120
  • MsUser
    Van itthon 3 Laptop elég erősek, + egy asztali PC a nagyobbik lányom kapott egy Tabletet DualCore stb. mostanában szinte csak azon NET-ezik, és elég komoly játékokat is játszik. Vicces amikor a Laptopja mellett fekve inkább órákon át a Tabletet nyomja. Igazából amire tervezték abban egyenlőre a legjobb NET-ezés játék hordozható multimédia feladatokra és egyszerűbb munkai feladatokban verhetetlen.
  • AgentKis
    Ebben azért az is vastagon benne van, hogy a legtöbb felhasználónak egy mai PC az teljesen ágyúval verébre kategória. Aki tartalomfogyasztásra használja, annak a tábla teljesen jó alternatíva, aki tudja "nélkülözni" az érintőképernyőt, annak egy androidos mini pc néhány kiegészítővel, a régi monitorára, vagy a TV-jére kötve bőven elég lehet szkájpra, netre, zene és videó lejátszásra. Mindez a "hagyományos" pc árának 1/3 ából, kb 1/5 energiafogyasztás mellett ventilátorok zaja nélkül... Szóval én nem csodálkozom a PC "bukásán". A többségnek az "sok"...
  • Inquisitor
    Egy ismerősöm mondta, hogy tervez venni Tabletet. Nekem tök feleslegesnek tűnt, hiszen van otthon két gép. De nem fér sokszor többi családtagtól a nethez. Néha meg a TV-hez. Kinézett egy tabletet ami viszonylag nem drága, dupla magos procival, 7"-ban ... és van benne DVB-T. Szóval mondom feleslegesnek gondoltam, de amikor elkezdtem nézegetni a cuccokat, meg gyártói oldalakt. Tudnám használni sokszor erre-arra.

Mondjuk olvasáshoz még mindig eBook.
  • Inquisitor
    "a pdf-k zömét nem 7 colra készítik."
    Hát izé. A PDF nyomtatásra kész anyag jó esetben. lehet akár egy A5 vagy B5 könyv méretű is.
    Az eBook olvasók többsége meg 6"-os (van 5, 9 és 10, de ritkák vagy drágák), szóval az eBook többsége 6"-ra van kihegyezve.
  • M2 #36
    Én annyira nem láttam értelmét, hogy talán soha nem is vettem volna, ha nem szükséges a munkámhoz.

Ma már használja az egész család, munkán kívül mindenben kiváltja az asztali gépet (komolyabb játékra meg konzolt használunk).

Ha rendszeresen hordozgatnom kellene, akkor iPad Minit vennék, Retina és izmosabb hw szerintem nem is kellene.
  • 27Nobuo27
    Én is szívesen megtekinteném.
    Magam sem láttam értelmét, amikor megjelent. Erőltetettnek tartottam, hogy ugyan már egy nagyított telefon, amin ráadásul normális billentyűzet sincs... Na de a legtöbb embernek minek kéne bill.? Bejeletkezni face-re, vagy pár rövid üzenetet dobni teljesen elég a tapis bill. is. Weboldalakat olvasni pedig főleg.

Még nincs tabletem, de egyáltalán nem vetem el a jövőbeli lehetőségét. Típust illetően pedig a 2. hozzászólóval értenék egyet. :)
  • willcox
    Nem ismered az eddigi munkáit? Pedig eléggé híresek!
  • gombabácsi
    én csak olvasni szoktam az óccsó kínai tabletemen :)
    egy csómó könyv van ingyér
  • M2 #32
    "megeszem a kalapom ha 3 év múlva még valaki a tabletekről fog beszélni"

Én csak szerényen érdeklődnék afelől, hogy: hol lehet majd az említett mutatványt megtekinteni?
  • narumon
    Nohát elég sok közös van bennünk :)
    Miket videozól? Vagy csak AE effektek?
  • Gerygrey
    Zenével amatőr szinten foglalkozom (régebben FL Studio, manapság elektromos gitár + GarageBand) és arra tényleg vitathatatlanul jó a tablet, hogy ha van egy ötletem, azt azonnal meg tudom örökíteni hogy meglegyen míg gépközelbe nem kerülök - de az ötletet megvalósítani csak ott fogom tudni.

Mondjuk az Amplitube iRig Android-verziója részemről elég várós, az biztos, hogy jól el fogok vele szórakozni.

A videózást viszont egy kicsit komolyabb szinten űzöm, néha még a Core i7-es iMac is megizzad egy-egy After Effects 3D render alatt, úgyhogy erre még egy darabig nem fogok tabletet használni :)
  • narumon
    "A HD videóvágás meg a zene "csinálás" tableten szerintem a ló túlsó oldala :) Ezekre még egy ideig rendes számítógép (illetve valami hozzá csatlakoztatott normális képrögzítő eszköz és hangszer) fog kelleni."

Ez csak attól függ mennyire akarod profin művelni. Ugyanaz igaz erre is mint bármi másra; ha profin kell esetleg pénzt keresel vele akkor PC - de fateromnak, vagy ezermillió másik embernek bőven elég ez a szint.
    Sőt én pl relatív komolyabban zenélek PC-n (a videóvágásról már ne is beszéljünk), de nagyon jól lehet használni ipadot kiegészítőnek. Mindig nálad van ahhoz, hogy felpötyögj egy ötletet, de olyan frankó is intuitív szoftverek vannak rá hogy elájulsz. Szerintem keress rá nagyon megéri! (ha foglalkozol zenével)
  • Gerygrey
    Hát pedig, ha valaminek nincs értelme, az a netbook.

Munkára kicsi és gyenge (feltéve persze, hogy a munka komolyabb tevékenységet takar, mint valami word-pötyögés), játékok sem futnak rajta, tartalomfogyasztásra és kommunikációra viszont körülményes a használata. Előbbire asztali gép való, utóbbira pedig tablet.

A HD videóvágás meg a zene "csinálás" tableten szerintem a ló túlsó oldala :) Ezekre még egy ideig rendes számítógép (illetve valami hozzá csatlakoztatott normális képrögzítő eszköz és hangszer) fog kelleni.
  • narumon
    Nekem pl volt egy brutál dell notebookom amit eladtam, mert tablet mellett gyakorlatilag a sarokban állt, ahhoz meg kicsit drága móka volt. Ha dolgozni akarok ott az asztali, ha meg mobilis akarok lenne itt a tablet.
    Azonban a mostani és a másik topicban lévő hozzászólásaid alapján én élek a gyanú perrel, hogy nem is láttál még normális tabletet közelről. (vagy fogalmad sem volt mire és hogy lehet használni). Szerintem netbook vs tablet vita abszolút az utóbbi javára dől el. Könnyebb, gyorsabb, erősebb és ha nagyon kell bill akkor csatlakoztatsz hozzá. A dolgozni kell wordben egy hülyeség - van aki évekig nem nyit meg egy wordot, de ha véletlenül egy doksihoz hozzá kell írni vagy átnézni esetleg kicsit alakítani rajta az tableten is pikkpakk megvan. Egy prezentációt újjal összedobni szerintem gyorsabb és mókásabb szintén tableten, de ha videót akarsz vágni akkor gond nélkül vágsz HD videót olyat userbarát módon ami eddig elképzelhetetlen volt. Játszani is nagyon jól el lehet vele. Persze nem Crysist kell vele játszani, de hát a világ nagy része nem is azzal akar játszani. Én pl nagyon jó körökre osztott stratégiákkal szoktam játszani rajta és bizony nem tamagochi szint.
    No de teljesen feleslegesen beszélek, mert te már múltkor is leszögezted, hogy így gondolod.
  • zola2000
    Szerintem még egy "olcsó" nexus7en is.
  • GregSB
    A Win8-as táblákról nem is beszélve.
  • Vol Jin
    "nagyban emlékeztet a 64k mindenre elég tipusú mondatra"

640K, viszont nem hangzott el, csak anekdota.
  • mousee
    Jogos lenne amit mondanál, ha fogtál volna a kezedben valaha tabletet a mostaniak közül. Egy iPad-en ma már simán csinálsz HD családi videót (vagdosod, effektezed), zenét csinálsz, lazán dolgozol office-ban (10k körül van hozzá kékfogas kieg bill). Manapság már sokkal többet tud egy tábla, mint azt gondolnád, less utána.
  • AdamBast
    mert seninek nem kell
  • GregSB
    LOL.
  • torreadorz
    A netbookoknak sokkal több értelme volt mint a tableteknek. Anno vettem egyet (bedőltem a hype-nak), de végül nekem nem jött be (főleg a kis kijelző miatt, hamar elfáradt a szemem), de a feleségem azóta is vigan használja. Ellenben a netbookokat legalább lehetett értelmes dolgokra is használni a normális billentyüzet miatt, nem úgy mint a tableteket.

Épp ezért vagyok biztos benne, hogy 3 éven belül eltünnek a tabletek a süllyesztőbe, mert addig jó amig az ember kipróbálja meg jön a wow faktor, de aztán ahogy eltelik pár hét/hónap és az emberek a facebook mellett mást is akarnak, egyre több ember fog rájönni hogy pl. wordben kéne valamit dolgozni de arra nem alkalmas, játszana valami játékkal de arra nem alkalmas stb stb.

Ez a "nekem csak tartalomfogyasztásra kell" meg annyira vicces álláspont, nagyban emlékeztet a 64k mindenre elég tipusú mondatra, véleményem szerint csak egy nagyon nagyon szük réteg az akinek tényleg elég egy tablet, de most a marketing lenyomja mindenki más torkán is. Csak azt nem tudom sajnos hogy 3 év múlva mi lesz majd az a divatcikk amit ennyire hype-olni fognak a marketingesek és amit a mostani tablet agymosottak majd agyba-főbe fognak dicsérni és pont ugyanazokat az érveket felhozni mellette mint most a tabletek mellet (ami akkora már a kukában lesz vagy a padláson)
  • GregSB
    OMG, zoomolásról hallottál már? Pl van egy olyan PDF most a tabletemen, ami A4-es lapokból áll, 2 hasáb szöveg van mindegyik oldalon. Kettőt koppintok a bal oldali hasábra és kirakja teljes képernyőre. Ha végig mentem rajta akkor csak átrántom a képernyőt a jobb oldali hasábra... és így tovább. Nagy, szép betűket olvasok, nem teljesen kizoomolt állapotban kell a hagnyányi betűket lesni.
  • errorista
    a pdf-k zömét nem 7 colra készítik. persze ha van direkt egy rakat 7 colos pdf-je amiket meg akar nézni, akkor rendben van

(nem mellesleg könyvnek is az a4-es a jobb, nem pedig a kis piszlicsáré)
  • GregSB
    Igen, 7 colon sokkal kényelmesebb olvasni, egy ekkora tablet ugyanis kb akkora mint egy könyv, és nem is nehezebb. Besüppedsz vele a kanapéba, és ugyanúgy tartod mint egy könyvet, tökéletesen lehet rajta olvasni, sokkal praktikusabb, mint egy laptoppal az öledben szerencsétlenkedni.
  • G_ArchAngel #16
    Szerintem meg jok a tabletek, de nekem nem kell, mert amit hordozok, annak kell Photoshop-ot futtatnia.
  • Ahoy
    Viszont szépen haladunk az x86-os tabletek felé... Az Acer Iconia W700 vagy a W510 már kellemes üzemidővel rendelkezik, nem is bumszli nagy. Ha használhatom a megszokott x86 szoftvereimet, és kicsit lemegy az áruk 150K körülre, akkor le fogom cserélni a laptopomat egy ilyenre. Mivel egy ultrabook végülis, billentyűzettel és monitorral tökéletesen kivált egy laptopot.

AMD-s olcsóbb megoldásoknak örülnék... szerintem nem csak az ARM tableteknek van jövőjük.
  • csimmasz
    +1
  • zola2000
    A hozzászólások alapján háromféle ember van: az első nem próbálta, és beírja hogy szar a tablet, a második vesz egy filléres vackot, és beírja hogy szar a tablet, a harmadik vesz egy normális táblát, és dícséri.
  • mousee
    Nem állítja senki sem, hogy nincs mögötte marketing hype, csak van olyan réteg, akit el is talál. Pl szüleimnek egy netbookjuk van, és mind a mai napig tökéletesen meg vannak vele elégedve, szeretik. Amire nekik kell, elég (apumnak irodai melóra, anyumnak netezni, jútúbozni). Barátnőm is egy netbookon él, 2 éve teljesen jól elvan vele, imádja a kis ketyerét, pici, sokáig megy, zenét hallgatni, FB-on lógni, egyetemen jegyzetelni hibátlan a cucc. Látnád hogy néz ki, nincs rajta egy ép szabad felület, mert hülyére van matricázva, firkálva, etc :) De már itt a fórumon is írták, hogy többen meg vannak elégedve a netbookjaikkal.

De ettől függetlenül igazad is van. A marketing nagy fegyver, sok idióta megvesz magának minden szart, hogy utána 2 hét után ráunjon, és a polcon porosodjon. Nekik felesleges, akárcsak MANOWAR-nak, csak ők megették a reklámot. Személy szerint én már a kezdetektől fogva nézegetem a tableteket, hogy mi az ami az igényeimnek megfelelne, sokszor kérem kölcsön munkatársaimtól a ketyeréjüket nézegetni, tesztelgetni, és mivel kb 1 éve nem unom meg a napi szintű nyomkodásukat, ezért húzok afelé, hogy szerezzek egyet maganak is.
  • torreadorz
    A trükk az hogy a marketingesek elérték azt hogy mára már a csapból is a tablet folyik, igy a behülyitett emberek elhiszik hogy nekik tablet kell. Sőt meg is indokolják miért, annyira vicces ugyanazokat az indokokat olvasni mint anno a netbookoknál aztán azok is mentek a süllyesztőbe. Kb. ugyanaz mint a mosópor reklámoknál.

Ahogy már egy korábbi cikknél is irtam, megeszem a kalapom ha 3 év múlva még valaki a tabletekről fog beszélni. Addigra már rég a süllyesztőben lesznek.
  • csimmasz
    Vajon a tablet fikázók vették valaha is a fáradtságot, hogy kipróbálják őket?
    És miért akarják a pc-k teljes tudását összehasonlítani a táblákéval mikor az emberek csak a pc-k minimális képességeit használják ki?

Mintha egy óriási multifunkciós földmunkagépet hasonlítanánk egy kicsi árokásóhoz, igaz, hogy a nagyobbal akár felhőkarcoló alapot is lehet csinálni de a családi ház kertjében megfordulni sem tud, ráadásul csak arra kell hogy egyenesbe huzza a földet, de egyes idióták mindenkinek a böszme gépet ajánlgatják, akkor ki a hülye?
    Aki beéri a kicsi, kényelmes, kevés de elég funkcióval bíró géppel?
    Marketing?
    A PC a marketing, a családból egy kezemen meg tudom számolni, hány embernek van szüksége pc, re a többi benyalta a laptop és pc marketinget mert vettek egy 30 tonnás fölgépet a hátsókert rendben tartására.

Igaz anno nem volt tablet tehát így kicsit sántit.
  • mousee
    Nem, akkor győzött volna, ha az első szarokból sikerül vennem magamnak (ratyi hw+sw) :) De mint ahogy látod, többen is leírták, megvan az előnye a dolognak, az hogy neked nem megfelelő termék, semmi gond nincs, van aki szereti használni, van aki nem. Én se vennék pl magamnak motort, mert autóval szeretek járni, mégsem mondom emiatt, hogy felesleges agyonmarketingelt dolog a motorozás ;)
  • chase
    Amióta van táblagépem az asztali gépet csak és kizárólag akkor kapcsolom be, ha dolgozni szeretnék, arra a táblagép sosem lesz alkalmas (DTP). Meglepő módon azonban minden másra csakis táblagépet használok, az a kényelem, hogy nem kell az íróasztalnál ülni, mindent visz.
    Amikor először előjött a táblagép, akor én is rálegyintetten, hogy ez megint csak egy semmire nem jó marketing-találmány, mint pl.: a netbook, de azóta azt mondom: táblagép nélkül létezni sem tudnék. (Nyilvánvaló túlzás!)
  • Skynet85
    az... én se hittem el, de igen az.

Teljesen jól olvasható erölködés nékül, nah de kinek a pap kinek a papné, nem akarok én itt senkit sem győzködni, csak leírtam, hogy tablet eretnek voltam én is, de aztán félév velük eltöltött idő után, engem megtudott győzni a technológia.
  • errorista
    ,,-este ha épp tanulok valamit pdf-ből akkor erről teszem, mert kényelmesebb mint notival az ágyban szerencsétlenkedni."

7 colon? biztos baromi kényelmes
  • qtab986
    Ez a "miszerint a táblagépek háttérbe szorítják az asztali számítógépeket" meg a "A PC-kről egyre gyorsabban váltanak az emberek a táblagépekre" egy "kicsit" eroltetett hulyeseg mar egy jo ideje, hmm mintha valakik fizetnenek azert, hogy ezt higyuk, olvassuk, es persze hasznaljuk.

Az lehetetlen. A feljécen ki van írva, sg.hu Informatika & Tudomány. Ez nem egy marketing oldal.

Amúgy ja, sosem lesz egy korszerű tablet olyanra képes amire egy korszerű asztali gép. Ha mégis, akkor megfizethetetlen lesz az ára.
  • Skynet85
    Féléve még én is bőszen ágáltam ellen azóta, egy olyan cégnél dolgozok ahol a munakkörömből adódóan napi kapcsolatban állok a tabletekkel a filléres vackoktól az ipad 3-ig, és most karácsonyra én is vettem egy filléres 7 colost miért is, ezért:
    -reggel nincs boot idő ha csak az index kell vagy mail, ágyból gyorsan megnézem ami érdekel, aztán készülődés(vagy esetleg közben)
    -este ha épp tanulok valamit pdf-ből akkor erről teszem, mert kényelmesebb mint notival az ágyban szerencsétlenkedni.
    -van pár olyan játék is ami 10-20 percre leköt
    -ha úton vagyunk (töbször megyünk 200++ km-re) akkor asszony pl erről nézi a videót vagy 3g-n keresztűl netezik
    -napközben ha épp mosok főzök takarítok etc de van 2 perc megnézi vmit felkapom megnézem leteszem és így tovább

Nekem megérte megvenni.
  • MANOWAR
    Akkor megis a trukk=marketing gyozott.
  • mousee
    A trükk az, hogy nagyon sok olyan ember van, akinek nincs szüksége otthon számítógépre, mert csak egyszerű játékokkal játszik (nincs ideje másra), neten szörföl, fb-on lóg, ímélezget, zenét hallgat, filmet néz, jútúbozik, sötöbö. Nekem is egyre több ismerősöm vesz táblát, és elmondásuk alapján az otthoni PC-t simán kiváltja, plusz egy mozdulat bedobni a táskába, remek útitárs.

Aki marketing alapján megveszi azért, hogy két hét újdonság varázsa után a polcán pihenjen, az meg is érdemli, tény, sok ilyen is van. Én is pl várok még az ideális tabletre, sanszos hogy egy 2nd gen ipad mini lesz, csak kapjon egy picit izmosabb HW-t, és retina displayt.
  • MANOWAR
    Ez a "miszerint a táblagépek háttérbe szorítják az asztali számítógépeket" meg a "A PC-kről egyre gyorsabban váltanak az emberek a táblagépekre" egy "kicsit" eroltetett hulyeseg mar egy jo ideje, hmm mintha valakik fizetnenek azert, hogy ezt higyuk, olvassuk, es persze hasznaljuk. Sok ember a kornyezetemben meg mindig kiegeszitokent hasznalja a PC/laptop melle a tablakat foleg a mobilitasa/sulya vagy csak eleg nekik az annak tudasa. Pl a csaladi orvosom szinten tablagepre irja a pillanatnyi diagnozist, receptet, meg nemtudom meg mit. Meg is kerdeztem miert jobb igy neki. Azt mondja kenyelmesebb, gyorsabb, nem kell a gepe elott ulni, es egy szinkronizalassal at kerul az adatbazisba az osszes cucc(wifi), persze a receptet is arrol nyomtatja. Ez rendben is van hiszen csak irasrol van szo (kezi iras) es egy check listan pipalgat. Biztos hamarosan eljon az ideje a meg erossebb, energiatakarekosabb stb. tablaknak, de azert boven van mit behoznia a PC-hez kepest. Az eroltetett marketing azt mondja nekem ez kell, mintha tudna mire hasznalom/nam. Szvsz neten szorfozgetni, zenet hallgatni, komunikaciora, levelezgetni esetleg kicsit erossebb egenyu appok futattasara okes, mint atlagos usereknek (nem mintha egy okos telo erre nem lenne kepes, bar lassan egy arban vannak), de nehogymar le is valtsam a PC-met - vissza sulyednenk a kozepkorba a korlatok miatt.