318
  • OGMontana
    "Hogy tanul meg egy madár fészket szőni?

Ugye a madarak őse az még nem tudott ilyet?
    Hát akkor ez a tudás hogyan épült be a DNS-be, amikor az egyed felfedezését, élete során felhalmozott tudását nem öröklik az utódaik?"

Te tetted fel a kérdést és én válaszoltam rá. Az evolúcióra is ott a válasz. Ahhoz évezredek és évmilliók kellenek, hogy láthatóvá váljon az egyedfejlődés. Viszont ezek a változások a viselkedésre és a tudásra minimálisan hatnak. Tehát a szövőmadárnak a fészeképítés nincs belekódolva a genetikai állományába, ezt az idősebb generációtól tanulja meg.
    A genetikai állományba, csak azok a dolgok épülnek be, amelyeket az egyed akaratán kívül is működnek. Mind pl. félelemél a pupilla összehúzódás, vagy a szív felgyorsulása. Ezen kívül a külső elváltozások. Az első ember(szabású) egyed is szőrös volt, görbén és lényegében két lábon és két kezével mozgott, később lábai és hátgerince is megerősödött, és két lábra állt. Nah ez az Evolúció.
  • primavis
    igen, mert a sok millió generáció alatt kialakult a szelekció révén, ugyanis csak azok az egyedek örökithetnek, amelyek nem szóródnak ki! Hogy mikor kezdődött, hát kb. 200 millió éve amióta a madárős elkezdte a tojásait kikölteni, az ivadékait védeni, etetni, vezetni. Volt elég idő a bevésődésre, nemde?
  • Tau Tang Wou
    Márpedig a fészekrakás tudománya ösztönös.

Miből, mikor, hogyan, milyet.

Ezt az a madár is tudja, amelyik sose látta a fajtársait, mert mondjuk fogságban nevelték fel.

De a legtöbb madár a természetben sem lát fészekrakást, mert mikor kikel a tojásból már készen van a fészek, majd esetleg elrepül melegebb vidékre és mikor visszajön már neki is lát az építésnek. Nem pedig a szomszédokat lesi, azok mit csinálnak. :)
  • primavis
    de nem is kell beépüljön!az ösztönök a túlélést (létfenntartás+fajfenntartás) szolgálják. A tanult viselkedés csak egy plusz ennek érdekében. De nem örökíthető! Az ösztönök viszont öröklődnek. Senki sem tanított meg téged sem szopni, pisilni, kakilni, izzadni, köhögni, prüszkölni, nyelni, sírni, stb, stb. s ezek meglennének akkor is ha kis Tarzanként nőtél volna fel állatok közt élve!
  • Tau Tang Wou
    Az előbb #58 sem tudtad megjósolni, mit vagánykodsz.
  • primavis
    az ösztön a beszédben csak arra vonatkozik,hogy hogyan használja a hangadószerveket, az már nem, hogy mit fog velük mondani! Azt már tanulni kell a többi egyedtől. S ez érvényes a többi szerv működésére is.
  • Tau Tang Wou
    "Ha így vesszük, akkor a kisgyerek miért nem tud azonnal beszélni azon a nyelven amit az ősei használnak?"

Nem tudom honnan kapcsolódtál be a vitába, de én pont azt mondom, hogy a tanult tudás nem épül be az ösztönös viselkedést kódoló DNS-be, emiatt pedig nem működhet az evolúció.
  • Shiny Copperpot
    Elég pontosan jósolható az egyed reakciója, szerintem ez már a DNS-ébe épült... :)
  • primavis
    no és itt nem működik a szelekció sem, sajnos!
  • OGMontana
    Szóval ha őseim mind földművesek voltak, akkor nekem a genetikai állományomban már benne kéne legyen, hogy hogyan kell szántani, vetni és aratni? Még véletlenül sem az idősebb generációtól tanulom meg ezeknek a dolgoknak az elsajátítását?
    Ha így vesszük, akkor a kisgyerek miért nem tud azonnal beszélni azon a nyelven amit az ősei használnak?
  • primavis
    a baj az, hogy te semmit sem tudsz, főleg érvelni nem! ne nyafogj, hanem tanulj! s gondolkodj!
  • Shiny Copperpot
    Erre a fajtára még jellemző az, hogy miután több tíz vagy száz ember próbál vitázni a legtöbbször nem létező "érveivel", majd megunják a terelést és a primitívséget, az egyed körülnéz a "csatatéren", és megállapítja, hogy "nyertem!" (a közönség röhög vagy szörnyülködik - lásd a negatív értékeléseket és a kommentjei alapértelmezés szerinti eltüntetését).
    Sajnos egyre több egyed születik ebből a fajtából, és nem csak az internetes fórumokon... :(
  • primavis
    s ezt az utódja - akivel esetleg életében nem találkozik - honnan fogja tudni?
    A viselkedés pont ugyanúgy alakul az evolúció alatt mint a fizikai jellegek! megjelennek a változatai s majd a szelekció eldönti, hogy melyik a sikeres változat hordozója!
  • Tau Tang Wou
    #58 , #59 , #61 -re.

Ennyi tudtok:
    személyeskedni.
  • Tau Tang Wou
    Szerinted a DNS-be beépül az egyed szerzett tudása?

Mondjuk rájön, hogy jobb a kóró, mint a nád, vagy bármi ilyesmi.
  • OGMontana
    Igen, valamelyik őse még oda rakta a tojásait. A levelibéka is hosszú ideig fejlesztette ki, hogy mikor ugrik ne hasra essen, hanem kezeivel megfogja az esés erejét.
  • OGMontana
    Netalántán a DNS-be nem épül be a tudás? Csak olyan dolgok öröklődnek azok is évezredek útján melyek valamilyen testi, és szellemi elváltozás útján történik. Mind pl. a két élesebb metszőfogunk a húsevés által, vagy a nyelvünk mérete, vagy a lábaink és kezeink formája.
  • primavis
    te csak magad égeted itt a hülyeségeiddel, vedd már észre!
  • Tau Tang Wou
    Tehát akkor miért is szövi egy szövőmadár fészkét?

Mert, hogy ez az ösztöne a génjeiben van.
    De hogy került oda, hiszen valamelyik őse még biztos, hogy a földre rakta a tojásait?

• Nailboy
    Válasszunk ki akkor egy jellemzőt.

Sunyiság.

Egy bátor harcos populációban megjelenik a sunyiság mint mentális betegség.
    A bátor harcosok találkoznak egy törzzsel, akik náluk erősebbek így a bátorság nem kifizetődő mivel közvetlenül konfrontálódnak náluk erősebbekkel ami halálhoz vezet.

Aki konfrontálódik meghal. És nem nemz több utódot.
    A sunyi nem konfrontálódik meg túlél és utódokat nemz.

Így lehetsz te is ilyen sunyi kretén, mert az evolúció során ez a viselkedésforma az őseidnek előnyt jelentett.
  • Shiny Copperpot
    Hehehe, a válaszod után pontosan igazoltad az elméletemet, miszerint egy porbafingó szellemi színvonalán vagy. :) Másolni sem tudsz pontosan, de saját elképzelésed sincs semmiről. Csak "nemnemnemnem, nekem van igazan" - de hogy miben, ezt nem árulod el. Sokadszorra állítasz ki magadról szegénységi bizonyítványt, de tekintve, hogy a bakancsomnak több esze van nálad, érthető, hogy észre sem veszed.
    Ha most azzal jössz, hogy nem az érveidet támadom, hanem téged (ez lett volna a helyes reakció az első hozzászólásomra), akkor elmondanám, hogy nincs mit támadni, nincsenek érveid. Ha lenne is, le merem fogadni, hogy pusztán formállogikai alapon (azaz a tartalmat nem nézve) szét lehet szedni, mint Floki a lábtörlőt.
  • Tau Tang Wou
    "a fenotípus nem csak a tollazat, okosmadár!"

Most látom, hogy "okosmadár"-nak neveztél.
    Pedig nem akartam erre szót vesztegetni, de látod ott az előző hozzászólásomban "stb"-t?

Szóval nem kell ezzel gyerekes erőlködés próbálkoznod, hogy hitelteleníts engem, amikor tudom mit jelent a fenotípus szó.

Aki ilyenekkel próbálkozik, azt örömmel égetem le.
    Nyugi, nem teleszel az első.
    Olvasd el a lentebb linkelt vitámat a Seti-s cikk alatt.
  • primavis
    okosmadár! a tanult tulajdonságok nem örökithetők, legfeljebb lemásolhatóak az példa láttán! tehát, ha a kismadár nem él együtt az anyukával-apukával, akkor kénytelen sajátmaga fészket épiteni, nemde? Ergo, forditva ültél a bilire! A viselkedés nem épül be a genomba, hanem a genom váltja ki s azt s szelekció dönti el, hogy megfelel-e vagy sem! Pont ahogy ez a csőr formájával vagy szárny hosszával is történik!
  • Tau Tang Wou
    Hogy tanul meg egy madár fészket szőni?

Ugye a madarak őse az még nem tudott ilyet?
    Hát akkor ez a tudás hogyan épült be a DNS-be, amikor az egyed felfedezését, élete során felhalmozott tudását nem öröklik az utódaik?

Ne szégyelld, ha nem tudsz rá válaszolni.
    Az evolúciós "tudósok" sem tudnak.
  • primavis
    a fenotípus nem csak a tollazat, okosmadár! beletartoznak az élettani, szaporodási s egyéb funkciók is! Azok alapján szelektálódik ki a legmegfelelőbb viselkedésforma! A példádnál sincs másképpen! Mindkettőnél az a fészekrakási viselkedés maradt fenn, amelyik a legjobban bevált! Egyik faj sem tanulja a fészeképitést, ösztönösen tudja. Amelyik elrontja, az ráfizethet!
  • Tau Tang Wou
    Gyenge válasz.

Van két kismadár.
    Kb. ugyanolyan a súlyuk, alakjuk, stb.

Az egyik felsző a fára egy bonyolult fészket, ami leginkább egy odúra hasonlít, a másik meg rak egy kis szedett-vedett fészket a fűbe, le a földre.

Hogyan következik mindez a fenotípusból?
  • Nailboy
    Rögeszme az, ha nem akarok egy ételmetlen vitába belemenni?
    Furcsa fogalmaid vannak.
    Az alapkérdések megválaszolása pedig az értelmetlen vita elkerüléséhez fontos.
    Ilyen egyszerű kiszűrni a trollokat azoktól akik elvakultak, a troll nem megoldásra törekszik csak egyszerű vitát generál.
    Az elvakult legalább hajlandó az alapkérdésekre válaszokat adni.

Valóban pá-pá.
  • primavis
    te mikor óhajtanál a michigeni okostojások felvetésére érdemben reagálni?
  • primavis
    a genotípussal együtt jár a fenotípus, azzal meg a megfelelő viselkedésmód! Pl. merre s hogyan mozoghat, mit és hogyan ehet, mikor és hogyan szaporodhat. ezek pedig ösztönökön alapulnak! mivel az ősi egysejtű is mozgott, táplálkozott, szaporodott, ergo benne is megvoltak a megfelelő ösztönök! capisci?
  • Tau Tang Wou
    Kit érdekel, hogy neked van két rögeszmés kérdésed, amin képtelen vagy tovább lépni és értelmezni a rájuk adott válaszomat a #45 -ösben?

Ebből csak az következik, hogy te nem akarsz értelmes vitát folytatni és ezt előre kitervelt, mondvacsinált ürüggyel kerülöd el, miközben megpróbálsz a tudományosság szerepében tetszelegni.

Pá-pá
  • Tau Tang Wou
    Ha már az ős egysejtűben is benne volt, akkor lehetne, de ugye ezt te sem gondolod.
    Mindenesetre, felmerülne a kérdés, hogyan került bele az ős egysejtűbe.

Elég, ha megnézed a madarak fészekrakási tudományának sokféleségét.
    Hogyan került be a DNS-ükbe, ha az egyed felfedezése nem épülhet be a génállományába?
  • Nailboy
    Én azt hiszem semmilyen álláspontot nem képviseltem a hozzászólásoman, és nem is logikus hogy csoportokhoz tartozom. Továbbá egy nick-re sem vagy hajlandó válaszolni, minek nekem 100?

Tekintve hogy képtelen vagy arra hogy vélaszolj az alapkérdésekre, és csak személyeskedsz, csak trollkodsz.

Jó vasárnapi trollkodást.

Vagy válaszolj, mit tagadsz és mi az elméleted (az előbbi válaszod alapján az is elfogadható válasz hogy fogalmad sincs, de akkor ezt írjad le!).
  • primavis
    mivel az ösztönös viselkedés attól ösztönös, hogy veleszületett és nem tanult magatartásforma, már miért ne lehetne a genom terméke?
  • Tau Tang Wou
    Nem tudom ti evolúciós hívők mind ugyanolyan kiképzést kaptok, vagy van 100 nickneved és mindig ugyanazt kérdezgeted?

Miért kellene felállítanom, bebizonyítanom egy új elméletet?
    Számomra egyértelmű, hogy az evolúciós elmélet egy humbug. Ennyi.

Könnyebb megállapítani valamiről, hogy nem működik, mint megmondani, hogy mi lenne a jó helyette.

Pl.
    Lerobban egy kocsi, ülnek benne négyen.
    Egyik kitalálja, majd én megnézem a gyertyát.
    Megnézi, megpucolja, nem indul.
    A másik három is tudja, hogy nem a gyertya volt a hibás, de, hogy mi a jó megoldás, azt egyik sem.

Remélem hótt világos és tovább tudnunk lépni a tudományos vitádban. :)
  • Nailboy
    Szerintem válaszolj az alapkérdésekre, ha arra képtelen vagy, akkor a vitára képtelen vagy.
  • Tau Tang Wou
    Másik dolog ami miatt nem működhet az evolúció az az, hogy nincs magyarázat az élőlények bonyolult viselkedésének kialakulására.

Mivel az egyes egyedek élete során tett innovációs felfedezések nem öröklődnek az utódokban, így azok vagy újra kitalálják, hogy kell pl. fészket szőni megfelelő faágakra, vagy az egyed halálával a sírba száll a tudás.

Tehát felmerül a kérdés, hogyan kerülhetett be a DNS-be az ösztönös viselkedés?
    Szerintem evolúció útján sehogy.

Szerinted?
  • globint
    Egy kis film, csak úgy poratka ismertetőnek
  • primavis
    A tudománynak nincsenek hívői, így az evolúcionizmusnak sem! csak a kreacionizmusnak, az értelmes tervezésnek! Igaz, eszük sincs, ergo, valamilyük csak kell legyen nekik is! -:))
  • Nailboy
    Egyáltalán nem akarlak túráztatni, csak értelmet adni egy vitának.

Az alábbi hozzászólásod viszont nem válasz a kérdéseimre.

Tisztázzuk előbb az alapokat.

Tehát mit tagasz pontosan, és szerinted mi az ami szerinted helyette van?

Tehát egy rövid tagadás, és egy rövid állítás plíz!
    A bizonyítást hagyjuk az állítások utánra.
  • Tau Tang Wou
    A hívőknek biztos.