Mindent a fehérkalaposok világáról (jelentkezés-hol?,képzés-tematika, munkaerőpiaci lehetőségek)
  • nIsTv4n
    #22
    Mint a filmekben? :D

    Abban igaza van a témaindítónak, hogy egy neves papír az önéletrajzos rostánál sokat jelent, főleg ha nem nagyon van más mellette, amin fenn akad a HR-es (vagy jobb esetben egy hozzáértő) szeme (például korábbi releváns munkaviszonyok, releváns végzettség - ezek ebben a konkrét esetben nem adottak).
    Viszont a normális helyeken ma már a második-harmadik körben tudás-felmérés is van, ahol azért kell bizonyítani a papíron túl is. És itt egy olyan embernek, aki eddig nem ilyen körökben mozgott (gondolom nem infós órákat vettél fel közl. mérnök szakon, nem is kódoltál sokat), nehéz dolga lesz.
    Ráadásul a "hekkerek", akár etikus akár sem, jobb helyeken a szakma krémjéből állnak össze, egy-két területet ismernek nagyon jól. Hisz hogy akarsz egyszerű SQL-injection-t végrehajtani egy weblapon, ha nem vagy tisztába az SQL rejtelmeivel, trükkjeivel? És ez túlmutat azon, hogy össze tud valaki rakni 3-4 táblát magába foglaló query-t.

    Amit ajánlanék (szakmabeliként, de nem "hekker"-ként), hogy nézelődj interneten, mely területek azok, amikre fogékony vagy. Ha lehet, itt ne a Wikipédia legyen a kiindulási alap, mert ott a dolgok egyszerű oldala van leírva jellemzően. Ott van például a BME elég sikeres témaköre, mely a vírusokkal foglalkozik (ez nem a szó szoros értelmében vett "hekker" meló), szintén BME-n elég komoly titkosítási algoritmusokkal, protokollokkal foglalkozó jegyzetek vannak. Ha esetleg a hálózatok érdekelnek, kis villamosmérnöki iránnyal, arra is sok anyag van. Vagy ha a programozás érdekel, ott is el lehet kapni néhány álláshirdetést, akik például kód analízis során vizsgálják a forráskódokat.

    Lehetőség van bőven, de szerintem minden "hekker" életút első lépése, hogy elhivatott legyen az informatika adott területe iránt, és ott a lehető legtöbb elméleti és gyakorlati ismeretre szert tegyen.