37364
11375847381401621903.jpgHivatalos oldal | Magyar rajongói oldal | Fontos infók kezdőknek!| Tutoriálok | GYIK | War Thunder: Air Forces topik
A másokkal való személyeskedés, a provokálás, kötekedés, illetve az alpári nyelvezet, káromkodás a fórumon nem megengedett, ezért külön figyelmeztetés nélkül büntetőpontokkal, bannal jutalmazzuk!
  • gstup
    Leforog egy ferdi? :D Valamit nagyon rosszul csinálsz! :D Lehet hogy nem vitt annyi lőszert az a KT hogy legyen is a rekeszben valami!? ;) :D
  • davidbog
    Hát nem tudom mire gondolsz a lövedékeknél megadott szög értékénél.

Van az "angle of normalization at an angle of 30°: +4°". Na most ez nagyon nem egyértelmű. Mert ez így 30°-os irányra is vonatkozhatna. De szerintem páncélzatra fog vonatkozni. Csak akkor azt kellett volna írni, a szövegbe hogy armor. Tehát ha van egy 30°-os páncélzat mondjuk a T-54 homlokpáncélja akkor abból 34° lesz.

De most ezekkel a szögeket megint jó elrontották. Mert ugye az átütésnél 0°/30°/60° van. A 0° a függőleges lemez, a 30° az a függőlegestől számított 30° (mértan szerint ez 60°), a 60° pedig a függőlegestől számított 60° (mértan szerint ez 30°). Ezzel nincs is baj, a páncélzat döntöttségénél az angolok a függőlegest veszik 0°-nak. Oké.
    Csakhogy van a játékban egy ilyen: "angle of attack with 100% chance of a ricochet: 18°". Tehát mekkora szög esetén pattan le a lövedék 100%-os eséllyel. De ezt pedig a mértani alaptól van számítva, tehát jelen esetben a 18° az a vízszintestől számított 18°, mert nyilván nem a függőlegestől számított 18°-os páncélról (ez majdnem a KV-1 homlokpéncélja) fog 100%-os eséllyel lepattanni. Szóval egyik helyen a függőlegestől mérik a szöget a másiknál meg vízszintestől. Hát azért erre figyelhettek volna. (Arról nem is beszélve mekkora egy orbitális baromság ez a 50% és 0%-os lepattanási szög. A 100% még oké, azt a lövedék geometriájából meg lehetne határozni, de ez az 50% és 0%...)

Az átütés számítása szerintem így működik:
    Van egy teszem azt 30°-ban megdöntött lemez ami x mm vastag és mit meglövünk 45°-os oldalszöggel. A rendszer végig nézi hogy az adott lövedéknél mekkorák az 50% és 100%-hoz tartozó lepattanási szögek, ha mind a kettő kisebb mint 30° akkor nem fog lepattani. Aztán jön a lövedék normalizációja: a 30°-ra ráadódik mondjuk a +4° így lesz 34°. Ezzel a normalizált értékkel kiszámolja hogy ennek az x vastag lemeznek, mekkora az effektív értéke, lesz y. Aztán erre az y effektív értékre még kiszámlja mekkora a lövés oldalszöge miatti effektív védettség ebből lesz z. Erre akkor kijön egy érték (logikusan x<y<z). Ezt az értéket összehasonlítja a lövedék 30°-os átütési adatával abból a távolságból amiről leadták a lövést.
    Szerintem így kéne működnie. A kérdés csak az, hogy lövedéknél megadott átütési értékek közt illetve a szögek közt a játék végez-e interpolálást. Azaz ha 40°-ban döntött páncélzatot lövünk akkor azt a 60°-os a 30°-os átütési értékkel fogja-e számolni? Ahhoz amelyikhez közelebb van vagy kiszámolja, hogy ha 60°-ra ennyi, 30°-ra ennyi akkor 40°-ra arányosság alapján ennyi lesz? Távolságra ugyanez a kérdés fenn áll.

De összességében ez a szögekre való átütési értékek megadása nagy előre lépés volt. Annak ellenére hogy az értékek nagyon eltérnek az történelmi értékektől (amire nagyon allergiás szoktam lenni) tetszik ez a rendszer. Sokkal jobban lemodellezi az erősen dönött páncélzat hatékonyságát. Egy ilyen lövegátütési mátrixról álmodoztam régóta.
    Utoljára szerkesztette: davidbog, 2015.05.01. 12:49:42
  • AnuluWork #20986
    bármi :D
  • Molot115
    Rendben vannak az orosz amerikai post war harckocsik. De német oldalról mit rakjanak be? Ha azt nézzük egyáltalán nem fejlettebb egy T-54 mint egy párduc 2. Sőt pl a párduc 2-nek jobb lett volna a felfüggesztése, a toronyforgató mechanizmusa, a célzótávcsöve. Ezek min mind modernebbek voltak mint ami a T-54ben volt. A párduc 2 eleve nem is létezett, akkor milyen harckocsira számítotok, német oldalon? Leopard? Ami ugyan tényleg post war de semmivel se modernebb... Ráadásul a páncélvédelme is kifogásolható?
    Vannak azért érdekes megoldások ezt aláírom. De nem annyival erősebbek az orosz harckocsik mint a németek. Ugyanúgy tudnak egylövésezni, sőt! Azért amikor egy ferdinandot nem tudok leforogni T-44el akkor miről beszélünk? Vagy amikor 4x kell belelőni egy királytigris lőszerrekeszébe mire végre felrobban. Közbe meg kivagy szolgáltatva hogy egy harckocsival foglalkozol a többiek simán levadászhatnak. Ő meg olyan helyekről lő vasreszelékké hogy öröm nézni.
    Akkor merre is van eltolódva a balance?
  • Molot115
    Az effektív annyit jelent hogy az x vastagságú 30 fokban döntött lemez y vastagságú függőleges lemezzel megegyező védelmet nyújt. Ebben az esetben y=effektív érték.
    Nem tudom mit értesz vízszintes alatt? Ha azt hogy felülnézetből nézve nem teljesen merőlegesen érkezik a lövedék akkor természetesen azt is kilehet számolni csak ahhoz szintén tudni kell hogy milyen szögben érkezik a lövedék.
  • bardocz
    Szerintem az effektív értékek csak azért vannak, hogy ne kelljen senkinek eszméletlen bonyolult középiskolás matek egyenleteket megoldania, hogy kiszámolja magának. Amúgy meg a becsapódási szög a felület normálisa meg a lövedék pályája által bezárt szög, és ennyi.
  • Stefan99
    76-os jumbo.
  • Stefan99
    Senki nem hisztizik egyébként(most), joggal tesszük szóvá hogy újabb hidegháborús tankokat tesznek be, miközben a németeknek még nincs semmi a háború utánról. Balance?
  • Stefan99
    én ezt így önmagában értem, csak ugye van a páncél effektív értéke is, amiben szintén benne vannak a szög jellemzők.
    Nem csak a függőleges számít, természetesen a vízszintes is, nem mindegy hogy szemből lősz a döntött páncélra, vagy oldalról.
  • Stefan99
    vagyis függőlegesen és vízszintesen, természetesen.:)
  • gabor24
    hali egy kérdés szemből m103 mi a gyenge pontja is 3 tankkal vagyok br-471 lövedékkel lőve?

Utoljára szerkesztette: gabor24, 2015.05.01. 12:12:07
  • Stefan99
    köszi a jumbo infot, a többieknek is. Azt gondoltam panzer IV/70-el mindent átütök szemből 1000 méter alatt, ezek szerint tévedtem.:)
  • Master91
    ez valami vicc ????
    nagyon remélem hogy könnyen lerobban a tetejéről az a szar, ha már van hitboxa
  • Molot115
    Megvan adva ugye hogy egy lövedék hány mm-t üt át 0-30-60 foknál. Ha döntve van a lemez akkor megnövekszik az az út amit a lövedéknek meg kell tenni a lemezben hogy átjusson a másik oldalára. Tulajdonképpen a lövedék által maximálisan megtett út az ami megvan adva fokra lebontva. tehát hogy maximum mennyire mélyre jut ugyanaz a lövedék egy döntött lemezben.
    Én úgytudom hogy a függőlegestől számítják a döntöttséget ezért van az hogy minél nagyobb fokban van döntve a lemez annál nagyobb védelmet nyújt.
  • Stefan99
    Nekem nem is teljesen világos, hogy hogy kell kalkulálni most. Ugye van a páncél effektív értéke, ez függ a szögtől, honnan lövök rá, döntöttségtől stb. Idáig világos, a tanknézegető eszközben remekül meg lehet nézni. Na most ezen felül hogy kell még értelmezni a lövedékeknél megadott szög értéket? Ez a két jellemző összeadódik, ha jól értem? Tehát egyrészt nő a páncél értéke szögtől függően ÉS egyben csökken a lövedék átütési értéke pluszban? Valamint hogy kell kalkulálni a fokot, van egye merőlegesen egy és függőlegesen egy egy döntött páncélnál.
  • kissssss
    tehát akkor ki hisztizik? mert 3 oldalra visszamenőleg nem találtam semmit.
  • Molot115
    Olvass vissza.
  • kissssss
    ki hisztizik? áruld már el nekem.
  • Molot115
    Érdekes itt mindenki szerint az orosz harckocsik a túl erősek?
    Orosz ágon játszok de nem vettem észre hogy annyira OP lenne mindegyik. Van 1-2 ami a sajátszintjén durva de azért kiváncsi lennék hogy ez miben nyílvánul meg? Amikor a sima tigris-h 8 találat után pusztul el... A T-44el vért kell hugyozni néha hogy elérjen az ember akár 1 killt is. Lehet hogy nem ugyanazzal játszunk? A királytigrisek meg a párduc 2-ők onnan lőnek ki ahonnan akarnak. A páncéltest eleje bírja max felfogni a lövéseket. De mégis többen itt hisztiznek hogy milyen szarok a németek, érdekes...
  • Sherman0070
    Hogy a tökömbe nézzem meg a Tigris ausf. H1-et Test Battlesban ha csak Panther van ott? Logika...
  • JethroHUN
    Eddig is egy értelmetlen szar volt a T5 ebben a játékban. De most... ah... Mégis mi a fenét gondoltak azokkal a lőszerekkel T-54-be és a Su-122-54-be?! Fostos közepes tank eddig se lehetett kilőni semmivel se, most már meg 1-hitelni fog mindent bármely távolságról?! WTF T-95-öt, Maust, M103, vagy akár a varázs IS4 mégis mi a retket fognak érni? Egyáltalán ki lesz az a idióta állat aki a T5re adja a fejét? Csak néhanapján játszottam T5 tankkal, de így már semmi értelme. 90% T-54 volt eddig is az összetétel.
    Utoljára szerkesztette: JethroHUN, 2015.05.01. 10:54:21
  • Sherman0070
    Mi ez a rohadt hosszú löveg a Jumbo-n? Nem csak rövid lövegek vannak rá?
  • Lokker
    M22 Locust az valami szellem tank? Szintezni akartam kis tankokat AB-ben és úgy szedte ki a három tankomat hogy közvetlenül előttem volt de csak a lövés pillanatában jelent meg.
  • Yag
    Amerre ma én jártam ott Ez az új sláger jármű. Akármilyen pályán mentem ma este, arcade vagy real ... mindenhonnan ezek jöttek ...
    nem is értem milyen átvariálás volt itt az utóbbi frissítéssel. Tank sehol, mindenhonnan ezek a könnyű járművek. Persze egy vagy két lövésből ki is szed a pálya másik végéből ... Van ennek így értelme ?

• davidbog
    Külön vették 0°/30°/60°-ra. Legtöbb helyen még mindig nem történelmiek az adatok, de ez így egész jó. Így már tárgytalan az amit legutóbb írtam az átütésre.
  • davidbog
    Átraktak minden átütési értéket 0°-ra? Nem a legjobb megoldás, mert így túl nagy értékek lesznek és az erősen döntött páncélt az is átüti ami a valóságban nem. De legalább van valami rendszer az átütési értékekben, mert eddig ez kész szégyen volt. Ha lejön a patch lecsekkolom, mit variáltak.

A 100 mm ZBM-8? Mi értelme volt? Az egy 1966-os APDS lövedék (a penetrátor 5,7 kg és a csőtorkolati sebessége 1415 m/s). 2 km-ról az átütése 0°-ra 290 mm, 60°-ra 80 mm (ez a 80 mm/60° 1966-ban borzasztó hitvány).
    Na amúgy pont ezért nem jó a 0°-os adat: a játékban simán át fogja üti még az M103 homlokpáncélját (127 mm/60°) is mert csak 255 mm-es effektív védelme van, míg a valóságban még az M47/T-54-esét (100 mm/60°, effektív védelme amúgy 200 mm) se tudta, nemhogy az M103-ét...
    Az M60A1 nagy számú megjelenésével elég nagy problémába kerültek az oroszok, mert a korábbi 100 és 122 mm-es lövegek közül egyik se tudta átütni a homlokpáncélját vagy a tornyát. Erre csak a sima csövű 115 mm U5TS "Molot"-al volt esélyük. Ezért a régi lövegekhez (D-10T, D-25T, M-62-T2) gyorsan terveztek APDS lövedékeket. Az egyik ilyen ez a 100 mm ZBM-8 is. De 1966-os viszonylatban elég gyengék lettek ezek az új APDS-ek. Csak 1 km-en belülről volt esélyük, ott se túl sok. 2 km-ről már alig jobbak mint a régi 15 éves teljes kaliberű AP(CBC) lövedékeik.
    Utoljára szerkesztette: davidbog, 2015.05.01. 01:07:46
  • davidbog
    A homlokpáncélja elvileg 2,5"+1,5" (63,5 mm + 38,1 mm) vastagságú és 47°-ban döntött (függőlegestől számítva).
    Ez papíron 149 mm effektív páncélnak felelne meg. A valóságban ez valamivel kevesebb, mert két lemez közt nincs kohézió és valószínűleg fel lép az úgynevezett edge effect. Azt hiszem IRL egy Tiger I-esnek egyszer sikerült átütnie valami pár száz méteres távolságból a homlokpáncélját.

A játékban amúgy 139 mm effektív védelmet ad amennyiben megmaradt a +4°-os lövedékkompenzáció.
    Utoljára szerkesztette: davidbog, 2015.05.01. 00:44:07
  • Dewri
    Ott a tesztpálya, meg lehet nézni. Mivel a prémium járművekkel be lehet menni tesztvezetni, ott meg német vasakat ad ellenfélnek, újabban már beraknak egy Maust is... Az elején a kis tankokat egy rakéta kiszedi, de már a Párducnak több kell és közelről, a Tiger2 meg már nem igazán érzékeny rá oldalról. Ráadásul a rakétával szemre kell célozni, tehát nincs szálkereszt vagy célzókör, messziről így elég macera eltalálni bármit, közel menni meg nem biztos hogy sikerül...
  • twi452
    röntgenen azt is egy modulként jeleníti meg szóval biztos lehet sebezni is
  • Garou
    Ez szép nagy csomag rakéta nem f*ssa össze magát az állványon, ha bekapnak egy adag repeszt?
  • vajakos21
    Nem véletlen ennyi az ára. Megy majd még br,ben feljebb hamar, bár ez minden szinten kemény tud lenni. Pay to win...
  • Dagohun74
    De miért nem ugy csinálták meg mint a tuzérségi célzást. Ez igy nagyon gáz még T4-ben is megállná a helyét.
  • McLarenpowa
    ez elég beteg...
  • kissssss
    sikerült megint visszarakniuk ezt a hülye bugot a játékba, a taktikai térkép és a spectator mod között váltunk akkor automatikusan átugrik egy másik játékosra.... tudom nem létfontosságú de engem rohadtul idegesít.
    Utoljára szerkesztette: kissssss, 2015.04.30. 20:14:52
  • kissssss
    OP prém szutyok, elfingja magát és a fél pálya kidöglik.
  • Sherman0070
    Kíváncsi lennék Tigrisekkel mit csinálna. (de mivel 4.3 csak a br. csak troll sqaddal lehetne Tiger ellen menni vele)
  • Lokker
    Robbaznak most volt videója ott RB-ben tolta :D
  • Sherman0070
    Csak Arcade-ban tudják bemutatni ezek a YouTube-osok a tankokat?
  • AnuluWork #20950
    Ez kész. :D
  • twi452
    mindenbe bele lehet kötni ha nagyon akarunk :P :D

tessék inkább rakéták :P