75
Mi védi meg a mentális betegeket a kurúzslóktól?
  • FtranX
    #75
    A homeopata doki valoszinuleg hirdeti a rendelojeben, hogy ezzel is foglalkozik.
    Mindegy, hogy receptet ir vagy csak szoban ajanlja, inkabb egyiket se tegye.
  • Zero 7th
    #74
    Vény nélkül kaphatóak, úgyhogy nem kell, hogy felírja. Viszont szoktak vény nélkül kapható gyógyszereket is felírni.

    Azt meg szerintem csak akkor tudom meg, hogy homeopata a doki, amikor felírja a C100-ra vagy valami hasonlóra végződő gyógyszer nevét a vényre...
  • FtranX
    #73
    Remelem, hogy nem irhat csak ugy fel, kiveve, ha te kered.

    En soha nem nennek olyan orvoshoz, aki foglalkozik homeopatiaval. Az ilyen etikatlan/penzehes vagy buta es alkalmatlan egy tudomany muvelesere.
  • Zero 7th
    #72
    Azt mondjuk nem tudom, hogy ha nekem felírna homeopátiás szert az orvosom, mit mondanék neki. Az, hogy "kérem írjon fel olyan placebót, amit nem ismerek", nem igazán működik.
  • Zero 7th
    #71
    Nem. A hatásos gyógyszernek IS van placebóhatása, azért kell placebóval összehasonlítani tesztekben, nem pedig a kezelést nem kapott emberekkel.

    Kissé szerencsétlenül fogalmaztam az előbb, elnézést. Csak a placebónak nincs "igazi" hatása, a gyógyszernek van placebóhatása.

    Egyszerűbben:
    Amit a placebó elmulaszt, az elmúlt volna magától is.
  • FtranX
    #70
    A placebohatas a mukodo gyogyszereknel is dolgozik.
  • Katalizátor
    #69
    Vagy mint a "hullám vagy részecske?"!
  • Zero 7th
    #68
    (nem érdekel, hogy placebo! MŰKÖDIK.)

    VAGY működik egy gyógyszer, VAGY placebó. Azt állítani, hogy mindkettő egyszerre, ostobaság.
  • Zero 7th
    #67
    Azért kicsit külön kéne választani a "nem volt" meg a "nem tudták diagnosztizálni" eseteket. Az, hogy 200 éve az emberek 15%-a erőszakos halált halt, a többit meg "magához szólította a Jóisten", az GECIRE nem azt jelenti, hogy nem volt rák, agy- és szívkoszorúér-elmeszesedés, stroke, stb.

    Ez a "régen jobb volt" álláspont egy idióta, hazug (attól függően, hogy elhiszed, amikor mondod, vagy nem) álláspont.
  • FtranX
    #66
    Az ellenerzest bennem a masok iranti szolidaritas valtja ki. Gonoszabb pillanataimban viszont valami jo otleten jar a fejem.
  • Dzsini
    #65
    Persze, hogy a pénz is kell hozzá - nézz meg valakit, aki sok pénzt kiad valamiért: a hibáival szemben elnézőbb lesz, a pozitív tulajdonságait pedig kiemeli (legyen ez autó, mobiltelefon, akármi).


    Ehhez csapd hozzá a társadalombiztosítás keretében kapható ellátással szembeni ellenérzéseket, és a szinte állandó negatív PR-t - a pszichológiai hatása annak is megvan, fordított irányban.


    Az, hogy neked ellenérzésed van vele szemben, az pedig csak annyit jelent, hogy nem vagy célközönség - nem lehet ugyanazt a terméket eladni mindenkinek.
  • FtranX
    #64
    Buntetojogilag nem lehet megfogni, mert nem is allitjak, hogy van benne hatoanyag. (azert is kap hatosagi engedelyt mert nincs)

    Inkabb a tudomanyosan igazoltsag oldalarol lehetne tamadni, de ez a hulyeseghez valo alkotmanyos jogot (szabad vallasgyakorlas) sertene.
  • FtranX
    #63
    Ezzel tisztaban vagyok. Arra gondoltam, hogy talan egy ingyenes korites is lehet hasonloan hatekony. Bar lehet, hogy a kiadas is a korites resze.. Nem tudom, minden esetre bennem igy sokkal nagyobb ellenerzest kelt az egesz.
  • salsoul
    #62
    "átlagembernek, ami drágaság" >>> "átlagembernek a drágaság"
  • salsoul
    #61
    Tévedsz abban, hogy nincs benne "hatóanyag".
    A hatóanyag sokszor - hiszed vagy sem - pont az ár lehet.
    Mert az egyszerű átlagembernek, ami drágaság a minőséget és a hatékonyságot is mutatja.

    És azt gondolja, annyi pénzért igazán jónak kell lennie, és aztán nagyon hisz benne, és mint tudjuk, a hit - a suggestio - bizonyos megbetegedéses esetekben csodákra képes; másokban meg nem.
  • Dzsini
    #60
    A placebonál is fontos a körítés. Nagyon jól lehet látni kettős vak teszteknél (az orvos és a páciens se tudja, hogy épp valódi hatóanyaggal rendelkező vagy placebo terméket ad), hogy szükséges az egész színjáték körülötte, anélkül csökken a hatékonyság - komoly pszichológia is van a gyógyításban, nem csak biológia/vegyészet.


    A homeopátiának pedig jelenleg piszok jó a színjáték-környezete (jó a történeti környezet, ahonnan hozzák, stb.), szemben mondjuk a mindengyógyító-szőlőcukorral, amit fillérekért megvehetsz a boltban.
  • Molnibalage
    #59
    Ez ok, csakhogy valójában hatóanyag nélküli szert adnak el drágán. Ez véleményem szernt nemhogy etikáltan, de szerintem csalás büntető jogi kategóriát is kimeríti, hiszen nincs hatóanyag abban, amit eladnak.

    Félelmetes, hogy a sok brika mennyi konteóban megy más marhaságban hisz és mennyi hülyeség ellen ágál, de ebben az esetben meg saját maga dugja a fejét hurokba. Nem semmi...
  • FtranX
    #58
    "(nem érdekel, hogy placebo! MŰKÖDIK.)"

    Tehat valojaban nem a homeopatia gyogyit, hanem az onbecsapas, hogy mukodik. Akkor meg mar erdemesebb egy ingyenes humbugot talalni, amely kivaltja ezt a hatast.
  • Dzsini
    #57
    De nem is cáfolható, és pont ez a hit lényege.


    A lent említett természetgyógyászat és egyéb hasonlók eredményeivel is pont az a lényeg, hogy az emberi tudatnak segítenek bizonyos eredményeket elérni - és hogy ez csak placebo-hatás vagy sem, azt nem lehet bizonyítani vagy egyértelműen cáfolni.
    És azt az orvostudomány is elismeri, hogy ha a beteg nem akar meggyógyulni, akkor bizony bármilyen kezelés hatásossága a töredékére eshet vissza. Pedig ezt nem lehet egyenletekkel magyarázni.
  • Molnibalage
    #56
    Mivel logikailag és természettudományosan semmilyen istenség léte nem bizonyítható, ezért semmi köze a témához. Az orvostudomány teljesen más tészta, semmi köze a vallásokhoz és a hithez...
  • Katalizátor
    #55
    Mivan a vallásokkal?
  • Molnibalage
    #54
    Általános iskolai, de legfeljebb középiskolás ismeretekkel bizonyítható, hogy a homeopátia kamu. Szerinted miféle szellemi szintet tételezek fel azokná akik ekkora marhaságokat elhisznek...?
  • Katalizátor
    #53
    Te miért szereted ennyire felcímkézni az embereket?
  • Molnibalage
    #52
    Az egymintés statisztika nem bizonyít semmit, mert nem teszi lehetővé a paraméterek vizsgálatát. Van egy csodás dolog, amit immúnrendszernek hívnak. A "banálisabb" betegségek egy részéből az ember magától is kilábalhat, csak a szövődmények esélye nagyobb és a gyógyulási idő is hosszabb. Szóval bizonyításról itten szó nincsen. Szerintem nézz utána, hogy mi a kettős vakpróba.

    Tudományos módszerekkel nem bizonyította senki azt, hogy a homeopátia hatásos és bajos is lenne. A homeotáiás szerekben levő koncentáricókkal a világ legdurvább mérgeit is bevehetnéd, mert van olyan hígitású termék, ahol statisztikailag van rá esély, hogy a "hatóanyagból" - itt röhögök egy sort - egyetlen molekula sincs abban amit eladanak. Tehát, ha lenne 100% azéned és a mittomén milyen hülye jelöléssel ellátott leghígabb terméket vennéd be, akkor abban lehet, hogy már egy szem arzénmolekula sem lenne.

    No comment, egy újabb hülyét bepaliztak.. :)

  • arty
    #51
    mondd h ez fotosopp! :D
  • arty
    #50
    és ki tud brazil grapefruitot szerezni nagyobb eséllyel? a piti egypultos öregasszony vagy a teszkó? ;)

    grapefruit persze sarkított példa, de ha ugyanezt eperre vetíted... nos, elgondolkodtató.

    ugyanez talán fordított, ha mindkettőnél ki van írva, hogy magyar eper: az auchan jobban kell féljen a lebukástól, így az vszeg nagyobb eséllyel TÉNYLEG magyar :)
  • arty
    #49
    Nem érdekel, hogyan és mitől, de a van homeopátiás szer, ami nekem bevált bizonyos tünetekre (torokfájás, elment hang).
    Anno szkeptikus voltam minden ilyesmivel, de mivel ártani nem árt, mások esüdöztek rá, hát hajrá... 2 perc és hívő lettem :D
    (nem érdekel, hogy placebo! MŰKÖDIK.)

    Ettől még járok orvoshoz, bízok bennük és komoly betegség esetén gyógyszert is veszek be.
  • Tikal #48
    mond le a Természetgyógyász előfizetését...

    semmit nem tudsz tenni, felnőtt emberek el tudják dönteni mit akarnak. ha hülye a döntése, akkor is el kell fogadnod, ha meg döntésképtelen mert olyan az állapota akkor meg tömni kell bele a gyógyszert mindenáron. egy buta embert ugy sem tudsz meggyőzni ész érvekkel, máshogy kell legyőznöd.
  • salsoul
    #47
    például hazánkra
    az más kérdés, hogy ezzel a lehetőséggel nem élünk megfelelően
    hanem csak otthon tespedünk kényelmesen közönyösen rövidlátóan
  • JethroHUN
    #46
    Az 5)-ös pontra válaszolva, melyik bolygóra is igaz ez? Mert a Földre biztos, hogy nem.
  • Micsu
    #45
    az őstermelő az csak egy vállalkozói forma
    a termelőtől kell venni a zöldséget és gyümölcsöt, az lesz az igazi
    ha elmész egy kkv zöldségesbe nem kell hozzá egyetem hogy meg tudd különbözetezni melyik a minőségi és a tree termék, ált köröket ver a multis társára, ahova sokszor félérett vagy megrohadt szarok vannak kitéve
  • Panzermeyer
    #44
    Mi véd meg a kuruzslóktól... A józan eszed. A "természet" szelektál. Aki hülye, az megy a levesbe.
  • salsoul
    #43
    Szavamra!, nehéz kérdést feszegetsz.

    1) A kuruzslók ferde eszméiben általában van egyfajta önvédelmi érvelési csavar, amitől az ilyen eszme „kiérvelhetetlenné” válik az emberek fejéből.

    2) Remény nélkül nehéz élni, megkockáztatom, hogy nem is lehet és nem is érdemes. Sok embernek ezek a kuruzslók jelentik a reményt, mert a nem kuruzslók tehetetlenül, sokszor beleszarok mód csak pislognak.

    3) Az egyház, a vallás az egyik legnagyobb kuruzsló. Szorosan mellette a bulvár. Politikusok... nyugdíjemelés...

    4) A nem kuruzslók sokszor trehány beleszarok módon dolgoznak és csalódunk, és aztán általánosítunk az összes nem kuruzslóra (vagyis hivatalosan kuruzslóra) és más utakat keresünk.

    5) Szólás és vallásszabadság van, és demokrácia van. A népnek kellene kivetnie magából a mocskot.

    Konklúzió.
    Szar az egész. Rendet tenni szerintem nem lehet.
    Itt csak a természetes lemorzsolódás, kiszelektálódás tud segíteni.

    ===

    A valahol láttam egy kis ismeretterjesztő filmet a csótányokról. Ki akarták irtani őket valahonnan. Cukros csapdát kaptak és idővel – azt mondták – immúnisak lettek a csapdára, megutálták a cukrot.
    Szerintem viszont nem lettek immúnisak. Egész egyszerűen a genetikailag a cukorra fogékony vonalat szépen sorban kinyuvasztották, és azok jutottak élettérhez, akik genetikailag nem vonzódtak a cukorhoz. Na és hasonlóan kell itt is majd ostobáknak kiszelektálódnia.

    Fájdalom időnként a szeretteinket is kiszelektálódni látni.
    De ez egy fölöttünk vagy rajtunk kívül álló természetes folyamat, csakúgy mint az élet maga. Reménykedni és próbálkozni azért lehet.

    Általában mindannyian makacson a saját eszünk és érzelmeink után megyünk, mely tehát vita tárgyát nem képezi. Felettünk álló, általunk elismert úgynevezett tekintélyekre hallgatva tudunk eszméinken változtatni. Meg olykor a szükség szavára.
  • Molnibalage
    #42
    Amen.
  • Tigristank
    #41
    El kell helyeztetni 1 szoc. otthonban, ahol felügyelik az illető tevékenységét.
  • Tigristank
    #40
    Nem gyámság, hanem gondnokság alá kell helyezni. (A gyámság a szülői felügyelet alatt nem álló kiskorúaknál jön szóba.)

    Ha cselekvőképességet kizáró gondnokság alá helyezi a bíróság az illetőt, akkor a jövedelmének az egésze a gondnoknak lesz kézbesítve, így a gondnokolt nem tud majd mivel fizetni a kuruzslóknak.

    Ha csak cselekvőképességet korlátozó a gondnokság, akkor csak az 50%-a...

    Nem mellesleg a mentális betegeket nem csak a kuruzslóktól kell megvédeni, hanem azoktól is, akik arra utaznak, hogy másokat kisemmizzenek bárminemű ellenszolgáltatás nélkül. Tudod hány olyan ember "szaladgál" az utcán, akiknek ha eléjük raksz 1 papírt, simán aláírják anélkül, hogy tudnák mi az? Na, az ilyen emberek szokták bukni az ingatlanukat, pénzüket stb. anélkül, hogy felfognák, hogy mi történt velük.
  • Garfield
    #39
    Úgy látom, nem sikerült maradéktalanul elolvasnod azt a hozzászólást, amire reagálsz. #28 rémlik?
  • FtranX
    #38
    Hinni barmiben lehet, fuggetlenul attol, hogy az vizsgalhato a tudomany altal vagy nem. Az a bizonyos kisebbseg, akikrol szo van, pontosan olyan hittel hisz a szivehez kozelallo elmeletek helyessegeben, mint ahogy az a tradicionalis vallasok hiveire jellemzo. Ugyan az a psziches mechanizmus van a hatterben. Ennek az egyik tulajdonsaga pedig az, hogy ellenall a racionalitasnak. Hiaba mutatsz egy hivonek elsopro ereju tudomanyos bizonyitekhegyet a hite targyaval szemben, az egyszeruen lepereg. Ezernyi peldat lehet sorolni, ahol ez tortenik.
  • Sippie
    #37
    fingodnincs...

    1. ki beszélt itt grapefruitról?
    2. dettó
    3. olvass és értelmezz... piacokon lehet találni =/= piacon csak az van. Piacokon vannak termelők is, meg fogsz lepődni.
    4. sehonnan, ezért is mondtam hogy lehet találni, nem pedig hogy csak azt kapod.

    Szóval ez a "jólmegmondomésokoskodokvalamirőlamirőlfingomnincs" hozzáállás marhaság.
    Ha kicsi fingod is lenne a dologról, mondjuk ettél volna rendes kertben nevelt paprikát, akkor éreznéd a különbséget aközött, és gyönyörűen tengelyszimmetrikus ósan paprika között, vagy mondjuk megkérdeznéd a szüleid, nagyszüleid a régebbi felvágottról, és a mostaniról akkor is felvilágosulnál. Persze lehet játszani az okosat, csak nem érdemes, ha nem értesz hozzá.
  • Dzsini
    #36