Gnoszticizmus-Az õsi kereszténység
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Szépen van megfogalmazva a lényeg. Talán túl szépen is. Valami tömörebb, ütõsebb megfogalmazás is kellene. :)
Annyit tennék hozzá, hogy mi sajnos most nem veszünk részt a teremtésben. Sõt inkább a pusztításban veszünk részt. Sürgõsen hátraarcot kellene csinálnunk, és ismét elkezdeni teremtõként mûködni.
Itt egy példa, hogy elõdeink a gyakorlatban hogyan mûködtek teremtõként.
Másik topikba linkeltem már ezt a videót, de ismétlés jelleggel....
halál utáni dolgokról lehet vitatkozni, de ez akkor is egy olyan téma, amirõl jelenleg élõ ember nem tud 100%ig biztosat mondani.
Magyarország eddig a szakadék szélén állt, de most tettünk előre egy lépést! *PETERBILT; KENWORTH; FREIGHTLINER; VOLVO; SCANIA;*
A lét nagy drámájának nézõi vagy szereplõi vagyunk?
Azt mondják, az ember harmincéves kora után már az arcáért is felelõs. S ez így is van, tükrözõdik a lelkünk arcunkon. Aki élete folyamán szépre formálta lelkét, annak arca is kedves lesz. És fordítva. Nagy - és örök - kérdés persze, hogy milyen mértékben van lehetõségünk formálni lelkünket, s milyen mértékben vagyunk kiszolgáltatva örökletes sajátságainknak és a bennünket ért hatásoknak.
Teilhard de Chardin szerint minden ember maga alakítja ki lelkét, földi napjainak során. És ez még óvatos megfogalmazás néhány elõdjéhez képest. Pl. a már fentebb említett Novalisnak egyik központi gondolata volt az ember öntökéletesítése. Az Ember önmaga fölé emelésérõl beszélt, meg arról, hogy "a tudás gyarapszik, ha egyre inkább Isten leszünk".
Az ember öntökéletesítésének gondolata napjainkban különös jelentõséget és speciális jelentést nyert a gén-manipuláció és a klónozás technikai megvalósításával kapcsolatban. Ide tartozik az egész eugenika-problémakör is, annak minden etikai vonzatával.
Mindenesetre a hagyományos értelemben vett lelki-tudati öntökéletesítés - mondjuk közérthetõbben: önnevelés - klasszikus és örök lehetõségünk, s egyben feladatunk. A dolog azonban nem áll meg itt. Hiszen ha elfogadjuk az evolutív világképet és benne az embert mint az evolúció nyílvesszejét, akkor logikai szükségszerûséggel adódik, hogy az ember tökéletesedése egyben a világ tökéletesedése is. Chardin szerint a saját lelkét építõ ember ezzel a tevékenységével "közremûködik egy másik munkában, egy másik 'opusban' is, amely - bár szorosan irányítja, de végtelenül túl is szárnyalja egyéni sikerének távlatait; s ez a mû a Világ beteljesítése".
A világ ma különösen az emberben fejlõdik. Az ember közremûködésével folyik a világ plérómizációja. "Munkánk fõleg a mindennapi kenyér megszerzési eszközének látszik. De végleges hatása jóval messzebbre ér el: a munka által fejlesztjük ki önmagunkat, akik egyesülünk Istennel; és ugyancsak a munkával valamiképp növeljük ennek az egyesülésnek isteni célját ..."
A fentiekbõl következik, hogy a Világ nem hívság, nem holt és értéktelen anyag, amelytõl minél jobban el kellene határolódnunk. Az anyag szent, hiszen rajta keresztül, vele együtt vezet az út a plérómához. Chardin, a jezsuita páter egy egész fejezet címéül adta: "Himnusz az Anyaghoz". De más írásaiban is nyomatékosan kifejtette azt az elképzelését, hogy az anyag nem elválaszt minket a szellemtõl, hanem összeköt vele. "Bûvölõ és erõs Anyag! Anyag, te simogatsz és férfiassá érlelsz, Anyag, te gazdagítasz és lerontasz. Bízva az égi erõkben, amelyek megtisztították és illattal telítették vizeidet, átadom magamat hatalmas árjaidnak. Krisztus ereje ömlött beléd. Vonzó karoddal húzz magaddal engem, éltetõ nedûddel táplálj engem, ellenállásoddal eddz meg engem, kiszakító karjaiddal szabadíts fel engem, s végül egész tenmagaddal segíts istenivé lennem."
Az Ember tehát a Teremtõ társa a (folyamatos) teremtésben. Társ-teremtõ. Nem az egyenrangú, hanem a közremûködõ, segítõ társ értelmében.
(Ezt azzal kapcsolatban, hogy akármilyen kicsiben is, de mi is részt veszünk a teremtésben! <#wink>#wink> )
„Uram, szabadítsd meg Magyarországot ezektől a banditáktól!"
Ne sajnáld rá az idõt, olvasd el. <#pias>#pias>
Ezt sem tudjuk betartani pedig ez volt Jézus mester legfõbb tanítása.<#nezze>#nezze>
Maga Keresztelõ János is, mikor Heródes börtönében kivégzésére vár, saját tanítványait küldi Jézushoz, hogy valóban õ-e a megváltó, esetleg tévedett volna. „A börtönben hallott Krisztus cselekedeteirõl”, azaz Jézus cselekedetei nem feleltek meg az õ általa elvárt messiási magatartásnak. Ez kikerülhetetlen ellentét közöttük. -írják a téma szakértõi- Merthogy a kettõs messiás elv alapján fürdetõ János lehetett az egyik, a papi messiás, aki - a jövendölések szerint- éppen Lévi törzsébõl származott. Megkeresztelte Jézust, aki hamarosan maga is keresztelni kezdett. Mintha jobb lett volna a menedzsmentjük, mint Jánoséknak. Ez elõtt viszont Jézusnak tanítania kellett. Nem volt egyetlen írástudó sem, aki tanításait lejegyezte, összegyûjtötte volna azon frissiben? Vagy Jézusnak nem volt fontos, hogy tanításai megõrzõdjenek távolabbi vidékek, és késõbbi korok emberei számára? Tanításai csak az akkori mának szóltak?
Milyen tünetei lehetnek a holoklausztrofóbiának? Körülzárva érzem magam egy t?lem idegen népség helyben és id?ben távoli félelmeit?l.
Persze, én is úgy élek, ahogy jónak látom, van olyan, amire egyszerûen nem vagyok képes, például odafordítani a másik orcám. Ahhoz szentnek kel lenni.
Én az ilyesmit, hogy mennyország, pokol (ígéret, fenyegetés), örök boldogság, hasonlót mindigis hülyítésnek, mondhatni politikai szövegnek tartottam mindigis (elég hatásos eszköz), ráadásul a kérdést tudományos oldalról megközelítve méginkább megerõsítve érzem ezt.
Mellesleg szerintem nem is szabad etalonnak tekinteni bárkinek a tanításait, életét, én úgy vagyok vele, hogy tanultam a kereszténység és a buddhizmus tanaiból, de úgy élek, ahogy én is jónak látom. :-/
Az egyébként meg sem fordul a fejedbe, hogy Jézus több lehetett mint egy egyszerû ember, és amit tanít, az egy kulcs ahhoz, hogy az életed elmúlásával egy jobb világba kerülj?
Bár én nem tartom magamat túltájékozottnak a témában, én egyszerûen úgy gondolom, hogy Jézus egy egyszerû ember, egy vezetõ egyéniség volt (úgy nevelték, sokan hittek is benne), aki "jó dolgokat" tanított (például "Isten elõtt" mindenki egyenlõ (ez már ütközött ugye a zsidó- és a többi vallással, amik mindig az adott népre vonatkoznak), szeretetet, önzetlenséget hirdetett, elítélte a kapzsiságot, stb), és ezt akármennyire is üldözték, nem tudták megakadályozni, hogy terjesszék.
Múltkor láttam egy dokumentumfilmet Júdás evangéliumáról, abban azt mondták, hogy több mint 30 evangélium íródott (mind Jézus halála után, valamelyik 100-200 évvel), nyilván amíg nem volt egységes (egyház), addig terjedt mindenfele, más-más változatában.
Aztán rájöttek, hogy mekkora lehetõség van ebben is (politikai), a többit meg már ismeri mindenki (inkvizíció, vallási indokolt háborúk, stb.) -> ami miatt a legtöbben elítélik a kereszténységet.
King of roads (#78):
"Az evolúció az megint csak egy elmélet a sok közül,ahogyan a nevében is benne van, alapvetõen nem áll szilárd alapokon, és arra is lehetne találni rengeteg ellentmondást ennyi erõvel. Ez egy elfogadott nézet, hiszen kizárva a természetfölötti dolgokat materiális módon magyaráz meg mindent, ami az emberek többségének szimpatikusabb, mint egy teremtõ Isten elmélete."
Ezt már milliárdszor kitárgyaltuk ezen a fórumon. Az evolúciót Darwin elméletként vetette fel, ma már ennél jóval több, a fajok változását írja le a tudományos megfigyelések alapján. Az evolúcióba ugyanúgy belekerülhetne a mesterséges beavatkozás is, ha arra szükség lenne, de nincsen.
Mellesleg az elmélet sem jelenti azt, hogy csak valami fantáziálgatás lenne, az elmélet egy lehetséges magyarázata annak (egyértelmû ellentmondások nélkül!), amit tudományosan még nem tudtunk teljesen bizonyítani (csak másból következtetni).
Hány esetleírást említ a Biblia, hogy azokban az idõkben még szinte szaporodásképtelenek, ezért "beavatkozások" szükségesek, hogy utódok jöjjenek létre? Ez a számadat pedig csak töredéke lehet a tényleges beavatkozások mennyiségének, mégis jelentõs arányú "csodatételrõl" tudunk. Miért volt ennyire fontos ezek tényét (nem természetes születés) feljegyezni?
Nem áll szándékomban "zsidózni", csak a Bibliában található anomáliákat feszegetem, pusztán a valláskutatásra összpontosítva.
Milyen tünetei lehetnek a holoklausztrofóbiának? Körülzárva érzem magam egy t?lem idegen népség helyben és id?ben távoli félelmeit?l.
<#banplz>#banplz><#violent>#violent>
De azért ide jössz trollkodni a fórumokba, meg a cikkek alá...:D Vicces...
A cikk arról szól, h egy paciens agyának olyan részei sérültek nagyon durván, ami miatt azt se kellene tudnia,h Õ most egyáltalán ember, asztal, vagy betonoszlop és mégis megmaradtak a személyiségjegyei...:D
A többit meg majd megcáfolják mások...
<#pias>#pias><#wave>#wave><#nezze>#nezze>
" Föld és az emberiség 6000 éves. " nem emberiséget, hanem világmindenséget vagy vmi hasonlót akartam írni. hisz épp írom, hogy 6000 éves az emberiség, aztán meg mégse? csak egyszer kell, hogy ellentmondjon egy keresztény és egybõl rászállnak :D
Magyarország eddig a szakadék szélén állt, de most tettünk előre egy lépést! *PETERBILT; KENWORTH; FREIGHTLINER; VOLVO; SCANIA;*
Az ûrutazást viszont nem értem, mi miatt hoztad föl.
Az evolúció az megint csak egy elmélet a sok közül,ahogyan a nevében is benne van, alapvetõen nem áll szilárd alapokon, és arra is lehetne találni rengeteg ellentmondást ennyi erõvel. Ez egy elfogadott nézet, hiszen kizárva a természetfölötti dolgokat materiális módon magyaráz meg mindent, ami az emberek többségének szimpatikusabb, mint egy teremtõ Isten elmélete.
józan ész: szerintem a józan ész fogalma mindenkinek mást jelent. A te általad józannak vélt gondolkodással egy más kaliberû embernek még lehetsz tök hülye (ezt nem sértésnek írtam, remélem érted, hogy mit akarok). a józan ész szubjektív dolog, a valóság és a tények pedig objektív. Számomra a legnagyobb probléma két dolog: 1, mi emberek porszemek vagyunk ebben a hatalmas világegyetemben, éppen ezért semmirõl sem jelenthetjük ki 101% biztosan, hogy nem létezik. 2 pedig, hogy ennek ellenére mégis rengetegen hiszik azt, hogy õk mindent tudnak és amire õk azt mondják, hogy az nincs, akkor az úgy is van (hogy nincs). Ez viszont elõítélet. Ezen pedig mindenki maga tud dolgozni, már ha fölismeri. A Biblia éppen az okoskodást és a kemény szívet hozza föl az ember egyik legnagyobb problémájának, ami vezetett sok bajhoz (Róma levél). És ez ma is ugyanúgy tart. Az Írások szerint pedig pontosan ez (is) választ el attól, hogy megismerjük az igazságot. Amíg mi emberek mindig mindent jobban tudunk, addig miért várunk el Istentõl bármit? Így megy ez emberek között is. Ha valaki ezredjére mondja nekünk, hogy ami valójában kék színû az piros, akkor egy idõ után ráhagyjuk.
A nincs lélekre pedig: http://hetek.hu/hit_es_ertekek/201210/a_menny_letezik
#75 Nem olvastam el, de sg-n alapból nem valami hihetõek a cikkek, egyébként meg ha meg tudnád cáfolni amit írtam már megtetted volna:)
Kérlek, olvasd el ezt: http://www.sg.hu/cikkek/91637/hol_lehet_az_elme_az_agyon_belul
Még szerencse, h emlékeztem rá! :)) Így legalább nem nekem kell hinned...
Vagy pedig a szüzesség fogalmát nem szigorúan a mai értelmezésben kell használnunk.
“Ha meg akarod nevettetni Istent, mesélj neki a terveidr?l.”
A gnoszticizmus egy korai keresztény vallási irányzat neve. A szó töve, a gnózis görögül tudást jelent. A gnózis, mint az igazi tudás tana, abból a vélekedésbõl indul ki, hogy létezik igazi tudás. Erre támaszkodnak meghatározásai, leírásai és magyarázatai.
A gnoszticizmus elnevezést elõször a 17. században használták az úgynevezett Cambridge-i platonikusok. Henry Moore pejoratív értelemben használta ezt az elnevezést azokra a sokszínû, egymástól sokszor jelentõsen eltérõ vallási mozgalmakra, amelyek a korai kereszténység idején szemben álltak a kanonizált tanokkal és a kialakuló egyházszervezettel. Az elmúlt évtizedek tudományos eredményei révén egyértelmûvé vált, hogy nem beszélhetünk a gnoszticizmusról mint tárgyról, mert történelmi leegyszerûsítéshez vezet. A tudományos irodalomban meggyökeresedett korábbi képzet, mely szerint létezett egy „igaz kereszténység”, és egy „hamis gnózis”, melyek harcban álltak egymással, nehezen tartható fenn. A gnoszticizmus címszava alá soroltak minden olyan vallási mozgalmat és irányzatot, amelyekkel kapcsolatban felmerült, hogy tanításaik alapja egy ezoterikus tudásban (gnózis) gyökerezõ megváltástan, melynek révén visszatérhet az ember eredeti isteni otthonába.
Az antikvitásban megjelenõ gnosztikus képzetek olyan hihetetlenül változatosak voltak, hogy egy koherens rendszerré lehetetlen lenne összeilleszteni õket. Azonban vannak olyan sajátosságok, amelyek meghatározták a gnosztikus mozgalmat. Még akkor is így van, ha ezek képzeteknek a nagy része nem eredendõen gnosztikus kontextusban fordul is elõ. A gnosztikus gondolatoknak ehhez a csoportjához tartoztak egy teljesen transzcendens Isten képzete, aki az isteni világot alkotta, amelyhez az emberi lények legbelsõbb lényege eredetileg tartozott. Tragikus eseményeken keresztül az ember elszakadt isteni eredetétõl, és elfelejtette elõkelõ származását is. Az eredeti otthonába való visszatérés csak a gnózis segítségével valósulhat meg, aki megnyilatkozik számára.
Magyarán egy olyan topikba jöttél vitatni a bibliát, amelynek témája maga is vitatja vagy az egészet, vagy némely részletét. Persze engem nem zavar, ha a topiknyitót sem zavarja, akkor nekiállhatok a kis listádnak, de ez a topik alapvetõen nem errõl szól.
-dinoszauruszok
-ûrutazás
-evolúció
-józan ész
-nincs lélek, lobotómiával kiüthetõ az a rész az agyban ahol a személyiség/memória van
Természetesen tudok még sok mindent, na de most halljunk pár érvet tõletek is:)
Amúgy topic +fav.
http://muszaly.hu A szingularitás fel fog robbanni. Akármit is jelent.
\"Életemet mindig egyedül a másodpercekért való harc töltötte be,és szívesen vállaltam az áldozatos,nélkülözéssel teli éveket,hogy megtanuljak vezetni,gyorsan vezetni,és még gyorsabban vezetni!\"
Az emberiség nagy tragédiája, hogy a hazugság vált mérvadóvá, a gondolkodókat pedig konteó hívöknek titulálták.