, akik aztán a fejükön élősködnek...
    Általánosságban egy nemzet polgárai tehetnek arról, hogy hosszútávon rossz a vezető. ;-)
  • SupraMKIII
    #58
    Sok hozzászólással egyetértek, de azért valamit ne feledjünk el: a hiány pontosan a HASZNÁLHATÓ informatikusra vonatkozik - mert azért valljuk be, a magát informatikusnak valló emberek többsége érdektelen, lusta, és minimális hasznos tudással rendelkező ember.
    (lásd: betettem a telepítő CD-t, enter/enter/enter - hurrá, profi vagyok, megy az önéletrajzba)
  • Magiszter
    #57
    Teljesen egyetértek mind a két hozzászólással. 300 forintnál kezdődik a középosztály... kezdődik...
    Plusz nyaralási pénz, plusz pótlékok, plusz bónusz...stb.

    Amúgy ha megnézitek aki mondjuk bruttó 250-et keres az kézhez kap 160 ezret itt nálunk. Azaz 90 ezer adóba megy el. Ja hogy még ott az ÁFA is. Azaz a 160 keresetedből még adózol 43-at. Tehát ami a tied marad az 116 ezer forint. Szóval a megkeresett 250k forintból 134k forint az adó nálad marad 116 ezer. És akkor az utánad fizetendő munkáltatói járulékokat nem is beszéltem.
    Ezen kellene változtatni elsőnek nem a béreket emelni.
  • dyra
    #56
    És akkor hol beszéltünk még olyanról, hogy nyaralás. Nem csodálkozom, hogy akinek megvan a képessége és szaktudása az máshol keresi a boldogulását.
  • dyra
    #55
    Ne vicceljünk. 300 000 Nettót kellene keresnie az utolsó utcaseprőnek. El vannak itt tévelyedve egyesek. 300 000 Nettó sajnos még a szegény kategória. Van egy autód, egy hobbid, 2 gyereked, egy lakásod és azt veszed észre, hogy hó végén nem tudod fizetni a rezsit. Sajnos mi Magyarok hozzá vagyunk szokva, hogy ezt az összeget soknak gondoljuk. Sajnos nem az. Ennyire átneveltek minket.
  • e98ff
    #54
    Támogatom.
    - egy másik informatikus
  • nextman
    #53
    Egyszeru megoldas a problemara: Emelni kell a fizeteseket. :)
    - Egy informatikus.
  • Magiszter
    #52
    Itt se veszel lakást a fizetésedből. Egy városszéli putri kerül mondjuk 7-8 millába. Keresel nettó 300-at, abból elköltesz mondjuk csak 150-et. Marad 150-ed, amit ha minden hónapban félre teszel (és sosincs váratlan kiadásod, nem költesz haverok-buli-fanta módon mint az állat) akkor az évi 1,8 milla megtakarítás. Azaz 4,5 év alatt spórolod meg egy kis koszfészek árát. De mondjuk családi házat akarsz, hisz a kölyköknek majd kell kutya...stb. Akkor már ott vagy hogy 15-20 milla. Az 12 év. Persze a gyerek viszi a pénzt, ha az asszony nem keres jól szintén te jársz rosszabbul. Akkor hirtelen az a "kiskirály" kereset ott lesz hogy felkopik az állad.

    A lényeg hogy ha magányos farkas vagy akkor a 300k sem kiskirály, csak jó lét. Ha családod van akkor meg kevés is tud lenni, nem fényűző élet mellett.

    Amúgy Londonban havi 800-900 fontért már "szép" lakásokat lehet bérelni. Ha ehhez van 2200 fontos kereseted akkor a maradék ~1400 fontból már nem csak elvegetálsz, bunkó emberek között, halálra dolgoztatva, szar kajákat vásárolva, reménykedve hogy másnap nem kerülsz lapátra...
    Szerintem London nem is az árak és a kereset miatt vonzóbb mint mondjuk Budapest, hanem a létbiztonság kicsivel nagyobb.
    Ha éltél már Londonban pár hónapot akkor tudod miről beszélek.

    Ráadásul Anglia nem csak London. Kisebb, esetleg vidéki városokban ha találsz munkát akkor megütötted a főnyereményt. Klasszisokkal olcsóbb az albérlet, jobb a levegő és így már szép pénzeket tudsz félretenni :)

  • Etinger
    #51
    Jobb életed lenne itthon mint Londonban. Azt meg mindenki felejtse el, hogy lakást vesz abban a városban... Irrealis arak van, plane a jobb kornyekeken.
  • Etinger
    #50
    Igazából a legtöbb programozó szarrá akarja keresni magát. 300k nettóig sokan meg sem mozdulnak, és ahogy én ismerem a többségét, pont ők azok, akik egy jobb ajánlat esetén se perc alatt dobbantanak. Amúgy nem tudom vagyis nem értem egyeseket. Hiába keres mondjuk közel 1 millát mondjuk Londonban egy programozó, míg idehaza csak 300k-t teszem azt, ha idehaza ennyi pénzből kiskirály lehetsz pl még Budapesten is, míg Londonban csak egy leszel a sok közül (de mondhattam volna más várost is).

    Szóval jó-jó... tudom, hogy én, hogy tényleg kevés az a nettó kb 250... de nézzük meg, hogy mire futja belőle idehaza és külföldön. Ismét Londont felhozva pl.. Budapesten lehet egy szép igényes albérleted, + X megtakarítás... Londonban viszont kőkemény összegekért egy közös WC-s putri a városzélén. Csak ezt baromira elfelejtik az emberek... mert hát jójóóóó... de 3x annyit keresel... és ennyi.. minden más le van szarva.

    (Szeretem amúgy Londont, csak hát na, pont ezért pl ismerem is, ha már példálózunk itt a külföldön minden fasza dolgokkal)
  • Tetsuo
    #49
    Ok, de egyrészt ez bruttó, másrészt ez kiemelkedő! Ugyanazt beírtam és csak alacsonyabb összegű ajánlatot kaptam.
    Az tény, hogy Angliában magasabb a fizetés, de nem annyira. Érdemes lenne tökugyanazt a pozíciót és feladatokat összehasonlítani, úgy lenne korrekt.
  • FtranX
    #48
    Nem sok olyan ceg van, aki barmilyen jottmentre csak ugy 8-10 milliot koltene. Esetleg akkor, ha a delikvens mar korabban letett valamit az asztalra. Peldaul egy nem bufeszakos diplomat vagy komoly (elmeleti) szaktudast a megfelelo teruleten. Az utobbit manapsag onalloan, ingyen is meg lehet szerzni. Eleg nehez bizonyitani es bekerulni a szakmai interjura de nem lehetetlen. Az biztos, hogy aki olbe tett kezzel ul es varja, hogy felsegitsek, az nem jut sehova.
  • dyra
    #47
    Sok rendszergazda végzettségű ember is van meló nélkűl. Őket azért lehetne képezni. Csak ugye egy ember bele kerülne vagy 8 - 10 millába + 2 - 3 évbe. Természetesen ezt nem akarják megfizetni. Inkább panaszkodnak. Meg mutogatnak az államra, hogy az nem képez elég informatikust nekik.
  • lamer the true
    #46
    Szerinted hány mezei némi gyakorlattal rendelkező nem főnök, hanem alkalmazott IT mérnök keres itt ennyit? Ráadásul kint nincs akkora adó, mint itt. És ez az alap. Innen mész felfelé nem lefelé, mint a forint.

    Igen itthon is lehet keresni ennyit, de csak egy igen szűk rétegnek és én nem akarok senkinek sem könyörögni, gondolom mások sem.
  • Magiszter
    #45
    Ez havi kb 900 ezer forint mínusz adók. Szép pénz, de mérnök informatikusként itt is meg lehet keresni havi egy két milliókat, csak ahhoz protekció meg egy szép, hangzatos titulus is kell :)

    note: ne tévesszen meg az angol fizetési igénynél hogy ők éves keresetet tüntetik fel 99%-ban. Te tény hogy náluk vannak bónuszok, prémium meg 1-2 ilyen-olyan kiegészítő juttatás is. Még csak megszakadni sem kell hozzá. Lehet azokkal itt is meglenne a havi 1,5 millió nettó kereset HUF-ra átszámolva.
  • vik3
    #44
    "Az a baj, hogy túl sok a bullshit és az elméleti oktatás az egyetemen, amit egy nyár alatt elfelejt az ember és kevés a tényleges szakmai projekt"

    Ez nagyjából az egész magyar oktatásra igaz - nem életszerű ami az egyetemeken folyik - ez azért van mert a tanári kar nem harcedzett veterán, igazi projekteket csak könyvben láttak ők is - vissza kéne küldeni a végzett diákokat 5 év után kötelezően tanítani 1 évet + a szakpolitikai pozíciókra szakembereket tenni - stb stb
  • lamer the true
    #43
    Nem túloztam. Csak beírtam, hogy "it engineer london".

    Akkor az első állásra egy 40-50 ezres jött be elsőre most ez:

    http://www.cwjobs.co.uk/JobSearch/JobDetails.aspx?JobId=59719324

    30-40 + Bonus + Benefits

    Semmi irreális mesebeli elvárás, csak egy kis rutint kérnek. ha most huszonéves lennék és nem lenne családom már hívnám is őket, és a jövő héten már azt nézném 5 év múlva hol veszek majd lakást Londonban.

    Amivel még a Magyar cégek fel tudnak bőszíteni, hogy a 3. fordulóban árulják el, hogy a fentinek 3x annyi elvárásért cserében röhejes 2-3 százezres nettó fizetést adnának. Ha kiírnák, mint bármely nyugati hirdetésnél, akkor megkímélhetnénk egymás idejét, de neeeem.

    Amikor még vidéken laktam, nem esett jól a cégenkénti 2-3 utazás a semmiért Pestre, vagy Budára. A végén már ha nem tudtam belőlük kiszedni egy kb. összeget telefonon, akkor el sem mentem.

    Ezelőtt egy évtizeddel még volt itthon is perspektíva, de ma már máshogy látom.
  • Kornan
    #42
    A képzéssel tényleg gondok vannak. Az a baj, hogy túl sok a bullshit és az elméleti oktatás az egyetemen, amit egy nyár alatt elfelejt az ember és kevés a tényleges szakmai projekt. Pedig az utóbbiakból nagyságrendekkel többet lehet tanulni, főleg ha csapatmunkáról van szó. Így időpazarlás az egész, netről töredék idő alatt megtanulod ugyanazt IT-ben, de hát kell az a papír. Már középsuliban el lehetne kezdeni az efféle oktatást és akkor 20 év körül már lennének jól használható infósok. Esélytelen, de jól esett leírni.
  • Namelesske
    #41
    Ismerem a helyzetet testközelből. Az még dühítőbb ha látsz egy ellenpéldát és te nem kellesz oda már pluszba, mert ezek a policyk megvannak de nincs protekciód.
  • Tetsuo
    #40
    A magyar és az angol fizetésekkel is kicsit túloztál azért, de a többi stimmel. ;-)
  • torreadorz
    #39
    Oké, csak mondom, az hogy egy db ügyfélnek fejlesztünk egyedi rendszert, az a szoftverfejlesztésben kisebbségben van.

    Ezért mondtam hogy az hogy a kódot 10x újrairjuk mert nem tetszik az ügyfélnek az nagyon ritka.

    Az agile világ azért egy kicsit túl van hypolva, bár kétségkivül vannak jó dolgai.
    Bár nekem erről ez a kedvencem:

    besenyo pista bacsi agilis modszertani tanacsai

    :)
  • Sequoyah
    #38
    A webfejlesztéshez totál nem értek, azt csak példának mondtam. A cikkben említett cégek mind közvetlenül a megrendelőnek gyártanak szoftvereket, pl én most mindenféle banki backend rendszerek fejlesztésében veszek részt. És ott is menet közben jönnek az új követelmények folyamatosan, aminek a fogadására a már kész kód nem biztos hogy fel van készítve.

    Az egész Agile világ emiatt fejlődött ki, ami viszont csupa jó képességű embert igényel, nem egy valakit aki megtervezi + x programozó majmot. Utóbbi esetben lehetne az utcáról is vadászni, de akárhányan sírnak hogy nincs munkájuk, akárhány embert akar felvenni egy cég, ha ezek az emberek nem elég jók, nem lesznek felvéve.
  • culas25hc
    #37
    Persze, mert 6-7 éve még azzal etették az embert, hogy tanuljon gépészmérnöknek, mert hú de nagy hiány van belőlük. Most meg elmegy az ember valami állásbörzére, aztán csak informatikusokat meg pénzügyi szakterületű embereket keresnek. Ja kell gépész is, 5 éves munkatapasztalattal, de informatikus jöhet diploma nélkül is....
  • torreadorz
    #36
    Túlzottan is a weblapfejlesztés irányból közelítesz. Az átlagos kódot nem szokták 10x újrairni, főleg nem azért mert nem tetszik az ügyfélnek.

    Már csak azért sem mert az nagyon ritka hogy egy megrendelőnek irnak egy szoftvert. Van ilyen, de ez tényleg baromi ritka, leginkább állami szektorban van ilyen meg a weboldalaknál (bár manapság már ott is kész elemekből építkeznek).

    A kódsort egyébként tényleg full baromság mérni, nálunk ha valaki ilyet pedzeget a cégnél akkor mindig csak annyit kérdezünk vissza hogy szerinte melyik a nagyobb meló:
    megtalálni 1 millió kódsorból a hibát okozó 3 sort
    vagy megirni 10 sor kódot :)
  • FtranX
    #35
    Nem hulyek, de ritka kiveteltol eltekintve tokeletesen alkalmatlanok. Egy villamosmernokbol, gepeszmernokbol vagy egy fizikusbol meg lehet informatikust faragni (ha hajlando eveket tanulni), de egy bolcseszbol, filozofusbol vagy egy konyvtarosbol szinte lehetetlen, plane egy funkcionalisan analfabetabol.
  • Papichulo
    #34
    Szvsz egyébként a kódsor/nap statisztika önmagában egy baromság ezek miatt

    Bevallom oszinten, hogy en meg csak nem is hallottam ilyenrol. Foleg, hogy ezt meglehetosen konnyu manipulalni es ha esetleg meg ezzel mernek bami teljesitmenyt is, akkor mindez unoptimalis es olvashatatlan kod letrejottet is okozhatja.

    Extrém esetben megírsz valamit, megmutatod a megrendelőnek, nem tetszik, újraírod. Ezt akár többször is.

    En egyebkent ugy gondoltam, hogya akkor ez is resze a teljesitmenyednek. Elvegre irtal egy mukodokepes kodot... az mar mas kerdes, hogy az semmire sem lesz hasznalva.

    Az ügyfélmentalitás csak ront rajta, sokat kérnek, jó minőségben, olcsón és gyorsan.

    Az utobbi evekben svajci projecteken dolgozom. Szerencsere ott valamivel jobb a helyzet :)
  • dyra
    #33
    Be kellene szállni a képzésükben. Rengeteg ember vállalná, hogy ha segítenek neki a képzésben szerintem örömmel írna alá hosszabb munkaszerződéseket is. Ez amolyan mondvacsinált duma. Nincs itt szakember hiány. Ha lenne már gőzerővel képeznék át a sok munkanélkülit akiknek a jó része nem hülye azért. De persze lehet mutogatni, hogy szakember hiány van. Meg a sült galambot hátha oda repül.
  • Sequoyah
    #32
    Épp az, hogy az általam említett helyzetekben nem lehet előre kidolgozni a rendszert. Sokszor nem bonyolult logaritmust kell írni, hanem valami egyszerű dolgot, de nem tudni mit. Extrém esetben megírsz valamit, megmutatod a megrendelőnek, nem tetszik, újraírod. Ezt akár többször is.

    Pl egy weblapnál 10szer átformázod mire tetszik a megrendelőnek, de a kódmennyiség nem lett több.

    Persze közben a kód bonyolultsága csak nő, összegabalyodik, és a végén egyszerű funkciókat is nehéz leimplementálni, olyan gány a kód a sok átalakítgatás miatt. Ezek itt a tipikus problémák, amik elkerülhetőek ha a teljes csapat profi, de sajnos nem lehet ilyen mennyiségben valóban jó embereket találni.

    Az ügyfélmentalitás csak ront rajta, sokat kérnek, jó minőségben, olcsón és gyorsan.
    Egy játéknál egész más típusú kihívások vannak, és valószínűleg a te általad ismert területeken is.

    Szvsz egyébként a kódsor/nap statisztika önmagában egy baromság ezek miatt, de pont ezekre a különbségekre világít rá.
  • Papichulo
    #31
    Mivel olyan dologról mondtál határozott véleményt, amiről nincs ismereted

    A kezdeti postomban egy szoval sem emlitettem a "vallalati rendszereket", ezt utana mar csak te gondoltad oda. A cikk sem konkreten errol a teruletrol beszel, hanem altalanossagban. En az altalam ismert szakagakrol beszeltem es ott ez meglehetoesen lassu haladas lenne, igy mindenkeppen meglepetes volt a szamomra az altalad (is) emlitett tempo.

    Mindazonaltal az, hogy elore ki kell dolgoznod a rendszert es az abban hasznalt modszereket, logikakat, algoritmusokat az nem csak erre a szferara jellemzo. Ezt egy jateknal ugyanigy kell... csak meg gyorsabban is kodolni mellette :)
  • Yv@n
    #30
    "Csak arra leszek kíváncsi, hogy ha csak az idősebb korosztály fog majd itthon dolgozni, akkor miből fogják kitermelni a nyugdíjat."
    Te még reménykedsz abban, hogy lesz nyugdíj?