Biztonságpolitika

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Voliny kerület kormányzójával tárgyal a békésen tüntetõ tömeg.

És alázza:

Tudom, te nem ismered az ukrán jogrendszert, lehet hogy az így létrejött megállapodás teljesen jogszerû.

„Uram, szabadítsd meg Magyarországot ezektől a banditáktól!"

Ha valakit amúgy érdekel Ukrajna történelme: Font Márta Varga Beáta Ukrajna története c. könyvet ajánlom. Online is elérhetõ. Tanulságos, a mai eseményeket is jobban lehet érteni, havalaki ismeri a térség történetét.

Én ezt értem persze. Csak a lényeg, Putyin egy kétszínû alak a kisebbségek ügyében is. Hol így hol úgy, de valójában semennyire se érdekli õket.
És...ez is nagyon régi dolog, az orosz vezetés sose volt kisebbség párti. A cári idõkben is voltak nagyon durva dolgok.

Ez évszázadok óta a politikájuk része. Kivéve persze az USA, az meg Kína õk késõbb kerültek a képbe. Az iszlám világból meg azok szövetségesek akik nem a nyugattal vannak jóban. Ez is régóta így van, és ezért utálják egymást a törökkel, akik ügye nyugattal haverkodtak. A lényeg, hogy ez a gondolkodás nem változik.

De ez nem meglepõ, az országok nagyhatalmi politikája ritkán és lassan változik. Ez mindenkire igaz.

És naná hogy Ukrajnát oda kell csatolni. Érdemes elolvasni a lengyel-kozák konfliktusok történetét. Lesznek érdekes furcsán idevágó dolgok.

Hát azért itt nyilvánvalóan a kaukázusiakról, közép ázsiaiakról van szó természetesen, akik kb. olyan népszerûségnek örvendenek ott, mint nálunk a C kategóriások. És nem is a helyben lévõkrõl, hanem azokról akik "odamennek" (pl. Moszkvába jobb munkalehetõségért vagy seftelni, droggal kereskedni stb.), mint a beszédben is szerepel.
Ez a könyv állítólag orosz katonai vezetõk képzésénél ma is tananyag, mindenesetre elég meredek dolgok vannak benne. Leírja, hogy Oroszország fõ ellensége az USA (na, eddig semmi meglepõ), potenciális szövetségese pedig az iszlám világ és az ortodox államok, beleértve pl. Görögországot, Romániát, Bulgáriát is a mai EU-ból. Kínát is veszélynek tekinti, és arról ír, hogy Kínát déli irányba kell orientálni, hogy arrafelé terjeszkedjen (vagyis ne az oroszok felé😊). Külön érdemes ránézni az Ukrajnáról szóló pontra. Ezt a könyvet 1997-ben írta egy orosz teoretikus. Hevenyészett fordításban:
"Ukrajnát Oroszországhoz kell csatolni, mert Ukrajna mint független állam bizonyos területi ambíciói miatt (gondolom a Krím és Kelet-Ukrajna iránti igény fenntartása, vagyis hogy nem lennének hajlandóak lemondani ezekrõl szépszerével - a szerk.) óriási veszélyt jelent az egész Eurázsiára (vagyis az orosz vezetésû "birodalomra" - a szerk.) és az ukrán probléma megoldása nélkül teljesen értelmetlen beszélni a kontinentális politikáról (mármint az orosz birodalom újjáépítésérõl - a szerk.)". Ukrajnának nem szabad megengedni, hogy független legyen, kivéve, ha egészségügyi kordonként létezik."
Persze kár túl komolyan venni, ez nem egy új Mein Kampf (mármint jelentõségében), de az orosz gondolkodásmódot azért jellemzi Ukrajnával kapcsolatban.
Csak neked, idézet Putyintól a kisebbségekrõl:neked tetszõ honlapról ráadásul. Na hogy van ez? Jó lesz a magyar kisebbségnek az orosz bevonulás, miközben Putyin ilyeneket mond? Ezt hogy magyarázod ki?

Inkább arra mondj valamit, hogy is van az ,hogy az ENSZ megfigyelõket akiknek vezetõje magyar, be se engedik a Krímbe? Hogy van ez? Fogadjunk ezt is kimagyarázod.

A tatárok meg nagyon nem akarnak oroszok tartozni. Pedig hát szerinted az oroszok azok tök jó fejek. Békefenntartókat kérnek. Mi van ezekkel a tatárokkal? Szerinted mi zavarja õket? Miét nem akarnak oroszokhoz tartozni? Ez se zavar? Lehet a tatárok még emlékeznek arra, hogy közel a felüket a II. vh után kiírtották/deportálták? Ja, persze, az a SZU volt, semmi köze Oroszországhoz.

Áh, neked kéne a tatároknak megmondani a frankót.

Ez csak ennyit jelent. Kész. Akkor jó, eldöntötted. Meg is nyugodtam.

Az amiben bíztam addig a percig volt érvényes, míg ki nem derült, hogy mi Krímmel Putyin szándéka. Ezt most csak a nyelvtörvény alá nem írása miatt linkeltem.

Narxis
Ez megint valakinek a véleménye DE még ha igaz is az csak engem támaszt alá. Az orosz kisebbség mögött ott van Oroszország akikkel nem mernek kekeckedni. A magyar kisebbség mögött meg legjobb esetben majd ha egyszer nemzeti kormányunk lesz a magyar kormány áll egymagában. Éppen ebbõl kifolyólag mindig lesznek egyenlõbbek . Oroszoktól félnek, tõlünk nem félnek. Ha meg még el is szakad az orosz kisebbség az ukránoktól akkor meg ágyõ precedens amiben te annyira bízol. 😊

Értem én, csak leszarom. :) Nem kell válaszolnod, igazam van.

Ez csak annyit jelent, hogy õ sem számol vele, ahogy a nyugat se. Ilyen helyzetben pedig tényleg nincs jövõje a politikában. Aztán lehet hogy ennek ellenére mégis likvidálják, csak még mindig nem értem az okát. Neked az egyetlen érved, hogy Sztálin is ezt csinálta. Nem mondom hogy nem lehet bármire példát találni bármire a történelemben, de nem húzható rá teljes egészében ez a szituáció a hatvan évvel ezelõtti sztálini idõszakra.
A politikai gyilkosságoknak általában egy közös nevezõjük mindig akad, mégpedig az, hogy nyomós okkal történnek. Te megtaláltad a történelemben azt a kivételt, akinek még erre sem volt szüksége.

Mit lehet erre még mondani? Unalmas vagy TrollDantes.

némi összefoglaló arról hogy ukrajna miért is került ennyire szétesõ állapotban ilyen "hamar".

(a cikk írója fehérorosz ha jól tudom)

kitekintõ cikk

Mackószanitéc! ignored list: pares,tetsuo,

Hát ha Putyin mondta...akkor minden rendben. Miért is ne lehetne hinni neki? Békés, barátságos, igazi demokrata. <#banplz>

Putyin is nyilatkozta, hogy nincs jövõje a politikában.

&#8222;Uram, szabadítsd meg Magyarországot ezektől a banditáktól!"

Jah gondolod... valójában meg ahogy én sem te sem tudsz semmit.

link

Elvesztette jelentõségét? A Putyin által és általag legitimnek tekintett vezetõ? Azért nem nyilatkozik ,mert elvesztette jelentõségét-csak mondom, az emigrációba szorult vezetõk nem szoktak hallgatni, hanem aktívan politizálnak! nézz már meg pár példát-áh úgyse fogsz, te jobban tudod. Nem kell semminek se utána olvasni. Elég jobban tudni.

De komolyan, hihetõ, hogy a ,,legitim" ukrán elnök nem nyilatkozik, az utolsó nyilatkozata ellentétes vendéglátója Putyin tetteivel!!! és most gyógykezelik.

És ebben semmi gyanús nincs. Oké. Ha nem gyanús, hát nem az.

A Fekete-tengeren lenne jelenleg?Szerintem nincs ott. Pár napja felröppent a hír, de úgy tudom kamu volt, nincs ott. És ha nem tévedek,nem típusra, hanem vízkiszorításra szól a egyezmény, és szerintem a Kuznyecov ebbe se fér bele. Nem tudok róla hogy a Fekete-tengeren lett volna bármikor is, de persze de nem vagyok én hírszerzõ hogy nyomon kövessem hol járnak az orosz hadihajók. Lehet rosszul tudom, javíts ki nyugodtam, de hol olvastál errõl?

Mit tudom én. Amit kellett azt lenyilatkozta, de átléptek felette az események, egyszerûen jelentõségét veszítette az az ember.

Ha nem látod a különbséget a két rendszer között arról én nem tehetek. Egyébként már csak azért sem érv ez, mert még a Szovjetunió vezetõi közül is kimagaslóan kegyetlen gazember volt Sztálin, és a tisztogatásokhoz sem volt különösebben szükség arra, hogy álcázza õket.

Az orosz Kuznyecov anyahajó már megtette ezt az utat ezelõtt, igaz, cirkálóként nyilvántartva.

Everybody wants to win the lottery. Everybody wants to fuck Scarlett Johansson!

Amúgy arra baszol reagálni, hogy Janukovics miért is nem nyilatkozik? Beteg persze. Biztos ez az igazság mi? És nem az hogy Putyin nem engedi. Tényleg beteg. Hogyne. Elhiszem.

Ez tényleg egy lényeges különbség, hogy országot máshogy hívják. Komoly érv. <#taps><#nevetes2>

Viszont a George W. Bush még se megy a Fekete-tengerre. Hát furcsálltam is , elvégre én is úgy emlékeztem hogy egyezmények tiltják.

Több különbség is van a két történet között. Az egyik, hogy a Szovjetunió összeomlott, már nem létezik. Az hogy nem vetted észre bár szomorú, de nem lep meg. A másik, hogy Dimitrov nem mint bukott ember - akit elkergettek - ment fejmosásra Sztálinhoz, hanem gyakorló miniszterelnök. Harmadrészt Janukovics még él, tehát elõször is várjuk meg míg "végez vele" Putyin.

Amúgy nem vártam hogy indokold meg. Csak olvass utána a kibaszott Szovjetunió történetének. Áh lófaszt, olvasás nélkül is jobban tudod te.

Persze hogy baromságot. Nem volt olyan amit én állítok. Hazudok. Te jobban tudod. Nem volt olyan, eltették láb alól a Moszkvának már nem kellõ vezetõt, gyógykezelés címen. Így van. Te megmondod, és úgy van. Minek vitázni veled, ha te mindenhez értesz, és mindent ennyivel jobban tudsz? Okosabb vagy mint 100 történész együtt véve.

Persze, mondasz egy baromságot, aztán én indokoljam meg helyetted? Baromságot írtál.

Hát azért tegyük hozzá, az OMM annektálása idején volt egy nagyhatalmi egyezség aminek értelmében annektálhatta az OMM a területet. (persze ott se kérdezték meg a helyieket mit akarnak)Most meg épp fordítva a budapesti egyezmény szerint tiszteletben kéne Ukrajna területét tartani.

Hát igen, és Putyint az érdekli mit tilt az ukrán alkotmány, bizonyára. Szerintem az a elképzelés, vagy orosz vagy, vagy pedig nem. Nincs az hogy kettõs állampolgárság. Azért nem csak az oroszok meg az ukránok azok akik nem ismerik el a kettõs állampolgárságot ügyebár.

Olvass utána.

Pluskast
Kb mint az Osztrák - Magyar monarchia mikor megszállta és annektálta Bosznia - Hercegovinát. Bár õk többet vártak idõben az annektálással.

"Orosz kormánypárti politikusok támogatták csütörtökön a krími törvényhozásnak az Ukrajnához tartozó terület Oroszországhoz csatlakozásáról hozott elvi döntését.
Nem sokkal a szimferopoli döntés megszületése után az Egységes Oroszország párt több törvényhozási képviselõje és vezetõ politikusa úgy nyilatkozott: ha azt a népszavazás megerõsíti, készek egyszerûsített eljárásban a csatlakozást megtárgyalni."

“Ha meg akarod nevettetni Istent, mesélj neki a terveidr?l.”

Válaszolj normálisan ha kérhetném. Nem arra vagyok kíváncsi hogy a Szovjetunió kit miért ölt meg, hanem hogy most az oroszok miért ölnék meg Janukovicsot.

Ráadásul a párhuzam is erõltetett.

Pluskast
Igen tiltja, mint ahogy azt is, hogy a Krím egyedül szavazzon a leválás kérdésében, ugyanis arról az ország egészének kell szavaznia. Érdekes helyzet...

Úgy tudom, ukrán alkotmány tiltja, noha tegnapi hír volt, hogy ez változhat.

Pluskast
Na ja, bár ilyen szempontból annyival több közük van, hozzá, hogy vívtak egy elég véres háborút érte a 19. század közepén.

Érdekes ötlet. Kettõs állampolgárság miért nem lehet?

Pluskast
Egy újabb lépés a Krím annektálása felé vezetõ úton.

Oroszország egyszerûsítené az orosz ajkúak számára az állampolgárság megszerzését, de ahhoz le kellene mondaniuk eredeti állampolgárságukról – mondta Dmitrij Medvegyev kormányfõ a kabinet csütörtöki ülésén. A tervek szerint a törvény azokra az oroszul beszélõ polgárokra vonatkozna, akik korábban a Szovjetunió területén éltek. (MTI)

Ezzel terítettek.

Tanulj történelmet és megtudod. Dimitrovot miért tették el láb alól? Na? Gondolkozz.

Jó érted, az oroszok szerint nekik Konstantinápolyra is joguk lett volna, a cári idõkben egy darabig ábrándoztak az elfoglalásáról. De Krím se az a õsi orosz terület, csak 1774 óta az.

Pluskast
Ja Kalinyingrád.... Az õsi orosz város 😊

Milyen elõnyük származna abból, hogy elteszik láb alól? Mert ha mondjuk azt mondod, hogy Juscsenkót õk mérgezték meg, annak lenne valami értelme, de egy bukott embert, aki ráadásul az õ emberük, minek?

Ja, de a Balti államokra is mindig fájt a foguk. Az orosz terjeszkedés lényege mindig ugyanaz, és a módszerek se nagyon változtak, és szövegük se. Mindig ki akartak jutni a nagy tengerekre. Csak hát a dolog eléggé behatárolt. De végülis a Baltikum felõl ott van még Kalinyingrád, az orosz terület.

"Nem hívatalos hírek szerint az Oroszországba menekült Viktor Janukovics leváltott ukrán elnököt szívinfarktus gyanújával kórházba szállították - jelentette csütörtökön a Moszkovszkij Komszomolec címû orosz lap. Az újság szerint Janukovics állapotát az orvosok "súlyosnak" minõsítették. Az orosz lap hírét más források nem erõsítették meg.

Néhány napja olyan híresztelés terjedt el az orosz és ukrán internethasználók körében - a kijevi Majdan egyik aktivistájának Facebook-bejegyzése nyomán -, hogy Janukovics meghalt. A hír késõbb hamisnak bizonyult, cáfolták annak a kórháznak az orvosai, amelyben állítólag a megbuktatott ukrán elnök elhunyt. A hírre Vlagyimir Putyin is reagált. "Még meghûl majd azok temetésén, akik ilyesmit terjesztenek róla" - tréfálkozott az orosz elnök.

Janukovics néhány napja a dél-oroszországi Rosztov-na-Donuban tartott sajtóértekezletén azt mondta, hogy folytatni akarja harcát Ukrajna jövõjéért."

Rendben, ez nem hivatalos hír. Lehet hogy nem igaz az egész. De ha igaz...meg se lepõdök rajta. Majd addig gyógykezelik míg meg nem hal. Majd segítenek neki Sztá...izé Putyin orvosai.

Eh, de gondolom oroszfan barátunk , persze ezt is elhinné ,hogy áh, tényleg csak beteg Janukovics. Persze, mint a bolgár Dimitrov esetében igaz?
Mintha nem fordult volna elõ, hogy Moszkva gyógykezelés címszó alatt tüntette el a korábban hûséges államfõket....most már nem kell, el lehet tüntetni.

Ja, tanuljak történelmet...ami minta kísértetiesen ismételné önmagát...

De biztos nem így van, tényleg beteg szegény és az orosz orvosok mindent megtesznek érte. Hogyne.Én elhiszem( de hozzá teszem, azért nem veszem biztosra, lehet nem az az egész hír kamu)

De akkor is, nem gyanús? Cseppet se gyanús hogy Janukovicsról napok óta nincsenek hírek? Meg se szólal? Akkor se lesz gyanús ha egy hét múlva bejelentik hát meghalt, de hopp, van a helyére egy sokkal készségesebb orosz barát illetõ?

Pluskast
Természetesen. Bár A Balti államok helyzete egy picit más. Az orosz birodalomnak szerves része csak a 18. századtól lett. Ezekben az országokban azért történelmileg elég nagy nyomot hagytak a nyugat - északi országok is. A Szovjetunió szétesése után Svédország és Finnország nagyon komoly összegekkel támogatta ezt a három országot (fõleg Észtországot). Az oroszok késõn reagáltak, illetve amikor a csatlakozási tárgyalások megkezdõdtek az EU-val akkor még egy gyenge, önmagát keresõ Oroszország létezett. Egyes elemzõk szerint pontosan emiatt a gyengeség miatt létezik most Ukrajna.
Egyébként én sem hiszem, hogy nyílt fegyveres konfliktus lesz, bár az utolsó nagy "erõpróba" még hátra van, ha a Krím kimondja a szétválást és a csatlakozást Oroszországhoz, de ha abból sem lesz balhé akkor katonai értelemben nem lesz baj (szerintem).

Mondom, szerintem hidegháború, vagy ahhoz közeli viszony lesz ismét, izmozás, fenyegetõzés. Stb.

Az oroszok megint félre beszélnek. A balti államok is NATO tagok és szomszédosak Oroszországgal. Lettek, észtek, litvánok. Vagyis a dolog lehetséges, csak Ukrajna esetében nem akarják ezt az oroszok. Naná hogy nem, hiszen nyugatról így a NATO bekerítené õket, és akkor mi lesz arégi erejét vissza szerezni akaró orosz birodalmi elképzelésekkel? Szóval értem az álláspontjukat és az õ szempontjukból igazuk van.

Csak van egy olyan szempont is, hogy elvileg minden ország maga dönti el, hova akar csatlakozni. Szuverenitás.