82
-
Komolytalan #42 Ott konkrétan nem tudott vezetni, aki a volánnál ült. Mondjuk PW se tudott. Az hogy amatőr autóversenyző csak annyit jelent, hogy van pénze tűzálló overálra. De attól még nem fog tudni vezetni egy olyan autót, amivel Stig is megpördült... -
Komolytalan #41 Igen, ültem. Konkrétan újraindult az ECU, és míg be nem bootolt (kb 1-2 másodperc) addig nem volt motor, és pici idő múlva elnehezült a kormány is. Ráadásul pont kanyarban történt. Nem lett semmi gond, abszolúte kézben tartható a helyzet - szerintem a mögöttem jövő észre se vette. Menj el egy vezetéstechnikai tréningre, ott van hely elég - próbáld ki. Semmi félelmetes nincs benne. -
Komolytalan #40 Nincs olyan autó, ahol motor nélkül ne lenne fék. A hidraulikus fékezésűeket simán erősebben kell ilyenkor taposni (akár teljes testsúlyból), a pneumatikusnál meg csak annyi köze van a motorhoz, hogy az tölti fel a nagynyomású tartályt. Persze ha nem megy a motor, akkor nincs tartály töltés, de ha az bizonyos érték alá esik, akkor automatikusan behúzza a féket, és míg az adott nyomást újra el nem éri, addig ki se lehet engedeni (csak ha bemászol alá). -
llax #39 Arról nem is beszélve, hogy ha mást nem veszélyeztetnek, a menekülő kerekére lőhetnek... -
llax #38 Szervónál a meghibásodás és a leállás között akár óriási különbség is lehet. Ha leáll, csak az erőszükséglet nő meg. Ha beragad a kormányszelep akkor repülsz a málnásba (minél bikább a szervó, annál kisebb az esélyed megfogni). Ha a munkahenger egyik oldali csöve szakad, akkor is nagy bajba kerülhetsz, ha kanyarodni próbálsz. Ha menet közben folyik el az olaj és valami miatt féloldalasan kezd levegősödni, a kormány mozdítására akkor is ránthat egyet az autón...
Egy sima motor (vagy szervó szivattyú) leállásnál minden egyéb szervó hiba veszélyesebb...
Ha már cikk, akkor azt mondom: elektromos szervó. Az új kiskocsikban lassan már csak olyan lesz, de a nagyobbakban is terjed. -
johnfly #37 ÖÖÖ. Ez nem volt egy okos cselekedet. Mentőt hívni nem lett volna jobb, mint mások, a saját, és a gyerek életét veszélyeztetni?
Nyertem egyszer egy vezetéstechnikai tanfolyamra pár órát, azért tudom, hogy még a legtapasztaltabb vezetőket is érheti olyan váratlan helyzet 130 fölött, amire már nincs az a szuperreflexekkel bíró személy, aki reagálni tudna.
Sebességkorlátozások nem véletlenül vannak, és nem is a mazsolák miatt. A laikus közlekedőket védik a magukat profinak gondolóktól, és különösen szükségesek a hazai viszonyok között. -
#36 Úgy tudom, Paul Walkerék is így jártak, hogy bedöglött a szervó... (elfolyott belőle az olaj) -
speed2006 #35 Száguldoztam én is. Éppen egy három éves gyereket vittem a sebészetre, aki szanaszét vágta magát, súlyosan vérzett. És nem álltam meg a rendőrnek, csak a kórház elött. És meg is büntettek, hiába volt vészhelyzet. Ja, hogy le is kellett volna lőniűk! Legközelebb szólok nekik ha elfelejtenék. -
speed2006 #34 Egyes okostojásokat azért megkérdezném, hogy űltek már autóban amikor elszállt a szervó? Akár kilencvennél kanyarban? Ha leáll a motor, akkor a szervó is.
De szép is lenne, ha éppen a kanyarban lőnék ki a delikvenst, aki majd kiegyenesíti a kanyart, amikor vele szembe jön az okostojás. Családdal megpakolva.
-
xyl #33 Mindenképpen veszélyes lehet nem megfelelően használva. Teszem azt valaki száguldozik, belekezd egy veszélyes előzésbe, a kocsi teljesítménye hirtelen nullára csökken, a kocsi persze nem áll meg, de a szembejövőbe belefutott. Lehet, hogy ha tudott volna azzal a sebességgel száguldani, amit szeretett volna, akkor simán veszi az akadályt. És a szembejövő, nagy valószínűséggel ártatlan is meghal.
Autópályán el tudom képzelni, hogy működne. Ott meg lehet, hogy hátulról futnának bele.
Ha egy ilyen eszközt célzottan bevetnék, akkor maximum helikopterről, ahonnan átlátom az egész forgalmi helyzetet. -
Vol Jin #32 Totál egyetértek KVP 26-os bejegyzésével. Kiegészíteném annyival, hogy nem megoldható a teljesen precíz irányítása. Sok járókelőnek kiütné a mobilját, tabletjét óráját, peacemakerét, és a délautón kívűl más járművekben is kárt okozna. -
Kaeblo #31 Ha leáll az autó az oké, ha esetleg elkezd gyorsítani az nem annyira. Ha meg mondjuk kicsavarja a kormányt teljesen, az a legjobb, mondjuk 130-al a pályán. -
#30 "Meg egyébként is, egy száguldozó nem feltétlen érdemel ilyen büntetést!"
de.. viszont az előtte írtakkal egyetértek. -
#29 Hobbiból, meg menekülve 200-al száguldozóknál támogatnám az rpg-t. -
#28 A jogszabályok aztán nagyon meg fognak védeni. :D -
djw #27 a katonaság és érdeklődik... biztos csak véletlen... -
kvp #26 Egyreszt tul sok need for speed-et jatszott valaki, mert az egyik ilyen jatekban hasznalnak emp-t a rendorok. Masreszt a technika regota ismert es azert nem hasznaljak, mert nem eleg szelektiv, tehat nem csak a celzott jarmuvet szedi ki, de az osszes mogotte haladot is, tovabba kiuti az orvosi eszkozoket is. Ennel meg egy sima rpg is celzottabb, az csak az eltalalt autot allitja meg.
Masik problema az elektronikus gazpedal hasznalata, mivel egy ilyen esetben akar zart allapotba is ateghet egy vezerlo tranzisztor, ami folyamatos padlogazt jelent, amit aztan nem lehet az elektronikus gyujtaskapcsoloval megszakitani. Ilyen technologia van az osszes japan hibridben, a tesla-kban es a chevrolet voltban is (nallunk opel ampera). Tehat ezek az autok emp hullam hatasara 50%-os valoszinuseggel allnak meg vagy kapcsolnak padlogazra. (ezt egyebkent irja a cikkben a szakerto is)
Az autok leszigetlese nehezen oldhato meg, de egy jobb tuning muhely kepes lehet ra. Peldaul az uj teslak konnyen atalkithatoak kontaktoros elektomechanikus vezerlesure, amit atommal sem allit meg senki. De egy 70-es evekbeli dizel merci is ugyanilyen, mivel elindulas utan elektronika nelkul is tokeletesen uzemkepes marad. Tehat aki azt akarja hogy ne allitsak meg, annak olyan autoja lesz amit nem lehet igy megallitani. Aki meg csak hirtelen felindulasbol kezdett el szaguldozni, annak a hagyomanyos szoges racs is boven eleg.
Harmadik problema a technologia kontrollja. Ha a sima orszaguti rendorok is kaphatnak ilyet, akkor nagy mertekben megno ezen keszulekek ellopasanak eselye, ami azt jelenti, hogy barki megszerezheti toluk es utanna akar egy repulogep, vonat vagy egy kormanyzati konvoj, esetleg egy korhaz ellen is felhasznalhatja. Ha viszont elkezdik arnyekolni a fontosabb jarmuveket es epuleteket, akkor az arnyekolasi technologia fog elterjedni a bunozoi korokben, ami viszont pont az eredeti celszemelyek ellen hasznalhatatlanna teszi az emp fegyvereket. Ellenben sikeresen elterjedne egy uj es mindenkire veszelyes technologia a vilagban. -
ostoros #25 Pedig igaza van. Apám is csak akkor jött rá, hogy motor nélkül nincs fék a kocsiján, amikor egy hegyről lefelé gurulva spórolni akart a benzinen. Szerencsére időben kapcsolt, és megállt kézifékkel. -
Pintyőke #24 Gyanítom, hogy azt feltételezted az írásomból, hogy az elkövető az aki pacemaker -t használ. Mi van, ha olyan a közlekedési szitu, hogy épp a sugárzási nyaláb elé kerül egy vétlen épp pacemaker -t használó ember? Meg egyébként is, egy száguldozó nem feltétlen érdemel ilyen büntetést! Enyhén szólva túlkapás lenne. Ezen azért gondolkozz el! -
#23 Az autóban ülő kit érdekel? Nem kell 200-al menekülni a rendőrség elől. Akinek mégis oka van rá, az meg nyugodtan árokba is fordulhatna felőlem.
Ezt mondjuk nem úgy kéne csinálni, hogy nekiállnak agyalni azon külsős szakemberek, hogyan állítsanak meg egy autót. Ebbe a gyártókat is be kellene vonni, könnyebb, és biztonságosabb is lenne.
-
Deus Ex #22 Jaja. -
tomazin #21 "A régi kocsikat megállítja a rendőrség könnyebben, de amit a cikkben is írnak, gyors, nagy teljesítményű autókat nem érik utol, viszont sok bennük az elektronika."
btw nem sok értelmét nem látom...
- megyünk bankot rabolni?
- persze.
- fegyver, maszk megvan?
- igen.
- húú és a kocsit leszigeteltetted?
- pipa
- akkor indulás -
attes #20 Én hagyományos kinetikus lövegtoronyra szavaznék. -
llax #19 Kíváncsi lennék, hogy ez a módszer az autók mekkora hányadánál indítja a légzsákokat? Egy eleve száguldozó autóban az szerintem sokkal veszélyesebb (a többi közlekedőre is!) mint a szervók leállása...
Vagy gondoljunk egy megbolonduló ESP-re, milyen következményekkel járhat. -
Smitiz #18 Ugyan már, ezzel sem lesz 100%ban kizárva az autós üldözés, de pl a hirtelen jött eseteket amik gondolom a 95%-át adják az üldözéseknek pl. kocsilopás, ittas vezetés miatti menekülés, stb. igenis hasznos lehet.
A régi kocsikat megállítja a rendőrség könnyebben, de amit a cikkben is írnak, gyors, nagy teljesítményű autókat nem érik utol, viszont sok bennük az elektronika. -
Pintyőke #17 Tök jó, hogy mindenki az autóval foglalkozik. :) És mi van az utassal? Mi van a pacemaker van beszerelve neki? Gratulálok a hatóságoknak. Amerikába pont ezért vetették el ezt az ötletet! Ha valóra válik, remélem a saját beteg rokonaikon tesztelik először! -
Richard Donkies #16 Felesleges ezzel a technológiával vesződni, amikor úgyis az önjáró autók fejlesztése felé megy a világ. Azt meg akkor és ott állítja meg a központ, ahol és amikor csak akarja.
Na meg, nem is lehet majd vele akárhová menni. -
csanyigabor #15 Van egy olyan érzésem, hogy meg fogják oldani, hogy működjön, bár lehet neked van igazad, és egy sebesen száguldó koporsóvá teszik majd a járművedet. -
#14 Mesélj erről többet kérlek! Hogyan kötöd ki az elektronikát, ami az üzemanyag-adagolástól az utolsó csavarig mindent vezérel egy napjainkban készült autóban? Ez a kütyü a jövőnek készül, nem a múltnak, meg nem is a magyar átlagautóknak. -
Komolytalan #13 ECU-t be kell tekerni pár rétegnyi alufóliába, és a probléma meg is van oldva.
Metroban is amikor megcsinálták azt, hogy RFID volt mindenen vettek egy termoszt, és telerakták SD kártyával. Szóval ez már szakállas trükknek számít.
Hány milliárdot is költöttünk el megint anélkül, hogy gondolkoztunk volna? -
teddybear #12 Amúgy ez a módszer az EMP-hatást használja fel, az ellen meg lehet védekezni, csak megfelelő védőburkolattal kell ellátni az elektronikát(Faraday-ketrec+védőburkolatos vezetékek, motorok). Nem olcsó, de a seregben olyan UAZ-on nyomultam, ami fel volt szerelve ilyen árnyékolással. Igaz főleg azért, hogy ne zavarja a motor a rátelepített adóvevő állomást. -
teddybear #11 Nincs olyan autó, még, amiben nincs mechanikus kapcsolat a kormánykerék és a kormányzott kereke között. Szervórásegítés lehetséges, sőt már az alsókategóriás autókban is egyre gyakoribb, közép és felsőkategóriás autóknál meg alap.
Nem is vennék olyat, ami tisztán elektronikus kormányzású, nem őrültem meg. Kell az a biztonság, hogy minden körülmény közepette tudjak kormányozni.
Ha behozzák azt, hogy távolról ki lehessen kapcsolni az autók elektronikáját, minden gyorshajtó és bankrabló első dolga lesz ezt kikötni. Szóval ez csak arra lesz jó, hogy a törvénytisztelő polgár ne lóghasson el a rendőrök elől. De a törvénytisztelő polgár amúgy sem fog ellógni az igazoltatást végző rendőr elől. -
#10 Ha a motor leáll a kormányszervó is. De fékezni még 3-5x lehet. Továbbá ha sebességben van az autó (és miért ne lenne) akkor megállít a motorfék is. Ez az eszköz megállíthatja az összes motorvezérlő elektronikával ellátott járművet. A 80as években kezdték el bevezetni, előtte a gyújtás kalapácsos rotorral volt megvalósitva. Szóval ezentúl a bankrablók a 69es dodge chargert fogják választani vagy valamelyik alternativáját: Polski 126, Skoda 105, Lada 2105, Trabant 601, Zastava 55, Dacia 1100... -
btb300 #9 Jelenleg egyetlen autóban elektronikus csak a kormányzás, és abban is van mechanikus tartalék vészesetre. A fékeknél és a kormányzásnál is csak a rásegítés elektronikus. -
kiborg #8 Olvass utána.
Európában jogszabály tiltja az olyan autók forgalomba helyezését, ahol nincs közvetlen kapcsolat a kormányzott kerekek és a kormánykerék között. Ugyanez igaz a fékre is. Nem minősül közvetlen kapcsolatnak egy motorral megvalósított áttétel. Úgyhogy csak a megnövekedett kormányzási erőre és megnövekedett fékútra(mert nincs rásegítés) kell számítani. Meg hogy elhallgat a rádió és hallani fogja tőle, hogy szól a sziréna és álljon meg.
Üdv Kiborg -
torreadorz #7 Pedig igaza van. Az új autókban már mind a fék mind a kormányzás teljesen elektronikus. Ha elmegy az áram ezek egyike se fog müködik (nem úgy mint a régebbi modelleknél ahol csak nagyobb erőt kellet kifejteni), de a kocsi lendülete nem szünik meg. -
torreadorz #6 Mennyibe tart leszigetelni az elektronikát? Holnaptól majd ez is alapfelszereltség lesz az autókban vagy ha nem majd bármelyik autószerelő megcsinálja némi apróért. -
god25 #5 Pont erre gondoltam én is. Szép lesz, ha a tolvajok bármikor kiszedhetnek a kocsidból. Érdemes lenne már most a jogszabályokkal védeni ennek használatát. -
csanyigabor #4 Miért nem szeded a gyógyszered? -
Katalizátor #3 Hát ez nem hangzik jól!