Biztonságpolitika

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Moldávia talán benne is lenne, hogy felvonuljanak a területén, a románoknak viszont Transznisztria Moldáviával együtt kell! Az oroszok nem nagyon tudnának mit tenni ez ellen.

Transznisztria románok általi bekebelezése viszont az ukránok közbelépését is hozhatja, ugyanis szerintük az ősi ukrán föld...

Románia egyedül nem nagyon mozdulna meg, csakis nagyhatalmi támogatással a háta mögött.

„Uram, szabadítsd meg Magyarországot ezektől a banditáktól!"

Elég jó ürügy lenne az oroszoknak, hogy kicsinálják Romániát. Konkrétan ugyanis az ukrán-orosz átszállítási szerződés ukrán részről történt felmondása után jogszerűen nem tudnának csapatokat és utánpótlást szállítani Transznisztriába (nincs közös határuk, és T.-nak nemzetközi légtérrel/vizekkel sem), így az egyetlen védelmi lehetőségük a román hátország elleni ellentámadás lenne. Egyébként R.-nak sincs közös határa T.-val, így csak Moldáviával közösen, vagy annak az engedélyével tudnának felvonulni és támadni moldáv terület felől, esetleg ugyanígy Ukrajna felől.
Sehogy, az V. cikkely ertelmeben csak az orszagot ert tamadas eseten lep eletbe a kozos vedelmi zaradek, inditott agresszio eseten nem. Amugy sem ertem, hogy az oroszok hogyan lennenek kepesek tul nagy ellenallast kifejteni a hataraiktol ilyen tavolsagban, raadasul kozel sem barati legtereken keresztul.

Az orosz teve szerint egyebkent mar megint az a biztos, hogy egy Su25 lotte le a MH17-et, mig egy masik csatornan mindekozben pont azt bizonygattak az ugyancsak orosz szakertok, hogy 100% egy SA11 volt a felelos... Legalabb osszehangolnak a propagandat :)

Egy orosz TV szerint meg a románok akarják megtámadni Transznisztriát. Arra lennék kíváncsi, hogy ha a románok ott beleszaladnának egy pofonba, hogy reagálna a NATO.

„Uram, szabadítsd meg Magyarországot ezektől a banditáktól!"

Pluskast
Úgy néz ki, hogy az ukránok új háborút akarnak indítani az úgynevezett Dnyeszter menti Köztársaság ellen. Ez a terület Moldáviából szakadt le, gyakorlatilag csak Oroszország és néhány más ország ismerte el államiságát. Jelenleg 1500 orosz "békefenntartó" állomásozik ott és ellátásuk csak úgy megoldott, hogy Ukrajnán keresztül légi úton szállítottak nekik utánpótlást. Egyre több hír érkezett be az utóbbi hónapokban, hogy Ukrajna katonákat, harckocsikat, tüzérséget és légvédelmi egységeket telepített a határtól nem messze, illetve védelmi állásokat épített ki. Ma az ukrán parlament hozott egy határozatot amelynek értelmében az oroszokkal kötött tranzit szerződést (ami az utánpótlás szállítását tette lehetővé) egyoldalúan felmondja. Az utóbbi időben egyébként az ukránok már többször részben vagy egészben lezárták a határ szakaszt. Az érdekes az, hogy Moldávia pár hónappal ezelőtt tette meg ugyanezt a lépést.
Utoljára szerkesztette: Pluskast, 2015.06.03. 13:35:15

“Ha meg akarod nevettetni Istent, mesélj neki a terveidr?l.”

Pluskast

Szíria fele az Iszlám Állam ellenőrzése alatt

+ palmüra miatt fájjon inkább a fejetek, mert amit irakban műveltek az ókori romvárosokkal az szégyen....

Mackószanitéc! ignored list: pares,tetsuo,

Tetsuo
//www.youtube.com/embed/KFieUkrVUUc

https://www.youtube.com/shorts/zECTF2H8Jp8

Szerinted egy Hasbara-kommandósnak mi az anyanyelve? <#hehe>

"A tolerancia és apátia a haldokló társadalom erényei" - Arisztotelész ASUS Z170 Pro Gaming, Intel Core i5 6600K, Gigabyte GTX 1070 G1, Kingston HyperX Fury DDR4 2x8GB

Merkel ezen a pályán kis játékos. Erről szerintem Szocsiban állapodtak meg Kerryvel, onnantól érzékelhető az enyhülés.

&#8222;Uram, szabadítsd meg Magyarországot ezektől a banditáktól!"

Tetsuo
Rengeteg latin szó van és sokat használhatunk is, akár mi magyarok, de az pontosan meghatározott, hogy mi magyar és mi nem.
Ahogy írtam lejjebb, úgy van.

A verbatim egy ugyanolyan latin eredetu szo, mint a tobbi elhangzott es ugyanugy hasznaljuk a koznyelvben... Amugy meg nem szukseges magadat minden konverzacioba obligat modon beleeroszakolni ;)

Tetsuo
Erről csak nemrégiben állapodtak meg, valójában Merkellel.
Eleddig Ámerika akart bekavarni, és sikerült is az ukránokat jól helyben hagyva. kezdve a puccsal, ami egyedül a magyar nyelvvel hadilábon álló, vératlantista, elgurult gyógyszerű barátunk (Papichulo) számára nem nyilvánvaló. :-)

Tetsuo
Ebben is el vagy tévedve. A plusz és a konfliktus magyar szó, a verbatim nem.
Hogy minek mi az eredete, az egy másik kérdés.

Bocs, azt hittem, a lövöldözésekre gondolsz, de ahogy látom tüntetések is vannak ott.

Moszkva kezdi elfogadni Ukrajna nyugati nyitását

Oroszország nem tartja tragédiának szomszédai európai uniós integrációját – mondta el Szergej Lavrov orosz külügyminiszter Moszkvában. Szakértők szerint minthogy egy év alatt az orosz-ukrán gazdasági együttműködés a minimális szintre süllyedt, így Ukrajna uniós társult tagsága nem sérti többé Moszkva érdekeit.

Most, hogy a Krím megvan, el is hiszem. A csődtömeg Ukrajnával nyűglődjön az EU. Lassan azért kiderül, miben állapodtak meg a színfalak mögött.

Mit értesz az alatt, hogy "majdan szerű állapot"? Ukrajna a nagyhatalmak ütközőpontjában van, Macedóniában pedig inkább helyi jellegű etnikai konfliktus zajlik jó ideje. Vagy úgy gondod, ott is magasabb érdekek keverik a kevernivalót?

Nem gyozni akartam, csak bizonyitani a hipokraciadat, ugyanis ezt a ket szot pont te magad hasznaltad ;)

rendben, eddig 50%-ban győztél, 50%-ban meg nem.
Konfliktus szinonimai

többszáz km plusz közvetlen határszakaszt ~ "tobb szaz km tovabbi kozvetlen hatarszakaszt"

Tetsuo
Már említette, hogy nem magyar anyanyelvű, így nem is várhatod el tőle, hogy megértse a magyar helyzetet pláne átérezze azt. ;-)

Már ne haragudj, Te milyen anyanyelvű vagy, hol tanultál magyarul? Mert remélem ezek után tudsz mondani magyar megfelelőt a vitamin, akvárium meg a plusz és konfliktus szavakra?
Biztosan van mindenre terv, ahogyan az amerikaiaknak is.

Persze, miert ne lenne?

Azt ne feledd, hogy az orosz lépés (még mindig itt tartunk ) egy válaszlépés volt.

A Krim megszallasa? Az en velemenyem meg mindig az, hogy ez csak a legelvakultabb putinistak szemeben fogadhato el... Bar szerintem ezt mar joparszor kifejtettem.

Majd ha azt, hogy "verbatim" megírod magyarul is, akkor érteni fogom, rejtvényfejtésre nem vállalkozom.

Gondolom szamodra a vitamin vagy az akvarium szo is rejtvenyfejtes kategoria, mivel azok is latin eredetuek, csakugy mint peldaul az altalad is hasznalt "plusz" es "konfliktus" szavak... ezeknel meg nekem kellett volna hisztiznem, hogy irjal magyarul? ;)

ps: Verbatim

Tetsuo
Biztosan van mindenre terv, ahogyan az amerikaiaknak is. Egyedül Magyarországról tudom elképzelni, hogy ne lenne tervük semmire sem, mármint magyarérdekű perspektíva bármire is...
Azt ne feledd, hogy az orosz lépés (még mindig itt tartunk <#falbav>) egy válaszlépés volt.
Utoljára szerkesztette: Tetsuo, 2015.05.20. 12:13:26

Majd ha azt, hogy "verbatim" megírod magyarul is, akkor érteni fogom, rejtvényfejtésre nem vállalkozom. Úgy emlékszem, én magyarul írtam.
De amúgy szerintem minden nagyhatalomnak van kész haditerve egy esetleges komoly háború esetére.

Termeszetesen. Sot, szerintem nem egynek meg foldonkivuli invazio esetere is :)

Ok, ertem, nem te fogalmaztal rosszul, hanem en vagyok a hulye... jo.

btw: Ha legkozelebb idezel, akkor azt mindenkeppen verbatim tedd, kulonben komoly inkorrektseggel vadolhatnak ;)

Pluskast
"Tervezni olcso... ;)"

Abszolút :) De amúgy szerintem minden nagyhatalomnak van kész haditerve egy esetleges komoly háború esetére. Ha más nem hát leporolják a hidegháború alatt elkészülteket és picit módosítanak rajta.

Nem mondom, hogy meg is fogja szallni, foleg az ukran nemzetisegu lakossag veluk szembeni szimpatiajat figyelembeveve. Amennyi fegyver fellelheto az orszagban, nincs nekik szukseguk egy ujabb Afghanistanra. Lattuk mar, hogy egy profibb es jobban felszerelt haderonek is milyen konnyen beletorhet a bicskaja egy pacifizalasba.

Viszont az, hogy egy hadsereg meg a legorultebb szituaciokra is rendelkezik kontingenciaval es pontos tervekkel ez teny. Igy az is biztos, hogy az oroszoknak van terve Ukrajna, Nemetorszag es meg a USA megszallasara is. Tervezni olcso... ;)

Meg mintha azt is írtam volna tegnap, hogy "többszáz km PLUSZ határszakaszt a NATO-val" - kiemelés csak itt, de tegnap is ott volt a szövegben, csak kiemelés nélkül. Azt hittem, így is érthető, elnézést, lehet, hogy egyeseknek így tényleg túl magas értelmű szöveg volt. :-)
Pluskast
Lehetséges, hogy van, de hülye lenne megszállni egész Ukrajnát. Könnyebb egy olyan területet beolvasztani ahol a lakosság többsége ugyanolyan nemzetiségű mint egy olyat ahol jelentős számú más nemzetiség is él. Meg hát Ukrajna teljes megszállása már nagyon komoly következményekkel járna amit nem fog megkockáztatni és nem is akar szerintem.

Talán nem mindegy nekik, hogy 300 vagy 1300 km hosszan határosak a NATO-val.

Ez nagyon valoszinu, de a te eredeti felveteseddel ellentetben ("mert akkor a NATO-csapatok közvetlenül az orosz határon állhatnának."), mar most is az orosz hataron allhatnak a "NATO-csapatok"... Ennyi.

A félsziget megszállására vonatkozó tervek ráadásul már évek óta ki voltak dolgozva

Nagyon csodalkoznek ha nem lennenek evek ota ugyanennyire kidolgozott tervek egesz Ukrajna megszallasara... ;)

Pluskast
Én ezt nem hiszem. Ha nagyobb szeletet akart volna akkor kb lejátssza ugyanazt a forgatókönyvet amit a Krímben csinált, vagy sokkal komolyabb támogatást adott volna a szakadároknak, hogy ténylegesen sikeres legyen az elszakadásuk (majd beolvasztásuk). A Krím azért kellett neki mert szüksége van Szevasztopolra, ami mint tudjuk nagyon fontos flotta bázis, és mivel egy ukrajnai eu-s kormány esetében kitiltották volna onnan a flottát, ezért megszállta a félszigetet. A félsziget megszállására vonatkozó tervek ráadásul már évek óta ki voltak dolgozva, így én még csak azt sem gondolom, hogy Putyin többet akart volna.
Utoljára szerkesztette: Pluskast, 2015.05.20. 08:06:52

Talán nem mindegy nekik, hogy 300 vagy 1300 km hosszan határosak a NATO-val. Jimmynek az se tetszett, mikor a szovjet rakéták Kubában megjelentek, pedig nem is határosak Kubával. Szóval erről azért kérdezd már meg őket is., miért is voltak akkor felháborodva és besz..va.
Attol, hogy hosszabb lenne a kozos hatar meg nem allhatnak ennel is kozelebb az orosz hatarhoz a "NATO-csapatok" ;)

És hányszoros lenne a különbség km-ben a mai helyzethez képest?
mert akkor a NATO-csapatok közvetlenül az orosz határon állhatnának.

Azok mar jelen pillanatban is allhatnak...

Egész Ukrajnát nem akarta elfoglalni, de ahogy írtam, szerintem arra számított, hogy jóval nagyobb részt le lehet szakítani Ukrajnától, a korábbi választási térképek alapján az egész keleti és déli rész, az ország nagyobb része Janukovics-párti volt anno.
Majd bolond lenne Oroszország elfoglalni egész Ukrajnát, hiszen pont azt érnék el vele, amit a hátuk közepére se kívánnak, nevezetesen többszáz km plusz közvetlen határszakaszt a NATO-val (Lengyelország, Szlovákia, Magyarország, Románia határain). Na ez az amitől még Putyin is azonnali hideglelést kapna, másról se szól az egész konfliktus, mint hogy azért ne legyen Ukrajna EU (később törvényszerűen NATO-tag), mert akkor a NATO-csapatok közvetlenül az orosz határon állhatnának.
Ukrajna nem NATO tag, Oroszország pedig attól is messze áll, hogy elfoglalja Ukrajnát, nem hogy további országokat próbáljon megszállni. Oroszország vereséget szenvedett Ukrajnában, valószínűleg végleg letehet róla, hogy bekebelezze egy "eurázsiai únióba", a Krím meg a Donbász (annak is csak egy része van "szeparatista" kézben, az ukrán hadsereg, meg a "gárdák" teljes kiverése még innen sem sikerült, "szabadságos" orosz katonák meg tankok segítségével sem) csekély ellentételezés ezért (Moszkva arra számíthatott eredetileg, hogy Ukrajna teljes keleti és déli része szembefordul az új ukrán hatalommal, de nem történt meg, a legkeletibb széleket meg a Krímet leszámítva úgy tűnik, hogy a nép többségében ezeken a részeken is kialakult egy "ukrán" identitás, hiába beszél esetleg oroszul). Lehet, hogy gyakorlatilag (ha formálisan nem is) elfogadja a Nyugat az új status quo-t a Krím esetében, bár ez eleve várható volt. Kelet-Ukrajna érdekesebb, ha az ukránok feladnák a próbálkozást a visszafoglalására, akkor elvileg létrejöhet egy új Transznisztria, Csak itt pl. nincs olyan világos határvonal, mint a Dnyeszter.
Pluskast
Egyébként érdemes most Macedóniára figyelni. Ott is elkezdődött egy majdan szerű állapot.

Pluskast
Mit lehet erre mondani? A színfalak mögött semmi sem változott, csak kifelé van nagy barátkozás meg összeborulás. Egyébként ez is jól példázza, hogyha ennyire megy a bizalmatlankodás, akkor vajon a NATO tényleg megvédené a "kevésbé fontos" szövetségeseit? Itt egy érdekes fejtegetés ezzel kapcsolatban és az események tükrében azért el lehet gondolkodni rajta.
Utoljára szerkesztette: Pluskast, 2015.05.19. 09:15:17

Tetsuo
Ezzel kapcsolatban valaki...?

Ezzel a témával majdnem " biztos " a siker ! Hiszen a filmlobby " Hollywood stb köztudott kik uralják ! <#vigyor2>
Nem kell itt meglepödni semin !
Igen, erre céloztam "burkoltan"... :))
Utoljára szerkesztette: Solt, 2015.05.18. 15:54:48

www.smart-bus.hu

Valakinek már hamarabb eszébe jutott...

+ Index addendum: "Jól szerepel a Saul fia a cannes-i filmfesztiválon, még díjat is nyerhet a film.A holokausztra emlékeznünk kell, Auschwitz a közös bűnünk."

Nem kicsit kiveri a biztosítékot, dehát a zsindextől mit várhat az ember.

"A tolerancia és apátia a haldokló társadalom erényei" - Arisztotelész ASUS Z170 Pro Gaming, Intel Core i5 6600K, Gigabyte GTX 1070 G1, Kingston HyperX Fury DDR4 2x8GB

Pluskast