35
  • Sequoyah
    #35
    Igen, minden egyes korban magasabb volt a halandosag a mainal. Ezert mondjuk, hogy oseink joval kevesebb ideig eltek mint mi.
  • fonak
    #34
    1 éves kor után is magas volt a gyerekhalandóság.
  • Sequoyah
    #33
    "A születéskor várható élettartam egy demográfiai adat. Az élveszületések halálozási életkorának átlaga (az 1 évnél fiatalabbak elhalálozását nem számítva)."
    Szoval a csecsemohalandosag NEM RESZE a 20-30 eves atlageletkornak. Innentol fogva amit irtal abban nem sok igazsag van...

  • ostoros
    #32
    Jaj, emberek, ha ti tényleg azt hiszitek, hogy az ősember 20-30 évig élt, a baj nagy a fejetekben. Azt az átlagot egy becsléssel mondják meg, a legjobb esetben is.
    De nem ez a lényeg, hanem az, hogy a magas csecsemőhalandóság húzza le a várható élettartamot. Ha egyszer valaki megérte a felnőttkort, utána 90%-ban megérte az 50-et, és onnan már a szokásos csökkenés van.
  • Senkhy
    #31

    Utoljára szerkesztette: Senkhy, 2017.04.23. 12:10:51
  • Irasidus
    #30
    " ... az evolúcióbiológusok több ponton is kifogásolják. Például nem igaz, hogy az ember emésztése ne alkalmazkodott volna a mezőgazdasági termeléshez: erre bizonyíték, hogy a legtöbb ember szervezetében extra génmásolatok találhatók a gabonafélékben lévő keményítő megemésztésére, és a felnőttek tehéntejfogyasztását lehetővé tevő laktóztolerancia is függetlenül fejlődött a populációkban.

    Emellett nincsenek bizonyítékok arra, hogy őseink a modern emberhez képest az életmódjuk hatására sokkal egészségesebbek lettek volna, továbbá nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy az őskorban fogyasztott növények és állatok, valamint a mai tenyésztett állatok és nemesített növények között többnyire csekély a hasonlóság."
  • Irasidus
    #29
    Ezek szerint nem tudod mit jelöl az E szám? Tele van E-vel, csak azt nem tudom miért úgy beszélsz valamiről, hogy fogalmad sincs mi az? Ciki...
  • Zero 7th
    #28
    Na ez az, ami biztosan nem igaz, az E számok csak egy kategorizálási rendszer az élelmiszerek összetevőire.

    Tessék, gyümölcsök vegyészkedve:
    http://amindenit.blog.hu/2014/01/18/mennyi_e_szam_van_egy_bananban_egy_afonyaban_es_egy_tojasban

    Húú, tele van EEEEeevel!
  • Horzsoló
    #27
    Számomra egy nyomos érve van annak, hogy a paleo táplálkozásból igen sok jó dolog származik az ember testének. Még pedig az, hogy E-mentes. És ez a leglényegesebb.
  • Zero 7th
    #26
    Tehát ez egy kevésbé lehúzós kamu, ezért szimpatikusabb, mint a nagyon lehúzós kamuk? Hát nemtom, de nálam ettől még nem fordul pozitívba a mérleg. Még azzal együtt sem, hogy ha nem szar az íze.
  • Zero 7th
    #25
    Én személy szerint leginkább sehogy sem használtam, nekem megfeleltek mindig is az étrend és a fogyókúra szavak, általában nem célom felvágni rosszul használt idegen szóval.

    De számtalanszor hallottam "fogyókúra" értelemben, főleg dagadt nőktől, hogy "én most diétázom".

    Az meg, hogy mi a "rossz" használat, az attól függ, hogy mennyien használják hogyan. Ha a bő többség rosszul használja, akkor sajnos az eredeti értelme lett a "rossz".
  • bobijub
    #24
    ellentétben az itt megszólalók egy részével én tisztában vagyok azzal, hogy nem rendelkezem magas szintű, kiterjedt táplálkozástudományi ismerethalmazzal, az ősembertanról meg kábé annyit tudok, hogy létezik, ezért az ilyesmiket érintő a részletekhez nem is kívánok hozzáhablatyolni

    van viszont a "paleo"-zásnak, egy olyan vonatkozása, aminek még a gondolatától is elzárkózik egy csomó más evésrendszer:

    a paleósok nem ragaszkodnak az eszement alapanyagokat felhasználó, vagy a hétköznapi alapanyagokat mindenképpen élvezhetetlenné tevő eljárásokhoz, nem hiszik azt, hogy csak az lehet egészséges, aminek elsőre és másodikra és harmadikra is szar az íze, ( ".....egyed sokszor és majd megtanulod élvezni a természetes ízeket....." :D )

    .. és bár, mint minden máshoz, ehhez is odacsapódnak a "tőlemveddmeg" vállalkozások, nincs a használati utasítás minden fejezete megspékelve valamivel, amiről azt bizonygatják, hogy az egész rendszer csak akkor hatásos, ha ezt is, meg azt is, meg amazt is ..... megveszed, és ha megveszed, az is csak akkor működik, ha tőlük veszed.

    szóval a paleosok receptjeiből általában ehető kaják alakulnak ki. néhányszor volt alkalmam vendégségben belekóstolni.
  • errorista
    #23
    soha nem jelentett magyarul fogyokurat, maximum te hasznaltad rosszul.
  • Cat #22
    1, "a paleo diáta lényege hogy ugyan azt együnk, mint a kőkorszaki ember."

    Én ilyen mondatot nem látok a cikkben.
  • Bakutyin
    #21
    Csak két csúsztatás van a cikkben....

    1, "a paleo diáta lényege hogy ugyan azt együnk, mint a kőkorszaki ember."

    Ez nem igaz. A "paleo-étrend" egy metafora leginkább, aminek valóban az az alapja, hogy az ember biológiai evolúciója alatt többszáz ezer évig nem voltak feldolgozott élelmizerek. Vagyis, a génjeink, melyek nagyon lassan képesek csak alkalmaszkodni, még nem szokták meg a modern táplálkozást , (de a gabonaféléken alapuló táplálkozást sem.)

    2, Az eredeti tudományos kutatás (http://www.plosone.org/article/info%3Adoi%2F10.1371%2Fjournal.pone.0084942) nem tesz megállapítáokat a paleo diétára. Igazából a paleolitikumi emberre, és annak étrendjére sem tesz megállítást, általánosságban.


  • wraithLord
    #20
    Jó, akkor céltudatosan szabályozott étrend. A cél pedig fogyás is lehet. Amúgy mindegy, csak furcsának találtam. Biztos túl sok angolnyelvű cikket olvasok.
  • Zero 7th
    #19
    Angolul... Magyarul meg fogyókúrát jelentett, legalábbis mostanáig. De most jön a faszbúk generáció és a hunglish "tudásával" elkezdi megint étrend értelemben használni.
  • wraithLord
    #18
    "a paleo értrend (nem diéta)"

    A diéta alapból étrendet jelent...
  • Zero 7th
    #17
    "A témához kapcsolódik, hogy a paleo értrend (nem diéta) egy modern táplálkozástudományi dolog, nem az eszi, amit az őseink, hanem abból indul ki, hogy 2.5 millió éve alig, vagy keveset változott az emésztésünk - tehát arra épít. A kereket nem kel kidobni hozzá!"

    Ez tök jól hangzik, csak annyi vele a gond, hogy nem táplálkozástudományi, hanem seggből előrántott, és hogy nem igaz, hogy 2.5 millió év alatt nem változott az emésztésünk, mert rasszonként eltér az emésztés hatékonysága bizonyos dolgok esetében.

    Tehát csak a két alapvetésével van gond, de egyébként minden rendben van vele.
  • vakondh
    #16
    Oké kicsim, átállunk, együnk Mamutot!!
  • ugh
    #15
    Nem az a gond mit eszel ha az eleg valtozatos hanem, hogy mennyit es mennyit mozogsz hozza.
  • ugh
    #14
    Ja, csak ahhoz tudni kene mi az egeszseges mert ez jelen esetben kb havonta valtozik.
    Szerintema lenyeg azt egyel amit kivansz mert az egy uzenet a szervezettol, hogy mire van szuksege (most itt egeszseges emberekre gondolok nem oylanra akinek azt uzeni egyel meg egy vodor zsirt-sajna ezt is kiirtja az agymosas az emberekbol).
    A tobbi biznisz, meg suket halandzsa.
  • torreadorz
    #13
    dfp: erre szokták mondani hogy akkor halj meg egészségesen :)
    Mert ugye az egészséges emberek is pont ugyanúgy meghalnak, max nem 50 évesen hanem 60, de ez is csak a statisztikailag a sokaságra igaz, egyénre bontva rengeteg olyan eset van hogy valaki egészségesen él, sportol aztán mégis kap egy szivrohamot 30 éves korában vagy épp rákos lesz, mint ahogy arra is hogy valaki iszik, dohányzik aztán csak 60 évesen hal meg (igaz akkor 80-nak néz ki).

    Na de komolyabbra fordítva, valóban egészségesebben kéne táplálkozni, de ez sokak számára nem igazán kivitelezhető magyarországon.
  • dfp
    #12
    a hozzászólók 90 %-a szív- és érrendszeri betegség miatt 50 évesen fog meghalni. Ha mindenki tudatosan táplálkozna, csődbe mennének a gyógyszergyárak.
  • Vol Jin
    #11
    Egy 20 éves ősember már vénnek számított, amiben szerepe volt a hiányos táplálkozásának. Akkor ezt most felesleges tovább ragozni.

    Egyébként a középkorban őseink mindenféle gilisztát meg hangyát felzabáltak, az őskorban meg pláne. Úgyhogy, aki paleózik, az egyen csótányt!
  • culas25hc
    #10
    Azt végiggondolták a diétások, hogy őseink gyakran alultápláltak voltak, és 30-40 éves korukra megöregedtek és meghaltak?! Ennyi erővel divat lehetne az "együnk úgy mint egy csöves a Blaháról", vagy "étkezz akár egy éhhalál szélén tengődő etióp" ....kurva egészséges lenne
  • idebudanemoda
    #9
    mennyi szakember! :O
    p.s. és 2xmennyi vélemény...
  • asgh
    #8
    A Paleo diéta lényege, hogy hanyagolja a modern földművelés miatt az étrendünkben túlreprezentált élelmiszereket, mint a gabonafélék, hüvelyesek, tejtermékek. Semmi köze az ősember táplálkozásához.
  • MuchACHO79
    #7
    Semmi baj a Paleo étrendel, csak fel kell fogni, hogy már az őseink is ettek Sajtburgert meg nutellás palacsintát. Bizony!
  • Krucifix088
    #6
    A Paranthropus boise nem néhány ezer évvel ezelőtt élt,hanem 2-1 millió évvel ezelőtt!
    Azt hittem,hogy az Oxfordon azért jobb tudósok dolgoznak...
  • Krucifix088
    #5
    Borzalmas a cikk!
    Egyáltalán beírta valaki a googleba,hogy mi is pontosan Paranthropus boisei?Inkább egy gorillára hasonlít.Gyakorlatilag mai emberhez alig van köze.
    Paleo étkezés szerintem a vadászó homo sapiens étrendjét veszi figyelembe.Nem egy tűzet nem ismerő állatét!
  • Lameth
    #4
    Már az alaptézis is téves. A paleosok nem a több ezer évvel ezelőtt élt emberek táplálkozását veszik alapul (szar volt a névválasztás), hanem a mai természetközeli népek étrendjét (leginkább zöldsé/gyümölcs, hús, semmi finomított liszt illetve cukor).
  • JKJ
    #3
    Ez egy ritka szarul megírt cikk. Pedig alapból jónak tartom az sg-s cikkeket.
  • vik3
    #2
    "Kicsit kibontva ez azt takarja, hogy az étrendünkből el kell hagyni a a gabonákat, a hüvelyes zöldségeket, a krumplit, a legtöbb tejterméket, a cukrot és a lisztet"

    hüvelyeseket, burgonyaféléket!, a finomított cukrokat! de a gyümölcsfogyasztás i erősen korlátozza stb stb. Tibor az isten álldjon meg, annyira egyszerű ennek utánaolvasni és könnyebb it úgy popular science portált írni.

    A témához kapcsolódik, hogy a paleo értrend (nem diéta) egy modern táplálkozástudományi dolog, nem az eszi, amit az őseink, hanem abból indul ki, hogy 2.5 millió éve alig, vagy keveset változott az emésztésünk - tehát arra épít. A kereket nem kel kidobni hozzá!

    Gyakorlatilag -.- arcot vágok, ha elkezdik, hogy na fogtál-e ma mammutot, annyira bullshit ez.

    Az őrületről - nem véletlenül vannak oda érte az emberek, mutasson a nyugati orvoslás még egy étrend olyan embereket, akik inzulmentes életet élhetnek cukorbetegséggel és ún. kiegyensúlyozott étrendet esznek.
  • NEXUS6
    #1
    Téves és téves között rengeteg különbség van.

    A mekis kaja még tévesebb pl. az hótziher.
    ;)