21
  • MuchACHO79
    #21
    ...legalább a voyager elhagyta a naprendszert...
  • coolbboy83
    #20
    Nem kellene ennyi kula minőségű cuccot gyártani.... sok notebook meg telefon, amiknek kula a minősége....
  • halgatyó
    #19
    A legfőbb probléma megoldva: létrejött a projekt!

    Ezután következik a bizottságok felállítása, majd számuk (és létszámuk) növelése.
    Természetesen nekik a legeslegmodernebb számítógépek és kommunikációs eszközök dukálnak.... naná! Ilyen fontos bizottságoknak...
  • gforce9
    #18
    Ez szabályozási rendszer kérdése. Ilyet meg még teszteltek nagyban, mert nem volt rá szükség, mert nem volt ilyen társadalom. Szabályozási rendszerre megfelelhet a likviddemokratikus irányítási rendszer. Önellenőrző a struktúrája, működéséből fakadóan nme engedi az embereket a társaik fejére nőni, mert csak addig lehetnek döntő pozícióban, amíg az "alattuk lévők" is jól érzik magukat. De ha érdekel keress rá, sok linket lehet találni erről. Érdekes elképzelés és tök logiku a felépítése. Nem törvényekkel szabályoz, hanem az egymástól való függésre építi fel az egészet. Vannak ilyen modellek is, de hát ugye társadalmi szinten nem kellett tesztelni, mert jelenleg az emberek inkább széthúznak, mintsem összefogjanak. :S
  • WoodrowWilson
    #17
    Játékelméletileg nem stabil képződmény az igazi kommunizmus. A saját érdek fontosabb, mint a köz. Nyilván minél kisebb egy közösség, annál könnyebb elnyomni ezt az opportunista viselkedést, de társadalmi szinten kizárt.
  • gforce9
    #16
    Ez sincs bizonyítva, sőt vannak ellenpéldák. Vannak jól működő önellátó közösségek, teljesen közösségi alapon működnek. Izolált környezetben, nyugodtan eléldegélnek. Ha persze beteszi oda a lábát valamilyen módon a piacgazdaság, akkor annak annyi, hiszen annak működési elve nem teszi lehetővé az egyenlőséget. Ne mondj olyat, hogy a képzelet szüleménye. Társadalmi szinten nem volt megvalósítva sosem, de kis környezetben már bízonyított számtalanszor. Az, hogy a társadalom jórésze nem hisz abban, hogy megvalósítható, az nem érv. Ez ugyanis nem hitkérdés. Ez csupán elhatározás kérdése, technikailag kivitelezhető, ha megvannak hozzá az emberek, meg is valósítják. Országos szinten sajnos nem megy. Ilyen lobbik és hazudozó pártok mellett esély sincs arra, hogy olyan gondolatot, hogy: "közös munka" egyátalán asztalra tegye a széles társadalom, főleg úgy, hogy rögtön ráhúzzák a múlt rendszer gúnyáját, holott az nem kommunizmus volt. Ijeszgetésnek viszont kiváló.

    Egyébként ezt a jelenséget, hogy a növekedésre épülő kapitalista piacgazdasági rendszer egyik válságból a másikba esik, nem csak Marx jósolta meg, hanem tőle teljesen független társadalomkutatók. Olyanok, akik a "kommunizmus ideájától", mind földrajzilag, mind szemléletileg messze álltak.
  • WoodrowWilson
    #15
    "Megvalósított kommunizmus sehol nincs és nem is volt a világon."

    Pontosan, mivel az csak a képzelet szüleménye.
  • gforce9
    #14
    Amire te gondolsz az dikatúra volt vagy más nével államkapitalismuz. AMiket felsoroltál: (besúgók, parádék stb.), pont a diktatórikus, központi irányítású rendszer ismérvei. Kommunizmushoz semmi köze. Megvalósított kommunizmus sehol nincs és nem is volt a világon. Másrészről nincs semmiféle bizonyíték arra, hogy a piacgazdaság lehet csak az ösztönző. Sőt, rengeteg ellenpélda van, csak azt hajlamos az ember elfelejteni.

    Hogy a közös jó érdekében összefogni, az kommunizmus? Az. Csak az nem a sarló-kalapács, mert annak semmi köze a kommunizmushoz.
  • WoodrowWilson
    #13
    Igen, és esetleg ennek a nemzeti csoportnak lehetne a jelképe egy sarló és a kalapács, évente rendezhetnének kongresszusokat, ahol mindig eléneklik az internacionálét, esetleg lehetnének katonai parádék is. A másként gondolkodókat pedig természetesen el kéne hallgattatni egy mindenre kiterjedő besúgóhálózaton keresztül, mert a reakciósok megbonthatnák ezt az idilli rendszert.

    Csak a piacgazdaság tudja biztosítani, hogy a tudomány vívmányai beépüljenek a mindennapokba. Opportunizmus mindig lesz, az az emberiség velejárója, de fékezni csak természetesen kialakuló ösztönzőkkel lehet, nem az állammal.
  • Tetsuo
    #12
    A nemnovekedés elve mellett is van fejlodés, sot! Úgy van igazán fejlodés.
    A hiba a kapitalizmuban van, a szabadpiac. Eros állami (kultúrális régiószintu) kontroll kell(ene) a piacra, árakra, bérekre, cégekre stb. Az államot és vele a társadalmat pedig nem megosztottság, vagyis pártok, hanem egy nemzeti csoport irányítaná és nem 4-5 évente megújúlva, hanem ameddig megfelelo az egyén az adott posztra. Ezt egy néhány tagú (1-4) vezetés igazgatná. Ez lenne az egyeduli megoldás hosszútávra.
    Értelmes embernek elég hamar kiderul, hogy a demokrácia nem mukodik, csak megalapozza a káoszt.
  • Szefmester
    #11
    bocs, nem személyes: Anyád!

    Én nem vagyok divatmajom aki félévente cseréli az eszközeit. Akkor most miért is kéne szivatni a magamfajtákat? Nekem tökéletesen elegendő volt a P910i-m jó 4 évig úgy hogy használtan (kb 1,5 éves korában vettem). Ha nem használódott volna el ennyi idő alatt a külseje és az aksija is bírta volna a két-három napot szolid használattal akkor ma nem csak tartalék készülék volna a polcon!

    A számítógépem is több mint 5 éves és még ma is mindenre elegendő, egy alkatrészt cseréltem azt is azért mert eldurrant rajta két tápkondi, és cseréjük után is megismételték pár hónappal a dolgot, szóval volt valami egyéb gebasz is ott.

    kvp: Nos igen, de amit olvastam a nemnövekedés fentartásáról azt bőven lehet kis többlet befektetéssel stabil (bár lassú) fejlődésre alakítani. A gond a fogyasztói társadalommal van mint olyannal.. egyben. Amíg a fejlődés egy tévében annyi hogy két miliméterrel "laposabb" tud lenni azonos teljesítménynél, vagy hogy a telefonnal lehet ugyan telefonálni de a kijelzője 50pixellel nagyobb és emiatt máris "jobb", addig nem lesz itt soha változás.
    Jó dolog a modernizáció, de a félévenkénti újabb mobilok megjelentetése nem tud annyi fejlődést bemutatni mintha a a fejlesztés költségeit összevonnák 1-2-3 ciklusra és 1,5-2 évente jelenne meg új termékcsoport de nagyobb ugrású fejlődéssel.

    Nézzük a számítógép CPUkat. Ha tavaly megvettem volna azt amit szerettem volna, vagy tavaly előtt akkor az előzetes infók alapján még hosszú évekig nem kellene azon agyalnom hogy újat vegyek mert nem történne akkora fejlődés ami indokolná. A 2008ban vásárolt CPU-m és egy mostani azonos árú CPU közti számítási különbség kb a másfél-kétszerese. Ekkora különbség pedig karcsú... főleg ha azt veszem alapul hogy ennek a gépnek az előde mit tudott.
    compare Celeronról q6600ra váltottam, és a két másikat néztem ki magamnak... Így már közel sem éri meg cserélni, mert nincs akkora ugrás. Oké hogy lassul a fejlődés mert közelednek a határhoz... de azért, jó volna ha nem csak ennyi lenne.
  • tomcsa4
    #10
    [fantázia]

    Olyan mobilok kellenek, melyek 1-2 év után bomlásnak indulnak. Az emberek úgy is pár havonta lecserélik a telefonjukat, szóval jah. Képzeljetek el egy iPhone-t, melyet tartasz a kezedben és bomlik.

    [/fantázia]
  • kvp
    #9
    A nem novekedes meg rendben is lenne, de a nem fejlodes nem jarhato. Mar annyira tonkretettuk a kornyezetunkent, hogy ha az emberiseg nem lesz kepes rovidtavon rajonni, hogy hogyan stabilizaljuk a klimat es hogyan allitsunk elo kornyezetszennyezes nelkul a mainal sokkal tobb energiat, akkor nem fogunk tudni fennmaradni mint civilizacio. Marpedig nekem se a barlang, se a fa nem tunik kenyelmes lakhelynek.
  • Szefmester
    #8
    Mintha lenne valami "nem növekedés elve" dolog, amit a közgazdászok a sátán írásaként jellemeznek. :D Meg persze sok sok csúfságot mondanak rá azok akiknek kijutott a jólét.
  • kvp
    #7
    Harom megoldas van:
    -nem termelunk annyit, vissza a fara
    -hosszabb elettartalmu cuccokat gyartunk (csokken a termeles)
    -konnyebben ujrahasznosithato cuccokat gyartunk (no a termeles)

    Ebbol ha tenyleg 100%-os az ujrahasznositas es van eleg energia, akkor a harmadik a jo. Ha a ket feltetel meg nem jott ossze, akkor a masodik. Viszont a jelenlegi gyorsulo fejlodes mellett kenytelenek vagyunk a 3. iranyaba mozogni.
  • Katalizátor
    #6
    Neked komoly problémáid lehetnek!
  • wraithLord
    #5
    Majd te sem fogsz így beszélni, ha végre feltalálják az időgépet, és visszamehetsz az őskorba.
    Nyers hús, bogyók, barlang, bármikor elkaphat egy éhes vadállat (esetleg szétverhetik a fejed bunkósbottal), ha megsérülsz, jó eséllyel ott is maradsz, hiába hívnád a mentőket... :D
    Nagy valószínűséggel még a 20 életévedet sem ünnepelhetted volna meg - már csak azért sem, mert még nem találták fel a szülinapi tortát. :D
    Azok voltak ám a szép idők. Teljes válszélességgel segítette az embert az önmegvalósításban. :D
  • gforce9
    #4
    Hát ennek nem a tudományhoz van köze, hanem a növekedésre épülő gazdasági rendszerhez. Többet-többet-többet. Meg lesz ennek még a böjtje.
  • barret
    #3
    Mi evvel a gond?
    Ez a piacgazdaság velejárója!
    Ahhoz hogy minden évben növekedjen az ipari termelés,
    Szemetet kell gyártani!
    Van jobb megoldás? Másszunk vissza a fára :D
  • ostoros
    #2
    Na a tudományt hibáztasd az emberek hülyesége miatt!
  • mikike
    #1
    :X
    köszönjük tévedhetetlen tudomány

    az atombomba után megint sok hasznodat vesszük...