1142
Oculus Rift virtuális sisak.
-
wolfhgb #742 Bocs, nem szemelyes sertesnek szantam, csak ez a tapasztalatom az uj hardverek teszteleseirol, valahogy amig a boltok polcaira nem kerul mindenki agyon dicseri, aztan hirtelen elkezdi mindenki latni a hibait! Ezt tapasztaltam. Az arat nem magyar viszonylatban hataroztam meg, viszont valoban forintban irtam, tevesen, csak gondoltam ez a fizetoeszkoz, hasznaljuk ezt! :) de teny, h kozel ketszer annyiba kerul es lett is ketszer jobb? Bizom benne, talan a kezdeti hajciho elulte utan lehet majd magaban is kapni, rokas jatek es ratyi urszimulator, nomeg remek x360 kontroller nelkul is, talan meg a remote kontroller is kimaradhat a csomeszbol es faragnak az arabol emiatt, addigra jon az uj vga is, amik mar birjak a kotelezo fpst is, h ne hanyja ossze magat az ember, kenytelen leszek a sorom kivarni, addig meg max irigykedhetek masokra. Nekem egyebkent nem bonyolult a rendelese, de biztos bonyolultabb mint a sarki boltbol levenni a polcrol, igy gondoltam, a bonyolult vasarlasi lehetoseget. Koszi meg egyszer a velemenyt. -
zimapeti #741 230felett lesz a cv1, 120körül volt a dk2 szállítás, vám, áfa, ára és nem volt körülményes, csak várni kellett a szállításra, ahogy most is. Szerintem megjelenés után hónapokon belül megoldják, a környezetedről felvett kép beépítését a programokba, sok programhoz azért nem készült még rift támogatás, mert nem akarták havonta újra írni a drivert, (pl Ac Kunos) ha jól számoltam a 2év alatt 20-25x frissítették, talán Januárban lett kész a végleges.
Nem vagyok biztos benne, de szerintem senki nem kapott demózásra devkitet, a Magyar TheVr Tech-es srácok is sajátjukat demózzák, ha bemutatókra mennek akkor is a közösségüktől kérnek, hogy többen kipróbálhassák. Ingyen tudtommal csak a kickstarteren dk1-et vásárlók kapnak ők is csak Március végén.
Másfél év riftezés után nem gondolnám, hogy ezek fizetett reklámok. Bármelyik szám tech kiállítás bemutatón felvett videót nézem, mindenki arcán a húúú vaze, ez brutál kifejezést látom, vagy tényleg mindenkit lefizettek, én pl most megyek Hawaiira ebből a pénzből:) -
wolfhgb #740 Persze, nem leirni akartam a dolgot, a leirt cikkekben dicsertek agyon az eszkozt, erre ertettem, h ertheto modon dicserik azt, amit mondjuk ingyen kapnak a gyartotol a szorakozasukra es egy pozitiv velemeny fejeben, en az ilyen velemenyeknek nem hiszek, vagy penzert megvettek es penzert lehetoseget adnak masoknak a probakra, na ez sem nevezheto partatlan velemenynek. Sajna repszimulatoroknal meg mindig nagy szukseg van a billentyuzet hasznalatara, nem oldhato meg a teljes controlleres vezerles, itt pedig kulso kepet ado kamera hianyaban vicces volna lekapkodni a sisakot egy gomb megnyomasahoz, autos progiknal siman vezerelheto sok gombos kormanyokrol a program, ott egyszerubben megoldhato a hasznalata, jelenleg dual gpu s 7990 et hasznalok I7 el parositva, a 3 monitoron full hd ben hasznalhatoan megy a program 50-60 fps el, de bizonyara ez negativan valtozna az oculusnal, es ahogy irtatok is, problemas neki a tavoli dolgok pixelhiany miatti megjelenitese, sajnos ez is nagy hatrany a rep szimunal, mert sokszor aprok a celpontok, amiket merfoldekrol eszre kell venni, biztos becsipasodna a szemem, ha megprobalnek egy pixelbol megkulonboztetni egy repulo madart egy ellenseges geptol! Viszont nagyon hasznosak voltak az informacioitok es nagyon jo, h a hibait irtatok le, mert errol nem beszel senki, ezert koszonom meg egyszer, azt meg ne csodald, h el tudtad adni, sokan szerettek volna birtokolni egyet, csak korulmenyes volt ugye a hozzajutas, mert te sem a media polcarol vetted le, hidd el, ha az is tele lesz mar vele, eladni sem lesz olyan konnyu, sokat dobott a vasarlasi kedven gondolom az is, h a beharangozott ar ketszereseert dobtak a piacra a vegleges verziot, csupa haszontalan dologgal dragitva a termek arat, a fejlesztoi valtozat meg megfizetheto aron kerult ertekesitesre, gondolom sokak banjak mar, h a veglegesre vartak es nem elegedtek meg a dk2 vel, en is mellette dontok inkabb, ha a jovobe latok! Igy nem csoda, h akar 80 ert is elkapkodna barki, akit erdekel a termek, mint a veglegesert kiadjon 200 at. -
zimapeti #739 Azért ne értsd félre, mivel azt írtad akiktől eddig kérdezted mindenki csak dicsérte, úgy értelmeztem a másik végletre is kíváncsi vagy, én leírtam a létező hibáit, de ezzel együtt is jobbnak tartom a riftet, mint bármilyen három, öt, tíz monitoros rendszert. Szimulátorozáshoz a mostani állapotában is szinte tökéletes, kompromisszumokkal i5 970g1-en is tökéletesen futott, az akadásokat leszámítva, de ez nem a hardver hibája, amelyik pályát jól optimalizálták azon tökéletesen akadás mentesen fut. Annyira tökéletes az illúzió, hogy volt aki a beépített ülésmozgatót kereste, pedig ilyenem még nincs. Épp a napokban adtam el a riftet, még soha nem tudtam pc hardvert másfél év használat után beszerzési árban eladni, ez volt az első, pedig csak próbából tettem fel, nem gondoltam komolyan, most már mindegy:) Májusig rághatom a körmöm, és szenvedhetek egy síkképernyős monitor előtt. Űber gagyi a Rifthez képest. -
#738 Szerintem azert probald ki (legalabb DK2-t), mert siman lehet, hogy tetszene, eleg elvezheto tud lenni meg igy is. De teny, hogy gyerekcipoben jar meg az egesz VR. Minden kompromisszumos valahol, csak minden mashol. Szerintem manapsag monitort venni 4k felbontas alatt is onmagaban kompromisszum, ugyanakkor kb nincs gep ami egy monitort is kihajtana 4k-ban 60 fps-sel se, szoval az is egy kompromisszum. Iden miutan majd kijott a Pascal, hardver fronton nem varnek oriasi nagy elorelepest mondjuk egy jo 3 evig. -
wolfhgb #737 Ertem, koszonom az infokat, agyalok akkor meg es varok nehany evet inkabb, amig erosodik a hardver oldal, addig maradok a 3 monitoros verziomnal es nem koltok 200k egy kompromisszumokkal teli megoldasra. -
#736 Elkezdtem irni egy eleg hosszu szoveget, amikor valamilyen oknal fogva az oldal ujratoltotte magat, es elveszett minden amit beirtam :S Nem tudom az SG-n van-e valami script ami ezt csinalja vagy a chrome okozta...
Nincs turelmem most begepelni ujra, sorry. A lenyeg: igen, sztem probald ki eloben, ugy nagyon hamar sokkal tobebt fogsz rola tudni, mintha oldalakat olvasnal rola.
En eddig amiket probaltam, az a Google Cardboard, Oculus DK1, DK2, Samsung Gear VR (S6-tal). (ezekrol irtam volna tapasztalatokat). Az egyebkent kozos volt bennuk, hogy mindegyiken volt, hogy nehany 10 centire lattam magamtol valamit, es olyan is, hogy 10+ meterre, szoval ilyen szempontbol sztem nincs nagy kulonbseg es eleg jok mind, inkabb a kis felbontas zavaro, hogy latni a pixeleket es elvesznek a reszletek (foleg a tavolban).
Utoljára szerkesztette: skinnyman, 2016.02.27. 11:32:56 -
zimapeti #735 Kb mindent úgy látsz és akkora méretben mint a valóságban, tényleg benne vagy a térben, 3D tv, mozi stb, felejtsd el, semmi közük a rift megjelenítési módjához. ami az illúzió rombolásból maradt az a pixelek láthatósága, a kis látószög, játékok nem riftre írt 3D-nek nevezett (papír vékony fák, emberek stb) megjelenítési módja. A pixelek száma és mérete miatt a távoli tárgyak nem kimondottan élesek vagy láthatók, 4-5 pixelen nehéz megjeleníteni bármit is. Márciusra lesz néhány valóban riftre írt játék is, de szerintem grafikailag ezek is kompromisszumos megoldások lesznek , hiába lenne 120hz 4k-s kijelző per szem, nincs az az átlag pc ami ki tudná hajtani rendesen. Én szimulátorozom iR, Ac, Pc, 5820k 980ti párossal is 15-20 autóval elég sokszor nem tudja kipréselni magából a rift fullhd 75 fps-t, ilyenkor illúzió romboló a hatása, róka még nem volt, de folyt rólam a víz rendesen, egy két akadás után a párától nem látok semmit:) csak összehasonlítás képpen, WQHD, 2560 x 1440 pixel 144 Hz-es monitorral ugyan azokkal a beállításokkal 400-500 fps között simán erőlködés nélkül bírja.
A felhasználói rift 90fps 90hz-hez szerintem kisebb csoda kell majd szoftveres oldalról, nem véletlenül nem erőltetik még a dupla látószöget, ahoz már a AMD GCN, vagy NV Pascal is kevés lenne.
-
wolfhgb #734 Igazabol az erdekelne, h milyen tavolinak tunik a latott kep, mert ertem en, h 3d, de a 3d s tv t nezve is erzekeli az ember, h a kepernyo milyen messze van kb. Mert a valosagban ugye kicsivel tobb is a horizontalis latomezonk 180 foknal es lathatunk elesen meg egy 15 cm re a szemunk elott levo targyat is, ahogy egy kilometerre is lehet, akkor is latjuk, ha eleg nagy. Szoval, a latott kep hatasai erdekelnenek, amit ugye csak akkor erzekel az ember, ha rajta van es latja, mert ok, h allnak rendelkezesre adatok, de ilyesmirol velemenyt meg nem igazan olvastam, jobban mondva csucsszuper ajnarozast persze mar igen, ahogy anno az iglass rol is persze, megis rohadtul illuziorombolo volt a hasznalat kozben. -
wolfhgb #733 Van lehetőség valahol Pesten v környékén kiprobálni a rift dk2 v dk1 et? A simhause nál létezik még ez a lehetőség? kiváncsi lennék a vizuális hatásra, regen volt egy iglass 3d vr szemuvegem, hát az hulla szar volt, kb olyan érzetet adott, mintha az ember a fejére akasztott volna egy méteres kijelzőt, de 2m e maga elé, roppant hatasrombolo volt, ha forgatta a fejét és nem azt érezte amit a valosagban. Erre a megjelenitési dologra lennék kiváncsi, esetleg, ha van koztetek olyan, aki már probálta, szivesen meghalgatnám az ilyen irányu tapasztalatát, véleményet, benyomását. -
#732 Par szoban: a Pascal az Nvidia Maxwell utani mikroarchitekturaja, iden varhato valamikor (legkorabban par honap mulva, de lehet akar 1 ev is - sztem ev vegeig illene megjelenne, de par honap mulva valszeg sokkal pontosabbat lehet majd mondani). Eleg jelentos ugras varhato teljesitmenyben a Maxwell-hez kepest (az Nvidia 10-szerest mond, de ezt azert nyilvan a helyen kell kezelni) -
DonPedro22 #731 Nem hallottam erről a Pascal-ról ez a neve a kártyának vagy a gyártó? adatok vannak róla? -
Hasselhoff72 #730 Hogy állunk most a Maxwell arhitekturával VR szempontból, eddig az volt hogy nem annyira neki találták ki, nem jársz jobban Pascallal? Amit már VR figyelembevételével fejlesztettek?
Mondjuk én szkeptikus vagyok, rendelhettem volna egyből OR-t de meg mindig nem tudom hogy VR vagy triplescreen:D Plusz megvárnám hogy a 2x290 mit is hasít VR-ben.... -
DonPedro22 #729 Kielégítő válaszokat kaptam és köszönöm :) egyébként tervezem ha meglesz a Rift, pár hónappal később beruházok egy GTX 980 Ti-re és SLI-ben összekötöm a mostani GTX 970-el egyébként ez a kártyám G1 Gaming-es és kaptam hozzá gyárilag egy programot amivel lehet húzni az órajelet meg mindent de mivel nem értek hozzá ezért nem piszkáltam de ha meglesz a Rift lehet utána nézek hogy hogyan kell és felhúzom kicsit. -
Solt #728 Nem a CPU-k fizikai képességeivel van a baj, hanem a szoftveres réteggel. Gondolok itt arra, hogy 10-15%-s CPU kihasználtság mellett a GPU ketyeg 50-60%-n, a képernyőn meg megjelenik 30-40 FPS. Én főleg szimulátorokkal játszom, ezek esetében döbbenetes CPU limitek (szoftveres!) tudnak előfordulni. A hardverek képessége akkor fog jelentősebben megmutatkozni, amikor kiforrják magukat, és elterjednek a Low-Level API-k... DX11-n a VR élmény nagyon bajos lesz... vagy ronda lesz, vagy nem lesz meg a fix 90 FPS. -
#727 Ezzel abszolút egyet értek. Szerencsétlen 3. generációs(Ivy Bridge) i5ös procimat egyszerűen nincs pofám lecserélni, mert annyira jól teljesít még mindig. :) Pedig már majdnem 4 éves architektúra...
-
#726 Szerintem altalaban nagyreszt azert a GPU-n mulik a dolog. A CPU-k mostanaban mar nem is nagyon fejlodnek, generacionkent max 10-20%. Sandy Bridge es Skylake kozott (koztuk 5 ev!) sincs mar nagy kulonbseg, a DDR4 miatt volt most meg egy kicsit nagyobb ugras, de kb ennyi. A jovoben pedig varhatoan ennel is kevesbe fognak erosodni, inkabb a fogyasztasuk lesz csak kevesebb, a Moore torveny kb halott. Ezzel szemben a GPU-k azert jobban szoktak fejlodni, abbol egy 5 eves mar elegge hasznalhatatlan manapsag. Most a Pascal-lal jon meg valszeg egy szep nagy ugras (28->14 nm, HBM2 memoria), az utan szerintem ott is le fog lassulni a dolog, majd ha jon a 10, 6-7 nm, de az meg legalabb egy nehany ev. Kezdi az egesz technologia elerni a hatarait. -
Solt #725 Sok játék esetében nem is a GPU a kevés, hanem a szoftveres CPU limit a gond... A minden helyzetben fix 90 FPS elég komoly feladat. :) -
#724 Hat igen. Egyebkent szerintem egy eros Pascal GPU-val valszeg joval kevesbe lesz kompromisszumos a helyzet, de azok csak ev vege fele jonnek. -
Solt #723 Igen, mert amiket próbáltál, azok a játékok igaz működnek OR-l, de nem arra készültek, és valószínűleg az optimalizációval is hadilábon állnak. Az OR store-ba csak olyan játék kerülhet fel, ami garantálja a normális OR élményt, ezeknek szól a jelzett gépigény. Ettől még a többi játékkal, ami "csak" támogatja, lesznek nyűgök... -
priluki #722 Hát én ennek a követelménynek nem hiszek.. vastagon meg van a gépem hozzá gtx 980 stb és dk-2 vel is kompromisszumot kell kötnöm.. és ha arra gondolok ennek kisebb a felbontása mint a véglegesé?! háát nem tudom... -
hvitya #721 Sziasztok!
Mivel nem találtam általános témakört VR-ral kapcsolatba ezért itt kérdezem meg az ilyen belépő szintű VR kütyük mennyire érik meg? Idővel ha lejjebb megy az ára én is Oculusban gondolkozom de most egyelőre a VR Box-szal szemezek láttam is hírdetést 7000-ért. A mobilom amit használnék hozzá egy LG G3 D855. Minden tapasztalatot szívesen vennék:) -
unrealnoise #720 Ott a Steam-en a SteamVR Performance Test program. Ingyenes. Nos nekem itt az aláírásban a gépem, egyedül a GTX 960 kevés csak. De így IS: egyeten frémpersec nem volt 90 alatt! A minőség persze átlagos, gyenge volt (asszem 2.9-es!), de ez is jelzésértékű, hogy bizony egy GTX960 is elég lehet, ha jól optimalizálnak, és azért butítunk valamennyit a cuccon. :)
GTX 970 sok mindenre elég lehet, van ahol szinte maximumra is, van ahol erősen butítani kell majd itt is... Hiszen ez a kártya sem lesz erősebb, a szebb és szebb VR játékok meg csak jönnek és jönnek.
De én még kivárok. Most még elvagyok a GTX 960-al, majd ha már VR vásárlás küszöbén állok, akkor veszek valami fasza GPU-t. -
Solt #719 Az a gépigény annak szól, hogy azok a játékok amik az OR store-ból elérhetőek, ezeken a gépeken menni fognak normálisan. (Nyilván nem ultra beállításon) -
#718 Szerintem minden menni fog rajta valallalhato minosegben - legalabbis ez a cel. -
DonPedro22 #717 Az gépigény amit a Rifthez kértek az olyan mint egy játéknál a minimum követelmény? szóval futni fog minden csak szar minőségben GTX970-el? -
#716 Probalgattam a Gear VR-t, jobb, mint amire szamitottam, eleg komoly cucc. A folyamatossag egesz kozel volt a DK2-n tapasztaltakhoz (bar azt reg probaltam), nem tudtam, hogy ilyenkor ez is low persistence modban mukodik, meg az extra szenzorok is segitenek gondolom. Mondjuk azert van aki villodzasra panaszkodik, ami gondolom a 60 Hz miatt lehet, annal tenyleg tobb kene low persistence-hez, hogy az igazi legyen. Meg nincs persze head tracking, de ezeket leszamitva technikailag tenyleg kb DK2 szintu a dolog.
Utoljára szerkesztette: skinnyman, 2016.02.24. 22:09:59 -
DonPedro22 #715 Tegnap sikeresen előrendeltem a Riftet... igaz várhatok Júliusig. -
#714 :/ -
#713 -
Taah #712 Sajna a HTC Vive se lesz előrendelhető Magyarországról. :( http://vrl.hu/htc-vive-ar/ -
#711 Ez nyilvan a boltokra van bizva, az aruk pedig a jatek keszitoire/kiadojara van bizva.. Nem hiszem h az Oculus ezekbe beleszolna.. -
DonPedro22 #710 A VR játékok meg lesznek különböztetve a boltok polcain mint VR játékok és más áruk is lesz mint egy normál PC játéknak? -
zimapeti #709 Csak ellenörzi a számlád, egy dollárt levon, de vissza is teszi. Nekem se volt rajta százezernél több.
Utoljára szerkesztette: zimapeti, 2016.02.20. 10:42:50 -
DonPedro22 #708 A TheVR-os srácok említették, hogy ha megrendelem a Riftet akkor addig nem vonják le a pénzt a számláról még el nem postázzák, de valami ellenőrzi hogy van-e a számlámon elegendő összeg? vagy megrendelhetem úgy is hogy csak megadom a számlaszámot és kész? -
Solt #707 Irigykedem... ;) -
DonPedro22 #706 Köszi!! :) -
Solt #705 Svájc már a listán van! -
priluki #704 lehet hogy win10 a baj vagyis elvileg csak az lehet a baj.. 8 sdk-ban.ja nincs benne de mikor kidobták akkor pár játékhoz is megcsinálták ,hogy támogassa.. addig én is hagytam mig nem ment vele semmi de pl pár hét mulva jött frissités és müködött.. nekem ez a kombo van és megy ,ennyit tudok :)
Utoljára szerkesztette: priluki, 2016.02.05. 09:58:33 -
DFX #703 de a 8-as sdk-ban nincs rift display mode