9874
A biztonság és védelempolitika aktuális kérdései
  • Solt
    És mi van akkor, ha Kína az oroszok mellé áll? Meglepne, ha egy ilyen konfliktus esetén csendben néznék az eseményeket.
    Utoljára szerkesztette: Solt, 2016.02.10. 14:47:26
  • molnibalage83
    Kicsit homályos nekem az egész. Mi a francot tud tenni egy műhold a pályaváltoztatáson kívül, ha van még hajtóanyaga...? Az űrbe telepített eszközök problémája az, hogy nem lehet megvédeni őket...
  • Papichulo
    Szerintem pont ez az amit nem fog belátni, mert az az ő bukását hozza otthon.

Akkor majd kitalalja, hogy hogyan tud bukas nelkul visszakozni. Mindenesetre az eredeti felvetes, hogy egy orosz-torok haborunak realis veszelye van, nem igazan szamolt a pillanatnyi strategiai realitassal.
  • Pluskast
    Ja értem. Reméljük csak fenyegetés.
  • wednes
    Úgy értettem eddig kivárásra játszottak a törökök, amíg nem kezdett el billenni a pálya. Na most be kell dobni valamit, legalább beavatkozással való fenyegetőzést.
  • Pluskast
    Az irányítást arra értem, hogy sokan sok mindent mondanak (pl a belinkelt cikk amikor a török miniszterelnök arról beszél megvédjük Aleppót) de nem cselekszenek.
  • Pluskast
    Űrháborútól óv a pentagon
  • molnibalage83
    Halkan kérdezem, hogy ki és mit írányit ott....? Nem hittem volna azt, hogy a 10-15 évvel ezelőtti állapotokat fogom visszasírni...
  • Pluskast
    "ott azert gyorsan belatja Putin, hogy sok baber neki nem terem katonailag"

Szerintem pont ez az amit nem fog belátni, mert az az ő bukását hozza otthon. Szíria most a kanóc egy nagyobb méretű konfliktus kirobbanásához. Ha ott beindul a dolog könnyen kicsúszhatnak az események az irányítás alól (szerintem).
  • Pluskast
    Nem egészen. A mozgolódás a külföldi államok részéről most kezdődött el miután Asszadék bezárták a gyűrűt Aleppó körül. Ha figyeled a katonai eseményeket akkor jelenleg Asszad folyamatosan területeket foglal el az FSA területeiből.
  • Papichulo
    benne látja a kereszténység megmentőjét

Keleten! Ott latja benne a keresztenyseg harcosat Ferenc testver, legalabbis az "ujvilagtudat.blogspot.hu" cimu igazan komolyan veheto oldal szerint... de igy is Sziberia az pont testhezallo lesz neki ;)
  • molnibalage83
    Édes istenem, mikor jön már el az a pillanat, hogy ilyen nevetséges oldalakról nem linkel senki semmit...?
  • Tetsuo
    Ez nem kérdés, ahogy az sem, Törökország nem maga dönt az agresszióról, vagyis Szíria megtámadásáról - mert lássuk be, az IS elleni harcuk ürügy lenne Bassar ellen és az az igazi cél -, erre utasítják nagyobb erők - hívjuk Ámerikának.
    Ezenfelül a már említett vulgáris (itt alacsony szintű) vallási vetület is közrejátszik. A szunnitákkal elhiteti a cionista Nyugat, hogy mindenkorra legyőzhetik a síitákat, vallási győzelemként aposztrofálva azt - ha győznek is, az mindenképpen számukra is vereség lesz szellemi szinten, de ennek lényege nem fér a topikba... ;-)
    A lényeg, Törökország kb. parancsot teljesít vagy az orránál fogva vezetik és mindenképpen a rossz oldalon áll.
  • Papichulo
    De most oszinten, ha tenyleg mindenki beszall, aki eddig igerte (UAE, KSA, Torokorszag) akkor ott azert gyorsan belatja Putin, hogy sok baber neki nem terem katonailag, foleg, hogy a szankciok feloldasa utan az IRI sem hiszem, hogy vissza akarna ugrani az elszigeteltsegbe... Igy meg mi marad? Par tucat repulogep, egy-ket bn. gyalogsag, egy rakat SAM/SPAAG es a vegletekig leharcolt SAA, mindez pedig a komolyabb utanpotlas eselye nelkul.
  • Saintgerman
    Pedig nem úgy néz ki, hogy Putyin havat lapátolni menne, ha még a Pápa is benne látja a kereszténység megmentőjét..

http://ujvilagtudat.blogspot.hu/2016/02/ferenc-papa-putyint-latja-az-egyetlen.html
  • wednes
    Szerintem eddig kivárásra játszottak.

Nagyon hiányos info alapján eddig úgy tűnt nincs olyan átütő erő, még így sem a szír-orosz offenzívákban. Vagy eddig csak konszolidálták a helyzetet. Amíg ide-oda tologatták egymást a felek felbillenés nélkül, addig lehet nézelődni távolabbról és csak közvetve segíteni bárkit is. Amint indul a dominó egyik irányba, viszont elképzelhető, hogy lépni kell, ha nem akarják bukni a pókerasztalon az addig bedobott tétet.

Kicsit olyan ez, mint a 30 éves háború szakaszai. Egy idő után már mindenki kezdett közvetlenül belépni, saját seregekkel.
  • Pluskast
    Én nem vagyok ennyire optimista.
  • Papichulo
    Nem az a lényeg, hogy ki erősebb a térségben, hanem az, hogy az milyen láncreakciót indíthat el.

Remelem mindossze annyi lesz a lancreakcio, hogy a szegyenteljes megfutamodas utan Putint elkuldik Sziberiaba havat lapatolni..
  • Pluskast
    A törökök konkrétan még nem vonultak be, egyelőre csak dumálnak, de még csak nem is direkt. De addig jó amíg csak beszélnek és nem cselekszenek.
  • molnibalage83
    Morálisan alapon bármit, mindenkiben csak a belső hang a gát. Viszont ugyebár ez egy NATO ország elleni atomcsapást jelentene. Na, szerinted ez hova vezetne...?
  • Tetsuo
    Ilyen alapon az oroszok is nyithatnának frontot Ankarában egy nagy gombafelhővel. :-)
  • ManoNegra
    :-)

Azt már kezdem megszokni, hogy a törököknek mindent szabad, gondolom szankciókkal sem kell számolnia.

Na meg a Ban Ki Mun sem kap sokkot...
    Utoljára szerkesztette: ManoNegra, 2016.02.10. 13:03:16
  • molnibalage83
    Bigger army diplomacy.
  • ReszegKoldus
    "Bigger Dick Foreign Policy"
  • Pluskast
    Az erősebb kutya ba#ik alapon :)
  • ManoNegra
    Csak halkan kérdezem, milyen jogalapon avatkozna be Törökország Szíriában?
  • Pluskast
    Nem az a lényeg, hogy ki erősebb a térségben, hanem az, hogy az milyen láncreakciót indíthat el.
  • Pluskast
    Gondolom Asszadtól meg az oroszoktól.
  • Papichulo
    Ahogy mar Molnibalage kifejtette, lokalisan igazabol nem egy ligaban jatszik az RF es Torokorszag, amely egyebkent a NATO masodik legnagyobb hadseregevel rendelkezik. A helyszinen levo kis szamu orosz egyseg, vagy akar a romokban levo SAA egyszeruen nem jelentene kihivast a torokoknek, foleg ugy, hogy utanpotlas egyszeruen es nagy szamban nem tudna erkezni az orszagba es az orosz fegyveres eroknek amugy sincs gyakorlata az ilyen tavu utanpotlas szallitasaban egy nagy intenzitasu konfliktus eseten...

Akarmilyen oldalrol is nezem a dolgot, ez egy no win szituacio
  • molnibalage83
    Nem értem a beszédet. Kitől védené meg Aleppo-t Törökország?
  • wednes
    Ha teljesen megszilárdul Aszad hatalma orosz segítséggel, akkor viszont a törökök elgondolkodhatnak egy intervención. Erdogan gondolhatja, hogy nekik kedvezőek a feltételek.

Az oroszok nem tudnának velük külön kis magánháborút vívni Szíriára korlátozva. Viszont az oroszok nem támadhatnák magát Törökországot, mert ez már nem "semleges zóna", nagyhatalmi sakkjátszmához.
  • Pluskast
    Na ez az! Itt van Davotuglu tegnapi kijelentése. Ezek után az emberben jogosan merül fel az a amiről te is beszélsz. Az az érzésem, hogy mind a két fél egyre jobban kezd egy olyan helyzetbe belecsúszni, ahonnan nincs visszaút.
  • wednes
    Abban igazad van, hogy olyan dolgok is megtörténhetnek, amit eredetileg egyik fél sem akart.

Az oroszoknak tényleg nem érdekük a törökökkel a konfrontáció. De az itt a kulcskérdés, hogy a törökök mit lépnek arra a helyzetre, hanem az történik, amit ők szeretnének. Mivel Erdogan Törökországot tartja a térség lokális nagyhatlamnának nem tűrheti el, hogy a térségben ne számára kedvező feltételek, vazallus kormányok kerüljenek hatalomra. Ez mélyen megalázó lenne.

Az oroszoknak meg az lenne a megalázó, hogy csak úgy kiteszik a szűrüket a térségből.
  • Pluskast
    Igen orosz-török határ valóban nincs, de ha az emlékeim nem csalnak van Örményországban egy több mint 7000 fős ruszki kontingens. Még egyszer mondom, nem az az érdekes, hogy ki tud letámadni kit, hanem a következmény. Az oroszok biztos, hogy nem hagynák szó nélkül, hogy Asszad rendszere eltűnjön. Ha nem lenne számukra fontos, akkor nem küldték volna oda a harci gépeiket, meg nem adtak volna több mint 50 T-90-es harckocsit, plusz egyéb ellátmányt. De ne legyen igazam és nagyon remélem, hogy lesz annyi eszük a törököknek, hogy nem mennek be Szíriába.
  • molnibalage83
    Nincs közös orosz-török szárazföldi határ. Innentől fogva az orosz support lehetőségei finoman szólva limitáltak...

Az TuAF saját pályán erőlködés nélkül képes a földbe döngölni az orosz gépeket, amik Szíriába vannak most vagy mennének, akár kerülőúton. Komoly szárazföldi erőt nem tudnak légi úton átdobni.

A szírek "erejét" mutatja, hogy lényegében mezítlábas gerillákat nem képesek lenymoni. A török haderő elvben úgy menne át rajtuk, mint kés a vajon.

Innentől fogva elég nyilvánvaló, hogy mi történne, ha elkezdődne egy ilyen balhé. Senkinek nem érdeke, legfőképp az oroszoknak.
  • Pluskast
    Nem kétséges, hogy a török haderő erősebb mint a szír. Az én félelmem az, hogy a dolog gyorsan eszkalálódhat, pláne abban az esetben, ha oroszok támadnak törököket vagy fordítva, és nem is az a lényeg, hogy meg tudják semmisíteni akár a törökök az orosz egységeket vagy fordítva. A lényeg, hogy szándékos harci cselekmény következett be, ami magával hozhatja a helyzet elmérgesedését, adott esetben nyílt háború a török - orosz határnál és onnan meg a jó ég tudja. A ruszki gép lelövéséből is elég komoly balhé lett. Képzeld el mit váltana ki egy szándékos támadás akár az egyik vagy akár a másik fél részéről.
    Utoljára szerkesztette: Pluskast, 2016.02.10. 10:35:22
  • molnibalage83
    A TuAF bőven nagy falat lenne az orosz gépeknek... Az ott levő szárazföldi erő nincs két zászlóallj mennyiségű tudtommal. Ha balhé lenne, akkor azok supportja és növelése sem menne. Ha Törökország megtámadná Szíriát nem tudná megállítani azt jelen állás szerint sem a szír sem a kombinált szír orosz páros.
  • Pluskast
    Nyilván. Csak a probléma az, hogy gyakorlatilag senki nem akar önállóan lemondani saját országának egy részéről a kurdok miatt. A törököknél látjuk, hogy mi van. Szíria és Irak meg csak és kizárólag a háború miatt ilyen engedékeny (az ellenségem ellensége a barátom). A kurd kérdés messze nincs megoldva és ha egyszer talán majd normalizálódik a helyzet abban a térségben, nagy probléma lesz a kurd kérdés. Véleményem szerint ha az ISIS-t kifüstölik onnan és valami csoda folytán nem lesz ott még kiterjedtebb háború, akkor a kurdok fogják ott folytatni a hadakozást.
  • Pluskast
    Ez az én félelmem. Mármint egy mélyrepülésben lévő orosz gazdaság, megspékelve egy oligarchia hatalommal amely nem akarja kiadni a kezéből az irányítást. Kicsit hasonló politikai szempontból a helyzet mint a törököknél. Erdogánék szerintem egy fél diktatúra kiépítésén dolgoznak csak azért, hogy megtartsák hatalmukat.
  • Pluskast
    Szíriában. Lévén, hogy ha Törökország bemegy Szíriába, abban az esetben a Szírek meg fogják próbálni felvenni velük a harcot. A szír külügyminiszter kb két hete már jelezte a törököknek, hogy ha bejönnek fegyverrel fognak válaszolni. Az oroszok meg Asszadék szövetségese. Azt se felejtsd el, hogy amennyiben ez megtörténik a NATO ötös cikkelye nem lép életbe, lévén, hogy Törökország volt az aki támadott és nem őt támadták meg. Aztán a jó ég tudja mi fog kikerekedni belőle, ha orosz harci gépek támadnak török szárazföldi egységeket.