30
  • Damjanics
    #30
    Ha tulságokról is akartok beszélni: Nem tudom milyen zsarolással rángattak bele bennünket az Oroszország ellenes kétes körülmények között létrejött rasszista ukrán junta támogatására antidemokratikus egyhangúsággal hozott büntető "szankciók"-ba, de máris isszuk a levét. Nem hiszem , hogy Európa éppeszű lakói háborúba szeretnének keveredni azzal az Oroszországgal, amit az USA 70 éve nem mert megtámadni. Pedig nagyeszű profi politikusaink már megint azon mesterkednek, hogy belerángassanak bennünket egy újabb Don-kanyar tipusú konfliktusba.
  • Damjanics
    #29
    Minden hadsereg kiképzési programja valamilyen prognózisra épül. Amikor én voltam tartalékos tiszt az átkosban otthon tartott "babaruhával" és háború esetére azonnali behívó paranccsal a katonakönyvemben akkor egyértelműen az északnyugati csapásirányra voltam lebiztosítva.
    Mielőtt itt meakulpázni kezdenétek talán nézzétek át a történelmi adatokat:
    1913-ban már elég tapasztalat volt a szerbek köpönyegforgatásáról ahhoz, hogy tartson tőlük a monarchia hadserege. A szerbek többször is görögkeleti pópák vezetésével menedéket kértek és letelepedési engedélyt kaptak Magyarországon (Szentendre, Izbég , Ráckeve, Rácalmás stb.), mégis a második rigómezei csata után menekülő Hunyadi Jánost elfogták és ki akarták adni a törököknek, mivel akkor a törökök szövetségesei voltak. Máskor az orosz pánszlávizmust akarván megfejni megszállott görögkeleti vallásosságot imitáltak. Aknamunkát végeztek a Monarchia ellen, pedig Szerbia a Ferenc Józseftől kapott négy régi magyar vármegye területén jött létre (az 1848-49 szabadságharc után F.J. igyekezett Magyarországot gyengíteni ezzel és Erdély osztrák megszállásával) így valósult meg az az abszurdum, hogy a világhíres hős város Nándorfehérvár ma Szerbia fővárosa.
    Ürügyre nem a Monarchiának, hanem a pánszlávista álmokat dédelgető II. Miklós cárnak volt szüksége. Ő volt az aki a szerbek "megsegítése" ürüggyel nemzetközivé tette. Az oroszok tudták hogy a cár sáros a Monarchia elleni aknamunkában, ezért amikor nem lehetett tudni pontosan, hogy mi is történt a cári családdal automatikusan magyar kivégzőkről kezdtek suttogni (amiről később kiderült hogy nem igaz). Hivatalosan mai napig az áldozat Habsburg dinasztiát vádolják a világháború kirobbantásával. Ez a "kabátlopási" trükk a mai napig működik. (lásd a 100 évforduló visszaemlékezéseit).
  • gforce9
    #28
    Még ha így is lenne, a fiút az apja bűnéért számonkérni... idiotizmus. Még akkor is ha ez a divat. Az ilyeneket ignorálom. Vagy ha személyesen ilyet tapasztalok hozok fel pár ellenpéldát, aztán elküldöm az illetőt történelmet tanulni :) Mindegy, hogy holohívőről, szélsőjobbosról vagy tudomisén milyen beállítottságúról van szó. Egyik nemzet se folttalan, mindegyik múltjában vagy akár jelenében vannak nagyoncsúnya visszásságok. Erről persze hajlamos mindenki elfeledkezni és a másikat vagy a múltat hibáztatni. Az ugye könnyű. Csak így előrehaladni marhanehéz.
  • ManoNegra
    #27
    Ezt nem ártana tudatosítani azokban is, akik nap mint nap szembesíteni akarnak minket az általuk értelmezett múltunkkal, és bizonygatják, hogy hetedíziglen bűnös nemzet vagyunk...
  • gforce9
    #26
    Nem mondtam, hogy ne foglalkozzunk, csak azt, hogy nincs értelme marakodni azon már. Nem lehet újracsinálni a múltat. Tanulni kell belőle és előre nézni.
  • ManoNegra
    #25
    Ne haragudj meg rám ezért, csak furán mutat egy száz évvel ezelőtt történt eseménnyel kapcsolatos hír alá beírni, hogy ne foglalkozzunk száz éves dolgokkal. :-)
  • gforce9
    #24
    bocsánatot kérek, hogy mertem ide írni
  • ManoNegra
    #23
    Akkor barátom ne ide kommentelj, mert ez PONT száz évvel ezelőtti dologgal foglalkozik...
  • gforce9
    #22
    Igen, mert a múlton való kesergés helyett össze kéne fogni és előre nézni, nem marakodni 100 éves dolgokon.
  • ManoNegra
    #21
    Hát igen, nekünk mindenki érzékenységével törődnünk illik, de a magunkét fel nem hozhatjuk, mert akkor jön egy magadfajta felbőszült internacionalista világfi, és bebőgi hogy a mucsai magyar csak ne trianonozzon, és különben is, fogja csak be a pofáját...

  • Ender Wiggin #20
    persze tetsuo, az egész világ a magyarok identitására tör. de sebaj, nagy szerencsénk van, mert nem csak, hogy a suméroktól származunk, de nálunk van a föld-csakra is! és ha mégsem törne senki a magyarok identitására (legfeljebb pár szélsőséges idióta a szomszéd országokban és magyarországon), és csend meg nyugalom van, akkor is számíthatunk arra, hogy valaki bebőgi, hogy trianon és már áll is az identitás-, egzisztencia- (ennek megsemmisítésében mondjuk a magyar kormány is aktív szerepet vállal) és egyéni kultúra-féltési bál...
  • Tetsuo
    #19
    Azért, aki utánajár, láthatja, hogy ez az érdekcsoport szisztematikusan, tervszerűen hajtja végre kitűzött feladatait.
    Persze vannak exponenciálisan változó folyamatok, de a történelemből kitűnik, hogy sokszor ezeket is kontroll alatt tartotta az említett csoport.
  • ManoNegra
    #18
    Az én nemzeti identitásomat nem befolyásolja semmilyen érdekcsoport. Vagy ha mégis, akkor az eredmény kontraproduktív.

    Ha dolgozik is ilyen érdek a háttérben, az nem csak ránk magyarokra vonatkozik, hanem egy összeurópai tendencia, és elsősorban az etnikai arányok megváltoztatására irányul. Hogy ennek mi lesz a vége, azt se Vol Jin, sem Te nem tudhatod.
  • Tetsuo
    #17
    A jelenlegi folyamatokból könnyen látható, hogy egy nagyon erős érdekcsoport célja az, hogy a magyaroknak ne legyen nemzeti identitásuk, ne legyen egzisztenciájuk, tűnjön el az egyéni kultúrájuk stb.
    Vol Jinnak annyiban igaza van véletlenül -bár ő ezt nem is sejti- hogy x idő múlva a történelem tényleg nem lesz fontos a többieknek sem, hiszen az ő nemzeti identitásuk és egyéniségük is nagymértékben degradálódik (pl. a szlávoké).
    Bár, ha a szlovákokon múlik, hamarosan az egész dicső magyar múlt is szlovák lesz. :-)
    Lásd pl.: http://kuruc.info/r/3/122667/
  • ManoNegra
    #16
    Aztán kávézaccból, vagy tyúkveséből jósoltad meg, hogy száz év múlva mi lesz itt?
  • Vol Jin
    #15
    Miért is meg kik is, meg minek is?
    100 év múlva pont le lesz szatva az egész első világháború. Ma még csak azért fontos, mert mindenkinek van vagy volt valahol egy nagypapája, akinek a sorsát meghatározta, így a miénket is. Száz év múlva már senkinek nem lesz fontos, csak egy régmúlt beli esemény. A környező szlávok már nem fogbak izgulni, hogy jajj, mindjárt megtámadjuk őket, mert valamilyen hülye populista lófaszjóskájuk bemeséli nekik, nekünk meg már rég adottság lesz, hogy ekkora a hazánk. A kisebbségeink sajnos addigra asszimilálódnak a határon túl.
  • jackoneill90
    #14
    100 év múlva úgyis addig **sztatják a történelmet, hogy kizárólag mi Magyarok leszünk a felelősek az első világháború kitöréséért, a 2. világháborúban meg mi találtuk ki a haláltáborokat itt volt a legnagyobb nácik száma(egész ország), németo.ban nem volt rasszizmus és erősen közrejátszottunk a kitörésében.

    ha én győztes hatalom lettem volna olyan megalázó történelmet írattam volna akik nekünk írják még most is,hogy szégyellnék hogy léteznek


  • Moha Mahnian
    #13
    Én is húztam a szemöldököm: ebben mi a hír? Az írott történelemmel bíró hatalmak mindig is rendelkeztek tervekkel _bármely_ lehetséges háború esetére - a modern korokban ez különösen igaz, a világháborút megelőző időkben meg pláne. Az I. világháború nem tartott volna 4 évig, ha a résztvevő felek mindegyike nem készült volna erre legalább ennyi ideig.

    Respekt Zombee-nak, azzal az eltéréssel, hogy én 10 évvel korábban tanultam ugyanúgy.
  • Zombee
    #12
    Mi ebben a hír? Magát a tényt mi már általános iskolában, 97 környékén is így tanultuk. Maga a levél nem ugrik be, hogy szó lett volna, de az nem újdonság, hogy készültek a háborúra. A világ fel lett osztva a 20. század elejére, és egyesek elégedetlenek voltak a saját részükkel.
  • NEXUS6
    #11
    Ha a Monarchia tutyimutyi volt, akkor az abban mutatkozott meg, hogy miután 13-ban kiderült, hogy Redl ezredes átjátszotta a Szerbia elleni hadjárat tervét az egészet nem dolgozták át, vagy nem állították le. Az oroszok valszeg átjátszották szerbiának, akik ezért is tudtak viszonylag sikeresen ellenállni a támadásnak. Az oroszok is előnyre tettek szert. Pl mert jóval megelőzték a tervben szereplő mozgósítási időket (ők valszeg átalakították a saját terveiket), így nem sikerült pl Németországnak sem elkerülnie a kétfrontos háborút, hogy a gyors mozgósítással és a vasúti szállítással egymás után tudjon nyugaton és keleten is sikert elérni, gyak egyetlen haderővel.

    Másrészt Ferenc Ferdinánd egy sokkal több nemzetiségi lábon álló Monarchiának volt a híve, ez a kisebbségek térnyerését jelentette volna a már elismert nagy nemzetekkel szemben (magyarok és osztrákok). Szóval Magyarország számára ha nem is egy Trianonnal felérő, de valszeg jelentős hátrányt jelentő időszak következett volna hatalomra jutásával. A fentiekből egy kevésbé agresszív balkáni külpolitika is sejthető.

    Ilyen oldalról is nézve az látható, hogy meggyilkolását bárki is szervezte valójában az több szempontból is a konfliktus felé vitte a Monarchiát és a térséget. Több volt mint puszta Casus Belli.
  • teddybear
    #10
    Nem tudom, hogy mi a furcsa ebben? Az I.VH. előtt volt a Balkáni Háború, 12-13-ban, csak éppen az I.VH. miatt nem sokan foglalkoznak vele. Viszont a Balkán maradt Európa lőporoshordója.
  • Vol Jin
    #9
    Mivel az előző évszázadokat végigháborúzta Európa, nem újdonság, hogy egy tábornok háborúra készült. Az hozott átmeneti békét, hogy mindenki a gyarmatain hadakozott, de mivel elfogytak a léhetséges színterek, hol másutt folytatták volna, mint a kontinensen?
  • saxus
    #8
    Na most komolyan azon megy a vita, ami eddig is nyilvanvalo volt? 1900-as evek elejen *mindenki* keszult arra, hogy haboru lesz (a fegyverkezes es a regi serelmek mar csak ilyenek...), az is tortenelmi teny, hogy a szarajevoi merenyletet urugyul felhasznalva inditsanak egy bunteto hadjaratot Szerbia ellen. (Az megvan, hogy az osztrakok ultimatum 10 pontjabol 9-et elfogadtak a szerbek, holott a habsburgok sokat agyaltak rajta, hogy ugy irjak meg, hogy ne akarjanak elfogadni belole semmit...)

    Na az persze mas kerdes, hogy a Habsburg vezetes volt olyan tutyimutyi, hogy ahelyett, hogy egybol inditott volna egy buntetohadjaratot, inkabb vart II Vilmos tamogato szavaira, hogy aztan hirtelen egesz EU fegyvert rantson Oroszorszagtol Angliaig.
  • gforce9
    #7
    http://www.youtube.com/watch?v=H72yZgrWbxU

    Talán ez a legpontosabb megfogalmazás :)
  • ManoNegra
    #6
    Jaja! És erre emlékeztetnek is, nap mint nap!
  • Willenbrock
    #5
    Tudjuk,a magyar a legfasisztább,legimperialistább,legreakciósabb,legbűnösebb háborús náci nép.
  • NullZ3r0
    #4
    Nem, a hitleres az egy trollhergelő propagandacikk volt, ez meg normális történelminek tűnik.
  • ManoNegra
    #3
    Mivel Európa egy puskaporos hordóra hasonlított akkoriban, ezért a Monarchia sem engedhette meg magának azt a luxust, hogy ne készüljön egy nagy háborúra.
  • Vol Jin
    #2
    Milyen flamekeltés?

    Kényszeres vagy vagy mifene?
  • Lunki88
    #1
    Na tessék, a Hitleres után egy újabb flamekeltő cikk...