9874
A biztonság és védelempolitika aktuális kérdései
  • Tetsuo
    Ami igaz, az igaz. ;-)
  • kissssss
    Holnapra várja Ukrajna az orosz támadást

hát persze, sőt orosz űrgárdisták is támadni fognak a birodalom nevében.....
  • Tetsuo
    Tudom, mindenki idióta, aki megemlíti a háttérhatalmat... valójában nincs is olyan. :-D
  • ManoNegra
    Véletlenül? Érdekes, ha így van, akkor szar ügy. De nem értem, nem hiszem hogy kenyérre kellett nekik, nem hazudik a reuters? :-)
    Utoljára szerkesztette: ManoNegra, 2015.05.07. 20:59:54
  • L Viper #2040
    Gyalázat, amit a szlovákok műveltek. Nem csak a magyarokkal, a svábokkal is. A nagyobb városokban teljesen felborították az egykori lakosság arányát.
  • ManoNegra
    Adnék erre a posztodra egy pluszt, ha élne a pontozás!
  • Papichulo
    Nekem mindig van ;) Egyebkent ezt pont maga Castro mondta...
  • ManoNegra
    Erről van linked? Mármint hogy Castroék felvették volna az alamizsnát.
  • Pares
    Én meg is találtam az öregszüleimnél azokat az 1948-as hivatalos papírokat, ahol a családjaik (azért cserébe, hogy ne telepítsék ki őket szülőföldjükről és vagyonuk ne kerüljön idegen betelepített tótok kezébe) megerősítik, hogy szlovák nemzetiségűek, és a neveiket is szlovákosítják. Így csináltak a statisztikákban magyarokból szlovákokat, és ez a mai napig érvényes, iszonyatos károkat okozott a felvidéki magyarságban ez a csendesen, de folyamatosan adagolt magyarellenes politika és asszimiláció. Még erre a kevés magyarra is két pártot kellet csinálniuk (kevés kivétellel mind nemzetáruló), és ki nyer? Hát persze, hogy a szlovákok, "oszd meg és uralkodj". Az ilyen molni-féle, turbómagyarozó, USA fanatikus, atlantista barmoknak meg túl kényelmes életük volt, és fogalmuk sincs róla, milyen úgy felnőni, hogy a saját szülőföldeden a saját anyanyelved szabad használata helyett az otthonodon és a közeli baráti körödön kívül kénytelen vagy mindenhol idegen nyelven beszélni, az iskolában idegen, magyarellenes irodalmat tanulni. A dolgok már odáig fajultak, hogy még a magyarok is szlovákul beszélnek egymás közt az utcán, mert félnek, félnek bárkit magyarul megszólítani, mert szégyellik, vagy nem tudom. Arról nem is beszélve, hogy magyar-magyar vagy magyar-szlovák házasságnak is ugyan úgy jó eséllyel szlovák gyerek az eredménye, hála a csodálatos, európai értékekkel színültig telt kisebbségi politikának, amivel sikeresen hátrányt csináltak a magyarságból. Ez az, ami bicskanyitogató. Ilyen körülmények között (nyugodtan lehet csendes terrornak nevezni) az ember vagy feladja és szépen lassan asszimilálódik, és végül ténylegesen is átvedlik szlovákba, vagy a természetes immunreakcióként nacionalistává válik, magyarságára büszke és mindenhogy arra törekszik, hogy megtartsa azt. És akkor feljön az ember az sg-re, és azt látja, hogy turbómagyarozik valami idióta, akinek fogalma sincs az egészről, hiszen csonka Magyarországon soha, még csak hasonló gondjai sem voltak... az érzés leírhatatlan, nem is tudom, hogy ilyenkor kit basznék inkább pofán, egy SNS-es hegyitót, vagy egy turbómagyarozó nemmagyart.
  • Papichulo
    Mikor, melyik kormány vette fel azt az összeget?

Castroek, meg 59-ben...

De nem aggodnak, mivel El Jefe-nek megvan a megoldasa a problemara, varja a kapitalista rendszer osszeomlasat es utana ugyis visszakerul ez a 121 km2 is hozzajuk. Bar szerintem az o cardiovascularis rendszere jo esellyel elobb fogja megadni magat :)
  • ManoNegra
    Mikor, melyik kormány vette fel azt az összeget? Azt a szerződést amelyiket nem lehet felbontani, nem igazán lehet szerződésnek nevezni.
  • fonak
    Az USA azt természetesen támogatja, hogy az amerikai cégek előtti korlátokat teljesen lebontsák, de egyáltalán nem akar olyan EU-t, amelyik riválisa lehet. Tehát a politikai egységesülés nem érdeke, a gazdasági sem minden tekintetben, az eurót pl. nem nagyon szeretik, mert félnek, hogy hosszú távon a dollár tartalékvaluta pozícióját fenyegetheti, bár erre momentán nincs sok esély :) Szerintem. Ők örülnek, ha van egy sor kis pincsikutyájuk a keleti tagállamokban, lengyelek, románok, baltiak, az "Új Európa", ahogy Bushék nevezték (mondjuk akkor, az iraki háború megindításakor még mi is ide tartoztunk, a jó fiúk közé, ellentétben a francia surrender monkey-kal meg a puhapöccsé vált németekkel :) ).
  • horthy
    Látom már megint nyomod a kozmopolitia-globalista-atlantista mantrát nem adod fel egy könnyen ! A hasonszörü gondolkodásuak miatt tart itt az ország mint te akinek a magyarság nem jelent semmit csak egész nap legszivesebben az USA zászlót és a Dávid csillagot csokolgatnák ! Voltak anno ilyen emberek a szocializmusban is csak ők a szovjet elvtársakat csokolgatták ! De erről ennyit !

Az én véleményem szerint az EU egy bürokratikus vizfej nemzetáruló kretének gyülekezete akik egy kis judáspénzért a bankoknak , multiknak stb minden törvényt megszavaznak ami az embereknek hátrányos ! Egyébként pedig az EU integrációját pont hogy az USA-ból eröltetik legjobban hogy egy egységet alkotjon Európa amit aztán egységes provinciaként kezelhet az USA ! A Transzatlanti kereskedelmi-gazdasági egyezményt is azért erőltetik mint a libatömést hogy mégjobban az USA-hoz csatolják Európát . Muszály valamivel ellensulyozni a BRICS-et és az Eurázsiai Uniót . Az Orosz-Ukrán válság alapján láthatjuk hogy mennyire független Európa az USA-tól kettöt rikkantanak az USA-ból és már tele az eurokrata pelenka ! Ugyhogy egy kicsit molnikám nem árt ha nem csak a fát látod hanem mögötte az erdőt is !!!!
    Utoljára szerkesztette: horthy, 2015.05.07. 17:59:31
  • Papichulo
    "Szerintem Szlankó Bálint elég jól összefoglalta a helyzetet még márciusban."

Valoban nagyon jo cikk. Szinte vegig egyetertoen bologattam :)
  • fonak
    Részben, pl. nemzeti kisebbségi jogok az EU szerint nem léteznek, pontosabban sz.rnak rájuk magasról. Mivel a nyugati EU-tagállamoknak is vannak olyan szunnyadó vagy nem is annyira szunnyadó problémáik ilyen téren, amik miatt nem akarnak engedni a nemzetállamok mindenhatóságából ilyen téren (más téren persze nagyon is korlátozni akarják), szóval semmi kulturális, pláne területi autonómia.
    Utoljára szerkesztette: fonak, 2015.05.07. 16:44:26
  • fonak
    Putyin kizárt, hogy bármikor visszaadja a Krímet, és ha megbukik, akkor az utódja sem valószínű, hogy megteszi. Kb. annyi esély van rá, mint hogy Románia vagy Szlovákia felajánlja egyszer, hogy visszaad nekünk valamit az elszakított területekből. Szóval ők inkább vállalni fogják az elszigetelődést, ha szigorítják a szankciókat, akkor is. Szerintem Szlankó Bálint elég jól összefoglalta a helyzetet még márciusban.
  • Pluskast
    Nem értem miből, gondolod, hogy szerintem ez jó üzlet volt a ruszkiknak.
  • Pluskast
    Nem, a hibát ott követték el, hogy nem határozott időre kötötték a bérleti szerződést mint az ukránok (vagy mint mondjuk a kínaiak Hon-kong esetében). Persze annak idején senkinek eszébe nem jutott, hogy egyszer majd ebből probléma lesz.
  • molnibalage83
    No és miért létezik az EU? Mert ott ilyen nem történhet meg, ha nem lennének csóróbb és elég vicces politikai vezetéssel bíró országok, ahol még nincs Euro és nem ugyanazok a szabályok vonatkoznak rájuk, mint a többire. Az alapok viszont legalább azok megvannak, szabad mozgás, munkavállalás, nincs vám EU-n belül, egyedül a közös valtula hiányzik. Ha ez lenne, akkor kb. ki is nyírja a poszt nagy részét...

Ezért nem értem, hogy mi a faszért vannak olyan árpádsávos idióták, hogy vissza Erdélyt és a többi. Nem határrevízióétr kell küzdeni, meg háborúni, hanem elérni azt, hogy az EUs alapvelvek betartva legyenek. Mindenkinek jobb lenne kivéve az acsarkodó turbóknak. A turbóknak értem minden nemzet állampolgáraira, nem csak a magyarokra...
  • molnibalage83
    Krímet megtartják, az orosz haderő meg még jobban leamorizálódik... Ha ez neked jó üzlet és nem "hatás"...
  • molnibalage83
    MÁR nem veszi fel. Ott követékk el a hibát, ahogy egyszer megtették....
  • Papichulo
    Az ötlet érdekes, de most akkor vagy az orosz gyártóipar van bődületesen rossz állapotban (ez esetben ide kellene önteni a pénzt, különben nem fog fejlődni sose), vagy pedig a pénzügyeknél vannak bajok (kiemelt programok kapnak pénzt (nagyobb egységek, tengeralattjárók, míg a kisebb és a kiszolgáló egységeknek csak cseppen-csurran).

En ezt inkabb egy stop-gap megoldasnak tartanam az oroszok reszerol amig rendbeszedik a otthoni gyartokapacitasukat. Szemmel lathatoan nekik meg mindig a felszin alatti egysegeik a fontosabbak, lehet, hogy egyelore inkabb oda koncentralnak es majd kesobb a kisebb felszini egysegekre. Igy legalabb addig is lennenek korszerubb fregattjaik. Vagy mint mondtam, az is elkepzelheto, hogy a PRC elegedett lehet valami olyan ellentetelezessel is, amit az oroszok ugysem tudnanak egykonnyen penzze tenni.
  • millerius
    Nacionalizmus sokféle van, mint ahogy nem egyforma minden ember sem. Képzeld el, hogy Magyarországot felosztják nagyhatalmi egyezkedéssel, és keddről-szerdára Olaszországban vagy Szerbiában ébredsz. Aminek ugye a hivatalos nyelve olasz vagy szerb. Pár nap múlva kapsz egy levelet a hivataltól - az adott nyelven - és ha nagy nehezen megérted, akkor arról van szó, hogy kötelezően fáradj be a hivatalba, minden okmányodat lecserélni az adott nyelvű érvényes okmányra. Amikor besétálsz, vigyorogva fogad a hivatalnok, aki természetesen csak a hivatalos nyelven hajlandó veled szóbaállni, az illetéket az adott állam pénzében fizetni, ja, itt a pénzváltó, majd ő megmondja, mennyiért ad lírát/szerb pénzt (nem lesz olcsó,de csak ez van), stb, stb. Na ami akkor az eszedbe jut, az is egyfajta nacionalizmus. Hangosan nem ajánlott kimondani, mert akkor majd a rendőrség/csendőrség/....gárda/Jobb Szektor "megnevel" (országonként alkalmazható/helyettesíthető a "szerv"). Ezeket élte át minden akaratán kívül külföldre került ember, anélkül, hogy bárkit kérdeztek volna, hova akar tartozni, itt vagy amott húzzák a határvonalat, ezt távollétükben és helyettük eldöntötték valahol máshol a "nagyok". Nagyhatalmi politikával, saját érdekük szerint, az "oszd meg és uralkodj" római jog szerint (és ne felejtsük el, a sokak által nagyra tartott római jog az rabszolgatartó "jog" volt).
  • Papichulo
    Mivel mar bizonyos kerdesekben ugyanazokat a koroket futjuk jopar post ota, ezert csak par pontra reagalnek roviden.

Azt írtam, hogy "bizonyos esetekben a lényeges dolgokban".

En meg pont azt mondtam, hogy ezek a "bizonyos" esetek es "lenyeges" dolgok sehol sincsenek definialva. Igy akar nehany 10/100 embernek is lehet egy "bizonyos" dolog "lenyeges"... Eloszor ezeket kene szabalyozni, melyet az ENSZ probal ugyan, de az o definiciojuk szerint a krimieknek nem volt joga az Ukrajnabol valo kivalashoz, az oroszoknak meg vegkeppe nem volt semmilyen jogalapjuk a Krim megszallasahoz.

Igazad van, a Jobb Szektor később kivonult az ukrán parlamentből - miután fegyveres felügyelet mellett "önként" megszavazták a nekik tetsző állami vezetőket

Gondolom van listad is, hogy milyen nekik tetszo allami vezetoket szavaztatott meg fegyverrel a Jobb Szektor. Mindenesetre elfogadtak a valasztasi vereseget es nem foglaltak vissza kormanyhivatalokat. A szeparatistak meg erre sem voltak hajlandoak.

(kivéve, ha az ukránoktól zsákmányolt eszközzel hajtották végre, de eddig ez fel sem merült)

Az orosz propgandacsatornakon (pl. RT) kivul azert nem merult fel, mivel Oroszorszagbol szarmazott az a bizonyos SA11 uteg.

az utóbbi negyedszázadban az oroszok csak keleti irányban "terjeszkedtek", vagyis fél Európából puskalövés nélkül kihúzták a seggüket

Arrol a reszrol, ahol az oroszok seggenek az egvilagon semmi keresnivaloja nem volt!!! Ellenben egy fuggetlen orszag, hadd donthesse mar el maga, hogy melyik biztonsagi szervezethez kivan tartozni!

A Nuland-nyilatkozatról: elolvastam, mit írtál, de engem nem a Te értelmezésed, hanem N. nyilatkozata érdekel.

Dehat linkeltem Nuland teljes beszedenek a videojat. Hol hallottal te abban olyat, hogy $5bn-t adtak a Maidanra??? Azt mondta, hogy 1991 ota osszesen adtak ennyi penzt. Ha szamodra ez meg mindig nem eleg bizonyitek, akkor legyszives idezd, hogy pontosan mit mondott Nuland, ami a te kijelentesedet tamasztja ala!

Azt ugyan én sehol se hallottam/olvastam, hogy az ukrajnai oroszok "maximálisan elégedettek voltak" a jogaikkal, de az biztos, hogy elviselték az ukrán fennhatóságot.

Magyarul semmilyen targyalast nem kezdemenyeztek, hogy ezeken a jogokon esetlegesen valtoztassanak. Ok egybol az elszakadast koveteltek.

Az sem önrendelkezés következménye volt, ahogyan Novorosszija és a Krím Ukrajnához került

Ez mennyiben legitimizalja az orosz megszallast? Igy probaltak remedialni a sajat korabban elkovetett hibajukat? Ha meg ezt annyira aggalyosnak tartottak, akkor miert vallaltak garanciakat az ukran teruleti integritas megorzesere???
  • Pluskast
    Szerinted miért vannak a szankciók? Nem azért, hogy tárgyalóasztalhoz kényszerítsék Putyint, hogy adja vissza a Krím félszigetet? Elértek ezzel ilyen jellegű hatást eddig? Remélem így már világos volt, hogy mire írtam a hatás szót.
  • Pluskast
    Egyébként G-n nem veszik fel a zsét. Ugyan az amik folyósítják a kb 5000 dollár bérleti díjat de a kubai kormány nem veszi fel. Jogilag meg úgy szól a helyzet, hogy a szerződést a két fél együttes beleegyezésével lehet felmondani. Kuba persze felmondta volna az évek során de mivel az USA természetesen nem akarta és ugye erősködni felesleges lett volna Castronak így maradt az ami van. De a terület jogilag Kuba integráns része akárcsak Ukrajnának a Krím. Az összehasonlítás pedig erre vonatkozott.
  • molnibalage83
    Szeritned miért nincs pénz rá? Mert a bevételek hiányoznak. Azok honnan vannak? Ásványkincs export és adó... Ezek után azt mondani, hogy nincs hatása számomra elég vicces...
  • Papichulo
    Miért érte meg? A támaszpont bérlése sokkal olcsóbb lett volna, biztos tudtak volna annyit fizetni a csóró ukránoknak, hogy rábólintsanak.

Azert erte meg, mert nem csak egy tamaszpontot nyertek, hanem 27k km2 teruletet is ;)
  • Pluskast
    Te most kötözködsz velem? :( Idézem saját magam: "Tetszik vagy sem a szerződést bizony az oroszok megsértették. 1994-ben ezzel a szerződéssel ismerték el Ukrajnát mint önálló államot és ezzel a Krím - félszigetet is elismerték Ukrajna részeként." Pont azt írtam, hogy a Krím megszállása jogtalan az én véleményem szerint.
  • Pluskast
    Ettől még nem fogják visszaadni a Krímet Ukrajnának. Különben sem azt írtam, hogy a gazdasági szankciók nincsenek hatással az orosz gazdaságra.
    Utoljára szerkesztette: Pluskast, 2015.05.07. 14:02:48
  • molnibalage83
    És én ezért nem értem a nacionalizmusra épülő világot. Számomra kibszottul nem számít, hogy ki hol született, amíg képes civilizáltan élni. A gond az, hogy egyesek szerint a civilizáció része az, hogy pl. vallási alapon a nő és férfi nem egyenrangú, a bőrszínnek van jelentése, stb.
  • molnibalage83
    Hát ja. Ez kb. olyan önrendelkezés lenne, hogy egy 5 fős családban egy huszonéves elköltözési joga attól függ a többi családtag hogyan szavaz...
  • molnibalage83
    Meg főleg az izraeli atomfegyver ellen, mikor semmiféle fegyverzetkorlátozási egyezményt nem írtak alá?
  • molnibalage83
    ???

Más most látszik, elég csak a kiemeltkén kezelt PAK-FA programra nézni. Az eredeti gépszám negyede maradt a tervezett határidőn belül...
  • [NST]Cifu
    A Gorshkovot kilenc ev alatt sem sikerult teljesen befejezni

Ez nem kis mértékben az építés alulfinanszírozottsága miatt volt / van így.... Ha nem fizetik ki, akkor a kínaiak sem építenek gyorsabban. :)

mig a Kasatonovot mar 6 eve epitik es igy is csak jovore tevezik szolgalatba allitani.

Az olyan apróságok belejátszanak ebbe, hogy ki kellett operálni az egyik, már beépített erőforrást, hogy folytathassák a Gorskov tesztüzemét, ugyanis nincs raktáron tartalék motor...

Mindenesetre maga az otlet erdekes.

Az ötlet érdekes, de most akkor vagy az orosz gyártóipar van bődületesen rossz állapotban (ez esetben ide kellene önteni a pénzt, különben nem fog fejlődni sose), vagy pedig a pénzügyeknél vannak bajok (kiemelt programok kapnak pénzt (nagyobb egységek, tengeralattjárók, míg a kisebb és a kiszolgáló egységeknek csak cseppen-csurran). Utóbbi esetén az ötlet nem nyújt itt se megoldást....
    Utoljára szerkesztette: [NST]Cifu, 2015.05.07. 13:25:43
  • millerius
    Te milyen ukrán népszavazásról beszélsz, mert én arról írtam, amit meg se rendeztek a Szu. felbomlásakor, a kutyát se kérdezték, hogy ki milyen országhoz akar tartozni (meg korábban akkor se, mikor az elvtársak Ukrajnához csatolták Novorossziját majd később a Krímet is, és egyéb területeket se felejtsünk el).
    A Nemzetgyűlés meg nem népszavazás, azt sokkal könnyebb befolyásolni mint egy nemzetközi felügyelet melletti népszavazást, amit egy ország újra-felosztásakor szerintem meg kellene tartani. Már ha a hirdetett "önrendelkezés és demokrácia" nem csak egy lényegtelen jelentésű jelszó.
  • molnibalage83
    Miért érte meg? A támaszpont bérlése sokkal olcsóbb lett volna, biztos tudtak volna annyit fizetni a csóró ukránoknak, hogy rábólintsanak.

Egyébként meg nem értem, hogy miért fontos egy támaszpont egy olyan beltengeren, amit a légierő amúgy is ural és az oda vezető tengerszoros sem orosz ellenőrzés alatt van... Igen, tudom reptéri is tartozik a támaszponthoz.
    Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2015.05.07. 13:21:42
  • molnibalage83
    Hm.... Tudtommal az ukrán fél bármikor felmondhatja a támaszpont bérbeadását az adott terminus után. Ha valaki esetleg él szuverenitásával, akkor a válasz az, hogy megszálljuk? Ja, hogy meg kellene végre szokni mentálisan az oroszoknak, hogy a Szu féle nagyhatalmi státusznak vége és igazából csak az atomfegyver miatt tényezők meg azért, mert piszok mázlistán ásványkincsekben gazdag ország. Ezek nélkül hol lenne tényező Oo? Kb. sehol. A gazdasága is olyan szinten épít az ásánykincs exporta, hogy kis túlzással alig tér el az olajsejkségektől. Csak azért nem élnek olyan színvonalom, met az ország lakossága túl nagy...

G-n meg azért van támaszpont, mert Kubában voltak olyan hülyék, hogy valaki felvette a zsét, amit fizettek a támaszpontért és ezért a szerződés szeritn automatikusan meghosszabodott a szerződés... Persze Kuba nem tudnán onnan kirúgni a jenkiket, de ettől jogilag a helyzet kurvára nem ugyanaz...
    Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2015.05.07. 13:12:25
  • millerius
    Tudom, hogy az ENSZ (és azon belül a meghatározó nagyhatalmak) hogy értelmezik az önrendelkezést, ezért tart ott a világ, ahol és ahogyan vagyunk.
    Nem azt írtam, hogy bármilyen csoport bármikor és bármilyen kérdésben döntsön népszavazással. Azt írtam, hogy "bizonyos esetekben a lényeges dolgokban". Akkor hogy érthetőbb legyen: a lényeges dolgokba nekem a társadalmi méretű változások/kérdések tartoznak, tehát egy ország felbomlása esetén a területek/lakosság hovatartozása pl. mindenképpen, hogy ne "aki kapja az marja" alapon működjön a felosztás és a határok kijelölése (nem tartozik ide a társaságod/családod felvásárolt földterülete - még megye-szinten se - mert nem társadalmi méretű kérdés).
    Igazad van, a Jobb Szektor később kivonult az ukrán parlamentből - miután fegyveres felügyelet mellett "önként" megszavazták a nekik tetsző állami vezetőket, ez ám a demokrácia csúcsa! Ez olyan, mint mikor a bankrablók kivonulnak a bankból, miután elérték céljukat. Csakhogy normális államban a bankrablás-ügynek itt nincs vége, hanem tovább dolgozik a rendőrség/bíróság. Ukrajnában meg továbbra is létezik és "dolgozik" a J.Sz. és a hasonló fegyveres csoportok, ergo U. jelenleg számomra nem jogállam-kategória.
    Putyin és a szakadárok is több dologban is bűnösök, az egyik ilyen a maláj Boeing lelövése. Bár ezen sem csodálkoznék, de jelenleg több ok miatt sem tudom elképzelni, hogy ezt az ukránok tették volna, így szerintem ez a szakadárok bűne orosz állami segédlettel (kivéve, ha az ukránoktól zsákmányolt eszközzel hajtották végre, de eddig ez fel sem merült). Bűnösök abban is, ha lakott területen állítják fel a nehézfegyvereket, hiszen törvényszerűen jön a válasz az ukrán hadseregtől. A háború megkezdéséért viszont az ukránok a bűnösök, ráadásul láttam én olyan videót is (térfigyelő kamerából), ahol nyoma se volt nehézfegyverzetnek, még kézifegyvernek se, aztán jött egy Szu-25, és egy laza forduló után rakétákkal végiglőtte egy város főterét a járókelőkkel egyetemben (úgy nézett ki utána a tér, mint egy mészárszék).
    A NATO-orosz terjeszkedésről: maradjunk annyiban, hogy az utóbbi negyedszázadban az oroszok csak keleti irányban "terjeszkedtek", vagyis fél Európából puskalövés nélkül kihúzták a seggüket, és a NATO nyomult keletre.Persze, akik beléptek, azok önként tették, de a N.-nak nem volt kötelessége, hogy minden jelentkezőt felvegyen. Mindenesetre joguk volt hozzá. Mint ahogy az oroszoknak is joguk van bárkivel támaszpontokról tárgyalni, ha nem megszállás után teszik ezt, ugyanolyan törvényesen teszik ezt, mint a NATO/USA. Viszont minden "törvényes" ellenére mindkét oldalt elítélem a kétoldalú nyomulásért, mert ebből lettek és lesznek a konfrontációk. Egymás ellen persze a "nagyok" nem háborúznak, inkább elküldik a frontvonalba az ágyútölteléknek minősített és felheccelt szerencsétleneket, ahelyett hogy OTTHON ÉS NYUGTON MARADNÁNAK A SEGGÜKÖN! Ez a - kétoldalú - nagyhatalmi politika.
    A Nuland-nyilatkozatról: elolvastam, mit írtál, de engem nem a Te értelmezésed, hanem N. nyilatkozata érdekel. Eszerint nem USA gazdasági beruházás történt (semmi termelő gyár vagy bármi építkezés), nem üzletet kötöttek U.-val (nem ukrán termékeket vettek), hanem - mindegy milyen részletekben - politikai célra tolták a pénzt, ráadásul ellenőrizetlenül, ez pedig a belügyekbe való beavatkozás (ugyanaz, mint mikor anno a Szu. tolta a pénzt a "felszabadító mozgalmakba" az IRA-tól Afrikán át Dél-Amerikáig, a különbség csak annyi, hogy itt a felhasználó ukrán vezetés nem fegyverekre, hanem magáncélokra költötte a pénzt).
    Azt ugyan én sehol se hallottam/olvastam, hogy az ukrajnai oroszok "maximálisan elégedettek voltak" a jogaikkal, de az biztos, hogy elviselték az ukrán fennhatóságot. Mindaddig, míg a tüntetésekre nem a törvénytelen Jobb Szektor, éleslőszer és felgyújtás volt a válasz, ezek után nem volt nehéz feltüzelni őket. Ez a "feltüzelés" is lehet Putyin bűne, de azért legyünk már őszinték: 8-9-milliós kisebbséget fel lehetett volna tüzelni hogy szembeszálljanak az ukrán hadsereggel, ha minden olyan "maximális elégedettséggel" és törvény szerint működött volna?
    Csak ismételni tudom, nem volt szabályos és ellenőrzött a krími népszavazás, Putyin katonai akciójának utólagos "fedezetét" szolgálta. Az önrendelkezést viszont nemcsak "korábban tartottam fontosnak", hanem mindig is fontosnak és elsőrendűnek tartom, így fenntartom, hogy az sem önrendelkezés következménye volt, ahogyan Novorosszija és a Krím Ukrajnához került, tehát számomra pont olyan volt, mint a mostani putyini megoldás. Aki megkapta, az persze "tapsikolt", de akkor sem az ott élők szavazták meg, hanem Moszkvában holmi "ősdemokrata" kommunisták. Amikor a Szu. felbomlott, az ott élőktől akkor is megtagadták a választás jogát, így így jelentős "kisebbségi" többségű területek kerültek számukra idegen országba úgy, hogy nem ők döntöttek - bár egyesek szerint ez törvényes volt (mint ahogy Hitler és Sztálin is "törvényesen" tették amiket tettek).
    Az én véleményem szerint a törvényeknek a társadalmi fontosságú kérdésekben az egyéni akaratok összességét kifejező népszavazáson kellene eldőlniük (akár képviselők választásával is), és akkor jogosan "törvényes" a döntés, ellenkező esetben lehet, hogy papíron "törvényes", de mélységesen antidemokratikus és antihumánus.
    Mára (és talán holnapra is) elég ez a kisregény, úgy tünik mi teljesen másképp látjuk a világot, mert mindenki úgy látja azt, ahogy tapasztalja, egymás nézőpontját jelentősen módosítani reménytelennek tünik, én meg a szabad időmet nem szeretném reménytelen ügyekre pazarolni, így maradok hűséges olvasó (ha kibírom).
  • molnibalage83
    Mi értelme van folyamatosan az ilyen félhobbináci/komcsi/NWO oldalakat folyamatosan linkelgetni? Kb. annyi értelme van, mint a Popó magazinnal érvelni...