PlayStation
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Bár - és ezt TBTPumpa-nak is írom, simán benne van, hogy nincs már igazán türelmem egy csomó dologhoz, amihez pár éve még volt, lehet, hogy ez kiégés, vagy természetes folyamat az öregedéssel, nem tudom, de ez van.
Mindenesetre tényleg sokszor konkrétan fennakad a szemem, amikor látom, hogy megint egy sétálós-beszélgetős átvezető következik - amiben a szövegeket nem lehet skippelni mondatonként, mert természetesen cutscene-ként működik, tehát csak az egészet egyben lehet, mert hát hogy a fenébe ne :D:D:D
"Utána mintha jajszó szállna. Félig mély csönd, és félig lárma"
Adversus solem ne loquitor
"You live your life just once, so don't forget about a thing called love..."
Hubrist még nem láttam, de nyilván meg fogom venni, mert annyira semmi nem jön erre a VR-ra, hogy azt a keveset, ami normálisnak mondható muszáj megvenni rá. Amíg ki nem jön a quest3, aztán eltakarodik a háztól.
Utoljára szerkesztette: Moby, 2023.06.23. 21:27:42
Hú a Synapsba nem merek belevágni, ez a sok neonfény nekem valszeg már sok lenne. Szal a látvány miatt ezt inkább kihagyom, bár én is elgondolkodtam a beszerzésén.
Histeria est magistra vitae. Ez nem trollkodás, ez online graffiti! ;) https://suno.com/@nexus65ongs
Mixed bag, ez passzol rá szerintem a leginkább, nagyon vegyesek a benyomásaim.
Kezdem a jóval.
A harcrendszer nagyon jól működik, tipikusan a "könnyú megtanulni, nehéz belejönni" eset, sok trükk van benne, minden nagyobb összecsapáskor tanulok valami újat. Pörgős, gyors, látványos. Az irányítás el van találva, kézre áll, bár még jópár opciót nem oldottam fel, a végére már lehet, hogy kicsit komplikált lesz. Tényleg a DMC 5 jutott róla eszembe, ami egyáltalán nem rossz, meglepően pörgős, és van egy "badass" érzése.
A világ és a sztori alapvetően érdekes, a bevezető nagyon-nagyon jól sikerült - ezt bárki kipróbálhatja, a demó az, gyakorlatilag - tényleg beszippantja az embert, és tudni akarja, hogyan tovább. Ezt bizony nagyon ügyesen csinálta a kiadó, tökéletes mézesmadzag.
A fő karakterek elég jól ki vannak dolgozva, érdekesek is, és némelyikük egészen összetett jellemmel rendelkezik, már 8-10 óra után is érzek jellemfejlődést némelyiknél. A jó kidolgozás a főszereplők kinézetére is igaz, nagyon jó munkát végeztek a designerek.
Hangok-zenék - profi munka, tényleg mozifilmes minőség. A szinkronhangok eltaláltak, és jó a színészi munka is (a fő karaktereknél mindenképpen), nagyon ritkán volt "gagyi" érzetem a párbeszédeknél is eddig, ami egy japán játéknál szokatlan kissé, de mindenképp jó hír. A hangeffektek is el vannak találva, erre is fordítottak nem kevés energiát, szintén megvan a filmes feeling. A zenéket is méltatták már többen, igazán epikus soundtrack-et dobtak össze, főleg a nagyobb harcokban, kritikus jeleneteknél jön elő nagyon, profi és művészi munka, elismerésem, tényleg.
Grafika - néhol - itt-ott kimondottan látványos tud lenni a dolog, a mozgalmasabb átvezetőknél, komolyabb harcoknál van egy jópár álleejtős jelenet, ami nagyon faszán néz ki. Néhány helyszín is nagyon jól mutat, ezekből a későbbiekben még sok lesz, még az elején vagyok. Valamint a fő karakterek nagyon szépek, a különböző anyag-textúrákat nagyon faszán megjelenítik pl. a ruháikon. Valamint a fény-árnyék hatások is elég látványosak tudnak lenni.
És a kevésbé jók:
A játékmenet maga szerintem nagyon idejétmúlt már. Eddig legalábbis viszonylag kicsi, egyáltalán nem open world jellegú mini-területeken kellet bóklászni, tipikus JRPG-s üres, funkció nélküli területek, kóbor ellenfelekkel, alapvetően nagyon kevés tennivalóval. Körbejárom a területeket mindig, de semmmi érdekessel nem találkoztam eddig, itt-ott egy item (javarészt potion, vagy crafting material), lődörgő ellenfelek egy tök statikus tájban. Majd ha elérsz a piros X-ig, akkor jön egy átvezető, meg jó eséllyel egy boss. Ennyike. Véleményem szerint ez azért 2023-ban pöppet már kevés. Később lehet, hogy rácáfol a játék, meglássuk.
A játék ritmusa túlságosan változó. A pörgős rohangálós-harcolós részek után jön egy ultra látványos és nagyon pörgős boss csata, majd teljesen leül az egész, mert elkezd bombázni a játék vontatott, unalmas és LAAASSSSSÚÚÚÚÚÚÚÚ töltelék párbeszédekkel, amit a második után legszívesebben átnyomnál, de nem mered, mert hátha fontos sztori elemről maradsz le. Az esetek úgy 60%-ban persze nem, de ezt nem tudhatod előre, tehát szemforgatva végighallgatod a "Szomszédok" párbeszédeket, mire végre megint megkapod az irányítást. Sajnos nagyon nagy a kontraszt az izgalmas, pörgős részek, nagyon látványos, akciódús átvezetők, élvezetes harcok, majd a rögtön ezeket váltó teljesen leült, vontatott és tulképp érdektelen részek között.
A grafika számomra legalábbis egy pár tényleg jól sikerült helyszín részlet, pár jól kidolgozott karakter, és bár tényleg moziba illő átvezetőt leszámítva semmi igazán lenyűgöző. Az eddigi helyszínek többnyire olyanok, hogy egy 5-8 éves játékban is lehettek volna, ehhez nagyban hozzájárul a statikusságuk is. Az ellenfelek, a másodrangú NPC-k mind eléggé középszerűen néznek ki, főleg ha a főbb karakterekkel, és az 1-2 tényleg szépre sikerült részlettel hasonlítjuk össze. Nem csúnya az összhatás, de szépnek semmiképpen nem nevezném.
A technikai része a játéknak eléggé nyögvenyelős - értsd akadozik elég rendesen, ez már szintén ki lett vesézve, a részletesebb mód nagyjából tartja a 30 FPS-t (nem mindig sikerül), a performansz mód viszont iszonyat ugrál, és látványilag is észrevehetően rosszabb. Ez mind érthető lenne, ha tényleg besza-behu látványt nyújtana a játék, de ez néhány elemet leszámítva sajnos koránt sincs így.
RPG elemek hiánya - ez mondjuk ízlés kérdése, de nekem olyan érzésem volt, hogy ezt elsősorban akciójátéknak szánták, a szerepjátékos elemek nagyon le vannak egyszerűsítve, a fejlődéstől kezdve, a tárgymanagement-en át, a karakterek közti interakcióig, minden csontegyszerű. Tudom, hogy az ilyesmit az eddigi FF-ekben se vitték éppen túlzásba, de itt tényleg látványosan fapados.
Végül - ez is változhat a későbbiekben - a mellékküldetések. Na, ez az, ami tényleg nagyon gáz már a mai időkben. Eddig kizárólag a - menj oda két szobával arrébb, vedd fel a tárgyat, hozd ide nekem, illetve vigyél el 3 csomagot 3 embernek ugyanazon a térképen - típusú mellékküldikbe futottam bele, amik azért anno már a WoW-ban is nagyon gázok voltak, az meg egy 20+ éves MMO. Véleményem szerint, ha tényleg csak ennyire tellik, akkor inkább hagyják ki ezeket a játékból, mert csak a renoméjukat ronják vele. Azért láttuk már párszor, hogy lehet igazán jól mellékküldetéseket írni egy játékba, nos, nem így :D
Összeségében azért pozitív a benyomásom, mert a pozitív elemek tényleg elviszik a hátukon, de tény, hogy van benne jópár olyan elem, amik már nagyon avittasan hatnak jelen korunkban. Persze lehet mondani, hogy ez egy FF, meg JRPG, meg hogy ezek stíluselemek. Igaz, csak ezeket minden más jellegű játéknál kifújolná a közönség, kicsit ideje lenne fejlődni koncepcionálisan szerintem.
Utoljára szerkesztette: Voltan, 2023.06.23. 17:40:44
Kezdek teljesen ráállni a vr játékokra, pláne, hogy fele annyiba kerülnek, nyilván, rövidebbek is általában, de nem is molyol el napi 5-6 órákat az ember VR-ban.
Histeria est magistra vitae. Ez nem trollkodás, ez online graffiti! ;) https://suno.com/@nexus65ongs
Utoljára szerkesztette: Moby, 2023.06.22. 11:48:24
De nyilván embere válogatja.
Ez a FFXVI bár szép tud lenni, de ez a szint - kis túlzással talán - PS4-en is látható volt, egy pár nagyon látványos jelenetet leszámítva.
Utoljára szerkesztette: Voltan, 2023.06.22. 10:38:04
Igen, hátradőlsz, és élvezed amit kapsz, legyen az bármi és bármilyen, mert nem tehetsz mást. A konzol mindig ez volt. Nem kompromisszummentesség, hanem maximális kompromisszumkészség.
Mi az általános vélemény? Veszel egy konzolt és játszol. Nem kell bajlódnod az optimalizációval, elvárható hogy jól fussanak a játékok hiszen fix hardvered van. Míg PC-n vakarhatod a fejed ha valami nem megy jól, nézegetheted az újabb hardvereket folyamatosan, hogy mit kellene fejleszteni stb.
Konzollal hátradőlsz, elindítod a játékot és élvezed míg PC-n benne van a pakliban, hogy pont a te konfigodon nem megy valami jól.
Nem akarok flexelni, középkategóriás PC-m van, és nem egyszer azért vettem meg valamit inkább PS5re mert - bár megvolt az ajánlott gépigényem PC-re - úgy voltam vele, hogy inkább játszok konzolon, mert azon biztos jól fut.
3 évvel a PS5 megjelenése után vagyunk és ez már nincs így.
Én azt mondom, hogy a jelenlegi grafikai szint az teljesen jó és inkább jó teljesítmény mellett kapjunk lenyűgöző játékélményt. A szájtátós játékok (vagy mondhatnám akár techdemonak) pedig ugyan úgy megvannak, lásd Senua, Horizon, Plague Tale és jól futnak. Ilyesmi volt anno a Ryse is.
200-ért kompromisszummentesség? :DD Nemá.
Véleményem szerint nem kellene ide PS5 Pro, vagy új Xbox, egyedül új Switch-re van szükség. Ez a generáció lemehetne így, ezekkel a hardverekkel és akkor majd jöhetne a PS6 2-3 év múlva. Bár a PS4 2013ban jelent meg, a PS5 2020ban, a PS5nek nem lesz 7 éve ha 3 évvel a megjelenése után ez a helyzet.
PSN ID.: Beegabor
Inkább ne . Van se30fps, ami időnként fhd, meg van 40-50fps ami néha 720p. Király :D
Utoljára szerkesztette: Moby, 2023.06.22. 08:54:43
Sőt, én csak abba tolok mindent, mivel a 77" oleden az ilyen performance felbontás cigánykodás tud látszani.
– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – > ¯\_(ツ)_/¯
Nem nagyon hiszem, hogy akár ezt, akár a Jedi Survivort meg fogják úgy peccselni, hogy jobban fusson. Ahhoz egy rakás grafikai kompromisszum kéne, amit nem akarnak a fejlesztők meghozni.
Harcon kívül meg amúgy is csak sétálunk, lehet annyira fel sem tűnik ha csak 40 vagy 50.
Jedi Survivort én tegnap feladtam, én nem játszom így tovább. Mindenhogyan belassul a játék, mindegy mit állítok és elgem van, hogy játék közben ilyeneken bosszakodok. Kivesz a játékból ez.
Várok vele. 17e-ért vettem, egy ideig nálam lesz azt gondolom..
TLDW: 300mb patch nem segített az FPS-en, ami a performance módot illeti. Szinte sosincs meg harcon kívül a 60, ugrál sokszor 40 köré. Harcon belül többnyire 60, de azért, mert harc közben durván lemegy a felbontás, h tartsa a 60-at. Emellett harcon kívül sem éppen a legjobb a képminőség performance módban, mivel úgy tűnik, h AMD FSR 1.0-át használ a játék és a base resolution csak 1080p (néha 720). Quality mód ajánlott, mivel az az esetek 99%-ban tartja a 30-at.
Utoljára szerkesztette: Evoluti0N, 2023.06.22. 00:12:38

Utoljára szerkesztette: Moby, 2023.06.21. 21:08:13
Moby-nak megy, csak szar a fórum.
Utoljára szerkesztette: Kandurex, 2023.06.21. 20:19:54
Attack of the Fanboy 10/10
GamingTrend 10/10
Twinfinite 10/10
Hardcore Gamer 10/10
CGMagazine 10/10
PSX Brasil 10/10
Dashgamer 10/10
Dexerto 10/10
Sreen Rant 10/10
PSU 9.5/10
TechRaptor 10/10
IGN 9/10
Push Square 9/10
GameSpot 9/10
Easy Allies 9/10
Mondjuk a demó után hasonlóra számítani lehetett! :)
Utoljára szerkesztette: TBTPumpa, 2023.06.21. 16:26:01
Utoljára szerkesztette: Moby, 2023.06.21. 14:47:33

Utoljára szerkesztette: TBTPumpa, 2023.06.21. 13:14:09
Nyilván elsősorban én is kényelmi szempontból vásárolok digitálisan. Nem kell várni a futárra, vagy elcsattogni a boltba. Magamat ismerve egészen biztos nem adnék el játékokat, és másodkézből sem vennék, mert az még macerásabb, mint a bolti vétel. Persze, így többe kerül sokszor, ez igaz (bár az oka továbbra is kérdéses számomra.)
Ha pedig nagyon képmutató akarnék lenni, akkor még az öko-kártyát is kijátszhatnám, mivel a digitális tartalomnál legalább nem keletkezik műanyag szemét :D
A házhoz rendelt játék azért nem jó párja szerintem ennek, mert az ételrendeléssel ellentétben, ez nem azonnal, hanem minimum 1 nap múlva fog csak megérkezni (előrendelést nem számítva, ebbe most nem mennék bele).
Lehet nem jól fogalmaztam, de én az egész problémát a Garfield óta legfontosabb szempontból közelítettem meg: a lustaság szempontjából. Amikor a lustaság és a türelmetlenség keveredik egymással, akkor a digitális játék nyer 10-ből 10-szer. Seggeden ülve, megjelenés első percébe tudsz vele játszani. Nem kell előre tervezni, se rendelni és várni 1-2 napot. se bemenni sehová.