75
  • fszrtkvltzttni
    Mert ugye a demokrácia azon alapszik, hogy van-e ótó a segged alatt... Meg, ha neked nincs akkor senkinek se legyen...
  • halgatyó
    Persze, döntöttek. Az embereket meg "elfelejtették" megkérdezni, ahogy az egyre több helyen lenni szokott ebben a marhanagy demokráciában.
    Azokat a hitvány senkiket tolják előre a sajtó segítségével is, akik egyfolytában HISZTIZNEK, hogy a másik ember miért ül autóba. Ahelyett, hogy eleve autómentes helyre költöznének.
  • fszrtkvltzttni
    "Ott is a várostervezők és a politkusok fognak dönteni." Ja, és úgy döntöttek, hogy legyenek megavárosok fejlett tömegközlekedéssel, viszont korlátozzák az autóvásárlásokat. Ez nem amerika, hogy hisztizek, ha nincs saját 3000-es autó a csóró seggem alatt.
  • halgatyó
    A cikk vége igen fenyegetőre sikerült. Megint összejön egy rakás fejes, és megint elvitatkozgatnak arról, hogyan kellene a lakosságot még jobban elszegényíteni.
    A problémák IGAZI megoldása (az energiatermelés CO2 nélkül, a hulladék-újrafeldolgozás világméretű megoldása, és sok más) eddig sem került szóba, és ezután sem fog.
    Vagy nagyon hülyék, vagy a Sátán fiai uralják a világot.
  • halgatyó
    Ezt hoonan rángattad elő? Javaslom, hogy ne csak a Lódító Hantacsoport (vagy lihegő pumpacsoport, vagy valami ilyesféle) honlapjáról tájékozódj.

Nézzük pl. Budapestet (néhány évvel ezelőtti adatok)
    A lakosság kezén van kb. 600 ezer autó, és egy hétköznap "feljön" vidékről még 400 ezer. Az összesen 1 millió db autó.

Mekkora helyet foglalnak ezek el? Egy átlagos autó (az ajtók nyitásához szükséges térrel együtt 3 méter széles, és az autó hosszának megfelelően kb. 4,5m hosszú helyet, ami mondjuk 13 négyzetméter.

1 millió autó az 13 km2 területet foglal. Budapest teljes területe kb. 600 km2.
    Ennek a területnek az 1 millió autó a 2,2%-át foglalja el.
    Vagyis, ha a vezetőség és az emberek úgy akarják, akkor azok az autók el fognak férni.
    A MOZGÓ autók az egy másik kérdés. Ott is a várostervezők és a politkusok fognak dönteni. Hogy legyenek-e 20 milliós lélekszámú megavárosok 100emeletes épületekkel, vagy ne legyenek. (előbbi esetben NEM lesz hely a középosztály autóinak, csak a nagyfejeseknek)
    Valamint, hogy a munkahelyekkel ellátottság hogyan oszlik el területileg, és mennyire alkalmazkodik a lakóhely-sűrűséghez. El lehet úgy is osztani, hogy horribilis mértékű KÖZLEKEDÉSI SZÜKSÉGLET keletkezzen, meg el lehet úgy is, hogy jól közlekedhető vidékek és városok alakuljanak ki.
  • fszrtkvltzttni
    "Például a vizet is fel tudod bontani, ha izzó acélcsőbe fecskendezed, ahogy kémiából tanultam anno." Igen, de az is tanulnod kellett, hogy itt a vas redukálja a vizet, nem a hő.

"Az alumínium-hidroxid hő hatására felbomlik alumínium-oxidra, és vízre. Utóbbi elpárolgása után visszamarad a tiszta alumínium-oxid, azaz a száraz timföld." Nem mondod... de ez akkor sem lesz redukálás, ha a fejeden pörögsz.

"Nyugodtan hülyézz le mindenkit, de ezt a módszert már több mint száz éve használják az alumínium-gyártásban." Ahelyett, hogy megsértődnél, nézz már könyörgöm utána, hogy mi a redukció! És ha nem vetted volna észre, én egy szóval sem mondtam, hogy nem ezt csinálják, csak azt, hogy EZ NEM REDUKCIÓ!
  • teddybear
    Ezek szerint nem nézted a híradót. Nemhogy tégla, de többemeletes vasbeton épületeket is lerombolt ez a vihar.
  • teddybear
    Hővel éppen lehet vegyületeket felbontani. Például a vizet is fel tudod bontani, ha izzó acélcsőbe fecskendezed, ahogy kémiából tanultam anno.

Az alumínium-hidroxid hő hatására felbomlik alumínium-oxidra, és vízre. Utóbbi elpárolgása után visszamarad a tiszta alumínium-oxid, azaz a száraz timföld.

Nyugodtan hülyézz le mindenkit, de ezt a módszert már több mint száz éve használják az alumínium-gyártásban.
  • Tetsuo
    Azért, a várható energiaigényre rámutatott. ;)
  • fszrtkvltzttni
    LOL! Mintha ő mondta volna egy szóval is...
    Már most is kezelhetetlen probléma ott a közlekedés, az autóvásárlást a kormány korlátozza, ezért nem reális, hogy az autók száma jelentősen nőne, ahogyan azt te sugalltad. Indiában ugyanez a helyzet, ráadásul ott még a vásárlóerő is hiányzik.
  • ddt500
    Nem azt mondtam, hogy minden ember külön autóba fog ülni.
  • prybaby
    Ez nem igaz.
  • fszrtkvltzttni
    "Alumínium-hidroxidból lesz hevítés segítségével alumínium-oxid. Szóval redukálják a hő segítségével."
    Neked fogalmad sincs arról, hogy mi a redukció...
    A redukció a legáltalánosabb definíciója szerint is oxidációs szám csökkenést jelent.
    Oxidációs számok az alumínium-hidroxidban:
    Al: +3
    O: -2
    H: +1
    Oxidációs számok az alumínium-oxidban:
    Al: +3
    O: -2
    Nem történik oxidációs szám változás => nem történik redukció. Szépen kifejezve, az alumínium-hidroxid vízvesztése nem redoxireakció.

Ráadásul redukálni hővel nem lehet. Redukálni csak redukálószerrel lehet, mert ha valami redukálódik, akkor valami másnak oxidálódnia kell. Redukáló szer lehet hidrogén, szén, elemi fém sok minden, de a redukálás során a redukálószernek minden esetben oxidálódni fog. Hővel nem redukálsz. Értem?
  • Molnibalage
    Nem, nem fog, mert fizikailag nincs elég hely annyi autónak.
  • ddt500
    Csak a naivak hiszik, hogy itt javulás lesz vagy majd a Prius megoldja problémákat. A fő probléma nem az USA vagy Európa hanem Kína és India.
    Kínában hetente üzemelnek be új széntüzelésű erőműveket annyira szenvednek az energiahiánytól. 2009 óta Kínában több autót adnak el mint az USA-ban és szeptemberben 20%-al több autót adtak el mint tavaly ugyanekkor!
    Szóval a lényeg az, hogy Kína még csak most lendül bele az energiapazarlásba és már most lekörözi az USA-t. India pedig még 20 év hátrányban van Kínához képest is. És nincs mit tenni mert 1,5 milliárd ember autóba fog ülni Kínában és másik 2 milliárd Indiában. Tegyük össze a két kezünket, hogy India nagyrésze szubtrópusi égövben fekszik így nem kell -20 fokban felfűteni a 300 millió lakást 22 fokra.
  • Armagedown
    Itt és kínában gyártják azokat a termékeket amit itt Európában is készíthetnének.
    Én egyik népet sem sajnálnám , csak a pénzt és a fejlődés lehetőségét veszik el tőlünk
  • Oliwaw
    Leszokhatnának már egyesek arról itt a fórumon, hogy megszemélyesítenek dolgokat (pl. Föld). Minden amiről itt folyik a szó emberi fogalom.
    És aki megpróbál ésszerűen élni, nem pazarlóan az dícséretes és a 21. - dik században ez az életszínvonal elvárható lenne.
    Valami mégis akadályozza ?, persze, mi magunk, tehát minden probléma emberi probléma , nekünk kéne megoldani, de nem látok rá reményt.
  • ostoros
    A hulladékfeldolgozó természetesen nem elektrolizál, ők csak újraolvasztják a fémhulladékot és új formába öntik. Öcsém amúgy alumínium öntödében dolgozik.
  • teddybear
    Na, hogy pontos legyek, előkerestem a régi jegyzeteimet.

egy tonna alumínium előállításához kell:
    22000 kW-óra áram,
    600 kiló szén az elektródákhoz,
    80 kg kriolit, de ezt ismételten fel lehet használni,
    illetve a magyar bányákból átlagosan 4 tonna bauxit. (Erdélyben van olyan lelőhely, ahol a bauxit több mint kétharmada vasoxid! Nálunk ez az arány jobb.)
    Plusz keletkezik cirka 2 tonna vörösiszap, amit nálunk nem dolgoznak fel, pedig jelentős a fémtartalma(főleg vasoxid).
  • teddybear
    Jó régen tanultam az alumínium-gyártásról a suliban, de nemrég más okból utána kellett néznem. Szóval egy tonna alumínium előállításához kell 20 ezer kW-óra áram, 400 kiló szén, meg töménytelen sok víz...
  • teddybear
    Alumínium-hidroxidból lesz hevítés segítségével alumínium-oxid. Szóval redukálják a hő segítségével.
  • fszrtkvltzttni
    "A timföld(Al2O3) előállításhoz először a bauxitot lúgozzák ki, közben keletkezik a vörösiszap, majd ezt hevítik fel, hogy az alumínium-hidroxid redukálódjon."
    Nem redukálódik az, csak vizet veszít.
  • Molnibalage
    Ez biztos? Mert a hulladék alu ára 250-350 Ft/k, tehát 250-300k Ft/tonna. Az ipari fogyasztók akár 26-30 Ft/kWh áron is juthatnak áramhoz. A szén árát nem ismerem, de akkor ezek szerint a hulladék alut majdnem önköltségen veszi át a hulladékfeldolgozó?

Persze magának az infrastuktúra fenntartási és létesítési költsége és más is benne van az alu árában.
  • teddybear
    A timföldgyár éppen nem sok energiát fogyaszt. A timföld(Al2O3) előállításhoz először a bauxitot lúgozzák ki, közben keletkezik a vörösiszap, majd ezt hevítik fel, hogy az alumínium-hidroxid redukálódjon.
    Ami energiaigényes az alumínium-gyártásban az kohó. Egy tonna alumínium előállításához 20 ezer kW-óra elektromos áram kell, no meg kb. 400 kiló szénre, az elektródákhoz.
  • Molnibalage
    Szerintem most kellene befejezni az esztelen trollkodást...
  • Molnibalage
    Honnan tudod te, hogy mennyit fogyaszt ő...? Komolyan mondom, hogy agyfaszt kapok az ilyen képernyő mögött ülő médiumoktól...
  • teddybear
    Ekkora szél a téglából épült házat is piheként fújja el. Talán csak egy földalatti bunker bírná ki.
  • NEXUS6
    Szal igen az embernek felelősséget kell vállalnia a környezetért. De ez nem valami bűntudatból kell hogy fakadjon, vagy szüntelen erőfeszítésen, hogy valami ősi senki által nem ismert jó állapotot újrateremtsünk.

A gazda nem egy lelkiismeret furdalással ébred hajnalban, mielőtt megeteti a disznókat és nem akarja a káposztaföldjére az aranyos vadnuszikákat és a velük bekésen hancúrozó rókákat visszatelepíteni.
  • NEXUS6
    De nem ám!

Csakhogy pontosan erről beszélek. Itt egyesek fejében valami romantikus szájenszfiksön fentezi van a gaz emberiségről és a jóságos földanyáról amolyan Narniás stílusban.

Nos, a fajok, bármelyik faj, gyak az emberen kívül lexarja az összes többit, és esetenként bizony túl is szaporodik és laxarja hogy vágja tönkre a környezetét. Legkézenfekvőbb példa valami halálos vírus. A vírusnak az lenne jó, hogy életben tartson és legyél vírushordozón az életed végéig. De nincs semmilyen beépített önszabályozás, így aztán kinyír és a vírus, mivel gyak néhány összetett molekulából áll nem is fogja fel, hogy mit okozott.

És ha analógiát akarunk keresni ugyan ez a téveszme van az önszabályozó piacról, meg hogy az embereknek van annyi eszük, hogy nem engedik ha egy demokrácia öngyilkosságot akar elkövetni (lásd Németország a 30-as években).

Az, hogy az ember felismer valamit, hogy az egy rendszer, az nem azt jelenti, hogy az a rendszer legalább olyan bonyolult, mint az emberi gondolkodás maga.

Szerintem is az embert nem vírusnak, kórokozónak hanem annak a lehetőségeként kell tekinteni, hogy az a kaotikus mód ahogy a Föld változott kicsit lenyugtatható, a szélsőségek megszüntethetők. Mint amikor egy befibrillált szívnek ad valami egy ritmust.

A Föld, a klíma mindig is változott és bármit is teszünk változni is fog. Megakadályozni nem tudjuk, csak kicsit irányítani.
  • Vol Jin
    Igen, ha az új timföldgyár kevesebb energiát fogyasztana, és ez költségben jelentős lenne, meg is épülne az új, a régi meg bezárna.
  • sempronius18
    Ez igaz, de nem biztos, hogy tisztában vagy vele, hogy egy új technológiát használó timföldgyár kiépítése mi pénz és áldozat.

Addig még nincsenek meg erre vonatkozóan neked vagy a lobbistáknak az üzleti kalkuláció minden üres beszéd.
  • Vol Jin
    Egyébként a papumdekli házikó persze, hogy nem bírja a nagy vihart. Ha ezek mind téglaházak lennének, akkor mondjuk lehetne üvegezni meg tetőt fedni, de jelen esetben úgy néz ki, hogy az egész országuk fedél nélkül maradt. Úgy néz ki, Haiti sorsára jutottak.
  • asgh
    Pont az a lényeg, hogy a rendszerszintű változásokat nem az átlagemberektől kell elvárni.
    Az átlagember magától lekapcsolja a villanyt, ha meglátja a villanyszámláját. Ezzel szemben egy már a 60-as években is elavultnak számító technológiát használó, átlag timföldgyár egy hétvégi tesztüzem alatt elhasznál annyi energiát, amennyit egy kisváros lakossága egész év alatt. Ezért aztán nem a lakosságot kell cseszegetni, hogy kapcsolja le a villanyt, ha kimegy a konyhából, mert az kb. olyan, mintha a sarkvidéki jégsapkák olvadásának megakadályozására jégkockákat dobálnánk a Dunába.
    A kérdés az, hogy ehhez képest miért olyan nagy divat mindenféle társadalmi mozgalmakat szervezni, hogy az emberek változtassanak az energia felhasználási szokásaikon?
    Mert akkor az energiapazarlás 99.999%-át elkövető cégeket nem cseszegeti senki. Elültetik a bűntudatot az átlagemberekben, aztán semmire nem jó társadalmi akciókat szerveznek, az emberek egymást okolják, hogy az tehet mindenről, aki nem vesz részt az össznépi pótcselekvésben.
    Ehhez képest tök jól össze lehetne szedni, hogy mely cégek és mely államok tehetnek a környezetszennyezés nagy részéről. Csak senkinek nem áll érdekében, hogy rájuk mutasson. Sem a politikának, sem a gazdasági szereplőknek, sem a köldöknéző gittegyleteknek.
  • Vol Jin
  • sempronius18
    Nálam ez egyenlőre annyi, hogy tudjak finomat, enni, inni és lehetőleg a legtöbb csajt tudjam meghúzni és jókat tudjak olvasni.
    Szerintem piárosok nélkül is így gondolnám, te viszont most lenyomtad a sablon mainstream zöld konteós szöveget.....
  • Vol Jin
    Nincs semmiféle tudatos Földanya, aki az emberiség létszámát akarná korlátozni. Itt egy jelenség van. Mégpedig az, hogy az Óceán 26 C felett a saját párolgása szelet okoz, ami felerősíti a párolgást, ami felerősíti a szelet, ami felerősíti a párolgást, ami felerősíti a szelet... szóval egy visszacsatolás történik, aminek egy baromi nagy vihar az eredménye. Ez egy termodinamikai folyamat is egyben, és így halad a meleg az egyenlítőtől a sarkok felé.
  • gforce9
    Nincs tévém és nincs légkondim. Felesleges eszközök. TV helyett itt van a gép. Azt nézek rajta ami épp érdekel. Hülyítésre nme vagyok kíváncsi. Légkondi meg azért nincs, mert az hogy nyáron meleg van én el tudom viselni. Nem vagyok atomerőműellenes, sőt pártolom az olaj szén stb erőművekkel szemben. Nem értem miért gondolod, hogy tudod hogyan élek? Látnok vagy?
  • sonajdoba
    nekem PL. nincs TéVém és a lékgondit sem használom és a lakásomban csak 19-20 fok van telén is nyáron is :( és környezetvédő vagyok mar amennyire lehet.

most tapintottal rá igazan a lényegre "megszerezzem azt amire lelkileg, szociálisan és anyagilag szükségem van."

és a gyenge, hiszekeny, ostoba emberben az okos, rafinált, ügyes PR-osok, marketingesek olyan igényt alakítanak ki az emberekben amilyet csak szeretnének. és a sok paraszt zabalja mint disznó a moslékot. mert az "de jó nekem ha nekem is lesz! mar nem vagyok hülyébb a szomszédnál!" hülyébb nem, de pont olyan hülye

kinek inge vegye magara!
  • sonajdoba
    az a baj hogy a programokat úgy konfiguráljak, hogy nagy legyen a gépigényük és muszáj legyen lecserélni a régit. én 6 éve vettem a gépem kb 1000 Euróért és azóta használom nem cseréltem semmi rajta, de lassan cserélni kell mert egyre lassúbb és lassúbb az új szoftvereket nem kezdi szeretni.

én is azzal keresem a napi betevőt.
  • sempronius18
    Aha gondolom tv-d sincs, nem kapcsolod be 15 fokban a fűtést 30-ban a légkondit stb

Mind1 én nem vagyok környezetvédő, de addig nincs bajom velük még nem az én káromra cselekednek pl atomerőmű ellenes lobbi....
    Az viszont zavar, ha bort isznak és vizet prédikálnak, mert 90%-uk ilyen.

Mind1 én úgy fogok élni, hogy megszerezzem azt amire lelkileg, szociálisan és anyagilag szükségem van.
    A jövő problémái pedig a következő generáció problémái lesznek és nekik kell megoldaniuk tehát ez mindig is így volt még világ a világ.