18
  • ostoros
    #18
    Ez nem felel meg a valóságnak.
  • haxoror
    #17
    Ha a cikk a huszadik századról szólna akkor ez igaz is lehetne de itt egy 5000 évvel ezelőtti tehénről van szó ami még akkoriban nem volt szénné tenyésztve és ezért nem is adott extrém mennyiségű tejet hanem csak a mai tehenek tejhozamának a töredékét.

    Ha egy ember és a családja éhezik akkor nem azzal fognak kísérletezni hogy az eleve legyengült szervezetük vajon hogy fog reagálni arra a tejre amitől a mai napig(!) az emberek egy része még mindig hasmenést kap, hanem a bevált módszerhez nyúlnak, levágják az egyik tehenet és kihúzzák azzal tavaszig. (Mivel a szarvasmarhát eredetileg is eleve a húsáért háziasítottuk.)
  • ostoros
    #16
    zt kihagytam, hogy ennek a tejnek a fehérjetartalma 856 kg volt, tehát az adott állat több fehérjét adott tej formájában, mint ha levágták volna.
  • ostoros
    #15
    Pedig teljesen egyértelmű. Tejet minden nap ad a tehén, vagy kecske amíg csak képes vagy füvet adni neki. Te viszont nem ehetsz füvet. A rekord egyébként egy amerikai holsten-fríz tehén éves tejtermelése 27473 kg tej. A tehén 1988-ban született.
    http://hu.wikipedia.org/wiki/Holstein-fr%C3%ADz
  • haxoror
    #14
    Ezt az elméletet soha nem értettem, éhezésnél tejet inni?
    Ha valaki éhezik akkor az nem a tejjel fog bohóckodni hanem megeszi a tehenet/lovat/akármit.

    hús > tej
  • ostoros
    #13
    A csontritkulás oka ma már nem a kalcium hiány, hanem a D vitamin hiánya. Az pedig a napfény hiánya miatt van leginkább.
    A tej fogyasztás a növekedő szervezetnek azért fontos, mert fedezi a fokozottabb kálcium igényt. Az idős szervezet pedig nem tudja hasznosítani a kálciumot, ha nincs D vitamin, ezért (is) lesz csontritkulás.
  • errorista
    #12
    Es, szerinted a csontritkulas okozza a tejfogyasztast, a tejfogyasztas a csontritkulast, vagy valami 3. dolog (hideg, halfogyasztas, sotetseg, etc) okozza mindkettot?
  • dfp
    #11
    valaki vegye már a fáradtságot, és nézze meg az egy főre jutó tejfogyasztást és a csontritkulás esélyét a skandináv országokban. Elárulom, hogy mindkettőben vezetnek, Svédországgal és Finnországgal az élen.

    http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_milk_consumption_per_capita
    http://www.sante.public.lu/publications/maladies-traitements/osteoporose/osteoporosis-eu-2008/osteoporosis-eu-2008.pdf
  • Sajátvéleményem
    #10
    Minél "primitívebb" az ember annál nehezebben tudja a tejet megemészteni. A cigányok nagy része nem is tudja.
  • blessyou
    #9
    „azok az állatok amik kizárólag csak ember segítségével juthat ritkán tehén tejhez, miért bírja megemészteni? Alkalma nem volt ehhez kiválasztódni! ”

    Valószínűsítem, hogy a háziasítás során tenyésztették ki nekik ezt a képességet.
  • Tinman #8
    Embersajt?
  • SlickAdam
    #7
    fent marado 33%? :D
  • qrd0xQSt2rdvnu
    #6
    "ma a felnőttek egyharmada képes meginni a tejet gyomorproblémák kialakulása nélkül, ez a laktóz tolerancia"

    Azért a fent maradó minimum 33% elég sok ám!
    Köszönjük, hogy végre valaki elismeri, hogy az emberek nem alkalmasak a tej emésztésére. pont.

    Tej =?= élet, erő, egészség
    Hát nagyon nem! Tej = elsavasodott szervezet, gyenge csontok, emésztési problémák, ...
  • gosub
    #5
    azok az állatok amik kizárólag csak ember segítségével juthat ritkán tehén tejhez, miért bírja megemészteni? Alkalma nem volt ehhez kiválasztódni!
  • Ender Wiggin #4
    a tehéntej emésztésére szinte senki sem képes. manapság a csecsemők többsége intoleranciával születik, ráadásul már az anyatejre is. ez is egyfajta evolúció...
  • vision5
    #3
    A gond az hogy ahol éhínség van ott előbb eszik meg a tejelő állatot minthogy ez a kérdés szóba kerülhetne...
  • halgatyó
    #2
    Ezen (és hasonló kérdéseken) már én is töprengtem sokat, de nem sok eredménnyel.
    Gondoljunk bele: hogyan fedezhették fel pl. a bort? A füstölt húsokat? A joghurtot vagy a sajtot?
    Magam elé képzelem, ahogyan (mondjuk 8ezer évvel ezelőtt) az elpusztított faluba visszatért az elmenekült lakosság. Akinek előzőleg sikerült elfutnia az erdőbe, nádasba, stb.
    Mit találtak a romok között? Megerjedt gyümölcsöt. Üszkös romok között füstölt húst. Megalvadt tejet.

    A sajt-elmélet, amit a cikk említ szerintem azért sántít, mert sajtot TEJBŐL csinálnak. Méghozzá tejet termelő állat tejéből. Ahhoz tehát, hogy a sajtkészítés technikája kialakuljon, felfedeződjön, előbb tejtermelő állattartásnak kellett lennie. Fejési technikának.
    Mivel régen a felfedezések a véletlenen alapultak, az újdonságok létrehozásához hosszú idő és véletlen kellett.
  • johnfly
    #1
    Ajjajj! Már megint evolúció téma.

    Az sg. ilyen cikkeihez való hozzászólások számára lassan fogadásokat lehet majd kötni az unibeten, vagy a b-win-en.