23
Mindent a fehérkalaposok világáról (jelentkezés-hol?,képzés-tematika, munkaerőpiaci lehetőségek)
  • SzirmosSzisza
    #23
    Ott nem szoktak GitHubot meg Linkedint nézni :D
  • nIsTv4n
    #22
    Mint a filmekben? :D

    Abban igaza van a témaindítónak, hogy egy neves papír az önéletrajzos rostánál sokat jelent, főleg ha nem nagyon van más mellette, amin fenn akad a HR-es (vagy jobb esetben egy hozzáértő) szeme (például korábbi releváns munkaviszonyok, releváns végzettség - ezek ebben a konkrét esetben nem adottak).
    Viszont a normális helyeken ma már a második-harmadik körben tudás-felmérés is van, ahol azért kell bizonyítani a papíron túl is. És itt egy olyan embernek, aki eddig nem ilyen körökben mozgott (gondolom nem infós órákat vettél fel közl. mérnök szakon, nem is kódoltál sokat), nehéz dolga lesz.
    Ráadásul a "hekkerek", akár etikus akár sem, jobb helyeken a szakma krémjéből állnak össze, egy-két területet ismernek nagyon jól. Hisz hogy akarsz egyszerű SQL-injection-t végrehajtani egy weblapon, ha nem vagy tisztába az SQL rejtelmeivel, trükkjeivel? És ez túlmutat azon, hogy össze tud valaki rakni 3-4 táblát magába foglaló query-t.

    Amit ajánlanék (szakmabeliként, de nem "hekker"-ként), hogy nézelődj interneten, mely területek azok, amikre fogékony vagy. Ha lehet, itt ne a Wikipédia legyen a kiindulási alap, mert ott a dolgok egyszerű oldala van leírva jellemzően. Ott van például a BME elég sikeres témaköre, mely a vírusokkal foglalkozik (ez nem a szó szoros értelmében vett "hekker" meló), szintén BME-n elég komoly titkosítási algoritmusokkal, protokollokkal foglalkozó jegyzetek vannak. Ha esetleg a hálózatok érdekelnek, kis villamosmérnöki iránnyal, arra is sok anyag van. Vagy ha a programozás érdekel, ott is el lehet kapni néhány álláshirdetést, akik például kód analízis során vizsgálják a forráskódokat.

    Lehetőség van bőven, de szerintem minden "hekker" életút első lépése, hogy elhivatott legyen az informatika adott területe iránt, és ott a lehető legtöbb elméleti és gyakorlati ismeretre szert tegyen.
  • KM
    #21
    Ez sem igazán aktuális...
  • SzirmosSzisza
    #20
    Ha jó vagy felfigyelnek rád papír nélkül is :)
  • Rotcsa
    #19
    Köszi, ezt mindenképp elolvasom! :)
  • Rotcsa
    #18
    Ha papír nem lesz róla, akkor mi értelme? Én nem brahiból gondoltam ezt önmagam egójának ápolására, hanem főállásban végzendő melónak. Köszi a verseny infot! Én ezekhez sajnos még nagyon fehéröves vagyok. :)
  • Andriska86
    #17
    Ha ennyire érdekel a téma, akkor nézd meg ezt.
  • SzirmosSzisza
    #16
    Magadtól is meg tudod ám tanulni ugyanezt, csak papírod nem lesz róla. De amúgy látogass el egy Hacktivity-re és nézd meg, hogy ez érdekelne-e. Illetve most épp fut egy verseny amit 2 magyar biztonsággal foglalkozó cég szervez, bár szerintem nem lehet már jelentkezni.
  • Rotcsa
    #15
    NBM-helyett NBH-t akartam írni.
  • Rotcsa
    #14
    Tudom mennyi a képzés díja és ezért is megyek ki Angliába melózni (többek között), mert hazai viszonyok között lehetetlen ennyi pénzt összeszedni 1-2 év alatt.
    Most, hogy így olvasom, amiket írtok(főleg homeless), már egyre távolibbnak tűnik ez a dolog... :(
    Pedig annyira tetszik ez a gondolkozásmód, meg inspirálna a tudat, hogy egy szűk IT elithez tartozhatnék! :))

    Mondjuk azt azért nonszensznek tartom, hogy kifizet valaki 2 millát és nem talál állást egy CEH-minősítéssel.... Gondolom a a White hack közösségnek is érdeke, hogy ha valaki ennyire képzett, az maradjon is meg köztük és ne álljon át a "sötét" oldalra.
    Ha multiknál nem is, találnék állást, akkor jelentkeznék a Honvédséghez, vagy az NBM-hoz.
    Úgy értesültem, utóbbinál van kereslet az ilyen szakemberekre....


  • tommygear
    #13
  • pxxl
    #12
    Képzés időtartama:
    2 szemeszter (240 óra)
    szombatonként 9.00-16.00 óráig

    A képzés ára:
    950.000,- Ft/szemeszter
  • Dzsini
    #11
    Sok emberrel előfordul, hogy nem tudja még 17-18 évesen, hogy valóban mi érdekli (vagy az egyetemen jön rá, hogy ő nem ilyen lovat akart), viszont kiszállni egy képzésből 1-2 év után és újra felvételizni máshova igencsak drága mulatság több szempontból is.
  • tommygear
    #10
    százezres esetleg milliós a tanfolyam díja
  • homeless
    #9
    Egy IT-s karrier, nem úgy néz ki, hogy leperkálsz 1.000.000 forintot egy ilyen 10 napos tanfolyamra, aztán levizsgázol és tolongani fognak érted a cégek :) Ezek a tanfolyamok tipikusan tapasztalt IT-s embereknek lettek kitalálva, és cégek küldik el rá az alkalmazottakat, de nem jófejségből, hanem azért, mert szüksége van ilyen emberekre, hogy ilyen-olyan minősítéseket megkapjon. 0 tapasztalattal hiába van ilyen papírod, egy állásinterjún az első körön sem fogsz átmenni. Én nem security területen dolgozok, de úgy tudom, hogy a CISSP, ami a szakmában ér is valamit. Viszont azt úgy hallottam, hogy x év tapasztalat nélkül lehetetlen megcsinálni.

    Szerintem 2 lehetőséged van:
    - Elvégzel valami IT szakot. Közben próbálsz ismerősöket szerezni ezekből a berkekből és rengeteget tanulsz az egyetem mellett. Ha tényleg eljutsz egy bizonyos szintre, akkor juniorként felvesznek egy céghez, akik finanszírozzák neked ezeket a képzéseket. 3-5 év munkatapasztalat után tényleg keresett szakember leszel.

    - Nem végzed el az egyetemet, hanem önerőből tanulsz angolt és programozást vagy üzemeltetéshez kapcsolódó dolgokat. Próbálkozhatsz kis cégeknél vagy ha tényleg jó az angolod multiknál munkát keresni. Inkább multinál keress, mert ott jó eséllyel elküldenek tanfolyamokra. Ha van már 1-2 év tapasztalatod, akkor elkezdhetsz foglalkozni IT security-s dolgokkal. Ha mákod van, akkor van a cégednél ilyen osztály és átkerülhetsz oda.

    Ezt a 2 lehetőset tudom elképzelni. Azt viszont biztosra veheted, hogy ezeknél a tanfolyamoknál hiába van odaírva előfeltételnek, hogy alapfokú angol nyelvtudás vagy alapfokú informatikai ismeretek, az csak marketing bullshit.
  • hugopareiros
    #8
    ha az informatika vonz miért közlekedésmérnöknek tanulsz? oO
  • Rotcsa
    #7
    Egyetemre járok,már csak 6 tárgyam van Közlekedésmérnök (Bsc) szakon, de elegem van már az egészből és nem akarok még 1 szemesztert visszaülni az egyetemi padokba. A képzéshez szükséges  2 gurigát meg megszerezném Angliában, meg ragadna azért valami angol is... :D Jobban vonz ez a hekker élet, minthogy majd egy közlekedési főfelügyeletnél szürküljek az akták között.....
    Az informatika iránti érdeklődésem megmaradt! :)
  • trident
    #6
    Nem. A szemeszter költsége tartalmazza a leendő megfelelő etikai hozzáállásod.

    Amúgy...Biztos van benne potenciál, de ahogy Andriska írja, azért nem alapfokú képzettséggel érdemes nekivágni.:D
  • davidka003
    #5
    Anyám már a Nasa-t hekkeli. Vigyázni kell, mert az ember könnyen megrészegül a hatalomtól.
  • EnxTheOne
    #4
    Az lehetséges hogy elvégzem ezt a white hat tanfolyamot, és a sok tudástól, és hatalomtól a kibertér felett megrészegülök és a sötét oldalra állok?
  • flashpointer
    #3
    Bánkiban isindult ilyen képzés
  • Andriska86
    #2
    Ez reklám vagy mi? Akit érinthet, az képben van és nem kérdez ilyet...

    De ha van BME-diplomád, felsőfokú angolod, 2 éved és 2 gurigád, akkor hajrá, erre külföldön is komoly a kereslet!
  • Rotcsa
    #1
    Sziasztok!

    Pár hete/hónapja felkeltette a figyelmem Facebookon egy hírdetés, amelyet a Kürt Akadémia helyezett el.
    Etikus hekker képzésre lehetett jelentkezni. Megnéztem az oldalukon a videókat és nagyon megtetszett, amivel foglalkoznak.

    http://www.kurt-akademia.hu/kepzeseink/etikus-hacker-kepzes/



    Szívesen el is végezném a képzést, de vannak aggályaim: pl:
    Lehet-e ezt főállásban csinálni? Tényleg akkora-e a kereslet erre a szakértelemre, mint azt hallani lehet?



    Képez még CEH-minősítésű szakembereket a Netakadémia is. Ők is nagyon profik, a NATO-nak is oktatnak!


    Ha valaki tudja esetleg, hogy miben különbözik a két képzés, az légyszi világosítson fel! :)