55
  • InfoCsill
    #55
    Sajnos te tudod pontatlanul. Az Android linux kernelre épül bár (és teszem hozzá mindig jó elavult kernelre az aktuális linux kernelhez képest), de az Android nem linux operációs rendszer! Ebből a szempontból az Android egy érdekes "torzszülött". Linux operációs rendszer az, ami a linux kernel mellett tartalmazza a GNU Libary-t és linux API-t. Az Android ezeket sajnos már nem tartalmazza, így nem linux operációs rendszer! Pusztán egy olyan operációs rendszer, ami a linux kernelére épül, ez önmagában viszont nem jelent semmit.
    Az Ubuntus telefonok és a Tizen telefonok viszont tartalmazzák a GNU Libary-t és linux API-t is. Pl az Ubuntus telefonomon ugyanúgy működik natívban a bash shell mint az asztali gépemen, az Android mégis hogy lenne képes ilyenre? Érted már?
    Utoljára szerkesztette: InfoCsill, 2016.06.04. 23:38:29
  • MsUser
    #54
    Úgy jár mint a Sony addig-addig erőlteti a saját különálló fejlesztéseit hogy drága és különc lesz kompatibilitás nélkül!
    És valjuk be mindenki szereti az olcsón elérhető mindennel kompatibilis eszközöket és alkalmazásokat "ez az Android" most már több gyártó is forgalmaz jó telefont 30-50000.-Ft kategóriában!
  • Papichulo
    #53
    Ezt nem neked kell programozni, magától automatikusan megoldja a runtime.

    Csak annyit akartam mondani, hogy a gabrage collection es ARC mellett ma mar nem olyan nagy szenvedes a memoria es objektumkezeles.

    A sok fasz nem is tud róla hogy .net-es programot futtat

    Ez inkabb az emberek tudatlansagara vezetheto vissza. Aki kicsit is ert hozza, tudja, hogy mi a .net. Az MS sohasem akarta ezt "titokban" tartani.

    de az android még is csak linux, mert egyszerűen az. Linux kernel van rajta.

    Tudom, hogy linux kernelt hasznal, de nem azok miatt linux, mint kvp allitotta. Az o kriteriumai alapjan az iOS is linux lenne.
  • sanyicks
    #52
    de az android még is csak linux, mert egyszerűen az. Linux kernel van rajta. Ha nem hiszed, akkor uname a terminálban...
  • sanyicks
    #51
    "garbage collection..."

    Ezt nem neked kell programozni, magától automatikusan megoldja a runtime. Ne csak olvass, ÉRTELMEZZ.

    "Nehez lenne titokban tartani :)" dehogynem. A microsoftnak sikerült. A sok fasz nem is tud róla hogy .net-es programot futtat(vagy ha tudja is, azt hiszi hogy a .net az olyan lib szerűség mint a directx, vagy a visualc libek), mert mint írtam a runtime alapból jár az os-hez, és a futtatható is exe az egybites meg csak ennyit lát. Javanál meglátja hogy jar, vagy telepítsen jre-t és rögtön "FÚJJSZAR java".
  • teccikérteni
    #50
    Asszem már vannak egyéb megoldások is crossplatform fejlesztésre. Ha jól rémlik, talán a Unity-t láttam már több játéknál is Android-on (de lehet hogy valami más volt).
  • Papichulo
    #49
    a legtobb android-os jatek valojaban sima c-ben van megirva?

    C, nem C++? Forras?

    Tehat a futo programok mar nem tartalmaznak java-t.

    Mivel egy ARM CPU keptelen lenne a JAVA-t ertelmezni, ezert nem is ertem, hogyan gondolhattad, hogy ez barhogy mashogy tudna rajta futni, mint gepi kodban.

    ha a gui-bol kimegy az ember shell-be, akkor megtalalja a legtobb kedvelt parancssoros programjat is

    iOS-en is.

    Ugyanigy lehet x11-et is rakni ra

    iOS-re is.

    ha nagyon erolteti az ember akkor egy komplett windows-t is el lehet inditani emulatorban

    iOS-en is.

    Egyebkent az android annyira linux...

    ...es a fentebbi hasonlosagok ellenere megsem linux az iOS... hanem UNIX.

    Tobbek kozott ezert raktak jopar smartkartyara java-t, koztuk eletkritikus rendszerekbe is

    pl?

    Persze amig nemely eletkritikus korhazi muszeren meg windows van, addig ez nem olyan nagy teljesitmeny.

    Az RN legtobb korszeru egysegen is Windows fut... es egy SSBN-nel keves mission critical-abb kornyezet van.
  • kvp
    #48
    Az ugye tiszta mindenkinek, hogy a legtobb android-os jatek valojaban sima c-ben van megirva? Foleg azok amikbol van android-os es ios-es verzio is. A fejlesztok jellemzoen nem szeretnek mindent ketszer megirni, ezert altalaban c/c++-ban dolgoznak, mert az kozos a ket rendszer kozott. Az ios gui-jat objective c-ben, mig az anrdoid gui-jat ndk-n keresztul vagy java-ban lehet elerni, de a jatekok peldaul hiresen nem hasznaljak a gyari gui-t, hanem van sajatjuk, raadasul az is tobbnyire opengl-ben, mert az viszont mindket rendszeren megy.

    A legtobb 'androidos' programhiba is jellemzoen az android alatt futtatott portolt c/c++-os kodok baja. Mind ahogy maga az android gui is c/c++-ban van megirva, csak van hozza egy java-s api (is). Nagyon keves kod keszul java-ban es azok is jellemzoen a nem tejlesitmenykritikus kodok, amiket egyebkent a google fejlesztoi kornyezete lefordit dalvik vm byte kodra, amit a beepiett jit a betolteskor lefordit nativ arm-os vagy x86-os kodra. Tehat a futo programok mar nem tartalmaznak java-t. Ezert a trukkert is perelte tobbek kozott a sun a google-t.

    Egyebkent az android annyira linux, hogy ha a gui-bol kimegy az ember shell-be, akkor megtalalja a legtobb kedvelt parancssoros programjat is, amiket igazabol a legtobb ember nem hasznal soha az eletben, de azert rajta van az osszes telefonon. Ugyanigy lehet x11-et is rakni ra es onnantol az osszes linux-os desktop-os program is mukodik akar egy telefonon is. Alapbol csak azert nem rakjak fel, mert a legtobb embernek nincs erre szuksege. Viszont ha valaki ugyes, akkor a windows-os programjait is tudja futtatni android alatt vagy ha nagyon erolteti az ember akkor egy komplett windows-t is el lehet inditani emulatorban, mindezt akar egy olcsobb telefonon is.

    "A VM-es nyelveknek is megvan a helyuk, de peldaul mission vagy performance critical alkalmazasokra alkalmatlanok."

    Tobbek kozott ezert raktak jopar smartkartyara java-t, koztuk eletkritikus rendszerekbe is. Persze amig nemely eletkritikus korhazi muszeren meg windows van, addig ez nem olyan nagy teljesitmeny.
  • teccikérteni
    #47
    "A VM-es nyelveknek is megvan a helyuk, de peldaul mission vagy performance critical alkalmazasokra alkalmatlanok."

    Ebben van igazság, viszont olyat pl. lehet csinálni, hogy a grafikához opengl-t használsz, ami szerintem java-val sem sokkal lassabb, mint c++-szal (ugyanazokat a függvényeket kell hívogatni, csak a szintaxis más kicsit).
  • Papichulo
    #46
    Az eredeti felvetés ez: "Kerdezz meg egy igazi linux gurut mennyi koze van az androidnak a linuxhoz"

    Ez nem volt benne az altalad hivatkozott postban, innen a felreertes. En ebbol indultam ki: "Az alap mit sem ér addig, ameddig fur tajta egy virtuál gép ami JAVAT futtat. inenntől java minden."

    Es hacsak nem akarsz sajat magad egy GUI-t irni openGL-ben, akkor valoban a JAVA VM-re kell tamaszkodnod, ahogy a fenti idezet is mondja. Reszemrol szimpatikusabb az iOS fele megkozelites, ahol minden native.
  • Papichulo
    #45
    ugye nem kell memóriát kezelni mint a natív programokban

    ARC, garbage collection...

    Nagy hibát követett el a gugli hogy elmondta a nagyközönségnek JAVA-t használ

    Nehez lenne titokban tartani :)

    A VM-es nyelveknek is megvan a helyuk, de peldaul mission vagy performance critical alkalmazasokra alkalmatlanok.
  • sanyicks
    #44
    nyilván erre való az android NDK (native development kit).
    Csak éppen nem véletlenül terjednek a virtuális nyelvek, hanem azért mert sokkal könnyebb fejleszteni rá, és sokkal kevesebb hibalehetőségnek ad helyet (ugye nem kell memóriát kezelni mint a natív programokban), és eközben közel sem olyan erőforrásigényes mint néhány számtech analfabéta droid mondja.

    A sok JAVA-t ócsárló retardált fasz pedig közben vígan használja windowson(és wp-n) az érezhetően lassabb .net-es programokat, ami a java másolata, csak azt nem tudják szarozni, mert fingjuk sincs róla hogy azon fut a program és nem natívban, mert nem mondták meg neki, és mert nem kell külön telepíteni, és ugyanúgy exe-vel indul mint egy natív program :)
    Nagy hibát követett el a gugli hogy elmondta a nagyközönségnek JAVA-t használ, mert a JAVA kb olyan mint a vista. Valami balfasz valamikor kitalálta hogy szar, és akkor az, bár fingjuk sincs róla mi az, hova tart mennyit fejlődött, mire való, de szar, mert csak.
  • sanyicks
    #43
    kurvára nem, mindig a saját módosítgatások basszák el az androidot, a samsungé híresen bugos. Semmi probléma nincs guglis androiddal, akárhogy vered magad.
  • barack1
    #42
    Rosszul érted. Az eredeti felvetés ez: "Kerdezz meg egy igazi linux gurut mennyi koze van az androidnak a linuxhoz"

    Amúgy természetesen a natív C++ és a JAVA együtt is használható. Ezt ki is próbáltam, és működik. Így a C++ program is el tudja érni az android GUI komponenseket. De mivel én nem szeretem a JAVA-t ezért önálló C++ programokat készítek. Nekem az OpenGL tetszik legjobban, mert az minden oprendszeren egyforma. Valójában Windows alatt fejlesztek, és a hibákat is itt tesztelem le. Ha a programom hibamentes, akkor linuxra, és androidra is lefordítom, és a teszteléskor mindig az derül ki, hogy pontosan ugyan úgy működik, mint Windows alatt. Vagyis elég egyszer tesztelni, és mégis 3 platformon hibátlan a programom. Mind a 3 platformon GCC-vel fordítom a programomat, és mindig egyforma lesz az eredmény.
  • Papichulo
    #41
    Ha jol ertettem pont az volt a felvetes, hogy maga az android a JAVA-ra tamaszkodik a UX szempontbol.
  • barack1
    #40
    AZ "android GUI komponenseket" szerintem nem lehet elérni C++ -ban. De mivel én Openglt használok, ezért ki sem próbáltam.
  • barack1
    #39
    Linuxon Opengl -t használtam, Androidon OpenGLES -t. a kettő majdnem ugyan az. Az OpenglES kevesebb függvényt tartalmaz, mint az opengl, de amik megvannak, azok azonosan működnek.
  • Papichulo
    #38
    A "natív linux program"-bol el tudod erni az android GUI komponenseket vagy itt inkabb egy bash programrol van szo, melyet mondjuk OSX alatt is leforditana a gcc?
  • Linkout
    #37
    Ezzel nem tudok vitatkozni :) Nem láttam belülről sose a droidot.
  • barack1
    #36
    Szia,
    Ezt pontatlanul tudod. Programozó vagyok, és korábban írtam néhány natív linux programot C++ ban. Ezeket androidra is lefordítottam, és hibátlanul működnek. Az android is egy teljes értékű linux. Az androidos eszközökön ugyan van egy JAVA virtuál gép, de egyáltalán nem kötelező használni. Az én programjaim nem használják a JAVA virtuál gépet. A Nativ C++ programok, pont ugyan úgy futnak Androidon, mint linuxon.
  • Linkout
    #35
    Abszolút igaz! Nagyon nagyot dobott az opensource az androidon! Én szeretem, mert mindent meg lehet vele csinálni, mert a szegény ember is hozzáfér okos eszközökhöz általa stb.

    Plusz van konkurenciája az iosnek, mindenkinek érdeke, hogy fejlesszen, mi csak jóljárunk. Tény viszont, hogy nem tud olyan gyors lenni a galaxy s 3, mint a 3 éves iphone 4. (az is tény, hogy ezermillió lófaszt tettek bele)
  • mortep
    #34
    Én személy szerint használom az "alapot", általában az ssh-t a szervereimhez. Mellesleg nem is baj, hogy a JAVA elrejt mindent... ha szükség, lehet bütykölni. Ezért open source, ezért sikeres. Nem igaz?
  • Linkout
    #33
    Az alap mit sem ér addig, ameddig fur tajta egy virtuál gép ami JAVAT futtat. inenntől java minden.

    Bizony, van egy stabil beton alapja, ezt te meg én sose fogjuk látni, érezni, mert fölötte minden JAVA.
  • mortep
    #32
    Hülyeségeket beszélsz, nem ártana tájékozódnod: Android wiki

    Az android alapja a linux.
  • ugh
    #31
    Lehet rosszul tudom, de samsung nem csak telefongyar.
    A pana is kiszalt a teloiparbol aztan megsem tuntek el.
    Szal kicsi a valoszinusege (inkabb 0), hogy menne a nokia utan.
    Hamarabb fog eltunni a google a szarjaival(most nem a netes marhasagaira gondolok hane aa chrome os? android es tarsai) mint a samsung ezt elhiheted.
    Bagoly81 #13:
    Az apple abbol a szempontbol szopo, hogy tularazott tulhajpolt valami.
    De kerdezz meg egy fejlesztot mire jobb csinalni progit. Ios-re vagy a "csucsszuper" androidra.
  • ugh
    #30
    Az amiga os-e unix alapu volt meg sem volt unix.
  • ugh
    #29
    Az hogy gyartok sajat oprendszerrel arulnak a teloikat esetleg licenszelnek neha egymastol, de a viszonylag zart oprendszeren belul kompatibilitas lenne, kissebb kaosszal jarna mint a fosdroidnal.
    Csak droidbol annyi valtozat van hogy telo gyarto nincs ennyi.
    A hardwarek kulonbsegeirol nem is beszelve.
    Ez nem vezet sehova.
    Persze aki bele van buzulva az eszkozebe az ezt nem latja csak megy a tobbi barom utan.
  • ugh
    #28
    Azt hogy kezbe veszel valamit meg hasznalod az ketto.
    Elsore meg jo hogy nem latod a baromsagait azert arra figyelnek.
    A masik az, hogy annyi ember rohangal referencia telokkal tenyleg.
  • ugh
    #27
    Kerdezz meg egy igazi linux gurut mennyi koze van az androidnak a linuxhoz.
  • mortep
    #26
    "Természetesen sosem fogja elérni a WP és az iOS szintjét..." Nem értem milyen szintről beszélsz. A Nokia is azért döglődik, mert a WP szintje olyan csúcsszuper? A WP és az iOS nem egy szinten vannak.

    @M2: kár, hogy nem jött be a Microsoft 92-ős stratégiája, miszerint személyi számítógépet nem kell netre csatlakoztatni. Akkor legalább még további néhány évig maradtunk volna "online" csak azok akik képesek megérteni és tisztelni az általad említett lelkes amatőrök önzetlen munkáját.

    Megjegyzem, ez az "összehekkelt szar" a mai napig alapja az operációs rendszerek túlnyomó többségének.
  • MuchACHO79
    #25
    Ez az Samsung mész te is a Nokia után! Néhány éve (symbian s60) azt mondtam: soha nem veszek más telefont csak nokiát. Aztán az N8 volt az utolsó nokiám. Szerettem, de windowsos nokia már nem kellett. Most note 2 van és nagyon nagy segitség mindenben. A következő telefonom is valószinű samsung lesz, de ha nem android lesz rajta nem veszem meg.
  • JL666
    #24
    mivel a legtöbben android-ot használnak, mivel abból adnak el a legtöbbet, több, mint millió aktiválás naponta, nyilván többen is vannak akinek nem fekszik. Mi ezzel a gond?
  • csimmasz
    #23
    Azert arra jolenne ha odafigyelnének, hogy lehetőleg a legismertebb comunikációs appok benne legyenek.
    Szerintem a Badát ez akadályozta meg főként a sikerben.
    Minek vegyek egy okostelót ha a világ többi részével csak telefonálni tudok, se skype se viber semmi csak az a szar chat on.
    Amugy nekem mas gondom sosem volt vele, a 3 év hasznalat alatt ha 2 x fagyott le amiutan ujrainditva ismet kotort tovabb a kis wave 1.

    A droid a frissítés óta vagy 10 x előtte az sem.
  • eto demerzel
    #22
    hat ha ugy fogja fejleszteni mint a Bada-t akkor semmi ertelme.
  • Archenemy
    #21
    Remelem ebbe mar alapbol benne lesz az amerikai titkosszolgalat altal igenyelt backdoor, nem utolag kell belepatchelni!
  • Bagoly81
    #20
    akkor végül mi a jó?
  • M2 #19
    Hát nem tudok róla, hogy a Vistát olyan sokan megkedvelték volna... :-)
  • M2 #18
    Sose volt más. Pont annyit ér, amennyit fizetsz érte. Lelkes amatőrök összehekkelt szarja.
  • Gabbbbbbbbbbbb
    #17
    Egyszer majd végy kézbe egy google referencia telefont, vagy egy normális CM-os vasat.
  • Loco
    #16
    Gyaaa, ez mekkora :)

    Namost a Samsung a touchwizzel inkabb rontott az ergonomian. Az osszes altala belefejlesztett cucc parasztvakitas, ha hasznalod is, akkor kb harom napig.