9874
A biztonság és védelempolitika aktuális kérdései
-
ManoNegra #2164 Igen, valószínűleg így. Viszont az USA ebbe biztos beleszólna. -
millerius #2163 Mi már tudjuk, de tudják az ukránok is?! Nem úgy politizálnak mostanában, mintha ész-túltengésben szenvednének. -
millerius #2162 A moldáv fronton is csak úgy tudna Oo. beavatkozni, ha partraszállnak Moldáviában, mivel nincs közös határuk. Esetleg légierővel tudnának csapásokat mérni a tenger felől (ballisztikus rakétákra már nem is merek gondolni). -
ManoNegra #2161 A románokkal való "megegyezés" annyit is ér, ezt tudjuk jól. -
millerius #2160 Elsőként Moldova, az sokkal nagyobb falat. És akkor Moldova területe az EU új tagja lenne automatikusan, mert így ugye már Romániához tartozna? Na ez így már érdekes lenne. Egyébként lehet, hogy megegyeztek az ukránokkal, "tiétek Transznisztria, miénk Moldova alapon"?! -
ManoNegra #2159 Jogilag akkor nem lépne életbe az 5. cikkely, ha a moldáv fronton avatkozna be Oroszország. Amennyiben a román hátországot támadja meg, az már más helyzet. Legalábbis szerintem. -
Pares #2158 "iráni nukleáris fenyegetés"
Szerintem meg az USA - Izrael - Szaúd-Arábia trió sokkal nagyobb fenyegetést jelent a világ békéjére és stabilitására, mint Irán valaha is volt vagy lesz. -
millerius #2157 Nem erről volt szó, olvasd el mire válaszoltam. Ha Románia bármilyen megoldással meg tudja támadni Transznisztriát, szerinted az kitől fog segítséget kérni a ROMÁN AGRESSZIÓ ellen? Ha meg R. a támadó, akkor olvasd el mit írt erre nagytudású kommentelő kollégánk a 2152. sz alatt. -
ManoNegra #2156 Szaudi Izraeli közeledés Irán ellenében. -
fonak #2155 Ha Oroszország megtámadja Romániát, akkor életbe lép a NATO szerződés 5. cikkelye... -
ManoNegra #2154 Moldávia talán benne is lenne, hogy felvonuljanak a területén, a románoknak viszont Transznisztria Moldáviával együtt kell! Az oroszok nem nagyon tudnának mit tenni ez ellen.
Transznisztria románok általi bekebelezése viszont az ukránok közbelépését is hozhatja, ugyanis szerintük az ősi ukrán föld...
Románia egyedül nem nagyon mozdulna meg, csakis nagyhatalmi támogatással a háta mögött. -
millerius #2153 Elég jó ürügy lenne az oroszoknak, hogy kicsinálják Romániát. Konkrétan ugyanis az ukrán-orosz átszállítási szerződés ukrán részről történt felmondása után jogszerűen nem tudnának csapatokat és utánpótlást szállítani Transznisztriába (nincs közös határuk, és T.-nak nemzetközi légtérrel/vizekkel sem), így az egyetlen védelmi lehetőségük a román hátország elleni ellentámadás lenne. Egyébként R.-nak sincs közös határa T.-val, így csak Moldáviával közösen, vagy annak az engedélyével tudnának felvonulni és támadni moldáv terület felől, esetleg ugyanígy Ukrajna felől. -
Papichulo #2152 Sehogy, az V. cikkely ertelmeben csak az orszagot ert tamadas eseten lep eletbe a kozos vedelmi zaradek, inditott agresszio eseten nem. Amugy sem ertem, hogy az oroszok hogyan lennenek kepesek tul nagy ellenallast kifejteni a hataraiktol ilyen tavolsagban, raadasul kozel sem barati legtereken keresztul.
Az orosz teve szerint egyebkent mar megint az a biztos, hogy egy Su25 lotte le a MH17-et, mig egy masik csatornan mindekozben pont azt bizonygattak az ugyancsak orosz szakertok, hogy 100% egy SA11 volt a felelos... Legalabb osszehangolnak a propagandat :) -
ManoNegra #2151 Egy orosz TV szerint meg a románok akarják megtámadni Transznisztriát. Arra lennék kíváncsi, hogy ha a románok ott beleszaladnának egy pofonba, hogy reagálna a NATO. -
#2150 Úgy néz ki, hogy az ukránok új háborút akarnak indítani az úgynevezett Dnyeszter menti Köztársaság ellen. Ez a terület Moldáviából szakadt le, gyakorlatilag csak Oroszország és néhány más ország ismerte el államiságát. Jelenleg 1500 orosz "békefenntartó" állomásozik ott és ellátásuk csak úgy megoldott, hogy Ukrajnán keresztül légi úton szállítottak nekik utánpótlást. Egyre több hír érkezett be az utóbbi hónapokban, hogy Ukrajna katonákat, harckocsikat, tüzérséget és légvédelmi egységeket telepített a határtól nem messze, illetve védelmi állásokat épített ki. Ma az ukrán parlament hozott egy határozatot amelynek értelmében az oroszokkal kötött tranzit szerződést (ami az utánpótlás szállítását tette lehetővé) egyoldalúan felmondja. Az utóbbi időben egyébként az ukránok már többször részben vagy egészben lezárták a határ szakaszt. Az érdekes az, hogy Moldávia pár hónappal ezelőtt tette meg ugyanezt a lépést.
Utoljára szerkesztette: Pluskast, 2015.06.03. 13:35:15 -
#2149 Egy érdekes cikk a német fegyverexportról -
kissssss #2148 Szíria fele az Iszlám Állam ellenőrzése alatt
+ palmüra miatt fájjon inkább a fejetek, mert amit irakban műveltek az ókori romvárosokkal az szégyen.... -
horthy #2147 Europai civilizációnak vége !! -
#2146 -
Pares #2145 Szerinted egy Hasbara-kommandósnak mi az anyanyelve? -
ManoNegra #2144 Merkel ezen a pályán kis játékos. Erről szerintem Szocsiban állapodtak meg Kerryvel, onnantól érzékelhető az enyhülés. -
#2143 Rengeteg latin szó van és sokat használhatunk is, akár mi magyarok, de az pontosan meghatározott, hogy mi magyar és mi nem.
Ahogy írtam lejjebb, úgy van. -
Papichulo #2142 A verbatim egy ugyanolyan latin eredetu szo, mint a tobbi elhangzott es ugyanugy hasznaljuk a koznyelvben... Amugy meg nem szukseges magadat minden konverzacioba obligat modon beleeroszakolni ;) -
#2141 Erről csak nemrégiben állapodtak meg, valójában Merkellel.
Eleddig Ámerika akart bekavarni, és sikerült is az ukránokat jól helyben hagyva. kezdve a puccsal, ami egyedül a magyar nyelvvel hadilábon álló, vératlantista, elgurult gyógyszerű barátunk (Papichulo) számára nem nyilvánvaló. :-) -
#2140 Ebben is el vagy tévedve. A plusz és a konfliktus magyar szó, a verbatim nem.
Hogy minek mi az eredete, az egy másik kérdés. -
ManoNegra #2139 Bocs, azt hittem, a lövöldözésekre gondolsz, de ahogy látom tüntetések is vannak ott. -
ManoNegra #2138 Moszkva kezdi elfogadni Ukrajna nyugati nyitását
Oroszország nem tartja tragédiának szomszédai európai uniós integrációját – mondta el Szergej Lavrov orosz külügyminiszter Moszkvában. Szakértők szerint minthogy egy év alatt az orosz-ukrán gazdasági együttműködés a minimális szintre süllyedt, így Ukrajna uniós társult tagsága nem sérti többé Moszkva érdekeit.
Most, hogy a Krím megvan, el is hiszem. A csődtömeg Ukrajnával nyűglődjön az EU. Lassan azért kiderül, miben állapodtak meg a színfalak mögött. -
ManoNegra #2137 Mit értesz az alatt, hogy "majdan szerű állapot"? Ukrajna a nagyhatalmak ütközőpontjában van, Macedóniában pedig inkább helyi jellegű etnikai konfliktus zajlik jó ideje. Vagy úgy gondod, ott is magasabb érdekek keverik a kevernivalót? -
Papichulo #2136 Nem gyozni akartam, csak bizonyitani a hipokraciadat, ugyanis ezt a ket szot pont te magad hasznaltad ;) -
millerius #2135 rendben, eddig 50%-ban győztél, 50%-ban meg nem. -
Papichulo #2134 Konfliktus szinonimai
többszáz[sic!] km plusz közvetlen határszakaszt ~ "tobb szaz km tovabbi kozvetlen hatarszakaszt" -
#2133 Már említette, hogy nem magyar anyanyelvű, így nem is várhatod el tőle, hogy megértse a magyar helyzetet pláne átérezze azt. ;-) -
millerius #2132 Már ne haragudj, Te milyen anyanyelvű vagy, hol tanultál magyarul? Mert remélem ezek után tudsz mondani magyar megfelelőt a vitamin, akvárium meg a plusz és konfliktus szavakra? -
Papichulo #2131 Biztosan van mindenre terv, ahogyan az amerikaiaknak is.
Persze, miert ne lenne?
Azt ne feledd, hogy az orosz lépés (még mindig itt tartunk ) egy válaszlépés volt.
A Krim megszallasa? Az en velemenyem meg mindig az, hogy ez csak a legelvakultabb putinistak szemeben fogadhato el... Bar szerintem ezt mar joparszor kifejtettem. -
Papichulo #2130 Majd ha azt, hogy "verbatim" megírod magyarul is, akkor érteni fogom, rejtvényfejtésre nem vállalkozom.
Gondolom szamodra a vitamin vagy az akvarium szo is rejtvenyfejtes kategoria, mivel azok is latin eredetuek, csakugy mint peldaul az altalad is hasznalt "plusz" es "konfliktus" szavak... ezeknel meg nekem kellett volna hisztiznem, hogy irjal magyarul? ;)
ps: Verbatim -
#2129 Biztosan van mindenre terv, ahogyan az amerikaiaknak is. Egyedül Magyarországról tudom elképzelni, hogy ne lenne tervük semmire sem, mármint magyarérdekű perspektíva bármire is...
Azt ne feledd, hogy az orosz lépés (még mindig itt tartunk ) egy válaszlépés volt.
Utoljára szerkesztette: Tetsuo, 2015.05.20. 12:13:26 -
millerius #2128 Majd ha azt, hogy "verbatim" megírod magyarul is, akkor érteni fogom, rejtvényfejtésre nem vállalkozom. Úgy emlékszem, én magyarul írtam. -
Papichulo #2127 De amúgy szerintem minden nagyhatalomnak van kész haditerve egy esetleges komoly háború esetére.
Termeszetesen. Sot, szerintem nem egynek meg foldonkivuli invazio esetere is :) -
Papichulo #2126 Ok, ertem, nem te fogalmaztal rosszul, hanem en vagyok a hulye... jo.
btw: Ha legkozelebb idezel, akkor azt mindenkeppen verbatim tedd, kulonben komoly inkorrektseggel vadolhatnak ;) -
#2125 "Tervezni olcso... ;)"
Abszolút :) De amúgy szerintem minden nagyhatalomnak van kész haditerve egy esetleges komoly háború esetére. Ha más nem hát leporolják a hidegháború alatt elkészülteket és picit módosítanak rajta.