38
  • cateran
    #38
    Errm, nem..marmint nem vitatom az emlitett csirkemellet, de nem latom be, mitol lenne a poundlandos dobozos coca vagy bounty/mars/etc szelet egeszsegtelenebb, mint a waitroseos. Attol biztos nem, hogy olcsobb...Amugy meg friss hust ilyen boltokba soha nem szabad venni, van 100+1 hentes, kezdve a normaltol, a halal-on at, a speckos azsiaiig.
    Sot, pl tesco es tesco kozott is van kulonbseg. Az expressekben levo 2 db-od scotch egg pl £1,05-1,10 kornyeken mozog, a nagy tescokban meg £0,90 korul. Altalanossagban minel kisebb az uzlet, annal dragabb. (nem 100%-ban, de tulnyomoreszt) Pc world vagy currys pl ilyen.. nagy uzletlanc, nagy uzletek es aruljak a szart dragan.

    asgh: Csak szeretned..Mar zillio alkalommal elmondtam, hogy meg az angolok (igen a jol keresok is) draganak talaljak az Apple termekeket (8 ev alatt 1 embert lattam, akinek macbookja volt, iPhone, mivel szerzodessel ingyen elviheto, mas kategoria, iPad-ot sem lattam meg senkinel es osszesen 2 iPodot...8 kurva ev alatt, mikozben megfordultam a fel orszagban. Ez olyan 100-150 embernyi meritest jelent, alsohangon) Az vitathatatlan, hogy mindenki meg volt elegedve veluk, de senki sem mondta, hogy nem veszett draga (az megint mas kerdes, hogy a tobb termek is szepen felzarkozott mellejuk elbaszott ar/ertek arannyal, de miert ne tennek? Ha a nep fizet, akkor hajra:D (en magam is beletartozom az emlitett nepbe:D))
    Amugy nem ertem miert tunik olyan rettenetesnek a status symbol dolog...nincs azzal semmi baj. Akkor kezdodik a gubi, amikor valaki tenyleg elhiszi, hogy kulonb, mert ilyen termek van a tlajdonaban es tobbnek szamit vagy jobb ember ez miatt....
  • Papichulo
    #37
    Maradjunk annyiban, hogy iPad-ból általában az első héten fogy 10 millió.

    Maximum Tim Cook almaiban ;)
  • MerlinW
    #36
    Maradjunk annyiban, hogy iPad-ból általában az első héten fogy 10 millió.
  • asgh
    #35
    Pont erről beszéltem az elején: vannak kultúrkörök, amikben bizonyos tucattermékek egy időben valamiért státusszimbólummá váltak. Ezek viszont nem a terméket vagy annak gyártóját, hanem az adott időszakot és/vagy kultúrkört jellemzik. A Coca-Cola pl. ilyen.
    Ezen kívül vannak termékek, amiket eleve státusszimbólumnak szánnak, aszerint árazzák és reklámozzák őket. (Pl. luxusautók, ékszerek, stb.)
    És vannak márkák, amik eleinte minőségi átlagtermékek voltak és később csináltak belőlük tudatosan státusszimbólumot. (Pl. Rolex órák.)
    Az apple - szemben sok apple-hater állításával - az első és nem a második kategóriába tartozik.
    A marketing bullshiteket meg azért célszerű kihagyni bármilyen "értelmes" beszélgetésből, mert a marketinges mindenre ráugrik, amivel növelheti az eladásokat, ha tehát egy régióban státusszimbólummá válik a termékük, naná, hogy ráerősítenek erre, máshol meg tök ugyanazt a terméket az "átlagemberek legnépszerűbb eszközeként" reklámozzák.
    Ahogy pl. ugyanaz a fogkrém, ami nálunk mentolos az oroszoknál citrom ízű, máshol meg ánizsos, mert különböző régiókban különböző ízeket társítanak a "friss" fogalmához, a marketingesek pedig alkalmazkodnak.
  • narumon
    #34
    "Ezért is fogy évente 10 milliós nagyságrendben, és nem egymilliárd kelt el belőle."

    Tehát szinte MINDEN túlárazott? Az összes kínai gagyi telefon túlárazott mert még 10 milliós nagyságrendben sem kel el. Elég furcsa felfogás ez.
  • G_ArchAngel #33
    Nyugaton vagy a Tavol-Keleti piacon meg az auto is olcsobb:)

    UK-ben teljesen jo allapotban levo Golf-ot vagy Focus-t lehet venni 4-6 iPad/Galaxy Tab/Surface arabol:)
  • G_ArchAngel #32
    azt eszrevetted, hogy ami egeszsegtelen az az olcso?

    nezd meg a Waitrose es Asda csirkemell kozotti kulonbseget, az utobbirol mire levagod a nem kivant cafatokat, elvesztetted a hasznos suly harmadat, azaz az arkulonbseget...

    amugy London nem draga, ha megkeresel havi £3000-t minimum :)
  • Papichulo
    #31
    Ezért is fogy évente 10 milliós nagyságrendben, és nem egymilliárd kelt el belőle.

    Ergo minden ami nem milliardos nagysagrendben fogy evente, az tularazott? Erdekes... :)
  • Vol Jin
    #30
    "Halkan megjegyzem, hogy a nagy iPad/dragabb Android tabletek ara a celpiacokon 1 heti atlagbernek vagy 2 heti minimalbernek felelnek meg.
    Egy iPad Mini-t egy pincer vagy pizzafutar 5 munkanap utan meg tud venni UK-ban."

    20 db akkor sem ér egy autót, akár milyen halkan jegyzel meg bármit is, attól még túlárazott. Ezért is fogy évente 10 milliós nagyságrendben, és nem egymilliárd kelt el belőle.
  • cateran
    #29
    Hat pl a sok zseni kimegy angliaba es azon belul is Londonba, ami a vilag egyik legdragabb varosa, aztan sirnak, hogy anglia milyen draga, holott lofaszt, LONDON draga...A hetkoznapi termekek, etelek, anyamkinja meg...valtozo. De pl ruhat szeretek venni a Primarkban, pedig voltakepp "csorok boltja" roppant olcson arulnak mindent, de olyan poloik vannak (t-shirt) ami egyszeruen elnyuhetetlen es zillio mosas utan sem fakul ki, nyulik meg, stb. A helyi 100 ft-os boltok (Poundland es tarsai) sem feltetlenul a hipergagyi szinonimai, bar igaz, ami igaz csak nagyon keves termeket veszek onnan, mar ha veszek (pl hosszabitot vagy elosztot, esetleg uditot, meg ilyesmit) Nem mintha nem engedhetnem meg a "dragabb" helyeket, csak nem ertem minek koltsek esetlegesen 1,5-2-3x annyit ugyarra a termekre (a zsido ver felbuzog bennem :D:P) pl poundlandben 1 170g-mos After Eight £1, a Tescoban a 300g-mos £3...ugyanaz a brand, ugyanaz a termek, csak a kiszereles mas...vagy pl diet coke: 3 db £1 vs 8db £4....De pl ugyanezek a Waitroseban £3 illetve 6db £3.36.....(Waitrose kerulendo:D)
  • narumon
    #28
    "A tv előtt ülők fikázzák azokat akik kint élnek vagy jobban mint az átlag azt gondolván, hogy a nyugat maga a menyország, csak sokan elfelejtik, hogy kint minden drágább csak épp a szaros telefonok nem."

    Azért többedmagammal már múltkor is levezettük, hogy bizony százalékosan alig pár dolog van ami kint drágább, a dolgok nagy része olcsóbb. (nem átszámolva olcsóbb hanem a fizetés százalékához nézve). Sok kiment barátom felejti ezt el nagyon gyorsan - és jön a kinti drága lakásárakkal pl. Ilyenkor egy gyors matek segít helyrebillenteni az érték ítéletet és gyorsan kijön, hogy nem is olyan drága kint az a lakás mint itthon.
  • G_ArchAngel #27
    es az sem mindegy, hogy a koltsegeket videken vagy fovarosban kell kifizetni, mert ugye a minimalber allando, csak a rezsi es alberlet nem
  • bunny
    #26
    Az RK3188 nem a tablet neve, hanem egy chip típusa. Guglizz rá, egyébként egy 4 magos A9-es proci, amihez 4 magos GPU tartozik többnyire, 2 giga rammal. Ez most az új kínai csodafegyver, és elég komolyat szól.
  • Komolytalan
    #25
    Nyilván, ha valaki az alatt a hét alatt fizeti a költségeit.
  • csimmasz
    #24
    Ezzel egyet értek bár a legtöbb nem azért birka mert az akar lenni, egyszerűen vannak sokan akik jobban alkalmazkodnak az alacsonyabb életszinvonalhoz (igénytelenebb?), hiányzik a motiváció, vagy egyszerűen ugy alakult, hogy van valami melója azt alig várja, hogy hazaérjen és azt csinálja amit szeret, az ördögi kör, hogy mire haza ér fáradt nyügös és csak a tv meg facebarangolásra marad energiája.
    Itt lép képbe az a réteg aki hajtós és nem elégedett a sorsával, ezek mennek keresnek akár kint is melót, bevállalják a bizonytalant és keresik a lehetőségét a továbblépére.
    A tv előtt ülők fikázzák azokat akik kint élnek vagy jobban mint az átlag azt gondolván, hogy a nyugat maga a menyország, csak sokan elfelejtik, hogy kint minden drágább csak épp a szaros telefonok nem.

    Ki fizet MO on 750€ egy kis 65nm es lakásért, ki fizet egy vérvételért akár 100 € is EÜ biztosítás mellett?
    Vagy 1000€ biztosítást a kocsijára és 350€ adót egy évre?
    Ki fizet egy sörért 5-8 € -t egy bárban?
    Ki vesz fel 6-7% kamatra szinte mindent Mo on?
    Ha ezek meg sok más össze lesz rakva akkor az értelmesebbje látja, hogy nem olyan egyszerű kint sem, és az alacsony kamatok miatt érdemes vásárolni, a gond akkor van ha a meló nincs tovább, hamar elbukhatsz mindent.

    A gazdag mindenhol gazdag nem a magyar prolit kell a kinti haverral összevetni aki betalált egy jó helyre, hanem a proli melóst a proli melóssal, akkor már nincs az a nagy külömbség, persze még mindíg a nyugati melós a aki jobban él de ugye ott nem volt kommunizmus csak Marshall segély, ne várjunk mást.

  • cateran
    #23
    Ami azt illeti igen, a Coca-Cola is statusszimbolum volt anno (tudod ki ivott olyat az "atkosban"? Hat nem a csoroek....Bar ez persze vonatkozott minden nyugati dologra)
    Csak neked:"You know, back in the 1930's Pepsi decided to lower the prices, thinking it would attract more costumers, and take away Coke's. Unfortunately for them, it was dubbed "The Poor Man's Drink" or "Imitation Cola". This made Coke seem like a luxurious drink only the rich were allowed to have. Of course that made Coke a status symbol, and anyone who couldn't afford Coke, would buy Pepsi and serve it to their guests in Coke bottles, to trick them into believing they were wealthy."

    Tetsuo: Jogos, bar nem mindegyikkel ertek egyet (tavmunka pl..itt az fizet aki megrendel, igy ott nem a munkavegzes helye, hanem a megrendelo szamit, illetve ilyesmi, de a tobbi okes:D)
  • Tetsuo
    #22
    Az osszes tavmunka, amihez nem kell adott helyen lenni, pl. tozsdei kereskedes, programozas stb.
    A muveszeti alkotasok erteke sem fugg az alkotoi munka helyetol. ;) A muveszeten itt ertheto a silany popularkultura kiszolgalasa is, persze jopenzert.
    Cikket, konyvet irni is lehet barhol.
    A mediaban es a politikaban pedig (ha le tudod nullazni a moralis tartast), hatalmas vagyont kereshetsz barhol. Vastag bor, meg pokerarc kell a sok kamuhoz, ennyi. A kommunikacio, jo memoria, konnyen tanulhato.
  • asgh
    #21
    Tehát ha a Coca Cola-t a "Coca Cola életérzés" marketing bullshittel adják el, akkor onnantól a kóla ivás státusz szimbólumnak számít?
    Az Apple-re akkor ragadt rá az elitista bélyeg, amikor még a powerPC időszakban volt egy stabil rajongótábora, amire aztán az apple "think different" kampánya ráerősített.
    Azóta az apple több terméke is piacvezető lett, pl. iPod, iPhone, iPad, százmillió számra értékesítettek belőlük és az egész "státusszimbólum" kérdés már csak a marketing hülyítés vs. hater-mantrák szintjére süllyedt.
  • zserrbo
    #20
    A lopás a felső tíz ezerben vagy lehet nem? Hisz így is panaszkodnak.
  • cateran
    #19
    Azert az erdekelne, melyik az a munka, amivel ugyanannyit keresel U.K.-ban es Mo-on is......
  • cateran
    #18
    Jah, az "Apple eleterzes" kifejezest meg a nyuszi tojta...Amugy talan a legjobb megfogalmazas:""The iPhone became a status symbol because people equated smartphone with iPhone," said Roslyn Layton, a Ph.D. candidate in Internet economics at the University of Copenhagen." (es meg mindig ervenyes is, hisz rengeteg helyen kiemelik, hogy "smartphones and iPhone vagy iPad and other tablets)
  • Tetsuo
    #17
    Igazabol mar nincs kulon Nyugat meg Balkan (amit te a kisse utalt hazadra ertesz, ugye).
    Nincsenek hatarok vagy laza hatarok vannak. Mindenki oda megy es azt csinal, amit akar, legalabbis az emlitett teruleteken.
    Sot, Magyarorszagon, vagy akar a ciprusi strandon is lehet UK bért kapni, ha olyan a munka.
    A globalis tarsadalom elontott minden osi kulturat, megszuntet minden hagyomanyt es kulonbseget, ugyanaz lesz/van mindenhol, a multikulti valojaban az igazi kulturak es nemzetek gyilkosa. Na, de ez mas tema...
    Jelen tarsadalom arra epul, ugy Magyarorszagon, mint Uk-ban, hogy aki hulye, az bedol mindenfele hitelnek, trendnek, vasarol ezerrel es csak a moziban muvelodik. Ezek vannak a legtobben.
    Azutan van egy kisebb csoport, amelyik kihasznalja ezt a nagy csoportot. Ok tudatosak, tudjak, hogy minden trend, reklam, hir stb. hazug. Ok krealjak azokat, hogy a sok birka tejeljen nekik.
    Persze ez a ket veglet.

    Egy pizzafutar vagy gyarimunkas Angliaban sem lesz gazdag, ahogy USA-ban sem es mashol sem. Ha okos es tovabbtanul (na, nem feltetlenul iskolaban), akkor mar nem pizzafutar, akkor majd O is kihasznalja a fent emlitett birkakat. De sajnos a legtobb pizzafutar, pincer, gyarimunkas, raktaros stb. lent marad, a vilag MINDEN orszagaban.
    Persze, mondhatnank, hogy Angliaban tobb lehetoseg van, ami igaz, viszont erosebb a birkava neveles is. Ordogi kor, ilyen a rendszer.


  • Tetsuo
    #16
    Na igen, tudjuk, hogy a(z altalad megjelolt) celpiac a Fold lakossaganak kevesebb mint 6%-a.
    Ez van.
  • WoodrowWilson
    #15
    Pf, hagyjál már, szerinted a milliárdos és az utcaseprő között nincsenek fokozatok? Pont te írtad korábban, hogy Magyarországon a Meki is az volt, oda is csak a yacht tulajok jártak, vagy mi? Egy csomag rágó is lehet státuszszimbólum, ha jó a marketingje (meg mellé drága).
  • asgh
    #14
    Hogyan lehetne már státusszimbólum valami, amiből tízmilliós nagyságrendben adnak el évente?
    Ha az apple státusszimbólum márka akarna lenni, akkor százszor annyiért árulná a cuccait század annyi embernek, és telepakolna minden swarovski kristályokkal.
  • Co1e
    #13
    tehetősebb ember lakásra házra hajóra nyaralásra...nyaralóra költ... nem sza*os 200 e es telefonra..ami fél/negyed havi fizetésből megvan ;)
  • WoodrowWilson
    #12
    Így van, lehetnek lokális státuszszimbólumok, de az Iphone/Apple nem az. Nem analóg a Mekivel, hiszen az Apple prémium kategóriás termékeket gyárt, és az Afganisztánban meg az USA-ban is a legjobbak és legdrágábbak között lesz.
  • asgh
    #11
    A MacDonald's-ban kajálás is státusszimbólum volt a 80-as évek végén, mert csak a belvárosi gazdag gyerekek engedhették meg maguknak, miközben a meki már akkor is trágyakajának számított nyugaton és pár éven belül itthon is az lett.
    De említhetnénk a dobozos sört és a Marlboro cigarettát is a 70-es 80-as években, mert csak valutás boltban lehetett kapni, és így tovább.
    Tehát attól, mert egy adott kulturális közegben valami státusszimbólumnak számít, még nem következik, hogy mindenhol az, vagy hogy eleve annak szánták, hanem sokkal inkább az adott kulturális közeget minősíti.
  • Mardel
    #10
    Ha ez igy lenne nem vennenek paran regebbi modelleket (3G), csak azert, hogy elmondhassak nekik iphone van.
    Beszeltem multkor egy volt polgarmestetrel, aki az 1-el regebbi modelljet odaadta ingyen a haverjanak, mert mar neki a legujabb van. Sot az unokajanak is vett egyet, de kevesli a 16 GB-ot, neki 64 GB -os kellene.
    Egyebkemt az expolgarmester sajat bevallasa szerint telefonalason kivul masra nem hasznalja, de most ez a trendi a tehetosebb embereknel.
  • WoodrowWilson
    #9
    Ez már csak felesleges mosdatás/önigazolás. Az egy dolog, hogy te meg x millió másik ember nem azért vette, mert státuszszimbólum, de attól még van egy jelentős kisebbség (vagy akár többség, gőzöm nincs, nem is érdekel), aki meg igen. Sokan azt gondolják róla, hogy státuszszimbólum? Igen. Akkor az, kész, pont ez a státuszszimbólum lényege.
    Ez persze még önmagában semmit nem mond a termék minőségéről, sőt ha valamit mégis, akkor inkább azt, hogy jobb, mint a többi.
  • G_ArchAngel #8
    Sosem volt statuszszimbolum. Par antiApple troll es blogger allitotta be annak.
    Az Apple IT termekek azok voltak egy kicsit meg talan azok is a mai napig, de amit te irsz az valojaban a feher iMac, feher MacBook idoszakra jellemzo. Azota csak egyszeru divatkellekek a Balkanon. Semmivel sincs tobb veresszaju iPhone user, mint pl. Galaxy tulajdonos.

    Az egesz iPhone/iPad hisztire pont azok faztak ra legjobban, akik az Apple desktop es portable szamitogepeit azert valasztottak, mert megfelelt a munkajukhoz vagy alkotasi teruletukon ezekkel boldogultak legjobban.
    A sok idiota miatt - legyen az felhasznalo vagy az ellentabor tagja - lassan szegyelni kell, ha Apple laptopot nyitok ki egy kavezoban, mert a ceget osszekotik a tapifonnal es vagodeszkaval...
  • WoodrowWilson
    #7
    Ez nem igaz, mindig is státuszszimbólum volt az Iphone, meg úgy általában az Apple termékek. Az általános hipszter ábrázolásához hozzátartozik, hogy Ipodról hallgat zenét meg Iphone-nal telefonál. Persze aztán ahogy egyre inkább népszerűbbé vált a dolog, annál inkább vesztett a varázsából, de még mindig megvan. Ha rákeresel az iphone status symbol kifejezésre, elég sok cikk lesz, ami ezzel foglalkozik.
  • narumon
    #6
    Máshol nem is számított soha státusz szimbólumnak (megjegyzem szerintem itthon sem - max a középiskolás pistikék állították be így)
  • Mardel
    #5
    Ez esetben az apple termékei csak itthon szamitanak statusz szimbolumnak.
    Egy gazdag sznob nem vesz olyat ami minimalberesnek max 2 heti munka.
  • Papichulo
    #4
    egy kínai RK3188-as tablet zizeg a kezem alatt

    A neve mindenesetre sokatmondoan fantaziadus ;)
  • G_ArchAngel #3
    Halkan megjegyzem, hogy a nagy iPad/dragabb Android tabletek ara a celpiacokon 1 heti atlagbernek vagy 2 heti minimalbernek felelnek meg.
    Egy iPad Mini-t egy pincer vagy pizzafutar 5 munkanap utan meg tud venni UK-ban.
  • bunny
    #2
    A semmire nem jó azért egy aprót erős. Vannak feladatok, amire igenis elég, bár magam is inkább a kettő közé lőttem be a színvonalat, úgyhogy most egy kínai RK3188-as tablet zizeg a kezem alatt, és igencsak elégedett vagyok vele. Az ára meg igencsak barátságosabb mint akár az ájpad akár a "márkás" androidosoké.
  • Zombee
    #1
    Ez szükségszerű. Az iPad eladásait az ára miatt nem lehet akármeddig fokozni, a 30 ezer forintos semmire sem jó táblagépek piaca viszont az ára miatt növekszik. Ettől még növekedhet az iPad eladása is, a két termékkategória nem vetélytársa egymásnak.