55
  • NEXUS6
    #55


    Csak annyit tennék mellé, hogy minden művészi alkotás a valóság egy részének a szimbóluma, analógiája. Azonban a szimbólumoknak van egy értelmezési tartományuk, amin túl hülyeség a logikai szálat továbbvinni, mert az egész értelmét veszíti.

    Ezért hülyeség ilyen kérdéseket boncolgatni, mert félő, hogy a végén a rajongók még megválaszolják és olyan szennyáradatot csinálnak belőle, mint amit az SW, meg a ST fanok művelnek.
  • NEXUS6
    #54
    Én Lemtől A Legyőzhetetlent csinálnám meg.
    El is kezdtem a forgatókönyvön filózni. Kicsit modernizálnám, de mondanivalóban nem igazán kéne már hozzátenni.

    Ja és Zsoldos Péter másik nagy klasszikusát A Viking Visszatér-t is jó lenne, ha valaha megcsinálnák. Látványos is lenne, űrös meg kalllandos is.

    Erre a 75-ös feldolgozásra emléxem, hogy láttam, de nincs ez meg videón, vagy valahol?
  • Gauge
    #53
    Deadspace?
  • Macropus Rufus
    #52
    a scifi (klasszikus értelmeben) tudományos-fantasztikumot jelent. A mai scificnek nevezet filmek ettől eléggé távol álnak. Egy scifinek nem feltétlen kell az űrben játszódnia, és nem is kell, hogy lövések legyenek benne. Értelmezd a szó jelentését, van benne bármi is ami utalhat arra, hogy 'akció'?
    A mostani un. scifi-k tényleg nem tartoznak ebbe a kategóriába és inkább valóban valami űrben játszodó akció filmek, futurisztikus környezetben, a tudományhoz köze nincs.
  • zetortraktor
    #51
    Én meg azt, amikor egy scifire azt mondják, hogy űrben játszódó kalandfilm.
  • Molnibalage
    #50
    A Moon nekem annyira nem tetszett, hogy a falat kapartam, hogy legyen már végre. A D9 viszont életem egyik legjobb filmélménye volt.
  • Willenbrock
    #49
    Azt utálom,mikor egy űrben játszódó kalandfilmre is azt mondják,hogy sci-fi.
  • Willenbrock
    #48
    Az olyan sci-fik tetszenek mint pl az Europa Report,bár vihettek volna bele egy kis hátborzongató horrort is.Jó volt még a Moon is,bár kissé más jellegű,de érdekes volt.Hogy van-e sci-fire kereslet? Tudtommal mindenre van igény amire keltenek.Az,hogy drága lenne a sci-fi? Háát ott a Moon pl ami kifejezetten olcsó volt,gyakorlatilag egy térben játszódik.Sok sci-fi egy űrhajón játszódik,egy idegen bolygót berendezni meg nem nagy valami.Nem hiszem,hogy egy sci-fi csak drága lehet,egy filmnek akkora a költségvetése amekkorára szabják.
  • BladeW
    #47
    Logan futása (ill a remake-je A Sziget) tekinthető az egyedüli "filmváltozatnak". Persze inkább úgy mondanám a Város és a Csillagok ezen filmek alapjáúl szolgáló regény, mert a sztori eléggé eltérő, csak a setting ugyanaz.
  • culas25hc
    #46
    Valami jó kis horror scifi nem jön? Na jó a Riddick gondolom az lesz, de más? Én a Prometheus folytatását is várnám.
  • Inquisitor
    #45
    Ennek megválaszolásához pontos fizikai szimulációt kéne csinálni az ott található összes tárggyal, emberrel, azok gravitációs és mozgásbeli hatásaival, stb. Biztos vagyok benne, hogy törekedtek a valósághű fizikára, mint ahogy abban is, hogy ennek ellenére is lesz nem egy hiba véletlenül vagy dramaturgia okán. Mást ne mondjak egy űrruhában ütközni nagy sebességgel nagyobb tárgyaknak nem ennyire túlélés esélyes szerintem.
  • Inquisitor
    #44
    A nigériai maffia valóságban is ott van Dél Afrikában, volt is balhé a D9 miatt Nigériával. De a nigériai maffia mindenhol ott van, az internetes csalások 70%-át ők követik el, a legtöbb aukciós oldalon nigériaiakat automatikusan kizárják a tranzakciókból. És meglepő módon a maffia olyan dolgokat tesz, amit NEM szabad, ami megválaszolja kérdéseid jó részét. Dél Afrikában meg szvsz kb. USA szinten lehet bárkinek fegyvere engedéllyel. Okos "prawn" meg nem csak a főszereplő volt, de nem sokan maradtak.
  • shamanist
    #43
    Sziasztok!

    Az létezik -a Gravityt nézve az 1,25-nél -, hogy a vele együtt forgó karból kicsatolja magát és a kar balra az űrhajós meg jobbra el?
  • mad mind
    #42
    Végülis miafaszt keres az usaban a triád, vagy az orosz maffia, esetleg az olasz?
  • Xellos999
    #41
    Megnéztem a Gravity trailerét, és ezen az alapon nagyon jó indulattal, TALÁN rámondható hogy sci-fi (amúgy nem, mert már nem használnak űrsiklókat...).
  • Xellos999
    #40
    Hát, most ennyi erővel ha nagyon bunkó akarnék lenni azt mondanám, hogy science-fiction az annyit tesz, hogy olyan történet ami a valóságban is megtörténhet (ezért tudományos alapú). Ilyen alapon viszont még a 2001: A Space Odyssey is kiesik, innentől kezdve viszont kb. nincs értelme semmilyen sci-firől beszélni.
  • Gauge
    #39
    Én mind a négy filmet várható. Minden sci-fi jöhet:) Csak csinálják meg rendesen...
  • Gauge
    #38
    Egyetértek: D9 brutálisan nagy film!!!
  • Shiny Copperpot
    #37
    A Gravity egyébként feelingesnek igérkezik IMAX-ban, már a youtube videó zuhanásélménye is kirántott a székből... :)
  • Shiny Copperpot
    #36
    Értjük ám, hogy nem tetszik és el is fogadjuk, de azért a jövőre nézve érdemes lenne kifejleszteni a "Suspension of disbelief" nevű szuperképességet...

    Nem tudnék hirtelen olyan fantasztikus (sci-fi-t ideértve) filmet mondani, ami ne vérezne 1000 sebből, ha logikusan végiggondolod, és mégis, egy részük élvezhető, mert átlendülsz az illogikus dolgokon, és élvezed a sztorit vagy a látványt (vagy amit egyébként élvezni szoktál az ilyen filmeken... a hibák keresgélését? ). Nekem amúgy tetszett a D9 is, és az általad említett "hibákra" (amiket észrevettem) nagyrészt kitaláltam egy lehetséges magyarázatot.
  • Atisz #35
    Az Ender's Game-en kívül mind néző gyanús :)
  • tomazin
    #34
    Csak én gondolom úgy, hogy attól még hogy van benne élien meg spészsip attól még az nem sci-fi? Egy jó sci-fi szvsz ott kezdődik, hogy SCIENCE és FICTION, azaz egy elmepróba, egy fiktív tudományos kreáció, ami logikai és tudományos alapon felépít egy szerkezetet. Hirtelen a legjobb példa ami eszembe jut a The man from earth. Egy szobában ülnek és beszélgetnek és ezen kívül semmi nem történik. Mégis egy csodálatos sci-fi. És az egyik óriás szégyen: Én a robot. Asimov szerintem úgy forgott a sírjában,h csoda,h nem volt földrengés...
  • cateran
    #33
    Azt meg sem kerdezem mi a faszt keresett a nigeriai maffia Johanessburgban, Del-afrikaban (a D9 ugyanis oda epult, meg a D10 is)
    "District 9 was a camp (and the main place for the movie of the same name) composed of a number of shacks built for the residency of the Non-humans. It was built in Johannesburg, South Africa. It housed 1.8 million Non-humans with a growing population.It was then demolished after all non-Humans were moved to the new District 10."
    Amugy meg a exosuit-ot az elmevel iranyitjak es Wikusnak tisztara nagy mazlija volt, hogy nem csak a dns-e valtozott meg, de mindjart teljeskoru tudasra is szert tett az idegen technologiakrol, igy tudta, mi-merre a cuccossal...
    "The bio-suit (also called a mech prawn), as the name says, is a mech used by the Prawns to defend, attack or help in construction and repairs.
    ....
    The suit appears to need a direct connection to the mind of the operator as when Wikus starts it up, two rods are drilled into his head, removing themselves when the exosuit breaks down."

    Bocs, de ez a film -akarhogy magyarazod- per pill 1000 sebbol verzik. Lehet, hogy megmagyarazzak majd, de gyanitom csak 1 nagyadag bullshit lesz.
  • cateran
    #32
    Tenyleg mas filmet nezhettel :D A fluid az idegenek technologiajanak a hajtoanyaga, koztuk az urhajoke is.
    "The Fluid is a liquid that seems to fuel everything that the Prawns use like their weapons and ships. The Fluid probably powers their everyday technology on their home planet. It also seems to contain prawn DNA, where the observed effects of coming into contact with Wikus seemed to initiate a genetic reaction, eventually resulting in his apparent transformation into a Prawn. It seems 1 canister of The Fluid can power a whole ship for hyperspace."

    Az mondjuk szinten roppant gyanus amit irtal...marmint, hogy az idegenek agyilag zoknik..kiveve 1-et....a zilliobol... Masreszt meg pont az ilyeneket konnyu iranyitani...meglobalod elotte a macskakajat, szolsz neki, hogy oda lojjon es kesz.

    Ja, ha gettoban, ahol a nigeriai maffia van, maszkalhatnak fegyverekkel az mindjart mashogy hangzik...izlelgesd kicsit...1 idegen faj millios peldanyszamu tagjai sajat fegyvereikkel csencselnek...Tenyleg meg akarod magyarazni, hogy ez hiheto? Meg az embereknek sem engedelyezett a fegyvertartas, de persze 1 foldonkivuli, ismeretlen hatasu fegyverekkel rendelkezo fajnak szabad. A mecha/power armor meg aztan vegkepp hiheto, hogy nem 1 laborban van..egyaltalan, hogy a picsaba kerultek le az anyahajorol az idegenek kezeben? Feltunes nelkul vittek magukkal, mikozben lehoztak oket?
  • Papichulo
    #31
    Nekem mar a Signs is eppen eleg volt tole... minden idok legnagyobb plot hole-jait sikerult megalkotnia :)
  • Molnibalage
    #30
    Én azon szoktam filózni, hogy a Város és a Csillagok könyvből lesz -e valaha mozifilm. Szeritem nagyon jól megfilmesíthető
  • asgh
    #29
    M. Night Shyamalan-nak a Last Airbender brand szétkúrása után max. falusi kábeltv-k időjárás jelentését szabadna rendeznie, nem A kategóriás scifit. Aki ennek a szerencsétlennek pénzt ad, azt egy pillanatig sem tudom sajnálni.
  • Renátó1985
    #28
    Orson Scott Card - Végjátékát (Enders's Game) várom már. Érdemes elolvasni a film előtt, ha még nem tettétek. Elysium zárt világ könyv címét nem tudjátok véletlenül?
  • hypno
    #27
    Én Zsoldos Péter - A Feladat című könyvéből csinálnék mozifilmet.

    Már a '75-ös magyar minisorozat is zseniális volt, a könyvről nem is beszélve.
  • Inquisitor
    #26
    [URL=http://youtu.be/C4pcg7bXgmU]Gravity - "Detached"[/URL]
    [URL=http://youtu.be/-QQGVvt_iW8]Gravity - "I've Got You"[/URL]

    Azért szerintem nem lesz unalmas, pláne egy bazi nagy IMAX teremben.
  • Inquisitor
    #25
    "Amúgy ezek közül a filmek közül a Gravity érdekel a legjobban. Pusztán azért, mert egy ilyen filmben kb az a 3 perc az érdekes, amit a trailerben is bemutattak."

    Nézz meg több trailer belőle. Az egész film arról szól, hogy a baleset után mit csinálnak 1.5 órán belül, hogy túléljék. Nem állítom az egész olyan pörgős lesz, de azért ... engem a listából csak a Riddick nem érdekel, mert a karaktere az oké, de a túlélő horror nekem nem sci-fi. Blomkampet meg kedvelem, remélem a kamu trailereiből egyszer az androidos témát is megcsinálhatja majd.
  • Inquisitor
    #24
    Hát szerintem meg nem.

    SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
    a, Zsoldoskent hasznalni az idegeneket a fegyvereikkel egyutt
    b, ha nem akarnak/tudnak zsoldoskent harcolni, akkor legalabb a kezukbe nyomni a sajat fegyveruket es megkerni/megzsarolni/megvesztegetni (macskakajaval :D)

    Nem tűnt fel a történet szempontjából igen fontos tény, hogy az idegenek jó része egy szellemi fogyatékos szintjén vegetált?

    "Az meg kulon vicc volt, hogy Atlag Beno kollega (Wikus) elit kommandosokat megszegyenito profizmussal harcolt 1 idegen power armorban, amit kb akkor latott eloszor...."

    Végül is az idegrendszere irányította, ha meg keleltt volna tanulnia joystickkal és gombokkal, akkor ott hal meg. :D

    "20 ev alatt sem derult ki, hogy az idegen uzemanyag teljeskoru genetikai mutaciot okoz az emberi testben."

    Biztos másik filmet néztem, de nekem az jött le, hogy az nem üzemanyag volt, hanem kellett egy királynő előállításához.

    "Egyaltalan, az anyahajo, hogy a busba nem zuhant le 20 ev alatt sem?"

    Miért kéne mindent megmagyarázni?

    "Az idegenek fegyvereket csereltek macskakajara...mondom idegen faj tagjai grasszalhattak sajat fegyvereikkel es adhattak oda boldog-boldogtalannak...ez olyan szinten hihetetlenul es illogikusan hangzik, hogy el sem tudom mondani."

    Az a Cseh kettesen lehetett, mert a film eleve arról szólt, hogy az Alienek NEM grasszálhattak sehová, egy bazi nagy gettoba voltak zárva. És nem a kormánnyal bizniszeltek, hanem a Nigériai maffiával. És sokszor lövése se volt az iegeneknek sem, hogy konzervnyitót vagy brutál fegyver csereberéltek el.


    Meg van meg csillio masik epic fail szintu marhasag a filmben....
  • Inquisitor
    #23
    "Akárhogy is, a 130 millió dollárba kerülő A Föld után nagy bukása (Amerikában 60, a világ többi részén 180 millió dollár bevétel - nemzetközileg még könnyebben beül a közönség a nagy nevű színészre) nem lendített az eredeti filmek ügyének szekerén."

    Eredeti film? A Föld után? Jézusom ... :D Hát szerintem tök joggal bukott és a középszer már a trailereket is áthatotta. Meg esetleg HA színészek játszottak volna benne ...
  • Garou
    #22
    Köszönjük, hogy felnyitottad szemünk, nélküled erre sosem jöttünk volna rá!:)

    Csak halkan jegyezném meg, hogy amennyiben nem pl egy Monty Python-féle kifigurázását adod egy helyzetnek, hanem belehelyezed egy adott műfaj kereteibe a kifejtést -pl sci-fi, akkor vannak olyan szabályok, amiket érdemes betartani. Pl a film ne lógjon ki a saját maga felépítette univerzumból, érted? Persze csak ha nem ez a célod direkt, de itt nem ez volt az irányvonal. Ezért aztán nem tartják a nézők hülyeségnek, hogy a filmben sáskaszerű idegenek mászkálnak (mert ez egy sci-fi eszközeit használó film), de azt már kifogásolják, hogyha a civil főhős mondjuk egyedül lenyom 10 katonát. És ezeket a dolgokat nyugodtan ki lehet tárgyalni azzal együtt is, hogy megértjük a film mögöttes mondanivalóját. Úgyhogy nyugodj meg, nem mindenki agymosott hülyegyerek itt, sőt, még azok sem, akik ne adj isten megnézték a Transformerst.
  • Banderas1990
    #21
    Szerintem ezzel a kijelentéssel azért messzire mentél(brutális hülyeség).

    Persze, hogy a film egy szatíra, társadalom kritika, ami a rasszizmust és az előítéleteket helyezi előtérbe. Nagyon jó ötlet volt Afrikába helyezni a filmet, az ott megtörtént események és az ottani helyzet miatt. Ez egyértelmű.

    Azonban...

    Az, hogy az idegenek viselkedéséről beszélünk, az nem hülyeség. Persze, hogy egy lenézett társadalmat szimbolizál. Ennek ellenére, hogy az idegenek miért is alacsony értelmi képességűek, igenis egy olyan aspektusa a filmnek, amit meg lehet beszélni és meg lehet válaszolni. Az egy dolog, hogy egy ilyen társadalmi réteg másképp értékel dolgokat, viszont a filmből kiderül, hogy az idegenek szinte ösztönök alapján élnek minimális gondolkodási képességgel(magyarul itt az IQ-ról van szó és nem a tanítatásról), ami egy űrutazó fajtól elég érdekes dolog.
    Ennek magyarázatáról volt itt vita, jobban mondva építő jellegű beszélgetés.

    Az nem magyarázat, hogy mindenki hülye a filmben, mert ez nem így van.Persze mindenki az ami: az emberek már unják az idegeneket a viselkedésük miatt, a politikusok megoldást és idegen fegyvereket akarnak, és van a lelkes dolgozó, aki bár előítéletes mégis úgy gondolja, hogy a deportálás lehet a legjobb megoldás. Ezt is szeretem a filmben, hogy a főhős ugyan szerethető, de nem tökéletes.

    Ha ezt nem nekem és a többi hasonló hozzászólónak szántad, akkor elnézést, de ha igen, akkor:
    Ezzel a hozzászólással pont azokat oltottad le, akik megértették a filmet és képesek értelmesen leírni a véleményüket a film bizonyos történeti szálairól.
    És hogy mindezt ilyen stílusban tetted... :(
  • gombabácsi
    #20
    ne bántódjon meg senki, de brutális hülyeségeket írtok

    az idegenek a szerencsétlen sorsú embereket jelképezték a filmben (délafrika!!!) akiket a sorsuk úgy megnyomorított, hogy kb semmire se voltak képesek

    nem csoda hogy nem értitek persze, a sok avengers meg a masseffekt betett az agyatoknak rendesen :(

    ezen kívül ez egy szatíra... direkt hülye benne kb mindenki
  • fecg21
    #19
    A D9-hez: Nekem egyből leesett az hogy a gettóban élő idegenek vártak valamire/valakire. Emberi viselkedést meg felesleges is elvárni/feltételezni az idegen lényekről...:)
    Banderas1990-el értek egyet.
  • Banderas1990
    #18
    Úgy tűnik, hogy elfelejtetted a D9 fő elemét.

    Az idegenek valami miatt alacsony értelmi szinten vannak. Lehet, hogy valami központi irányítás létezik a társadalmukban(pl. királynő, aki befolyása alatt megnő az intelligencia), vagy esetleg valami baleset miatt ilyenek, sok lehetséges magyarázat van. A lényeg, hogy az idegenek alig tudnak többre gondolni, mint az életben maradásra. Egyetlen egyed van, akinek az értelmi szintje felülmúlja a többiekét(legalábbis a filmben ennyiről tudunk + a fia). Ő próbál segítséget szerezni a bolygójukról.

    Több kormány is biztos próbálja megfejteni a fegyvereik működését, de ekkora fejlettségi szint különbséggel elég nehéz lehet. Lehet is látni, hogy tömérdek fegyver van a birtokukban, de egyszerűen az idegen DNS hiánya miatt(vagy ki tudja hogy működik a biztonsági rendszer) működésképtelenek.
    Hogy tudnának meg többet ezen eszközök működéséről az idegenektől, ha a film alapján még egy alap összeadással is problémáik lennének.
  • Garou
    #17
    Először is az idegenek a filmben gettóba vannak zárva, valszeg mennének a bombák, ha zsoldosként akarnának futkosni odakint.

    Már a legelején kiderül, hogy csak az ő kezükben működnek a fegyverek.

    "Az meg kulon vicc volt, hogy Atlag Beno kollega (Wikus) elit kommandosokat megszegyenito profizmussal harcolt 1 idegen power armorban, amit kb akkor latott eloszor."

    Nem tudom, én csak csetlést-botlást láttam, kb véletlenszerű fegyverhasználattal. Normálisan futni se tudott vele.

    "mondom idegen faj tagjai grasszalhattak sajat fegyvereikkel es adhattak oda boldog-boldogtalannak."

    Ami fegyvert találnak azt lefoglalják. Egy keveset leadnak csakis a fél-katonai maffiának, nem akárkinek. Amúgy meg az illegális kereskedelemre utal napjaink menekülttáboraiban.

    Ahogy lentebb is írták: szatíra. Semmivel sincs benne több logikai bukfenc, mint abban, hogy egy kalapácsos viharisten egy csapatban van egy átlagos nővel, aki két Berettával rohangál. A haverjuk meg egész érdekesen lő az íjával. És még headset se kell, hogy rádiózzanak a pajzsos gyerekkel, aki az idegen invázió közepén se használ lőfegyvert.

    Ezen az alapon minden filmet szétfikázhatsz.
  • NEXUS6
    #16
    Amúgy ezek közül a filmek közül a Gravity érdekel a legjobban. Pusztán azért, mert egy ilyen filmben kb az a 3 perc az érdekes, amit a trailerben is bemutattak. Szal kíváncsi vagyok, hogy mi a franc fog történni a többi 90 percben!?

    Az Ender's game-nek, az eddigiekből az jött le, hogy kb köze sincs a könyv hangulatához, vagy inkább bármilyen hangulathoz. Még csak extrém módon látványosnak sem mondanám, mai sztenderd munka. Az előbb említett Gravity kb fényévekkel van tőle.

    A Riddick legelső részéből meg, aminek azért voltak értékei, David Twohy sajna úgy tűnik csak a B kategóriás fílinget hozta át az új manifesztációba.

    Jó filmek lesznek ezek azért, alig várom, hogy a DVD-s turiban jövőre kiszúrjam őket a MM-ban.