34
  • coolpet
    #34
    Nemertem hogy minek ennyi bazi nagy hajo meg legenyseg.

    Itt vannak mar a dronok, felszallnak, es felulrol halalpontossaggal leraketazzak a z elent.
    COD-ban(hu de szar pelda :D )is volt valamelyik xyz reszeben, hogy a raketaba epitett kameraval egy kis laptoppal taviranyitottam a celra a rakettyat, es szeva.

    Most egy dron miert ne tudna ledobni 10 db rakettyat amit a hajorol taviranyitanak?
  • Papichulo
    #33
    Az SSN a CSG előtt takarít a konvergencia határok alatt általában.

    Egy CSG organikus ASW egysegei boven alkalmasabbak erre a feladatra.

    Másrészt indító platformként funkcionál cirkáló rakéta támadás esetén.

    Meg ha mind a 12 VLS-be TLAM is van toltve, ez ekkor is eltorpul egy Tico/Burke mellett. Az Ohio SSGN az persze mas :)

    Persze, nem art egy-ket SSN, de manapsag egy multi-CVN CSG anelkul is boldogulna barhol a vilagon.

    Az öböl háborúban mutatkozott be az amire te vágysz a szinte mai technológiával felszerelt verzió

    Akkor leginkabb fire support szerepkorben hasznaltak a partmenti teruleteken, ott sem sokat (Mark 7 csovenkent kb. 50 lovedek). Nem igazan jarultak hozza jelentosen a muveletekhez, a Wisconsin es a Missouri osszesen 51 TLAM-ot inditott, mig peldaul a Fife egyedul 58-at... Latszik, hogy mar ott sem tudtak oket sokmindenre hasznalni.
  • DonC
    #32
    "Rombolobol tobb tipus is letezik. A legismertebb a kisero valtozat, ami nagyobb flottakat es konvojokat kiser. A lopakodo rombolo egy kisebb, altalaban egyedul mozgo, tobbnyire raketakkal tamado hajot jelent. Igazabol egy kisebb tamado celu raketacirkalorol van szo."

    Az USN egyféle rombolót használ (Arleigh Burke osztály). Olyan pedig nincs, hogy lopakodó :) csökkentett észlelhetőségnek hívják. Irányított rakéta hordozó cirkáló lesz az, abból nincs kicsi.

    "egy kozvetlen utkozetnel az amerikai hajonak 10x annyi kinai hajot kellene megsemmisitenie egyetlen kritikus talalat nelkul."

    Kicsit teoretikus a dolog amit említesz. Tegyük fel van egy Zumwalt vezette SAG, az sem csak maga a Zumwalt, hanem a mellette lévő 4-5 kisérőhajó. Na itt elég ha csak még 2 hagyományos DDG kiséri meg két FFG. Ez egy USN kötelék esetében olyan légvédelmet jelent, amit a Zumwalt meg a két DDG aegis rendszere miatt nem egyszerű túlterhelni, ráadásul garantáltan masszívabb szalvót tudnak indítani a kínai hajók ellen mint azok ellenük. De amúgy nem értem a 10x-es túlerőt. A két ország technikai szempontból nem egy ligában focizik.
  • DonC
    #31
    "Csak ugy erdekessegkeppen, minek az SSN? Mit nem tud anelkul a CSG?"

    Az SSN a CSG előtt takarít a konvergencia határok alatt általában. Másrészt indító platformként funkcionál cirkáló rakéta támadás esetén.

    "A BB-nek meg mindig az a baja, hogy egyszeruen nem lehet racionalisan megindokolni a fenntartasi koltseget, gyakorlatilag nem tudjak mire hasznalni oket. Pedig en is szivesen megneznem, hogy a mai technologiaval mit tudnanak kihozni ebbol a hajoosztalybol...
    "

    Ez így van az Iowa osztályt 4x reaktiválták, mind a négyszer jelentős modernizáláson esett át. Az öböl háborúban mutatkozott be az amire te vágysz a szinte mai technológiával felszerelt verzió, amikor a 406-osok mellett Tomahawkokat is indítottak róla.
  • AgentKis
    #30
    Ez egy hadihajó, nem egy fürdőszoba (ahova a csampe való)! XD
  • kvp
    #29
    A nagy csatahajok egyetlen eselye, ha valaha hasznalhato fegyver lesz a railgun-okbol. Ugyanis egy reaktort es a hozza tartozo energiatarolo rendszereket, tovabba magat az agyut jelenleg nem lehet egy kisebb hajoba beepiteni, viszont a fegyverrendszer hasznalhato a latotavolsagon tuli celok tamadasara is. Persze lopakodo tengeri/tengeralatti dronok ellen nem sok eselye van egy nagyobb hajonak, de ezek meg nem eleg fejlettek. Igazabol egy erdekes technikai versenyt latunk, de valodi ellenfelek nelkul, mivel a jelenlegi technika is overkill a legtobb mai hagyomanyos ellenfel ellen. A kinaiak es az usa pedig nem igazan akarnak haboruzni, mert mindkettonek csak anyagi csod lenne, valodi erdekellentetuk meg nincs.

    ps: Egy railgun kinetikus lovedeke ellen a mai aktiv vedelmi rendszerek nem ernek sokat, ami igen, az meg egy railgun-hoz kepest nagyon gyorsan kifogy a loszerbol.
  • Papichulo
    #28
    Persze, de ha annyira fontos egyseg lenne akkor a BB-t is tudna egy "egesz flotta" vedelmezni, de mivel nincs nagy harcerteke manapsag, ezert nem teszik. Ezert is haltak ki...
  • Sir Quno Jedi
    #27
    Egy CVN-t egy egész flotta védelmezi általában és hatótávolsága a röpzik mián sokszorosa egy BB-nek. Nem kell lőtávba mennie semmihez sem (mármint hogy ő legyen az ellenség effektív lőtávjában).
  • Sir Quno Jedi
    #26
    Jaja, az éljenek nem számítottak a második vhs technóra (pedig ha nézték vón a hisztóri csenellt).
  • coolpet
    #25
    Nem latad a Battleship c filmet? :)

    A hipermodern rombolokat pillanatok alatt elhullajtotta az idegen hajo, mig az USS Missoury, a muzeumba keszulve egy karikat lecsapott es elrendezte az idegenek sorsat :)
  • Papichulo
    #24
    Meglehet, de sajnos gyakorlatilag álló célpont a mai cuccoknak.

    Egy CVN nemkevesbe, megis ez a mai tengeri hadviseles non-plus-ultra-ja... csak ket orszag rendelkezik vele :)

    A BB-nek meg mindig az a baja, hogy egyszeruen nem lehet racionalisan megindokolni a fenntartasi koltseget, gyakorlatilag nem tudjak mire hasznalni oket. Pedig en is szivesen megneznem, hogy a mai technologiaval mit tudnanak kihozni ebbol a hajoosztalybol...

    Energiatermelesre egyebkent ott a nuklearis reaktor, mely ma mar durvan kompakt. A Rubis-osztalyu SSN meg 3000 tonna sincs...
  • Sir Quno Jedi
    #23
    Meglehet, de sajnos gyakorlatilag álló célpont a mai cuccoknak. Amíg ki nem talának valamiféle védőpajzsot (amihez nyilván energia kell, amihez generátor kell, ami minél nagyobb, annál több energiát tud termelni stb.), mert utána megint lesz értelme ezeknek az úszó erődöknek. Manapság a statikus védelem smafu, csak a nagy és gyorsan mozgatható tűzerőre mennek, meg az aktív védelmekre.

    DE 1x talán eljönnek a régi szép idők és óriási monstrumok fognak úszni a viezeken.
  • Papichulo
    #22
    Fogsz egy tucat ilyet, adsz mellé egy maroknyi atomtengót, meg pár repgép anyahajót és keményen meg tudsz bárkit szorongatni.

    Csak ugy erdekessegkeppen, minek az SSN? Mit nem tud anelkul a CSG?

    sajnos azok a monstrumok a mai elképesztő tűzerejű és hiperpontos fegyverrendszerek mellett nem maradnának életben egy pár órát sem

    Szamodra a jo hir, hogy mivel ezeket az egysegeket meg egy teljesen mas paradigmarendszer szerint epitettek, ezert ezek a mai hajokhoz kepest iszonyat merteku statikus vedelemmel birtak es meg birnak ma is. Egyszeruen azert vontak ki oket a szolgalatbol, mivel elvesztettek a szerepuket es a fenntartasuk nem volt rentabilis... ennek ellenere egy post-WW2 BB elsulyesztesehez (a mission-kill egy mas dolog!) nem keves xGM-84/MM38 ASM-re lenne szukseg :)
  • Sir Quno Jedi
    #21
    Tetszik ez a dögönce. Pofás játékszer. Odasunnyog a partvidékedhez és kipucol egy kontinenst egyetlen salvoval. Nagyon kemény. Gyors, aránylag kompakt, kicsi és hipermodern. Fogsz egy tucat ilyet, adsz mellé egy maroknyi atomtengót, meg pár repgép anyahajót és keményen meg tudsz bárkit szorongatni.

    Pedig sajnálom a nagy csatahajókat, én azokat csipáztam nagyon, de sajnos azok a monstrumok a mai elképesztő tűzerejű és hiperpontos fegyverrendszerek mellett nem maradnának életben egy pár órát sem. Évtizedekkel ezelőtt elavultak és kivonták őket a forgalomból...
  • Papichulo
    #20
    *Egy brown-water green-water raketas-naszadot hasonlitasz egy multi- mission blue-water rombolohoz.
  • mortep
    #19
    "Linux kerül egy új amerikai rombolóra"
    Nem értem, hogy ez miért meglepő, hiszen tudjuk, hogy hagyományos IBM vas képezi a rendszer alapját és a szerverpiacot a linux uralja...

    A windows alapvetően pc-kre lett gyártva. Az sem helytálló, hogy egyesek az otthoni gépeiket hasonlítgatják a fent említett rendszerhez. Két teljesen külömböző környezetről beszélünk.
    Ja, megjegyzem, hogy a linux igenis stabil, de hülye felhasználó ellen nem véd.
  • Papichulo
    #18
    Rombolobol tobb tipus is letezik.

    Nem, ma mar semmi ilyesmi megkulonboztetes nem letezik. A USN/RN-nek peldaul egyetlen romboloosztalya van.

    bar a 140 fos legenyseg szerintem meg mindig tulzas

    Nem tulzas. A folyamatos es specializalt (ASW/AAW/ASuW/EW/FS/Legi egysegek) szolgalatadashoz, sok emberre van szukseg. A karbantartasrol es damage-control-rol nem is beszelve.

    Az USN es a PLAN scenariod meg olyan szinten nevetseges, hogy inkabb ne is beszeljunk rola! Egy brown-water raketas-naszadot hasonlitasz egy multi- mission blue-water rombolohoz. Abszurd!
  • Betonfal83
    #17
    80 cells total. Each cell can hold one or more missiles, depending on the size of the missiles.
    Evolved Sea Sparrow Missile (ESSM)
    Tactical Tomahawk Vertical Launch Anti-Submarine Rocket (ASROC)
  • sanyicks
    #16
    Persze ez utóbbit csak példának mondtam, én nem vagyok olyan sötét egy processzormárkára fogjam a fagyást ;)
  • sanyicks
    #15
    Hát ennyi faszságot is csak egy retardált intel vérfanboy tud összehordani :)
    Nekem meg ha úgy hagyom, akkor 36 órákat is megy(de általában csak reggeltől estig megy, éjszakára kilövöm). Naés? De ha elindítok egy frapselt videot, és beáll a GUI (csak ettől és ráguglizva ez egy ismert probléma nem csak nálam), tehát a fraps video dekóder lejátszáskor randomban kifekteti ennek a fantasztikus stabil rendszernek a felületét. Igaz a rendszer még fut tovább, RDP-vel is félig be lehet lépni, de ugye a hulladék windowst nem lehet GUI nélkül kezelni. De valahogy linuxon ilyenek nem történnek. Fura...
    Én egyébként objektíven nézem a dolgokat, mindenféle cikknél az valóságot írom le. Tudom ez egy agyatlan fanboynak hihetetlen, ezzel tisztában is vagyok, nem véletlenül vagyok rég óta egyszerre linux, windows, pc, konzol, amd, nvidia fanboy egyszerre, hiszen mindegyik barom a "főellenség" fanboyának hisz ha ellentmondok :D
    Amúgy láttam én sorozatos win7 kékhalált a haver i7-es notiján, úgyhogy ja mákdarálón tényleg gázul megy höhö ;)
  • xyl
    #14
    A 6 millió sor nagyon soknak tűnik, pedig nem az:

    "As of 2013, the Linux 3.10 release had 15,803,499 lines of code."

    Nyilván azért nagyon alaposan átnézték az egész rendszert, forráskód-szinten, és gyomlálgattak is rendesen.
    Lehet, hogy elég sok pénzért a Microsoft is hagyja hogy átnézzék a forráskódját, és hát ami a Microsoftnak "elég sok pénz", az a hadseregnek nem túl sok, de valószínűleg az volt a döntő, hogy a Linuxot több mindenre portolták - a "mákdarálótól" a mainframe-ig.
  • Ferrer
    #13
    Hogyhogy nem Windows 8-at? Pedig az annyira divatos
  • Cat #12
    Azt hagyod ki a számításból, hogy a kínai hajó nem tud a saját kikötőjétől több ezer kilométerre harcba bocsátkozni, és a harctéren hónapokon át aktív lenni mig egy amerikai hajónál ez az alapértelmezett. Egy 12 fős hajócska max. partvédelemre alkalmas, meg riogatni a fülöp-szigeteki halászhajókat. Légvédelme zéró, ki tudja lőni a rakétáit, és ha nagyon nagy szerencséje van talál, de azért én nem vennék erre mérget. Az a számítás pedig, hogy 10 ilyen lenyomná a Zumwaltot valószínűleg igaz, de sosem következne be, mert előbbi sokkal előbb észleli a kicsiket (jobb az amerikai műholdas és légi felderítés), és még a hatótávolságukon kivülről le tudja őket szedni egyenként.
  • ugh
    #11
    ..szimplan..
  • ugh
    #10
    Te nam aza sanyicks vagy veletlenul aki minden ipv@nos inteles hirnel fikazza az intelt az amd- hireknel meg kiveri a ........ nyalat?
    Mert akkor meg van aproblema forrasa, a windowsnak x86-kompatibilis szamitogep kell amin futhat nem egy makdaralo.
    Nekem 2 gepem is van win7-el es sosem fagynak.
    Az egyiken jatszok a masikon melozok, soxor max, zbrus, ps, xnormal, firefox egy youtube oldallal mega skyp e megy egyszerre sosem dobta meg al a kanalat.
    Reggel bekapcsolom este meg ki valamikor 14 orat is megy.
    Az ae meg teleokadja az egesz ramot.
    Szerintem csak szimplasz szar a gepedben valami mondjuk a "procid" vagy egy windows driverek kombo is ki fog rajtad....
    Hasznalj procit ne amd-t.
    De alapveto problema megint a user es a hozzanemertes...
  • kvp
    #9
    Rombolobol tobb tipus is letezik. A legismertebb a kisero valtozat, ami nagyobb flottakat es konvojokat kiser. A lopakodo rombolo egy kisebb, altalaban egyedul mozgo, tobbnyire raketakkal tamado hajot jelent. Igazabol egy kisebb tamado celu raketacirkalorol van szo. Kb. olyan mint a tengeralattjarok kozott a vadasz tengeralattjarok. A cikkben emlitett hajo raadasul joreszt automatizalt lesz, bar a 140 fos legenyseg szerintem meg mindig tulzas, a mashol megszokott 300 fo pedig ertelmetlenul sok. 1 az 1-es harcertekben nem sokkal jobb egy ilyen tulmeretezett raketarombolo, mint mondjuk egy kinai 22-es tipusu raketarombolo, viszont az joval kisebb es osszesen 12 fos legenyseggel rendelkezik. A raketak szamanak es a legenysegnek az aranyaban a zumwald 80 darabja/140 fo es a kinai jarmu 8 darab/12 fo kb. aranyos, viszont a 10-szer nagyobb hajo nem biztos hogy 10x jobb ulelesi eselyt jelent, arrol nem beszelve, hogy egy kozvetlen utkozetnel az amerikai hajonak 10x annyi kinai hajot kellene megsemmisitenie egyetlen kritikus talalat nelkul. Tehat hasznos a fejlodes, de az igenyeket valahol nagyon beneztek.
  • ProgServ
    #8
    Hát oda sunyiskodik és lerombolja. :D
  • jawarider2
    #7
    "lopakodó romboló" ? Mi a fa...
  • ProgServ
    #6
    Azt kihagytad, hogy az Android a pokolba lovagol. :D
    Hát tudod..én iOS fejlesztő vagyok, szeretem az Apple termékeket.

    De..és itt a de, ha 1... azaz 1 éven belül nem csinál az Apple valami drasztikus újdonságot, ami csak az ő rendszerére jellemző, az Adroid keresztbe kasul meg fogja őt enni reggelire!

    Most az Android rendszert tanulgatom, próbálkozok..és meglepett. Nem rossz! Egyáltalán nem rossz! Azt is merném mondani, hogy jó!
    Sokkal sokkal sokkal több innovációt látok benne, és előre haladást, akarást, a jobbra törekvést, mint az iOS rendszerében.

    A windowsról direkt nem beszélek, mert említeni se érdemes se szerver oldalról, se mobilos oldalról...a tablet meg milliárdos bukta lett.
  • kvp
    #5
    Az amerikai hadsereg mar probalta a windows-t. A windows for warships program kereteben a windows nt-t futtatak egy katonai sparc rendszeren. A hajot vegul ugy kellett visszavontatni a kikotobe, mert az atomtamadas utanra szant veszhelyzeti rendszerei kivetelevel az egesz lefagyott. Ezutan alltak at kereskedelmi unix-okra. A microsoft termeszetesen nem hagyta annyiban es most az angoloknak probalja eladni a szoftveret. Erdekes, hogy mig az uj angol hadihajokon windows lesz, addig az amerikaiak angol beszallitoja inkabb valamilyen unix rendszert, jelen esetben linux-ot valaszt. Valoszinuleg ennek lehet nemi koze ahhoz, hogy a unix-ok alapvetoen jobbak real time felhasznalas eseten mivel nem desktop rendszereknek szantak oket, hanem eredetileg jellemzoen telefonkozpontok mukodtetesere szoltaltak. Telefonalas es lovoldozes kozben meg nem lehet homokorazni, mert megszakad a hang, illetve szelovik a hajot.
  • sanyicks
    #4
    Asustól mit vársz? (valószínűleg túlmelegedett ott is, a pc-s cuccaikról is szeretik a hűtést IS kispórolni)
    Egyébként nekem fagy a windows 7 64bitem(legalább is a grafikus felület, de mivel össze van nőve az OS-el, ezért a végeredmény ugyan az...), sőt tudom is hogy kell előidézni, és nem hardver hiba, sem túlmelegedés ;)
  • Gabbbbbbbbbbbb
    #3
    Sokkal valószínűbb, hogy hardveres hibája van a gépednek. Jó esetben csak túlmelegedés.
  • Papichulo
    #2
    Az RN legujabb DDG es SSN/SSBN egysegei Windows alapuak.
  • igazamvanvagyig
    #1
    500 kommentes flame?!

    Kezdem.A windows 7 64 bites ultimate-m még soha nem fagyott, de a linux alapu asus medialejétszóm már sokszor.Pedig csak egyszerüen filmet kell lejátszani.Belegondolok egy hajón vagy egy oprendszeren? Android is linux kernel, szóval hatalmas bukás lesz és elfog süllyedni.