43
  • duke
    #43
    "A technikai fejlődés rövid távon mindig okoz gazdasági feszültségeket, hosszú távon viszont..."

    Ez most mas fele problema. Az a gond, hogy a jelenlegi gazdasagi rendszer, a javak, eroforrasok, munka alapu elosztasa egyre kevesbbe mukodik. Egyre tobb ember szorul ki a munkabol, mert a helyuket a hatekonyabban, olcsobban dolgozo robotok veszik at.
    Mondjuk 50 ev mulva, amikor a mar csak 1 millio javitorobot javito ember fog dolgozni, akkor minden munkajovedelem aze az 1 millio kivaltsagose lesz, a maradek 9.999 milliard ember meg ehen hal, mert munka nelkuliek, ezert nincs joguk a javakhoz. Eljuthatunk addig az allapotig, hogy minden munkajovedelem, a robotokat uzemelteto embereke lesz. Ez most meg, nem nagy problema, de mar raleptunk erre az utra. A szombati munkanapot is, azert toroltek el, mert mar a 80-as evekben sem kellett annyi munkas, mint elotte. Az emberek egy jo reszenek, mar ma is azert nincs munkaja, mert robotok dolgoznak helyettuk, es igy ok nem reszesulhetnek a megtermelt javakbol. Pedig a osszesegeben a megtermelt jovedelmek, elegek lenenek ahhoz, hogy mindenkit ellehesen latni belole, csak a munka alapu elosztas miatt ebbol mar nem kap mindenki. Peldaul egy bankar 10 millios fizetesebol 30-50 embernek lehetne szereny fizetest adni.
    Erdekes vilag lesz az, majd egyszer, amiben mar, a NEM dolgozas lesz a termeszetes.
  • Kornan
    #42
    Azt persze nem gondoltam, hogy az emberek bármiről szavazhatnának. Ami nem lehetséges, vagy aminek egyértelműen rossz a kimenetele hosszú távon, arról fölösleges szavazást tartani. De például olyan kérdésekben, hogy van x pénz mire költsük, iskolákra vagy építsünk parkokat... Hasonlóan az emberek is könnyen indíthatnának kezdeményezéseket anonim módon egy weboldalon keresztül.
    Igazából nem is a szavazást akartam itt kiemelni, hanem azt, hogy ha kiépítenénk egy komplex informatikai rendszert az országok irányítására, ha úgy tetszik automatizálnánk és korszerűsítenénk az információáramlást az emberek felé, akkor az egészen új lehetőségeket nyitna. Lehetővé tenné, hogy az emberek kisebb erőfeszítéssel bekapcsolódjanak az őket is érintő döntésekbe és aktív szerepet vállaljanak. Idővel akár át is vehetnék közvetlenül az irányítást, jobban megvalósítva azt az optimális helyzetet, hogy valóban a legokosabb és legjobb képességű emberek vezetnék az országot. Továbbá ez az egész nagyban növelné az átláthatóságot, ha látni lehetne például, hogy pontosan , hogyan megy el az adóbevétel az adott körzetben, 2 kattintás és ott a torta-szelet ábra, stb... Jelenlegi rendszer szerintem katasztrofálisan nem átlátható, nincs megbízható mérce egy adott kormány teljesítményére és nem képesség alapján megy az irányítók szelekciója. Arról nem is beszélve, hogy sok területen hamar hamvába szál bármilyen változtatási kezdeményezés.
  • teddybear
    #41
    Nem érted. Az a gond, hogy olyan szintre ért a technikai fejlődés, hogy a dolgozni képes tömegnek a töredéke el tudja látni az egész emberiséget a szükséges termékekkel.

    Egyetlen ember+szövőgépek egész takácsüzemeket helyettesít. egy traktoros+céleszközök meg tud művelni egy akkora földterületet, amihez a két világháború között 10-15 parasztcsalád, és 20 fogat kellett.

    A gazdaság egyik alapvető feltételke az, hogy valahogy bele tudj tagozódni a munkasorba, hogy a munkaerődért cserébe jövedelemhez juss, amiből aztán meg tudsz élni, és fel tudod nevelni az utódjaidat.
    Ha ezt a lehetőséget elveszik tőled, akkor előbb-utóbb éhen fogsz halni. Társadalmilag meg komoly zavargásokat fogunk elszenvedni, amíg valahogy ki nem alakul az új társadalmi-gazdasági rend.
    Mert senki sem szeretne éhen halni, és nem lehet mindenki gazdag sem.
  • ranat
    #40
    Az emberek simán megszavaznák az ingyen sört és a munkamentes életet.
    A totális demokrácia (ahol minden kérdésben mindenkit megkérdeznek és mindenki szavazata 1-et ér) nem működik sajnos. Ehhez az emberi fajnak egy-két fokkal fejlettebbnek kéne lenni.
    A technikai fejlődés rövid távon mindig okoz gazdasági feszültségeket, hosszú távon viszont... még mindig a mamutot vadászhatnánk 30 fős csoportokban ha nem lenne fejlődés.
  • teddybear
    #39
    Alapvető ha megsemmisíted a fizetőképes vásárlóréteget, akkor előbb-utóbb te is csődbe mész, mert nem lesz aki megvásárolja a termékedet, vagy szolgáltatásodat.

    Annak idején Henry Fordot is kiröhögték, mert majdnem kétszer akkora bért fizetett az embereinek. De a gúnyolódók azt már nem látták, hogy a dolgozói a jobban megszervezett munkával 8x annyit teljesítettek. Viszont az olcsó autóit ezzel a megemelt jövedelemmel már a melósai is meg tudták venni, és a sok kis haszon jókora osztalékot hozott.

    Ha viszont mindenhol megszabadulnak a munkásoktól, mondjuk automaták fogják elvégezni az emberek helyett a munkát, akkor hamarosan alig marad valaki, aki képes egyáltalán bármit venni.
  • teddybear
    #38
    Szerintem a hozzászólók többsége teljesen hülye hozzá.
  • netperformer
    #37
    "http://alapjovedelem.hu/"

    Szerintem ennek nem gépesedési feltételei vannak, hanem intelligencia alapú feltételei. Durván megugrana az emberek száma és ez a legkisebb azon problémák közül, ami ennek a rendszernek a következtében előállna. Úgy körülbelül 1000-2000 év múlva majd beszélhet erről a (hullánk), addig ebből nem lenne több mint a kommunizmusból.
  • duke
    #36
    "http://alapjovedelem.hu/"

    Erdekes, hogy van ilyen kezdemenyezes, gondolat, jo is lenne, de ezt szerintem meg korai.
    Ehhez a jelenleginel magasabb technologiai fejletseg kellene. Minimum ott kene tartani, hogy az utakon mindenhol robotautok kozlekednek, mar sok eve. A traktorok maguktol vettnek, aratnak, a foldeken, megsutik a kenyeret, es hazhoz szallitjak. Es az embernek legfejebb a gepeket karbantarto robotokat kene felugyelnie.
  • dBLOOD
    #35
    A felszabaduló túlképzett biorobotokat meg el kell küldeni lapátolni, hogy legalább életükben egyszer rendes munkát végezzenek! :D
  • netperformer
    #34
    Ért itt valaki egyébként a közgazdaságtanhoz, vagy valami hasonlóhoz? :D
  • QuippeR
    #33
    gondolom a gépek.
  • inkvisitor
    #32
    "Rövidtávon persze elbocsájtások, leépítések.."
    Amennyiben nincs olyan terület, ami felszívja az elbocsátottakat, annak nagyon komoly következményei lesznek. A gépesítés hőskorában az gépsorok által kiváltott emberekkel mi történt? Ha a századfordulós Magyarországot nézzük, akkor azt lehet mondani hogy kivádoroltak, mert volt pár hatalmas terület, ahol erős emberhiány volt, mégpedig a gyarmatok. A lakosság kb 10%-a hagyta el az országot, és emellett hatalmas volt a szegénység.
    Ma mi tudná felszívni a robotok által kiváltott embertömeget? Mi az, ami a bérköltségek leszorításával, egységnyi bérre eső termékmennyiség növelésével előállított fizetőképes kereslethiányt kipótolja? Új kontinens várhatóan már nem kerül felfedezésre, ahova ki lehet vánadorolni, a szolgáltatói szektor hosszú távon nem tud új tőkét generálni, azt csak a termelés csinálja.
    Jelen szinten a robotizáció nagyfokú elterjedése csak a jövedelmi egyenlőtlenséget növeli, ami hosszú távon társadalmi feszültségeket fog okozni.
  • A1274815
    #31
    "Részben egyetértek, de ha valaki nem dolgozik, akkor ki állítja elő az ő életének költségének ellenértékét...? Ez utópia..."

    Ott a pont!
  • A1274815
    #30
    "A felszabadulo technikusokat pedig tovabb lehet kepezni fejleszto mernokokke, maramennyiben kepesek megtanulni amit ehhez kell."

    A hatékonyság nevében mindent? Ezt csak akkor szabad, ha gazdasági fejlődés van és van hová felszívni a "felszabaduló" embereket.

    Anélkül visziont még rádobbsz egy lapáttal a gazdasági visszaesésre, csak hogy 1-2 nappal többet sielhess nyáron a Himaláján.
    Szigorúan a jelenlegi állítást vizsgálva, van benne két hiba:
    (egyet te is megemlítes: )
    1., nem mindenki való fejlesztő mérnöknek, így is sok a gyenge minőségű fejlesztő mérnök magas poziciókban
    (És amire nem gondolsz: )
    2., Mégis minek annyi fejlesztő mérnök?
  • zola2000
    #29
    Igen, nem is arról beszélünk, hogy tíz év múlva mi lesz, hanem hogy 50-100 év múlva...
  • Laza
    #28
    Azoknak az informatikusoknak, akiknek most is 80% abból áll a munkájuk, hogy hibát detektáljanak, hibákat kivizsgáljanak, javítsanak vagy javításokra javaslatokat adjanak, még 10 év múlva sem kell félniük, hogy átveszi a helyét egy robot ... mert azok sem lesznek tökéletesek, és minél jobban gépesítünk, és minél jobban szoftverek által működtetünk, annál több lesz a hiba és a megoldandó feladat :)

    Lehet a gépek egyre fejlettebben tudnak hibákat jelezni, hw problémákat kezelni, az emberi tényező még sokáig elkerülhetetlen ... főleg amíg magukat a szoftvereket emberek írják :)

    De azok, akik most is rutinszerű betanított munkát végeznek, valószínűleg okkal félthetik a seggüket :)
  • Kornan
    #27
    Én nem nevezném ezeket a még papíron lévő kitalált rendszereket kommunizmusnak. Ugyan vannak közös vonások, de a gyakorlatban megvalósult kommunizmus jóval több volt, mint a javak központi elosztása. Például nem volt rendes demokrácia. Ugyan most sem működik jól, de mindenképp jobban. Az internet segítségével szerintem ezen is lehetne segíteni. Nem lennének tradicionális politikusok, pártok, hanem az emberek közvetlenül irányíthatnák az országot rendszeres netes szavazásokkal. Mindez persze meg lenne támogatva nagy számú szakértővel, és mindenféle kimutatásokkal, hogy ne kelljen azért mégsem heteket tölteni, hogy képbe kerüljön valaki. Nyilván millió részletkérdés van, amit ki kellene találni, de én mindenképp hiszek benne, hogy lehetséges egy ilyen működőképes rendszer és ez a rendszer nagyságrendekkel nagyobb hatékonyságra képes, mint a mostani, főleg itt Mo-n.
  • Kornan
    #26
    Elvileg ki lehetne, egy részüket. Itt a cikkek nagy része szerintem fordítás és a fordítási algoritmusok ugyan még nem tökéletesek, de közelítenek afelé. Talán 10 év.
  • Sir Quno Jedi
    #25
    Ki beszélt itt pénzről? Az a piacgazdaság melegágya, ami szöges ellentéte annak, amit én mondák. A valódi színkommunizmus, mint alapelv, az nem is olyan hülyeség ám. Pontosan az olyan jóléti államokra alkalmazható (némi korszerűsített átdolgozással), ahol már senkinek sem kell nékülöznie és a termelés, mint olyan már nem akkora probléma.
  • Blacktom
    #24
    No offense, de bármilyen témáról ki lehet ezt jelenteni: Robotok válthatják az sg cikkíróit.
  • Molnibalage
    #23
    Részben egyetértek, de ha valaki nem dolgozik, akkor ki állítja elő az ő életének költségének ellenértékét...? Ez utópia...
  • Cat #22
    tökéletesen egyetértek, a megvalósíthatósága viszont az emberi gyarlóság miatt kétséges.

    Ha az államtól kapod a pénzed, akkor az egyenes út a demagógiához, a populizmushoz. Már nem racionális, közgazdaságilag indokolt lépések születnek, hanem néhány politikus dönti el a források elosztását, hogy ki mennyit kapjon, ez a korrupció melegágya. És ha kap minden ember mondjuk havonta 100ezret akkor 150ezret akar kapni, és lesz olyan politikus aki emellett kampányol a megválasztásáért. Nem egyszerű ez.
  • inkvisitor
    #21
    Ennek a változatnak az utópiája a Kultúra-sorozatban található társadalom.
    A teljes termelést elvégzik az MI vezérlésű automaták, (még az űrhajók is teljesen MI vezérlésűek. Az ember pedig csak szórakoznak, ami munkát végeznek azt is csak szórakozásból végzik. Az egyik regényben van egy rész, amikor egy rendszerhajón embrek építenek egy kisebb űrjárművet. Itt a hajót vezérlő MI arról beszél, hogy az emberek jóvbal lassabban és kevésbé hatékonyan építenek, de hagyja őket. Bár azt hozzá kell tenni, hogy csak olyan MI-k létezését engedik, amik "szeretik" az embereket. És adott szolgálati év után nyugdíjazzák őket (Amikor ledolgozták a létrehozásuk költségeit) és azt tehetnek amit akarnak. Az emberek meg akkor dolgoznak, ha erre ingerenciát éreznek. PL a KONTAKT, a hírszerzés/katonaság szervezete is önkéntes alapon megy.
  • Sir Quno Jedi
    #20
    Aki szerint az baj, hogy egy modern műholdvezérelt munkagép minimum 50 hektárt permetez be egy óra alatt és visszasírja az ásóbotot, meg a rabszolgamunkát, az konkrétan egy ELMEBETEG.

    Nem a technológia öl meg. Élelmiszerválság van a világon, pontosan a technológia az ami megmenthetne minket. A probléma az emberek gondolkodásában van. Annak kell megváltoznia.

    Jól mondták itt az előttem szólók, hogy a heti munkaóraszámot folyamatosan csökkenteni kell a civilizált rszágokban, mígnem közelíteni fog a zéróhoz átlagban. Ha egy maroknyi ember képes mindent megtermelni amire az egész népességnek szüksége van (egy adott területen), akkor a népesség fenmaradó tagjait lehet másra használni. Élhetnek kedvükre kreatívan tölthetik az idejüket, nevelhetik a gyerekeiket, tanulhatnak, felfedzhetnek, nem kell minden nap gürizniük a puszta megélhetésért.

    A civilizált ember nem akar szaporodni annyira, mivel felesleges is, hiszen a lét és fajfentartáshoz nem olyan szorongató a terjeszkedés, így a népességszabályozás is önmagától kialakul, nem kényszer útján.

    Lásd. Star Trek, ahol az emberek a Föderációban mindent megkapnak "ingyen", amire szükségük van általában. Csak azok dolgoznak, akik akarnak, akik többet akrnak elérni, akik kutatni, felfedzni akarnak és hajtja őket az ambíció. Azoknak sem KELL, de ha eléggé magasan képzettek és hajlandóak rá, megtehetik. Ez közel az egyetlen elképzelhető civilizált jövőkép, amiben nem sérül az emberi szabad döntés joga és érvényesül a közös jóléti társadalom elve. Minden más megoldás szörnyű anomáliákat szülhet. Mint mondtam a gondolkodásunkat kell megváltoztatnunk. Sokmillió munkanélküli van jelenleg is számos európai országban és ha nem tudunk munkát adni nekik, rá kell döbbenjünk, hogy NEM IS KELL. Másképpen kell felépíteni a gazdaságot alapjaitól. Ez nem könnyű szülés, az biztos és nem is hiszem, hogy közeljövőben képesek lesznek erre. Ez viszont újabb harcokat, akár világégést szülhet...
  • zola2000
    #19
    Egyébként ha megnézzük, a az automatizálással a központi elosztás folyamatosan nőtt, a középkorban pl nem volt, a kisgyerektől az idősekig mindenki dolgozott, ma meg 18-26 éves korig mindenki tanul -> nem termel csak fogyaszt, 60 felett szintén, az aktív korúaknak is létezik a segélyezés-közmunka (ami nem termelő) stb

    Az ipari robotok alkalmasságaival ez az újraelosztás fog nőni ... de lehet csak az olyan országokban, ahol meg van a technológia ehhez, tehát lehet hogy európán-délkelet ázsián és észak amerikán kívül mindenki szívni fog jobban mint eddig.
  • Cat #18
    http://alapjovedelem.hu/
  • duke
    #17
    " és mindenkinek alanyi jogon járnak olyan dolgok, amik egy viszonylag tisztességes életszínvonalhoz szükségesek. "

    Ugy nezki, hogy a robotok fognak minket eljutatni a kommunizmusba.
    Mert ha mindent robotok fognak csinalni, akkor tenyleg nem marad mas megoldas, mint egy kozponti elosztas.
  • Kornan
    #16
    A népességrobbanás nem itt zajlik, hanem többnyire a szegény országokban, ahol nincs születés szabályozás, ez nem jelent túl nagy kereslet növekedést, de kétségkívül megfigyelhető. Fő oka inkább az életszínvonal növekedése. A fejlett országokban fogy a népesség, ahol meg nem ott a bevándorlók miatt nem. Nem tudom mennyit fognak beengedni, ha túl sok jön be és nem asszimilálódnak az zavargásokhoz vezethet, aminek talán a bevándorlás korlátozása a vége.

    Az indiaik és az afrikaiak egyébként nagyon pofára fognak esni, ha egyszer lesz egy szokásosnál szűkösebb év. Előbb utóbb be kell vezetniük a születésszabályozást, mint Kína. Mondjuk úgy tudom Kína lakossága is nő, de nemsokára tetőzik.

    Amúgy itt van 2 érdekes TED talk a témában, sajnos csak az elsőhöz van magyar felirat, de lehet később valamikor megpróbálok csinálni a másodikhoz.
    http://www.ted.com/talks/andrew_mcafee_are_droids_taking_our_jobs.html
    http://www.ted.com/talks/erik_brynjolfsson_the_key_to_growth_race_em_with_em_the_machines.html
  • gombabácsi
    #15
    a gazdagok gazdagabbak lesznek, a szegények pedig szegényebbek...
  • rx324
    #14
    Nem kell annyira tartani a robotoktól. A népességrobbanás miatt pár területen arányaiban több dolgozóra lesz szükség, így csak átrendeződik a keresett szakmák aránya. A népességrobbanás miatt a munkaidő se fog hosszabbtávon csökkenni, sajna. Rövidtávon persze elbocsátások, átképzések, stb.
  • MuldR
    #13
    http://www.thevenusproject.com/

    Amikor nem penz alapu a robotizalas. Persze pont ezert nem fogjak ezt megvalositani.
  • Szefmester
    #12
    Nekem az automatizálással nem lenne bajom. A gond szerintem ott kezdődik hogy mindenütt a pénzre gondolnak elsőnek. Tegyük fel hogy dolgozik 10 biorobot a cégnél, és ezt a 10 munkást ki tudják váltani 1 robottal. Kell melléjük egy technikus.. oké... még mindig 9 munkahellyel leszünk szűkebben. Persze most jönnének páran azzal hogy a cég azokat is dolgoztatni fogja mert termelés stb. DE! Ez max a fogyasztói társadalomban működne, de mivel mondhatni már így is túltermelés van a világon majdnem mindenből, max rosszul van leosztva így kicsit ez a munkahelymegtartás és termelésnövelés bukik. Mert attól hogy a cég kétszer annyit tud legyártani még nem feltétlen fognak kétszer annyit eladni. Pláne nem akkor haszonkulccsal.

    ha simán mindenkit lecserélnek robotokkal akkor meg nem lesz aki pénzt keressen csak a cégtulaj és a technikus, ők meg nem fognak megvenni 10 millió szifont. max 1000-et. Amíg a pénz az úr és az egyén előretörése addig a robotok bevonása és fejlesztése csak szívás lesz globálisan!
  • kvp
    #11
    Elmondom mire jo ez az automatizalas: most a technikusok idealis esetben napi 8-10 orat dolgoznak. Ha fellep egy hiba, akkor ha kritikus, akkor a kisszamu ugyeletes probalja megoldani, ha kevesbe kritikus, akkor a kovetkezo nappalos muszak. A technikusok az ido nagy reszet pakolassal toltik, azaz mozgatjak a hardvereket. Egy automatizalt rendszer eseten van par betarazott hideg tartalek es a robotok a nap barmely szakaban kicserelik a hibas egyseget. A technikusok meg az asztalukra kapjak a javitando gepeket. Ezzel jelentosen csokkenthato a hotspare gepek szama ami kevesebb energiafelhasznalast jelent. Tovabba ha nem kell embereknek is elviselheto kornyezetet biztositani a szerverek kozott (feny, fagypont feletti homerseklet, oxigen, stb.), akkor olcsobban uzemeltetheto a szerverkozpont. A szervizt tovabbra is emberek biztositjak, de a geptermen kivul dolgozva es nem 7/24-ben hanem csak 5/8-ban es kevesebb fizikai munkaval, tobb gondolkodas mellett.

    Egyebkent a munkaido lehetosegekrol egy 1962-es scifi rajzfilm jut eszembe, ahol a vilag elso foszereplokent programozoi munkakorben dolgozo karaktere panaszkodott a heti 3 napos, napi 1 oras rabszolgamunkara... persze az egy utopisztikus gyerekmese volt.
  • gergely1991
    #10
    Ez jó,ez tetszik.:D
    Arra nem is gondoltak hogy a gépek (is) tudnak hibázni?:D
    A cégeknek úgyis az "olcsó" munkaerő fog kelleni egy ilyen kiépítése elégé költségterhelő.
    Végül is ők tudják...
  • Petko
    #9
    Én abszolút de másként látom az egész dolgot, és amúgy meg nem tartom magam technokratának abban a tekintetben, hogy azt próbálnám hangsúlyozni: a technológia, meg úgy am block a fejlődés mindenek felett... Sőt...!
    De azért szerintem nagyon is érezhető egy óriási "logikátlansági" hurok amikor valahol a robot szó előkerül és a munkahelyeket kezdik el félteni mint az ipari forradalom idejében.

    Pont hogy a gépesítésnek meg robotizálásnak az a következménye és volt mindig is a történelem során, hogy egyre hatékonyabban alakítjuk át a természeti erőforrásokat az emberi szükségletekké. Ebből pedig annak kell következnie, hogy össztársadalmi szinten egyre kevesebb munkával egyre több jószágot állítanak elő, egy emberre leosztva pont hogy kevesebb munka mellett több bevételt eredményez. Szóval nemhogy a megélhetést veszélyezteti, hanem éppen hogy könnyebbé teszi.
    Az már más kérdés, hogy a társadalmi rendszerek igen torzak az ilyen fejlődéshez. A megtermelt javakból igencsak összevissza részesül mindenki, elsődlegesen munkabérként, de sokan pedig úgy hogy igazán a társadalom számára semmi hasznosat nem csinálnak, csak a hibás rendszer eltartja őket. (és itt nem is kifejezetten a szociális segélyekre gondolok, hanem akár a nagyon jól fizető közszolgálati vagy akár magán szektorbeli kartellező menedzsmentre is, ami gyakorlatilag kapun belüli munkanélküliség jól megfizetve)
    Na de visszatérve a témára: Ha a régi alacsonyabb szintű feladatot le tudjuk váltani egy géppel, akkor a felszabaduló munkaerő ponthogy ehelyett sokkal magasabb szintű feladatot tud végezni és össztársadalmi szinten ugyanúgy részesülhet a javakból, illetve még meg is növekszik a saját magára jutó rész is.
    Ez persze nem működik ha az emberek nem fejlődnek párhuzamosan a technológiai fejlődéssel is. Aki eddig akár a szerverszekrényekből húzogatta ki be a szervereket, meg cserélgette a memóriát, annak ezután feljebb kell lépnie és mondjuk akár a robotot kell programoznia. Aki pedig eddig a robotot programozta, annak pedig mondjuk MI kutatónak kell fellépnie. Szóval munka mindig van, csak az emberek nem fejlődnek a feladathoz (a társadalmi rendszer hibája miatt). De a lényeg hogy nem a technológiai fejlődést kell hibáztatni, ne adj isten ellenállni, mert a társadalom "balfasz" hozzá.
  • toto2700
    #8
    Ne éleszd újra a luddizmust. Nem fog semmi összeomlani, hanem az emberek nem robot munkát fognak végezni, hanem mást. Ennyi.
  • Kornan
    #7
    De az sem megoldás, hogy, akkor most mesterségesen gátat szabunk a fejlődésnek, hogy mindenki tudjon dolgozni. Az szinte egyenértékű lenne azzal, hogy valaki azért kapja a pénzét, hogy ciklusban folyamatosan kiás egy gödröt, amit utána rögtön be is temet.

    A társalomnak kell megváltoznia és a gazdasági rendszernek. Szerintem lehet olyan működő rendszert is csinálni nagyfokú automatizálással és tartós termékek gyártásával, amiben a munka opcionális és mindenkinek alanyi jogon járnak olyan dolgok, amik egy viszonylag tisztességes életszínvonalhoz szükségesek. És aki nagy házban akar lakni és kocsit akar, az dolgozna valamit. Vagy lehetne esetleg olyat is csinálni, hogy akkor mindenkinek kell dolgoznia, váltásban , de csak annyit, amennyit nem tudtunk még kiváltani a gépekkel. Pl heti 20 órában és akkor hétvégén is lenne munkanap. Akinek meg sok pénze lenne leperkál pár millát a közösbe, hogy ő mentesüljön. Az idők változnak és nekünk is rugalmasnak kell lennünk vagy elmaradunk azoktól, akik képesek alkalmazkodni.
  • Narxis
    #6
    Alapvetően mindig előjön ez a duma, hogy haladni kell a korral és ilyenkor mindenféle régi mesterséget rángatnak elő az olyan demagóg emberek mint kvp fórumtársunk. Azonban itt egyáltalán nem a technikai fejlődésről van szó, itt már nem spórolnak annyit mint mondjuk a futószalag mellett álló munkásokon. Itt szimplán pénzről van szó és ha csak erről van szó akkor előbb utóbb mindenki munkáját eléri az automatizálás bármennyire is hihetetlen ez mai szemmel. Minél okosabbak ezek a robotok, minél fejlettebbek annál több helyen lehet majd alkalmazni. Lehet, hogy egyelőre a mérnököket nem váltja le de majd elkezdődik az, hogy mondjuk 5 mérnök helyett egy cég majd kettőt fog alkalmazni mert a 3 kevésbé "okos" mérnököt már ki tudja váltani 1 robot.

    Még egyszer mondom, előbb vagy utóbb mindenkit elérnek a költséghatékony "intézkedések", ha nem is úgy éli meg, hogy őt cserélik le, de a vásárlóerő csökkenése kihatással lesz minden vállalkozásra, cégre és akkor azok is elkezdenek robotok után nézni. Ez a fajta spórolás egy öngerjesztő folyamat és az emberiség a saját sírját ássa meg vele.

    Én nem a skynet-től félek hanem attól, hogy azok az ember tömegek akik nem kapnak munkát mikor fognak kimenni az utcára, együtt, dühösen, mindenre elszántan...
  • kvp
    #5
    A szervereket jelenleg technikusok tartjak karban. Helyettuk lennenek robotok. Persze a robotok karbantartasara is kell ember, csak nem annyi. Ez ugyanaz, mint amikor a szovonoket kivaltottak a szovogepek. A mernokok viszont maradnak es jellemzoen ok adjak a hozzaadott ertek nagyobbik reszet. A felszabadulo technikusokat pedig tovabb lehet kepezni fejleszto mernokokke, maramennyiben kepesek megtanulni amit ehhez kell. Egyebkent azon sem sirtunk annyit, amikor a kubikusokat kivaltottak a markologepek, pedig tenyleg joval kevesebb ember kell azota egy arok kiasasahoz.
  • Mekong Delta
    #4
    Főleg hogy akik rendelkeznek robotokkal, azok valószínűleg úszkálnak a pénzben.