28
  • Omega
    #28
    Elektronikus számlát bárki kaphat, bent van az ÁFA törvényben.
  • wooex
    #27
    Ezt a felho dolgot gondolom azert eroltetik mert hogy sok az illegalis masolat...az a 200+ezer forint nem egy "atlag felhasznalo" barat arazas...persze hogy letolti mindenki a tort verziot.../PhotoShop-ra ertem/
  • sirpalee
    #26
    Azt elfelejtetted leírni, hogy a cs2 licensszel rendelkezők letölthették a drm mentes progit az adobetől, és használhatták tovább (már ha futott a rendszerükön). Ezt értelmezték sokan félre, és azt hitték, hogy a cs ingyenessé vált. Szóval nem olyan egyoldalú a dolog, mint ahogy beállítod...
  • Tetsuo
    #25
    Gondolom ha a Photoshop eseten 60 valahany honap jon ki a teljes verzio arabol, akkor a tobbi program is hasonloan van arazva.
    Ezeket a szoftvereket eddig is meg kellett venned es eddig is b@szott draga volt, nem?

    Vagy ha az a bajod, hogy esetleg nem lesz tores, hat szerintem lesz, mert nagyon nagy igeny van ra, csak az ugyanugy bugos, meg sz@r lesz, mint eddig.
  • Atyuska
    #24
    Van néhány előny, néhány hátrány mellett a csak online konstrukcióban.
    Először is egy szoftvert most már nem tudsz "örök életre" megvásárolni, nem úgy mint a dobozos terméknél.
    Tény, hogy az folyamatosan(vagy rendszeresen) háló lévő munkagépek élettartama jelentősen csökken, amint amelyeket csak pl. havonta frissítések miatt kötnek a netre, de szerintem elég lehetne a liszensz idő meghosszabbításakor vagy évente ellenőrizni az eredetiséget, de ez az Adobe-nak nem kifizetődő, sokkal nagyobb haszonnal jár, ha havonta a warez változatok nagy/egy részét kiszűri, amivel vagy rákényszerítik a bérlésre, vagy nem.
    Kétségetlen, hogy a Windows után talán a legtöbb illegális másolat az
    Adobe termékeiből van.
    Az is tény, hogy bizonyos programok hibamentesítését nagy ívben letojja az Adobe, de a vezető programokat viszont annál több elánnal hiba mentesíti(ami persze nem jeelnti azt, hogy nem hibamentesek, de lehet őket biztonsággal használni).
    A bug-ok fellépésének egy jelentős része azonban abból fakad, hogy nem eredeti a program. Eredeti programnál legtöbb esetben nem jelentkeznek azok a bug-ok, amelyek ugyanannál(de regisztrálatlan, tört) változatnál meg igen.
    Ettől függetlenül az Adobe kollekcióból talán csak az Encore-al nem lehet üzembiztosan dolgozni profi munkát létrehozandó.

    A profi felhasználóknak az új változatok bizonyos funkciói tényleg Vau hatást érnek el, amitől eladhatóbbak lehetnek a szoftver által létrehozott médiumok, ami miatt erősen elgondolkozik sok Adobe felhasználó, s frissít. Sajnos nálunk egy dobozos bruttó upgrade ár 224e, ami nem kevés mondjuk évente..a Magyar viszonylatokhoz mérve.

    A felhő szolgáltatásnak vannak azonban pozitív tulajdonságai. Pl. Video vágásnál lehet úgy vágni csoportosan, hogy proxyként használjuk a felhőt, s csak butított felbontással dolgozunk. Ezért is lehet elegendő a 20 GB-os felhő kapacitás a legtöbb esetben. Ezek jó dolgok, hisz egyszerűsödik az ügyfelekkel és a csoportmunkában dolgozókkal való kommunikáció, ami azonban megoldható volt eddig is manuálisan, csak plusz tudást és időt igényelt.
    A felhő jó módszer arra, hogy pl. egy táblán elkészített skiccet otthon a saját erőgépünkön folytassuk, s oda vissza elérhessük a kész anyagot.
    Ezek persze inkább nyugaton hasznosak, mint nálunk.

    A gyakorlatban viszont felmerülhet ritkán olyan probléma, hogy nem tudunk netre felmenni - pl. expedíció forgatásnál - s ez veszélyforrást jelent, amitől bedőlhet az egész, így ilyen esetben egy CS6 biztosítékként jól jöhet.

    Az Adobe video termékeit a Premiere 6-os(nem CS6) óta használom(túlnyomó részben jogilag rendezett körülmények között), s végre a CS4 óta elérkezett az az idő, hogy üzembiztos, broadcast környezetben is lehet biztonsággal használni, s ez nagy szó!

    A programok bérlésénél ha már három programról van szó, akkor ésszerübb és olcsóbb a Collection-t bérelni (Pl. Premiere, After, Photoshop, Encore) Mint eddig is a vásárláskor, ha a három külön progit vettük volna meg, többe jött ki, mint ha a Collection-t.
    Egy másik nagy előny, hogy nem egyszerre kell kifizetni egy jelentős(szinte kifizethetetlen) árat egyszerre, s csak több év alatt leírni, hanem havonta leírható az adóból az aktuális százalék. Ezt figyelembe véve a vállakozóknak előnyösebb tud lenni ezen konstrukció.
    A magyar forgalmazóknál számlát is kapunk, akár havonta is ha ez a kérés.
  • Tetsuo
    #23
    A digitalis alairas mar eleg regota ervenyes Mo-n. Persze en sem tudom, hogy ez a szamlara ervenyes-e. Ha szuksegem lenne ra, tudnam. Utana kene nezned. ;)
  • narumon
    #22
    Tudtommal magyarországon nem. Bélyegző és aláírás nélkül nem érvényes a számla. (Persze a franc se tudja követni mikor mit változtatnak)
  • end3
    #21
    Lesz ennek majd "jogosultsága" egy "megnyomorított" drótra fűzött társadalomban. Még 10-20 év biztosan kell majd ennek is. Ahol mindenki egyre szerencsétlenebb lesz, még a "drótok is húzzák".... - ki a zsebéből a pénzt, ha akarja ha nem. Ha meg elkeseredik, akkor majd megvigasztalják valami bónusszal.

    Nagyon szeretném remélni, hogy az ember ennél szabadabb döntéseket szeretne a jövőben is. Élni akar a lehetőségeivel és nem tűri hogy állandóan a zsebében, magánéletében, leveleiben kotorásszanak. Fel kéne ébreszteni ezeket a "nagy döntést hozókat". Nem dönthetnek helyettünk. Mert az elköltendő pénzt, az ahhoz szükséges munkahelyet, és a munka végzéséhez szükséges tudást mi keressük meg az egész életünkben. Az a mi felelőségünk. Hogy mennnyi ideig használjuk a munkaeszközeinket az a gazdasági helyzet és a mi döntéseink függvénye. Nem lehet az övék! Nem!
  • Caro
    #20
    De vajon ebben a konstrukcióban mi motiválja az Adobe-ot, hogy fejlesszen is valamit?
    Folyamatosan csorog neki a lé, még a kisujját sem kell mozdítania. Eddig legalább ki kellett jönni valami újjal, ha bevételt akartak.
    Nagyon nem tetszik ez a hozzáállás.
  • end3
    #19
    Meggyőződésem, "sokan" lesznek a bérlők közül, akiknél valami éppen nem lesz kóser, bebukják a melót, majd reklamáció esetén az Adobe support bizonyítani fogja, hogy nem ő a sáros hanem a felhasználó rendszere, meg a Microsoft, stb. Mindíg lesz kifogás.

    Az Adobe a saját csomagjait sem javította ki tökéletesen soha. Tele van bugokkal mindegyik. Teljesen inkorrekt üzletpolitikát folytatott eddig is. Miért lenne jobb a felhő alapú, bérleti konstrukció? Remélem rövidessen a Quark marginális útjára kerülnak ők is.
  • sanyicks
    #18
    "lagalább is semmit sem ugy kell mint PS ben" inkább ez lehet az igaz, mert ps-nél elbaszottabb idiótább felületet még nem láttam. Olyan mintha valami nagyon félresikerült ribbon utánzat akarna lenni.
  • end3
    #17
    "Nem kell folyamatos kapcsolat, 30 naponta egyszer legalább le kell húzni a licenszet,"

    - Ez a marketing helye. - Aztán meg kétnaponként bubog, hogy elenőriznie kell az updateket, meg meg kell néznie az Adobe stock listát. Meg, meg, meg....! F@szság! Kényszeríteni akarják a vevőket a folyamatos fizetésre. nem felel meg nekik, hogy valaki vesz egy csomagot százezrekért, és azt esetleg még 5 év múlva is használni akarja. (Ugye legutóbb csak egyszerűen kikapcsolták az aktivációs szervert a CS2-es csomagok alól. De az eredeti licenc szerződés nem erről szólt. Hazug, a vevőit semmibe vevő magatartás....!
  • end3
    #16
    Elmondom, alapvetően miért is probléma ez. Mert a Windows nem jól tűri a folyamatos online használatot. Leépül, lelassul, stb., kiüti egy éppen automatikusan érkező frissítés. A munka határideje meg általában szoros. Nem jól tűri az ilyen bizonytalansági tényezőket. Tehát grafikai és kiadványszerkesztési munkát nem csinál komoly cég online gépeken. (Persze, ha van egy csöpp esze.) Na most, hogyan is gondolta ezt a bérleti kostrukciót Windows-on az Adobe?
  • Linkout
    #15
    Ezzel egyetértek, nem kell felhőbe menteni semmit. Megvalósíthatatlan is lenne egy 300-400Mb-os projektfile esetén...
  • sirpalee
    #14
    A teljes csomagkb egy szogtver előfizetésének 2.5szerese, de ezért cserébe minden adobe termékhez hozzáférsz.

    Nem kell folyamatos kapcsolat, 30 naponta egyszer legalább le kell húzni a licenszet, és ennyi. Az pedig kizárt hogy csak a felhőbe lehessen menteni, ez hülyeség.
  • sonajdoba
    #13
    én pl. nyomdai előkészítő vagyok a következő Adobe programokat használom: Photoshop, illustrator, in design, bridge, acrobatPRO, Destiller. valaki kiszámolna, hogy ez mibe fog evés szinten belefutni?

    nem hiszem, hogy olcsóbb lenne mint egy csomagot megvenni és azt használni 4-5 evet. nem hiszek abban, hogy akkora nagy változásokat tudnának eszközölni a jövőben,hogy ne tudjuk a munkánkat ellátni a régebbi kiadásokkal. szerintem ez is azért van mert mar nem tudnak ujjat kitalálni!

    megveszed az 5.5-os csomagot vagy a 6-ost amíg meg lehet kapni oszt joccakát.

    amúgy szerintem nem kell a felhővel baj legyen elég ha a nett szolgáltatódnál áramkimaradás lesz vagy üzemzavar! mit csinálsz 2 szolgáltatót tartasz.

    lassan az az érzésem, hogy csak a kizsákmányolásról szol ez a k***va vilag
  • IhiXO
    #12
    Érdemes ellátogatni az Adobe honlapjára az Eurós árakért, amik kicsit magasabbak, ami helyből a világ legnagyobb pofátlansága. De az egyéni felhasználóknak szánt árak nem vészesek még így sem. Viszont szerintem a vállalati erős. 86 €/felhasználó sok, szerintem bőven többre jön ki így, mint amennyibe eddig került. Arról nem is beszélve, hogy egy kevésbé megbízható termékért fognak többet fizetni.
    Magyarul: elmehet a pi***ba az Adobe, tudják, hogy nincs alternatíva és szépen vissza is élnek vele.
  • MrGer
    #11
    így igaz, kiegészítő. felhőben OS meg vinyó? nekem SOHASEM lesz. egyszerűen nem biztonságos, majd minden nap van valami adatlopás-jelszókikerülési meg képek publikusság válása-eladjuk stb. botrány....
    szerencsére nem dolgozom ilyen területen, tehát a magam dolgait nyugostan vinyózhatom, meg írhatom dvd-re... megvannak. senki sem akarja se törölni, se jogvédőzni-letiltani, meg meghosszabbításért pénzt kérni :)
    ha meg pl. a windows megőrül és csak felhő-OS lesz náluk, akkor marad a linux vagy os/2 vonal, stb... valami majd lesz zenét hallgatni, meg képeket szerkeszteni...
  • Tetsuo
    #10
    USA-ban osszességében csak a nagyvárosokban jobb a net, vidéken szarabb, mint MO-n.
    Németországban meg most akarják korlátozni ugye... aztán lassan az OS meg winyó is felhoben lesz már. :)
    A felho csak kiegeszítoje lehet egy profi terméknek, ami nem hagyatkozhat teljesen arra. Ebben egyetértunk.
    Nameg a biztonság is lényeges. Pl. a szíriai bombázásról a friss RAW sajtófotókat biztos hogy nem toltenék fel az Adobe felhojébe.
  • Tetsuo
    #9
    A céges számlát is kaphatod emailben, nem?
  • MrGer
    #8
    amíg pl. az ország nagy részén adsl és 1-2mbit-es net van, addig \
  • MrGer
    #7
    amíg pl. az ország nagy részén adsl és 1-2mbit-es net van, addig "felhőkben" gondolkodni, pláne dolgozni szerintem kész öngyilkosság. persze Németországban meg az USA-ban nem így van...
    marad a gépen lévő, oszt jöhet akár vihar is, legfeljebb akkuról megy a munka... már aki ilyesmit csinál...
  • narumon
    #6
    A másik, hogy ne csak a photoshopot nézzétek. Én videózom. Nekem akkor bérelni kell Premiere-t, Photoshopot és After Effectset is. (MINIMUM ezt a hármat). Azért ez már nem piti összeg havonta. Az elszámolás része is érdekes és kérdéses. Rendesen a magyar adobe-tól kapok magyar számlát havonta? (Elég jó kis postaköltségük is lesz akkor ez mellé még). Ráadásul nem a listaárat kell nézni vásárlásnál, tőlem még soha nem kérték azt az összeget. Érdemes lenne kiszámolni, hogy így mi a helyzet, de kétlem, hogy jól járnék anyagilag...
  • asgh
    #5
    Nem az összeg a probléma (ha elszámolták magukat, majd korrigálnak), hanem maga a rendszer. A wow pl. 12 millió előfizetőt üzemeltet napi szinten 8 éve, mégis vannak félnapos leállások, mert eldobja magát az account managementért felelős szerver. Csakhogy míg egy játéknál ilyenkor legfeljebb az MMO függő kockák lázadnak, addig egy határidőd bebukni, mert - általam nem befolyásolható körülmények miatt - nem indul az Illustrator, már nem elhanyagolható kockázat.
  • sirpalee
    #4
    Szvsz ez nem összeg, jóval kedvezőbb mintha az egész progit meg kéne venni. És összességében jópár évnyi bérleti díjjal egyezik meg egy photoshop ára.
  • Linkout
    #3
    Szerintem egyáltalán nem drága a havi 4500 huf egy photoshoppért. Nyilván figyelembe kell venni, hogy aki hivatalosan megveszi, az nem a 9gag-re akar meme-t készíteni, hanem dolgozni akar vele. Havi 4500 HUF befektetés egy grafikusnak igazán kuki szerintem, tekintve azt, hogy egy fotós is egy portfóliót 25-30 ezerért készít és mellette stúdiót és milliós eszközöket is bérel/vásárol.

    Egy designer aki otthonról nyomja a munkát, vagy akár egy webdesigner is megengedheti magának, hogy szabadúszóként ennyit költsön a szoftverre.

    De nézzük meg mennyi is lenne ha minden maradna a régiben, akkor egy photoshop cs6 310 600 HUF. Ez kérem szépen 69 hónap a mostani konstrukcióban...

    Mindenki gondolkozzon el azon, hogy mi éri meg jobban. Szerintem.
  • csimmasz
    #2
    kicsit soknak tünik egy magánfelhasználónak ez a konstrukcio.
    Nembaj, majd megerősödik a konkurencia amúgy sem kell mindenkinek F1 es auto ha csak közértbe megy.
    Vagy havonta uj account azt jolvan.
    Amugy az ingyenes gimp is tudja a nagy részét amit kell csak az irányítás valami elbaszott, lagalább is semmit sem ugy kell mint PS ben, kész rémálom.
  • mad mind
    #1
    Túl drága a 20 dollár havidíjként. Cégesként a 70 dolcsi az még elmegy. Nem akarják a magánemberek pénzét ezek szerint.