9874
A biztonság és védelempolitika aktuális kérdései
  • Papichulo
    Nem mondom, hogy meg is fogja szallni, foleg az ukran nemzetisegu lakossag veluk szembeni szimpatiajat figyelembeveve. Amennyi fegyver fellelheto az orszagban, nincs nekik szukseguk egy ujabb Afghanistanra. Lattuk mar, hogy egy profibb es jobban felszerelt haderonek is milyen konnyen beletorhet a bicskaja egy pacifizalasba.

Viszont az, hogy egy hadsereg meg a legorultebb szituaciokra is rendelkezik kontingenciaval es pontos tervekkel ez teny. Igy az is biztos, hogy az oroszoknak van terve Ukrajna, Nemetorszag es meg a USA megszallasara is. Tervezni olcso... ;)
  • millerius
    Meg mintha azt is írtam volna tegnap, hogy "többszáz km PLUSZ határszakaszt a NATO-val" - kiemelés csak itt, de tegnap is ott volt a szövegben, csak kiemelés nélkül. Azt hittem, így is érthető, elnézést, lehet, hogy egyeseknek így tényleg túl magas értelmű szöveg volt. :-)
  • Pluskast
    Lehetséges, hogy van, de hülye lenne megszállni egész Ukrajnát. Könnyebb egy olyan területet beolvasztani ahol a lakosság többsége ugyanolyan nemzetiségű mint egy olyat ahol jelentős számú más nemzetiség is él. Meg hát Ukrajna teljes megszállása már nagyon komoly következményekkel járna amit nem fog megkockáztatni és nem is akar szerintem.
  • Papichulo
    Talán nem mindegy nekik, hogy 300 vagy 1300 km hosszan határosak a NATO-val.

Ez nagyon valoszinu, de a te eredeti felveteseddel ellentetben ("mert akkor a NATO-csapatok közvetlenül az orosz határon állhatnának."), mar most is az orosz hataron allhatnak a "NATO-csapatok"... Ennyi.
  • Papichulo
    A félsziget megszállására vonatkozó tervek ráadásul már évek óta ki voltak dolgozva

Nagyon csodalkoznek ha nem lennenek evek ota ugyanennyire kidolgozott tervek egesz Ukrajna megszallasara... ;)
  • Pluskast
    Én ezt nem hiszem. Ha nagyobb szeletet akart volna akkor kb lejátssza ugyanazt a forgatókönyvet amit a Krímben csinált, vagy sokkal komolyabb támogatást adott volna a szakadároknak, hogy ténylegesen sikeres legyen az elszakadásuk (majd beolvasztásuk). A Krím azért kellett neki mert szüksége van Szevasztopolra, ami mint tudjuk nagyon fontos flotta bázis, és mivel egy ukrajnai eu-s kormány esetében kitiltották volna onnan a flottát, ezért megszállta a félszigetet. A félsziget megszállására vonatkozó tervek ráadásul már évek óta ki voltak dolgozva, így én még csak azt sem gondolom, hogy Putyin többet akart volna.
    Utoljára szerkesztette: Pluskast, 2015.05.20. 08:06:52
  • millerius
    Talán nem mindegy nekik, hogy 300 vagy 1300 km hosszan határosak a NATO-val. Jimmynek az se tetszett, mikor a szovjet rakéták Kubában megjelentek, pedig nem is határosak Kubával. Szóval erről azért kérdezd már meg őket is., miért is voltak akkor felháborodva és besz..va.
  • Papichulo
    Attol, hogy hosszabb lenne a kozos hatar meg nem allhatnak ennel is kozelebb az orosz hatarhoz a "NATO-csapatok" ;)
  • millerius
    És hányszoros lenne a különbség km-ben a mai helyzethez képest?
  • Papichulo
    mert akkor a NATO-csapatok közvetlenül az orosz határon állhatnának.

Azok mar jelen pillanatban is allhatnak...
  • fonak
    Egész Ukrajnát nem akarta elfoglalni, de ahogy írtam, szerintem arra számított, hogy jóval nagyobb részt le lehet szakítani Ukrajnától, a korábbi választási térképek alapján az egész keleti és déli rész, az ország nagyobb része Janukovics-párti volt anno.
  • millerius
    Majd bolond lenne Oroszország elfoglalni egész Ukrajnát, hiszen pont azt érnék el vele, amit a hátuk közepére se kívánnak, nevezetesen többszáz km plusz közvetlen határszakaszt a NATO-val (Lengyelország, Szlovákia, Magyarország, Románia határain). Na ez az amitől még Putyin is azonnali hideglelést kapna, másról se szól az egész konfliktus, mint hogy azért ne legyen Ukrajna EU (később törvényszerűen NATO-tag), mert akkor a NATO-csapatok közvetlenül az orosz határon állhatnának.
  • fonak
    Ukrajna nem NATO tag, Oroszország pedig attól is messze áll, hogy elfoglalja Ukrajnát, nem hogy további országokat próbáljon megszállni. Oroszország vereséget szenvedett Ukrajnában, valószínűleg végleg letehet róla, hogy bekebelezze egy "eurázsiai únióba", a Krím meg a Donbász (annak is csak egy része van "szeparatista" kézben, az ukrán hadsereg, meg a "gárdák" teljes kiverése még innen sem sikerült, "szabadságos" orosz katonák meg tankok segítségével sem) csekély ellentételezés ezért (Moszkva arra számíthatott eredetileg, hogy Ukrajna teljes keleti és déli része szembefordul az új ukrán hatalommal, de nem történt meg, a legkeletibb széleket meg a Krímet leszámítva úgy tűnik, hogy a nép többségében ezeken a részeken is kialakult egy "ukrán" identitás, hiába beszél esetleg oroszul). Lehet, hogy gyakorlatilag (ha formálisan nem is) elfogadja a Nyugat az új status quo-t a Krím esetében, bár ez eleve várható volt. Kelet-Ukrajna érdekesebb, ha az ukránok feladnák a próbálkozást a visszafoglalására, akkor elvileg létrejöhet egy új Transznisztria, Csak itt pl. nincs olyan világos határvonal, mint a Dnyeszter.
  • Pluskast
    Egyébként érdemes most Macedóniára figyelni. Ott is elkezdődött egy majdan szerű állapot.
  • Pluskast
    Mit lehet erre mondani? A színfalak mögött semmi sem változott, csak kifelé van nagy barátkozás meg összeborulás. Egyébként ez is jól példázza, hogyha ennyire megy a bizalmatlankodás, akkor vajon a NATO tényleg megvédené a "kevésbé fontos" szövetségeseit? Itt egy érdekes fejtegetés ezzel kapcsolatban és az események tükrében azért el lehet gondolkodni rajta.
    Utoljára szerkesztette: Pluskast, 2015.05.19. 09:15:17
  • Tetsuo
    Ezzel kapcsolatban valaki...?
  • horthy
    Ezzel a témával majdnem " biztos " a siker ! Hiszen a filmlobby " Hollywood stb köztudott kik uralják !
    Nem kell itt meglepödni semin !
  • Solt
    Igen, erre céloztam "burkoltan"... :))
    Utoljára szerkesztette: Solt, 2015.05.18. 15:54:48
  • Pares
    Valakinek már hamarabb eszébe jutott...

+ Index addendum: "Jól szerepel a Saul fia a cannes-i filmfesztiválon, még díjat is nyerhet a film.A holokausztra emlékeznünk kell, Auschwitz a közös bűnünk."

Nem kicsit kiveri a biztosítékot, dehát a zsindextől mit várhat az ember.
  • Pluskast
    Nocsak?!
  • Solt
    Írni kéne egy könyvet, vagy rendezni egy filmet a témáról... garantált siker! :)
  • Tetsuo
    Karikatúra mindenről készülhet, kivéve a zsidók szent holokausztjáról. ;-)
  • Tetsuo
  • Solt
    Készülhet a karikatúra, amin az oroszok seggbe ... az ukránokat, az amerikaik meg egy kis simogatás után a szájukba teszik... csak előtte felszopatják magukat a zúnióval...
  • ManoNegra
    A Krím sorsa bevégeztetett

Talán a legfeltűnőbb nyilvános bejelentés az volt, amikor John Kerry rendre utasította Petro Porosenko ukrán elnököt, miközben orosz földön Lavrov mellett állt egy sajtótájékoztatón. Egy újságíró arról kérdezte, hogy mit szól ahhoz, hogy Porosenko bejelentette, hogy vissza akarja foglalni a donyecki repülőteret. Erre Kerry igen élesen azt mondta, hogy jobb lenne, ha Porosenko kétszer is meggondolná, mielőtt ilyet tesz, mert ez a békefolyamat aláásását jelentené. Lavrov pedig nem győzött egyetérteni amerikai kollégájával.

Az is rendkívül figyelemreméltó, hogy Kerry azt mondta, hogy abban az esetben, ha a minszki tűzszüneti feltételek teljesülnek, akkor vissza lehet vonni az Oroszország elleni amerikai és európai szankciókat.

Ez arra utal, hogy az USA elfogadta a Krím orosz megszállását.
  • ManoNegra
    Nem csitul a kémbotrány Németországban

Ne is.
  • ManoNegra
    Kelet-Európa jelenleg nem bízhat a NATO védelemben

Az amerikai diplomácia megtörte a 2013 májusa óta tartó jeget, és külügyminisztere személyesen tett látogatást a mostanában egyértelműen agresszornak bélyegzett Oroszországban. A hivatalos vélemények szerint kifejezetten jó hangulatúra sikeredett a találkozó Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel és Vlagyimir Putyinnal, így nem véletlen, hogy hamar széles körben elterjedt a nézet: végre megkezdődhet az enyhülés a kelet-ukrajnai konfliktus okozta helyzet kapcsán. Kerry természetesen azért nem nyújtott egyből békejobbot az orosz félnek, azonban kijelentette, amennyiben Moszkva kész betartani a minszki megállapodás feltételeit, mind az EU és mind az Egyesült Államok kész enyhíteni, végső soron pedig eltörölni az országot sújtó gazdasági szankciókat. Egy pontról viszont lényegében egyáltalán nem esett szó: a Krím-félsziget elfoglalásáról.

No, hát így van ez...
  • horthy
    Bevándorlási kvótarendszer Európa !

Nográdi György
    Utoljára szerkesztette: horthy, 2015.05.14. 12:42:37
  • Pluskast
    Az USA beintett Ukrajnának.
  • Pares
    Korábban már volt róla szó, és jobb topik híján: A szlovákiai magyar valóság. Sajnos szóról-szóra így van.
  • horthy
    Boros Imre Háttérkép

Érdemes megnézni 17:50-től megnézni 19:30-ig amit Boros Imre mond a problémák gyökerréről !
  • Papichulo
    Legalabb annyira tartozik a topik temajahoz, amennyire a te elozo hozzaszolasod... en mindenesetre abbahagytam ;)
  • ManoNegra
    Érdeklődöm, hogy a magánjellegű nyűgöd mennyiben tartozik a topik témájához? Felhívnám a figyelmed, hogy itt "A biztonság és védelempolitika aktuális kérdései"-ről kell beszélgetni...
  • Papichulo
    Latod?! Megint ugyanezt csinalod. "Engem beszelsz ki" (#2089 ;)), egy masnak szolo commentben. Ha velem van bajod, akkor nekem cimezd, ne masnak keseregj rolam - vagy akar molnibalage-rol! Igy mar vegre ertheto szamodra is?
  • Zenty
    Nem volt semmi személyeskedés, pláne nem háta mögött. Bárki olvashatja a fórumot és csak a viselkedés alapján formáltam tényállást. Zero viselkedett ilyen agresszívan es lekezelően utoljára a fórumon és kezd mar irritáló lenni Balázs viselkedése. De a burkolt kiakadás papichulo-tol szimplán arrol szól, hogy tényeket közöltem az atlantista propagandarol, ha Putyin lett volna említve akkor bizonyára nem látna mindenben "személyeskedést".
  • Tetsuo
    Némi pozitív hozzáállással tanulhatnál is az efféle helyreigazításokból. ;-)
  • Papichulo
    Ennek a hivatkozott hozzaszolasod (#2080) erosen ellentmond ;)
  • Tetsuo
    Én soha nem kötekedni jövök ide. ;-)
  • Papichulo
    A ket linkelt video meg mindig nezheto, ez a resze nem gond es ha meg tudod fogalmazni egy-ket mondatban, hogy mirol erdekel a velemenyem, hogy mire szeretned, hogy reagaljak, akkor arra meg esely is van, de egy 8 perces videobol nincs kedvem egy esszet fogalmazni, csak ugy L'art pour L'art...

Eltanultam fantasztikus lényeglátásodat. :-D

Latod, ez a te nagy bajod, hogy meg tanulni sem tudsz rendesen?! En szemantikan sohasem vitatkoztam... ha te mar csak ebbe tudsz belekotni, akkor komoly gondok vannak ;)
  • Papichulo
    A "harmadik felrol szemelyeskedni" az nem rad vonatkozott, te ilyet nem csinaltal. Ha esetleg ez felreertheto volt, akkor toled elnezest kerek.

A hozzaszolas meg lehet, hogy szamodra "elfuseraltnak" tunt, de eloszor is, nem neked valaszoltam, te csak belefolytal a dologba, masodsorban meg iszonyatosan divatba jott - ezen a forumon is - a russophilia, szoval nem volt az annyira irrealis, ahogy te azt gondolod ;)